Článek Logitech G915 TKL Lightspeed

Logitech G915 TKL Lightspeed

Radek Raudenský

Radek Raudenský

23. 1. 2021 15:50 2
Reklama

Drahé klávesnice se dnes nemusí objevovat pouze v barvami hýřících jeskyních hráčů. Troufám si tvrdit, že mnoho lidí si začíná uvědomovat obrovský rozdíl mezi klávesnicí za sto korun a produktem, který je určen pro co nejlepší požitek při trávení času u počítače.

Do redakce se nám tak dostala klávesnice Logitech G915 TKL, designově vyladěná klávesnice s mechanikou přímo od Logitechu, bezdrátem a hlavně v kompaktním provedení. Tomu všemu ale odpovídá i cena přesahující (v případě klávesnicí) už velmi tučnou hodnotu 6 tisíc korun. Dokáže si jí Logitech obhájit?

Vzhled

G915 TKL dává svůj původ najevo už při prvním podržení balení v ruce. Klávesnice dorazí v pevné krabici stejně jako třeba mobilní telefony, od kterých si Logitech vypůjčil i otevírání. Klávesnice je v ní pevně usazena a kromě samotné periferie se v krabici nachází opletený kabel a malý dongle zesilující signál. Nic víc ani není potřeba.

Logitech G915 TKL Lightspeed
i Zdroj: Hrej.cz

Co se samotného vzhledu týče, jde 915 TKL cestou velmi seriózního a elegantního vzhledu. Na horní straně na váš čeká broušený letecký hliník, celá kostra pak stojí na plastové základně. Co na první pohled zaujme je tloušťka, tedy spíše štíhlost klávesnice. Na výšku má pouhých 22 milimetrů. Klávesnice je bezdrátová a navíc 60%, tedy ochuzena o numeriku (o tom ještě později). O to víc překvapí její potěžkání v ruce, na své rozměry je totiž dost těžká. Dle specifikací má nástroj na psaní slušných 810 gramů.

Jak už jsme zmínili, název TKL symbolizuje uříznutý numpad, jinak je ale rozhraní tlačítek klasické. Pro mnohé bude výhodou velký enter společně se širokými klávesami Shift. Nad rozhraním klávesnice se pak nacházejí dodatečná tlačítka. Ze vzhledu asi můžete vyčíst, že se pod ně mechanické spínače nevešly. Gumovou kostru tak doplňuje „tradiční“ membrána. Speciální klávesy slouží pro přepínání mezi rádiovým/Bluetooth spojením, zapnutí herního módu a úpravou jasu podsvícení. Druhá čtveřice slouží k ovládání hudby, posledním kousek je stylový válec, který ovládá hlasitost počítače. Co mě překvapilo byl odpor válečku – není totiž postupný jako třeba u kolečka na myši, nýbrž protáčivý. Pokud dáte do otočení pořádnou sílu, zvládnete doslova zrychlení z nuly na sto za vteřinu.

Zatím jsme ale u názvu nebyli úplně přesní. Plný název totiž zní Logitech G915 TKL Lightspeed Tenkeyless Wireless Mechanical Keyboard. To znamená nízký zdvih kláves díky přizpůsobené mechanice. Vůči „klasické“ mechanice jde o dost znatelný posun, oproti notebookům nebo nízkozdvižným membránovým klávesnicím je to ale stále spíše kompromis. Logitech používá vlastní GL mechanické spínače, my jsme měli k dispozici verzi Tactile. Podle specifikace výrobce je celkový zdvih 2,7 mm, aktivace nastává v 1,5 mm.

Logitech G915 TKL Lightspeed
i Zdroj: Hrej.cz

Když už jsme u kláves, nemůžeme zapomenout na podsvícení, dnes už nutnou vlastnost herních klávesnic. Není výjimkou ani u bezdrátu, samozřejmě se ale zapnuté podsvícení podepíše na životnosti baterie. Co se samotného podsvícení týče, asi si nelze na nic stěžovat. Diody jsou plné, syté a rozesety po celé klávesnici včetně dominantního loga G. Mimo samotného podsvícení tu nalezneme další dvě diody, jedna určená pro zapnutý Caps Lock, druhá vás upozorní na stav baterie (tuto práci ale efektně dělá i samotné podsvícení, které se při kritické hladině 15 % přebarví na červené).

Popis vzhledu pak zakončíme několika detaily, jako jsou nožičky, které nabízí dvě úrovně sklonu v úhlu 4 a 8 stupňů. Na spodku klávesnice se nachází i záhyb, do kterého můžete při nabíjení nebo přenášení vložit USB dongle. Na zadní straně se nachází poslední části klávesnice, a to Micro-USB zástrčka a minimalistické tlačítko pro zapnutí.

Software

Nebyla by to herní klávesnice, aby společně s ní nepřicházel i dedikovaný software. V případě Logitechu je pro plnohodnotné využití potřeba stáhnout Logitech GHUB, ve kterém můžete propojit všechna zařízení výrobce. Pro ně tu pak najdeme klasiku v podobě nastavení podsvícení, nabindování kláves F nebo vyřazení určitých kláves při zapnutém herním režimu. Oproti jiným ale nabízí velkou výhodu v podobě uzavřené komunity a otevřených herních profilů. Pokud zamíříte do „obchodu“, naleznete v něm světelné profily od ostatních uživatelů, které si můžete stáhnout a sami použít. Nemusíte se tak obtěžovat s nastavováním, stažené profily můžete rovnou přiřadit ke hře, kterou zrovna hrajete. Za to velký palec nahoru.

Logitech G915 TKL Lightspeed
i Zdroj: Hrej.cz

Používání

V předchozí části jsem se snažil o co nejširší popsání klávesnice jako takové, nyní pojďme k samotným pocitům z používání. Musím říct, že z klávesnice přímo sálá její prémiové zpracování – nic nevrže a jak už jsem zmínil, pokud vezmete klávesnici do ruky, projevuje svou velkou bytelnost. Vzhledově se mi taktéž velmi líbí a je zkrátka dobrý pocit mít na stole klávesnici bez nutného připojení kabelu. Logitechu musím smeknout také za již zmiňovanou tenkost, takhle štíhlý výrobek se jen tak nevidí. Porovnání můžete vidět v následující fotografii - na levé straně G915 TKL, na pravé straně iPhone 11 Pro.

Logitech G915 TKL Lightspeed
i Zdroj: Hrej.cz

Logitech G915 TKL Lightspeed
i Zdroj: Hrej.cz

Tactile mechanika je velmi tichá, pocitově se blíží k používání notebookové klávesnice a společně s uříznutým numpadem a možnosti připojit klávesnici jak pomocí USB donglu, tak pomocí Bluetooth mi vychází jako skvělý společník pro ty, kteří pracují v kanceláři (a nebojí se investovat). Pokud se totiž klávesnice hodí do batohu, ve výsledku její hmotnost nepoznáte. USB dongle můžete nechat doma a pomocí Bluetooth se připojit v práci. Využíváte něčeho, co bezpečně znáte a pokud nepracujete jako účetní, absence numpadu vám nemusí vadit. Navíc se nemusíte obtěžovat s kabely na stole a prostor navíc můžete využít k většímu rozmachu s myší.

Pozitivní zkušenost jsem měl také s celkovou bezdrátovostí. Vůči klasické klávesnici totiž nepoznáte rozdíl. Odezva je okamžitá a už dávno jsou pryč doby, kdy jsme z přerušovaného signálu kvetli a proklínali výrobce. Samozřejmě se tu musíme potýkat s baterií či nabíjením – i přes plné podsvícení a celodenní používání jak pro práci, tak pro hraní jsem se ale dostal na velmi slušný týden bez nabíjení. Tomu ve velkém pomáhá i ztlumení podsvícení při minutové neaktivitě a úplné vypnutí podsvícení a připojení po 5 minutách nečinnosti. I když je klávesnice odpojená, při stisku klávesy se okamžitě připojí a vykoná patřičný povel. Z tohoto hlediska jsem tak byl extrémně spokojený a čistě z hlediska používání mohu klávesnici plně doporučit.

Ale…

Ano, jedno ale tu je. Na klávesnici si z hlediska zpracování nebo používání vůbec nemohu stěžovat. Dle mého ale musí být při nákupu G915 TKL hlavní motivací to, že ji budete přenášet. Pro používání na jednom místě tu je (pro mé šetřící já) velký problém. Vysoká cena. Klávesnice je bez slevy naceněná na přibližně 6 tisíc korun. Jenže vedle toho se nachází její téměř jednovaječné dvojče v podobě Logitech G915. Tato klávesnice je, co se týče zpracování, úplně stejná, za totožnou cenu ale nabídne numpad a pětici makro tlačítek.

Logitech G915 TKL Lightspeed
i Zdroj: Hrej.cz

Jak už jsem tedy zmínil, zpracování klávesnice není co vytknout, pokud ale často necestujete nebo neplánujete kupovat jednu klávesnici jak pro domácí, tak pro pracovní prostředí, kouknul bych se raději po klasické G915. V obou případech dostanete za dosti vysokou cenu nekompromisně prémiové bezdrátové zpracování se skvělými spínači, bezchybným připojením, širokým využitím a elegantním vzhledem. Je jen na vás, jaké spínače si zvolíte a jestli oceníte mobilnější nebo střídmější verzi. V současné chvíli ale na CZC.cz probíhá výprodej, Logitech G915 TKL seženete za výrazně příjemnějších 4599 korun.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama