microsoft-na-e3-2012
Článek Microsoft na E3 2012

Microsoft na E3 2012

Maggot

Maggot

6. 6. 2012 22:53
Reklama

Pakliže hardcore hráči hledali v letošní výstavě E3 alespoň nějaký záchytný bod v podobě zajímavých AAA titulů, případně informací s nimi souvisejících, hledali marně. Doby, kdy přední společnosti během svých velkých konferencí představily opravdu velké hry, a ani po skončení výstavy stále ještě nevyčerpaly svá esa, jsou nejspíš jednou pro vždycky pryč. Pakliže jste aktivně sledovali dění kolem herní výstavy probíhající v americkém Los Angeles, nejspíš jste si sami dali výsledky dohromady. Vydavatelé, vývojáři a všichni, kdo se pohybují v herním byznyse, náhle mění směr. A mění jej opravdu radikálně.

Živá redakce

Ona aktivní válka, kdy se Microsoft a Sony ostřeloval exkluzivními hity, z nichž kapala šťáva už jen podle samotného loga, zatímco Nintendo si v dáli připravovalo ve vší tichosti svou munici, se mění na jakousi formu studené virtuální války. Některá média označují E3 2012 jako malou mírovou dohodu, jako jistý pakt klidu a míru, díky němuž už není konkurenční boj tak žhavý. Není to pravda, výrobci hardwaru, produkující zároveň jedny z nejambicióznějších her, jdou proti sobě hlava nehlava, v rukách ovšem drží úplně jiné zbraně.

Už proti sobě neválčí hry, nýbrž služby a zejména pak ideologie. Ačkoliv letošní E3 patřila Ubisoftu, nelze necítit žár mezi Microsoftem a Sony. Obě společnosti mají společnou jednu věc, čímž jest, hledání takového zákazníka, který by dokonale využil všechny nabízené služby. Skutečná utopie se projevuje ve chvíli, kdy se snaží přesvědčit zatvrzelé hardcore fandy o unikátnosti herního systému formou rodinných party titulů a jinak společenských her. Stále se ovšem najdou jednohubky, které se vyplatí ochutnat. Obecně ovšem platí, že letošní výstava patřila spíše trailerům a jinak dokumentovaným hrám, spíše než nový informacím, které by hráče nějak výrazně posadily na zadnici.

E3 2012 byla ovšem revoluční i pro osazenstvo redakce Hrej.cz a magazínu LEVEL. Jako jediní v České republice jsme totiž spustili kompletně vlastní kanál, kde trio „poradíme-si-se-vším“ moderátorů v podobě Zdeňka Prince, Tomáše Krajči a Jirky Bigase živě komentovalo všechny probíhající konference, včetně mnoha dalších živých vstupů, které budou probíhat až do konce výstavy samotné. Ostatně, kompletní pokrytí jak po stránce novinek, přeložených trailerů, nových screenshotů, informačních souhrnů a reportáží naleznete v naší speciální sekci přímo na webu. Velké poděkování pak patří vám čtenářům. Děkujeme za cenné rady a odezvu.

Haló, chceme více koleček!

Čerstvý vítr změn donutil změnit koncepci konference dokonce i jinak radikální Microsoft, který si normálně potrpí na vlastním řádu. Zatímco gigant z Redmontu otevíral své předchozí dva výstupy exkluzivním představením materiálu pro Call of Duty, s nímž žije takřka v symbióze, letos tomu bylo úplně jinak. Show otevřely hned dvě parádní ukázky očekávané střílečky Halo 4 od 343 Industries. Netřeba lhát, nové Halo vypadá slibně, jak po stránce svěží a zářivé grafiky, tak zejména hratelnosti. Již úvodní filmový trailer poukázal na to, že Halo 4 bude skutečně velkolepá záležitost. Hratelná ukázka přesvědčila publikum dokonale o tom, že Halo 4 bude propleteno i s neméně zajímavým příběhovým pozadím.

Dalším překvapením podvečera byla akční, přesto plynulá a poutavá demonstrace nového Splinter Cell, s podtitulem Blacklist, který krom Xboxu 360 vyjde také na PC a PlayStation 3. Na videu byl představen nový taktický mód, během něhož si označíte nepřátele a posléze je postupně odpravíte stiskem jediného tlačítka. Akce tak vypadá opravdu plynule, nenuceně a mimořádně efektivně. Stále jde ovšem o taktický titul, ve kterém je záhodno postupovat opatrně. Majitelé Kinectu a Xboxu 360 pak mohou využívat i pokročilé hlasové ovládání. Splinter Cell: Blacklist se na pultech objeví na jaře 2013.

Křik na tribuně

Velký kus koláče si na zeleně podsvíceném pódiu ukousli i jednotliví zástupci EA Sports, pro které je partnerství s Microsotem jednou z klíčových strategií pro následující roky. Zatímco Sony se na vlnu centralizace služeb zaměřila již minulý rok, Microsoft své karty odhalil až letos. Na scéně se ovšem zastavil Andy Wilson, ředitel EA Sports, aby potvrdil hlasové ovládání skrz kameru Kinect i pro další díl fotbalové FIFA 13 a americký Madden. Jak si takovou integraci představit? Jako hráč můžete vyvolávat taktiky, z pozice trenéra pak přímo buzerovat svůj tým a doslova si nahlas říkat o úkony, které chce, aby vaši hráči udělali. Tím samozřejmě podpora nekončí, ovládat lze jednotlivé prvky v menu a obecně využívat výhod rychlejšího a prakticky bezbariérového přístupu.

Následujících 15 minut bylo čistě trailerových, ačkoliv se paradoxně jednalo o ty nejzajímavější položky v nabídce celé E3. První na řadě byl Fable: The Journey, kde se krom až nebezpečně ulítlého traileru konečně objevilo i finální datum vydání, které je nastřeleno na 9.října tohoto roku. Oficiálního odhalení – bohužel ne představení – se dočkala i akce Gears of War: Judgment. Na fešném teaseru jsme viděli hlavní hrdiny, k dispozici posléze bylo i několik ukázek přímo ze hry. Pro kompletní servis dostupných informací týkajících se hry rozhodně navštivte náš informační souhrn. Poslední část nových ukázek zastala závodní arkáda Forza Horizon, která se blíží spíše sérii Need for Speed, než své simulační předloze. Otevřené město, festivaly, měnící se počasí. Co chcete víc?

Síla centralizace

Microsoft ovšem nejvíce času věnoval oznamování nových služeb, které se v 90 % případů týkají výhradně amerického publika. Krom nových televizních kanálů společnost představila Xbox MUSIC, distribuční kanál pro hudbu, ale také aplikaci SmartGlass, pomocí níž můžete sdílet jednotlivé funkce mezi prakticky všemi zařízeními, od telefonů, přes tablety, až po PC a pochopitelně i Xbox 360. Díky rozšířeným ovládacím možnostem se pak na konzoli konečně objeví i internetový prohlížeč v podobě mateřského Internet Exploreru. Ta pravá zábava začala s příchodem zástupců studia Crystal Dynamics, kteří představili hratelnou, a značně prsatou, ukázku moderní Tomb Raider hry, která na Xbox 360 obdrží i časově exkluzivní DLC balíčky.

Došlo ovšem i na menší hry, které, ačkoliv nejsou zrovna zajímavé, měly by těžit z nové filosofie Microsoftu, který se snaží vytvořit centralizovanou datovou platformu pro všechny hráče a uživatele. Mezi těmito hrami najdete například Ascend: New Gods, Matter či Loco Cycle. Tři malé pak vystřídala jedna malá – a totiž hratelná ukázka akční Resident Evil 6. Záměrně říkáme ačkní, jelikož hororový aspekt ze série se šestým dílem již dokonale vymizel. Na záběrech jest Leon S. Kennedy, který nemrtvákům doslova rozmačkává hlavy holou dlaní. Pro mnohé z nás pak byla pomyslným vrcholem večera – u některých pak i doslovným – předváděčka maličkého titulu Wreckateer pro Kinect, jenž představila vyvinutá a potetovaná Alex Ruiz. Aby toho nebylo dost, svůj cvičební manažer odhalila i společnost Nike.

Stylový Cartman

Finální část prezentace se pak už nesla v rychlém sledu. Harmonix přišel představit Dance Central 3, viděli jsme ukázku South Park: The Stick of Truth i se zábavným prologem tvůrců a celou konferenci zakončilo divoké video Call of Duty: Black Ops 2, které několik hráčů skutečně rozpálilo na popel. Průvodce večera, Don Mattrick, musel dokonce tasit hasicí přístroj. Oproti letům minulým se letos zdál Microsoft nejistý sám sebou, konference skákala od tématu k tématu, přičemž bylo od začátku zcela zřejmé, že hry jsou tentokrát na druhém místě. Pro běžného Evropana jsou to ovšem právě hry, které jej donutí k pořízení přístroje. Ty hry, které, zdá se, nesou poselství zdaleka méně zajímavé, než před lety.

Chcete se více dozvědět o zajímavých hrách, které Microsoft představil? Rozhodně si přečtěte naše dojmy z Call of Duty: Black Ops 2. Věděli jste také, že v nové South Park hře budete moci nadávat i skrze Kinect? Zajímá vás také, že Lara Croft, hlavní hrdinka nového Tomb Raideru, bude skutečnou osobností a ne jen kozatou karikaturou? Fajn, ochutnejte třeba i zmíněné Halo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama