Článek Microsoft představuje Xbox One

Microsoft představuje Xbox One

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

22. 5. 2013 00:01 5
Reklama

Zatímco Sony během prezentace své nové konzole představila světu pouze ovladač, zástupci Microsoftu neváhali a se začátkem své včerejší konference ukázali přítomným novinářům i divákům po celém světě nový Xbox. Navzdory všem očekáváním se nejmenuje Infinity, nejmenuje se ani Xbox 720 nebo jednoduše Xbox, nová konzole nese přídomek One. Nejde však o to, že by v Microsoftu zapomněli na první a druhý Xbox, ono slůvko one – jedna – značí zastřešení všech služeb do jedné velké hranaté retro (anebo high-modern, pokud se na TO podíváte z jiného úhlu pohledu) krabice.

Centrum zábavy, a dál?

Pokud čistě náhodou tápete, co si pod oním zastřešením služeb představit, pak jste zřejmě nikdy neviděli žádnou konferenci, týkající se launche nové konzole. Během včerejšího večera to častokrát vypadalo, jako kdybychom měli snad být překvapení, že konzole zvládne ovládat televizi, hru, prohlížeč a video hovor. Na druhou stranu ale nemůžeme inženýrům Microsoftu upřít, že se s plynulostí nepopasovali dobře a velice pěkně vypadá i celé prostředí, které počítá s možností otevírat si po stranách obrazu nejrůznější aplikace. V porovnání s tím, co jsme viděli, nebo spíše zatím ještě neviděli v případě PlayStation 4, má Xbox One v multitaskingu jednoznačně navrch.

HODNĚ výkonu

Aby to všechno mohlo fungovat, dostalo se konzoli vcelku zajímavého hardwarového osazení. Osm jader procesoru, stejný počet operační paměti, integrovaný půl terabajtový disk, Blu-ray mechanika (konečně) a také USB 3 konektory. Aby byl výčet kompletní, musíme přidat i informaci o pohybovém senzoru Kinect, který byl už předem považován za integrální součást nové konzole. Z logických důvodů není dvojice kamer zabudovaná přímo do těla přístroje, ale přichází v podobě stejného designu jako samostatná perfierie. Fungovat by měl podobně jako předchozí model s tím rozdílem, že nabídne mnohem citlivější reakci.

Gamepad 2.0

Ačkoliv jde vždycky jen o čistě subjektivní postoj, v redakci převládá oblíbenost Xboxového ovladače. Jsme proto vcelku rádi, že jeho nová revize dotahuje některé předešlé nedostatky, a nadále zůstává tvarově shodná. Znamená to dvojici analogových páček, levá výš než pravá, nově s vylepšeným pogumováním kolem hrany. Lehký závan nejistoty jsme pocítili při pohledu na d-pad alias ovládací kříž, který je zapuštěn do malé prohlubně a zejména diagonální směr by mohl dělat potíže. Dokud ale nedostaneme nový ovladač do ruky, nebudeme moci posoudit ani kvalitu zpracování zbylých tlačítek, která se ale na první pohled nezdají být zpracována shodně jako doposud. Zatímco X360 ovladač sázel na vysoký zdvih, nově si zřejmě budeme muset zvyknout na mikrospínače bez gumového podloží. Co se týče připojení, ovladač bude bezdrátový a bez prozatímního udání dalších detailů bude spolupracovat s Kinectem.

Služby, služby!

Poslední, ale neméně podstatnou věcí jsou nabízené služby a nutnost připojení k internetu.Vezměme to tedy odzadu – pokud vás starší nutnost být neustále online, mohlo by to v případě XOne dopadnou docela dobře. V případě, že vám kočka vyrazí adaptér od modemu ze zdi během hraní Forzy 5, nic se nepřeruší a vše bude plynule pokračovat. Internetové připojení tak budeme pravděpodobně využívat jako doposud, počkejme ale raději na upřesnění detailů, ať si zbytečně něco neslibujeme.

Microsoft na to jde od lesa a na první
pohled se k bazarovým hrám negativně nestaví

Kde už si jistí jsme stoprocentně, je zpětná kompatibilita. Slyšíme ten nářek, ale bohužel, žádné staré hry si na novém Xboxu nezahrajete. Je to dáno architekturou XOne, která se neshoduje s ŽÁDNOU předchozí hrou a neumí ji spustit. Těžko rozklíčovat, nakolik jde o skutečné tvrzení a nakolik o marketingový tah, faktem ale zůstává, že X360 na trhu zůstane i nadále a bude ještě nějakou (nespecifikovanou) dobu plně podporovanou platformou. A hry ze sekáče? Microsoft na to jde od lesa a na první pohled se k bazarovým hrám negativně nestaví. Pokud ale po použité gamese přeci jen sáhnete, čeká vás tak jako tak nutnost zaplatit poplatek pro možnost spárovat danou hru s vaším Xbox Live účtem. A v případě, že vlastníte účtů víc a budete si chtít NHL 17 aktivovat i na nich, zaplatíte pokaždé.

Nechme to ale všechno ještě trochu uležet, do E3 zbývá pár dní, hned bude jasněji. Tak jako tak se ale samotná konzole netváří úplně špatně, a až uvidíme hry, které nebyly během konference hlavním tahákem večera, určitě se objeví i nějaké ty úsměvy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama