jaky-monitor-pod-stromecek
Článek Jaký monitor pod stromeček?

Jaký monitor pod stromeček?

Jan Horčík

Jan Horčík

13. 12. 2005 23:58
Reklama

Monitor, nebo displej? Hráč dnes nemá ani trochu snadný život. Musí pečlivě volit ty správné komponenty do své supermašiny a ještě si lámat hlavu s tím, na čem že se to vlastně bude na své milované hry koukat. Není to snadná volba. Ještě donedávna méně majetní zkušenější hráči volili raději klasické CRT monitory, protože to byla volba na jistotu. Doba ovšem pokročila. Nejnovější LCD displeje jsou založeny na úplně jiné technologii výroby než ty před řekněme dvěma třemi lety. Jejich produkce navíc stále stoupá, takže cena v průběhu měsíců a let hrubě klesá. Nebohý hráč se pak dostává do situace, kdy musí volit, a tato volba ovlivní jeho zážitek z hraní na několik dalších dlouhých měsíců, ne-li let. Rada je jednoduchá. Pokud dnes kupujete počítač na hraní a hodláte za něj utratit od 30 000 Kč více, vyplatí se přihodit dalších zhruba 10 000 Kč za kvalitní LCD displej. V každém případě si však nechejte displej nejprve předvést v obchodě, případně jej omrkněte někde v hypermarketu. Je sice pravda, že naprostá většina nových displejů už netrpí neduhem vadných bodů, ale spousta obchodů dneska už nabízí možnost bezplatného předvedení a odzkoušení, tak proč riskovat. Prostě si jenom nic nedělejte z té fronty lidí za vámi a v klidu si svůj nastávající LCD prohlédněte, protože vy pak budete případně na ten hnusný věčně svítící bod koukat do omrzení. A aby nebylo vybírání v záplavě současných modelů LCD a monitorů tak těžké, vytipovali jsme pro vás několik "zaručených koupí"...

Pozn.: Uvedené ceny jsou pouze orientační, včetně DPH.

Monitory pro hráče

I když jsou nevýhody baculatých CRT obrazovek na první pohled zřejmé, lze nalézt i nějaké ty výhody. Předně je to stále ještě nižší cena, kontrastnější obraz a věrnější barvy. Navíc lze na monitorech bez problémů měnit rozlišení a obvykle je k dispozici na dané úhlopříčce i vyšší rozlišení než v případě LCD displejů. Kupodivu i dnes se najdou lidé, kteří preferují monitory před displeji, a tak vám přinášíme jejich malý přehled.

Nižší třída: Hyundai 17" ImageQuest Q770
Cena: 3 200 Kč

Modely ImageQuest patří k nejoblíbenějším a zároveň nejlevnějším monitorům, které lze dnes na trhu sehnat. Sedmnáctipalcový ImageQuest Q770 je prezentován jako nejmenší monitor svého druhu. Nabízí plochou obrazovku založenou na technologii Samsung DynaFlat X. Velmi dobrým výsledkem je i horizontální vzdálenost bodů 0,20 mm, neotřelý dvoubarevný design zaujme svou nápaditostí. Kdo potřebuje šetřit místem a nemá na LCD displej, rozhodně by měl vážně popřemýšlet o tomto modelu, který si skoro ani nezaslouží kategorii "nižší třída" - podává totiž vysoce kvalitní výkony za téměř směšnou cenu.

Střední třída: ViewSonic 19" G90f+B
Cena: 7 000 Kč

Stylově černý model nabízí za dostupnou cenu vynikající kvalitu obrazu v rozlišení až 2048 × 1536 bodů, doporučené rozlišení je však 1280 × 1024 při 85 Hz. Obrazovka je plochá, potažená antistatickým a antireflexním povrchem. Horizontální rozteč bodů je 0,21 mm, při svých rozměrech není tento monitor žádná lehká váha - budete se muset vypořádat s 22 kg čisté váhy. Zato však budete odměněni vynikajícím obrazem pro filmy, hry, běžnou práci i grafické aplikace. Pokud si k tomuto monitoru pořídíte stejně černou počítačovou skříň, klávesnici a myš, budete se moci chlubit skutečně stylovou sestavou.

Nejvyšší třída: ViewSonic 21" G220f
Cena: 15 300 Kč

Není náhoda, že tento rádce obsahuje dva zástupce značky ViewSonic. Stále se zužující nabídka CRT monitorů na úkor LCD displejů nenechává zákazníkovi mnoho možností k výběru. Tento model, stejně jako všechny ostatní značky ViewSonic, nabízí plochou obrazovku, vynikající ostrost a věrné podání obrazu. Je určen pro nejnáročnější aplikace v oblasti grafické tvorby, doporučené rozlišení je 1600 × 1200 při obnovovací frekvenci 87 Hz, nejvyšší je ale 2048 × 1536 bodů. Tenhle bumbrlík už se vám ale na jen tak lecjaký pracovní stůl nevejde, váží bez tří kil třicet kilogramů a jeho rozměry jsou úctyhodných 497 × 508 × 487 mm.

LCD displeje pro hráče

Ještě donedávna probíhaly nejen na internetu plamenné diskuse o tom, v čem že spočívají výhody a nevýhody jednotlivých typů zobrazovačů. Dnes už začínají LCD displeje silně dotahovat na své konkurenty z oblasti katodových obrazovek. Zvyšuje se kontrast, barvy jsou stále věrnější a odezva rychlejší. Běžnému spotřebiteli bez speciálních požadavků lze tedy beze všeho doporučit koupi nového LCD displeje.

Nižší třída: BenQ 17" FP71G
Cena: 6 800 Kč

Obecně se dá říci, že pořizovat si na hry displej s větší úhlopříčkou než je 17 palců, má své nevýhody. Je to dáno tím, že větší LCD už mají vedle nepřiměřené ceny hlavně standardní rozlišení 1600 × 1200 a to u moderních her chce už opravdu slušnou grafickou kartu. Každopádně BenQ je značka, která se postupně dopracovala až na nejvyšší příčky uživatelské oblíbenosti, a to především díky výhodnému poměru cena/výkon. A přesně takový je i tento model, jehož parametry jsou následující: rozlišení 1280 × 1024 bodů, jas 300 cd/m2 a kontrast 500:1. To nejlepší má však teprve přijít - rychlost odezvy je úctyhodných 8 milisekund. Trochu zamrzí nepřítomnost DVI konektoru, FP71G disponuje pouze klasickým 15pinovým D-Sub konektorem. Ale koneckonců patří do nižší třídy a dostanete ho skoro za hubičku, a tak mu lze tento neduh odpustit.

Střední třída: Samsung SyncMaster 19" 930BF
Cena: 11 000 Kč

Samsung je výrobcem, který dokáže produkovat kvalitní displeje střední třídy, a toto je jeden z jeho zástupců. Devatenáctipalcový SyncMaster nabízí dostatečnou zobrazovací plochu, kterou využívá pro rozlišení 1280 × 1024 bodů (mohl by klidně víc, ale výrobci bohužel zatím vyšší rozlišení v tomto segmentu nenabízejí). Hodnota jasu je 270 cd/m2 a kontrast dělá výborných 700:1. Co je ale na tomto displeji nejpřitažlivější, hned po velmi povedeném designu, to je doba odezvy - neuvěřitelné 4 milisekundy. Vše završuje nízká hmotnost pěti kilogramů, spotřeba kolem 38 W a možnost zavěšení na zeď. Ideální zařízení pro všechny typy aplikací.

Nejvyšší třída: Acer 20" AL2032wm
Cena: 20 000 Kč

Velký a drahý LCD displej, který najde nejlepší využití u náruživých hráčů, grafiků a všech, kteří mají rádi velkou pracovní plochu. Nativní rozlišení je poněkud nestandardních 1680 x 1050 při jasu 300 cd/m2 a kontrastu 600:1. Rychlost odezvy je slušných 16 milisekund. Co se týká vzhledu, je displej vyveden v černo-stříbrném designu se sklopným pevným kovovým stojánkem. Displej můžete pozorovat z úhlů až 178° oběma směry, jeho součástí jsou 5W reproduktory a samozřejmě jej lze pověsit na zeď. Hodí se také ke sledování filmů. Alternativa: V nepříliš populární (díky vyšší ceně) oblasti 20" LCD displejů je těžké vybrat ten pravý, proto nabízíme levnější alternativu v podobě displeje LG 20" L2010B. Ten nabízí rozlišení 1600 × 1200, 16ms odezvu, kontrast 400:1 a svítivost 250 cd/m2. Cena je 17 000 Kč.

Pracovní displeje

Za pracovní displej v tomto případě považujeme ten, který bude každodenně vytížen několik hodin náročnými grafickými aplikacemi vyžadujícími velkou zobrazovací plochu a rychlé obnovování obrazu.

Sony 20,1" S204EH
Cena: 25 500 Kč

Vynikající parametry, velmi tenký rámeček, exkluzivní design a především dokonalý obraz jsou pro každého jistotou značky Sony. Parametry jsou, jak jinak, vynikající - rozlišení 1600 × 1200 bodů v poměrů stran 4:3, odezva skvělých 16 ms. Kontrast ani jas nezůstávají pozadu, 500:1 ani 250 cd/m2 nejsou hodnoty, za které by bylo třeba se stydět, ba naopak. Tento displej se díky velmi tenkému rámečku dá skvělé použít pro vícemonitorové systémy, které nebývají v oblasti profesionálního nasazení žádnou výjimkou.

LCD k domácímu počítači

Pro levný domácí počítač lze zvolit některý z monitorů, které jsme vybrali, což také vřele doporučujeme. Problém s LCD je totiž v tom, že pokud se rozhodnete pro to nejmenší, co se na trhu ještě najde - tedy 15” model, zjistíte zajímavou věc. Jeho cena je bez pár stokorun téměř stejná jako u většího 17” modelu! Ono taky vyrobit takovou obrazovku už výrobce přijde na podobné peníze, a tak kdo by se dělal s menší úhlopříčkou.

BenQ 15" FP531
Cena: 5 840 Kč

Pokud i přes předchozí upozornění opravdu chcete něco malého a roztomilého, pak je tu pro vás nejlevnější BenQ s typovým označením FP531. Obrazovka s úhlopříčkou 38 centimetrů a nativním rozlišením 1024 × 768 bodů disponuje jasem 250 cd/m2 a kontrastním poměrem velmi dobrých 400:1. Doba odezvy je 25 ms. To sice není nejslavnější, nicméně bohatě postačuje pro domácí využití - hraní starších her, psaní textů nebo brouzdání po internetu. Samozřejmě lze sledovat i filmy a provádět další činnosti, nicméně výjimečně už můžete narazit na postřehnutelné zpomalení obrazu.

Do obýváku

Ploché obrazovky začínají pomalu, ale jistě pronikat také do obývacích pokojů. S tím, jak klesá cena velkoplošných obrazovek, stoupá zákonitě také zájem o ně. Ať už jde o plazmové obrazovky, LCD televize, nebo projekční TV, jejich společným jmenovatelem je velká úhlopříčka a oproti klasickým CRT televizím velmi malá hloubka. Pokud ovšem nemáte zrovna na klasickou velkoplošnou obrazovku, co takhle zkusit LCD kombinované s TV tunerem. Zabijete tím dvě mouchy jednou ranou a proti klasickým displejům je ten TV tuner jenom za pár stovek navíc…

Hyundai 17" L17T s TV tunerem
Cena: 9 100 Kč

LCD kombinované s televizí od firmy Hyundai se na našem trhu objevilo jako jedno z prvních a za svoje peníze dostanete opravdu slušný kousek hardwaru. Parametry, jako kontrast 450:1, jas 260 cd/m2, rozlišení 1280 × 1024 a hlavně špičková odezva 12 ms, se uplatní nejen při sledování TV, ale například i pro hraní her. Navíc můžete hrát hry nejenom na PC, ale díky dalším video vstupům (S-Video a 3× kompozitní video cinch) lze jednoduše připojit i nejrůznější herní konzole, nebo zařízení, jako je třeba DVD přehrávač a další. Nebyla by to pak televize, aby samozřejmě neměla i dálkové ovládání, takže pokud se od počítače přemístíte dále třeba do pohodlného křesílka, není problém si i nadále přepínat programy. Samozřejmostí jsou potom i integrované reproduktory o výkonu 2× 2 W a také výstup na sluchátka.

LG 19" M1910A-BZ s TV tunerem
Cena 13 500 Kč

Pokud se nespokojíte jenom s obyčejnou sedmnáctkou, proč si nedopřát rovnou 19" obrazovku? Firma LG nabízí špičkové klasické LCD displeje, a tak není problém přidat i obvody pro TV tuner. Nejzajímavější je na M1910A-BZ asi určitě obrazovka s rozlišením 1280 x 1024, která má opravdu úctyhodné parametry, jako kontrast 500:1, jas 250 cd/m2 a hlavně odezvu 8 ms. Díky tomu je opravdu ideální jak na sledování TV, tak i pro hry. Trošku slabší je to s nabídkou video vstupů, kde mimo antény najdete pouze jeden S-Video a jeden kompozitní cinch. U 19" displeje už by se taky šiknul digitální DVI vstup, ale nemůžete chtít všechno, zvlášť za takovou cenu.

Fujitsu-Siemens Myrica 32" V32-1
Cena: 30 000 Kč

Společnost Fujitsu-Siemens nepatří mezi zavedené výrobce LCD displejů, nicméně značka je to spolehlivá a osvědčená. Myrica je televizní LCD přijímač s širokoúhlým obrazem 16:9 a úhlopříčkou lehce přes 80 centimetrů. Vysoká hodnota kontrastu 1000:1 a jasu 550 cd/m2 spolu s nízkou dobou odezvy vynikajících 8 ms zajišťují vynikající obraz i při sledování rychlých akčních scén. Rozlišení obrazovky je 1366 x 768 bodů, obraz lze sledovat z úhlů 176° vertikálně i horizontálně. Myrica má integrovaný televizní tuner a reproduktory, nabízí teletext a v balení naleznete i dálkové ovládání. Shrnuto, podtrženo: za relativně málo peněz je to spousta muziky!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama