BioShock Článek Microsoft X06 – co se dělo v Barceloně

Microsoft X06 – co se dělo v Barceloně

sleepless.

sleepless.

27. 9. 2006 22:17 1
Reklama

Velkolepá presentace, která letošní X06 v Barceloně odstartovala, začala překvapivě na čas. Možná kvůli tomu, aby účastníci nebyli kvůli případnému zpoždění připraveni o čas určený pro párty naplánovanou na pozdně večerní hodiny. Co se však během ní dělo nás absolutně nezajímá na rozdíl od toho, co se Peter Moore a několik dalších lidí, snažilo návštěvníkům presentace sdělit, nebo ukázat. K vidění byla samozřejmě celá řada videoukázek z chystaných titulů pro Xbox 360 i PC. Nechyběly mezi nimi ani tituly zbrusu nové, představené vůbec poprvé právě během X06. Jednou z nich je realtime strategie Halo Wars, kterou za dohledu tvůrců z týmu Bungie připravují vývojáři ze zkušeného týmu Ensemble Studios. Jejich schopnosti zná dobře každý fanda realtime strategií díky sérii Age of Empires. Její třetí díl sice moc neuchvátil, ale právě proto bude zajímavé sledovat, jak si tvůrci z Ensemble poradí s novým materiálem. Halo Wars je zatím Xbox 360 only realtime strategie, která se však v průběhu času určitě objeví i na PC, aby ani ti co nevlastní Xbox 360 mohli zažít první střet s Covenanty v roli velitele lidských UNSC jednotek.

K presentaci Halo Wars však došlo až na samotný konec presentace, kdy už bylo světu představeno partnerství Microsoft Game Studios se slavným režisérem Peterem Jacksonem. Jeho nová společnost Wingnut Interactive, v jejímž založení má své korporativní prsty i Microsoft, se bude věnovat tvorbě nového druhu zábavy. Popravdě řečeno, ani sám Jackson nedokázal publiku v Barceloně říci, co vlastně chystá. Rozhodně je to prý něco nového. Není to ani film, ani hra. Jde zkrátka o nový druh zábavy, který se snaží využít nových technologií k vyprávění zajímavých příběhů. Wingnut Interactive bude svůj nový přístup testovat na spolupráci s Bungie, která se týká budoucnosti série Halo. Do budoucna se však chystají i projekty postavené na původních předlohách.

Nepočítáme-li hodně vousaté MMORPG Final Fantasy XI, tak zatím na Xbox Live pořádný MMO titul citelně chybí, ačkoli je k tomu tao služba přímo předurčena. Do budoucna se to však zcela určitě změní, částečně i díky projektu Marvel Universe Online. Za vývojem tohoto Xbox 360/PC MMO stojí vývojáři z Cryptic Studios, kteří mají s tvorbou superhrdinského MMORPG obrovské zkušenosti. City of Villains, respektive City of Heroes zná snad každý. Je trošku paradoxní, že právě vývojáři z Cryptic Studios budou v úzké spolupráci se společností Marvel vytvářet Marvel Universe Online. Není to za tak dlouho co se spol. Marvel právě s týmem Cryptic Studios soudila kvůli tomu, že originální postavy v MMORPG City of Heroes až moc připomínají superhrdiny z komiksů od Marvelu. Jenže čas plyne a staré rány se rychle hojí. Než si však budeme moci zahrát za Spider-Mana, Hulka, nebo některého z X-Menů v persistentním online světě, tak v řece uplyne hodně vody. Žádný konkrétní termín, kdy bychom se měli spuštění Marvel Universe Online dočkat sice zveřejněn nebyl. Určitě to však nebude dříve než v roce 2008.

Zato v případě Grand Theft Auto IV už konkrétní datum vydání (17. říjen 2007) známe od letošní E3. Peter Moore se však rozhodl je v Barceloně pro jistotou připomenout. No a v té souvislosti neopomněl zmínit i fakt, že se budoucí majitelé GTA IV dočkají po vydání hry přinejmenším dvou nových GTA IV episod, jež budou k dispozici na Xbox Live a údajně nabídnou hodiny nové zábavy. Tyto epizodky budou samozřejmě Xbox 360 exkluzivní. Exkluzivita prostě dneska frčí a Microsoft se jen pro sebe snaží urvat všechno co jde. Důkazem budiž oznámení, že očekávaný titul BioShock od Irrational Games a Take 2 vyjde pouze na PC a Xbox 360. PS3 verze se prostě nedočkáme. To samé platí i v případě Splinter Cell 5. Je sice fakt, že díl čtvrtý, Splinter Cell Double Agent, vyjde až na konci října, ale to lidem z MS nezabránilo v tom, aby si u Ubisoftu vyjednali už nyní Xbox 360/PC exkluzivitu jeho pokračování.

Vraťme se však ještě na chvíli k novým titulů, které byly na presentaci ukázány, nebo alespoň zmíněny, vůbec poprvé. K vidění byl první trailer ze závodního titulu Project Gotham Racing 4, jehož oznámení však nikoho z křesla nezvedlo. Veřejnost o vývoji této hry věděla díky zmínce na stránkách automobily Peugeot už několik týdnů. Každopádně až včera bylo představení PGR 4 oficiální a nutno říci, že video s Ferrari bylo moc pěkné. Daleko více než však potěšila informace o tom, že se v budoucnu dočkáme nových titulů v sérii Banjo-Kazooie. Už teď se těšíme na všechny známé postavy, mezi nimiž nebude chybět Banjo, Kazooie, Gruntilda a další. No a do třetice všeho dobrého i zlého je tu zmínka o dalším novém PC/Xbox 360 titulu. Jde o next-gen co-op akci s pracovním názvem Crossfire, kterou chystají tvůrci z britského týmu Pivotal Games, jež jsou odpovědní za hry v Conflict sérii. Crossfire bude postavena na spolupráci dvou postav. Hráč bude v singleplayeru ovládat v jednu chvíli pouze jednu postavu. Bude se však mezi nimi moci libovolně přepínat a k dispozici bude mít i údajně jednoduchý systém příkazů, aby byla spolupráce obou postav při řešení zapeklitých situací co nejkompaktnější.

Presentace přinesla spoustu radosti i uživatelům služby Xbox Live, respektive hlavně těm co si oblíbili Xbox Live Arcade. Už nyní si totiž mohou za 800MS bodů stáhnout a zahrát legendární FPS Doom, jejíž XBLA verze nabízí všechny čtyři singleplayer kapitoly a podporu multiplayeru až pro čtyři hráče online i na jedné konzoli ve splitscreenu. To je nabídka, které se nedá odolat. Ještě o fous zajímavější nám však přijde oznámení, že se na začátku příštího roku dočkáme na Xbox Live Arcade upravené Sensible World of Soccer s podporou online zápasů, turnajů i lig. Tou dobou (na začátku příštího roku) už bude k dispozici i zbrusu nová periférie pro Xbox 360 – externí HD-DVD přehrávač/mechanika. Společnost Microsoft totiž včera oznámila, že jej na severoamerický/evropský trh hodlá uvést v polovině listopadu za cenu 199 euro, což z našeho pohledu není zas tak moc. Navíc bude základní balení HD-DVD přehrávače obsahovat i dálkové ovládání a HD-DVD verzi filmu King-Kong.

Videa z X06:

Screenshoty z X06:

Přímo v Barceloně je v tuto chvíli i náš zástupce Radek Friedrich, v nejbližší době tedy čekejte reportáž a dojmy přímo z místa činu...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama