Článek Logitech G Pro X Superlight

Logitech G Pro X Superlight

Radek Raudenský

Radek Raudenský

1. 3. 2021 08:35

Představte si takové obyčejné vejce. Nyní si vaše imaginární vejce vezměte do ruky a začněte s ním jezdit po podložce. Zkuste vnímat, jak těžké ono vejce vlastně je a porovnejte jej s váhou vaší myši. Ano, svou dávku prášků jsem si ráno vzal a ne, ještě nepatřím do blázince. Celá tato filozofická úvaha má totiž svůj smysl.

Reklama

Do redakce nám dorazil nejnovější přírůstek do rodiny myší Logitech. Přesněji jde o model Logitech G Pro X Superlight a jak název napovídá, mělo by jít o extrémně lehkou myš. Právě s tím souvisí naše úvaha nad vejcem – průměrné vejce totiž váží 63 gramů. Stejně jako dnes recenzovaná nejlehčí bezdrátová myš na trhu.

Vzhled

S nabídkou velmi lehkých myší se v posledním roce roztrhl pytel. Spousta výrobců začala využívat „děravý“ design, kdy horní část myši není celistvá, nýbrž proděravělá. O designu takových myší by se sice dalo spekulovat, důvod je ale jasný – vypíchnutý plast vám postupně ukrajuje přebytečné gramy a i přes stále pevnou konstrukci nedržíte v ruce tank. Logitech se ale rozhodl, že tímto směrem nepůjde – místo toho ve svých laboratořích spojil to nejlepší z nejlepšího, zanechal design myši takový, jaký jej po desítky let známe.

Logitech G Pro X Superlight
i Zdroj: Hrej.cz

Ještě před samotnou myší se podíváme do balení. V tom kromě samotného hlodavce nalezneme i překvapivě dlouhý MicroUSB kabel pro nabíjení, který je na konci doplněn o speciální uchycení kabelu. To jelikož Logitech počítá s tím, že myš připadne do ruky akčním hráčům stříleček, kteří každou minutu dělají 360° noscope. Balení obsahuje i prodlužovačku pro USB dongle, krytku s teflonem a speciální polepy, které můžete nalepit na myš pro lepší grip.

Krabičku máme za sebou, pojďme tedy na hlavní hvězdu večera. V srdci myši tepe vylepšený senzor HERO 25K, který dovolí zvolit si DPI až do hodnoty 25 400 jednotek. Nejspíše nikdo nepředpokládá, že byste takto vysokou hodnotu využívali, v tomto případě jde zejména o přesnost a jemnost senzoru. Jak můžete na fotografiích vidět, vzhledově se jedná o naprostou klasiku. Celistvé tělo myši je z plastu, levé a pravé tlačítko je oddělené – dle Logitechu v zájmu přesnosti stisku. Při spojení tlačítek se zbytkem kostry se totiž ohýbá celé plastové tělo a kliknutí tak nemusí být přesné – při oddělení tlačítek vyvíjíte sílu na menší prostor. V celkovém počtu 5 tlačítek je kromě levého a pravého započítáno také kolečko a dvě boční makrotlačítka pro libovolné nabindování. To je vše.

Logitech G Pro X Superlight
i Zdroj: Hrej.cz

Možná si říkáte, že je to na myš za více jak 4 tisíce korun nějak málo. Dokonce zde nenajdeme ani podsvícení (jediným světlem je LED dioda signalizující připojení a stav baterie) nebo tlačítko pro změnu DPI. Ano, nic ze zmíněného zde nenajdeme, a to z jednoduchého důvodu. G Pro X Superlight totiž nemá být lehkou myší, nýbrž tou nejlehčí. A tomu je přizpůsobené naprosto vše, od minimalistického designu či konstrukce až po kolečko,  které je tvořeno čtyřmi plastovými díly připojujícími vnější kruh k vnitřnímu válci. Souvisí s tím i zmíněné vykotlání absolutně všech prvků, které nejsou nezbytně nutné, třeba barevných světýlek. Na myši je poznat, že nejde o kopii nějakého úspěšného projektu konkurence. Superlight je zkrátka výsledkem práce konstruktérů z laboratoří Logitech. I přes lehkost to ale neznamená, že by snad myš nebyla pevná. Při zatlačení na horní část žádné prohnutí nezaregistrujete.

Funkce

Budu k vám upřímný. I já jsem byl zastáncem těžších myší a oslavoval jsem výrobce za to, když k myši přibalil i dodatečná těžítka. Měl jsem totiž pocit, že čím těžší myš je, tím vyšší je při používání přesnost. Když jsem tak poprvé vzal Superlight do ruky, zděsil jsem se. Jeho hmotnost díky velikosti téměř nepoznáte. Při pouhém držení se totiž zdá, že je onen výrobek jen designový nefunkční prototyp, který nemá žádné vnitřnosti. Jakmile ale vyndáte USB dongle, zapojíte jej a myš pomocí spodního tlačítka zapnete, skutečně se něco stane. Myš svítí a zdá se, že reaguje.

Logitech G Pro X Superlight
i Zdroj: Hrej.cz

Skutečný zázrak ale nastane, jakmile položíte ruku na myš a začnete s ní hýbat. Ten pocit se nedá slovy moc dobře popsat. Je to skutečně jako mít v ruce obláček. Tomu extrémně napomáhají i PTFE, respektive teflonové patky na spodku myši, které po podložce kloužou. Dle Logitechu je toho docíleno čistou směsí PTFE bez dalších příměsí, bohužel ale nejsem chemik, abych tuhle informaci potvrdil. Co ale mohu prezentovat je to, že patky nedávají téměř žádný odpor a ve spojení s lehkostí myši se tak jedná nejen o přesné, ale hlavně pohodlné klikání.

Tohle skutečně není reklamní článek. Myš jsem zkoušel dobrý měsíc a mé pocity se za tu dobu jen zlepšovaly. Problém ale je, že pocity z používání skutečně nedokážu dostatečně vyjádřit slovy a při dnšení situace je prakticky nemožné si myš vyzkoušet, minimálně ne v obchodě nebo na nějakém veletrhu. Tudíž mi zkrátka musíte věřit v tom, že používání Superlight jako když poprvé ochutnáte kvalitní kafe - už není cesty zpět.

Velmi důležitou součástí Superlight je bezdrátovost. Samozřejmě že při hraní obecně kabel překáží, neustále se o něco zasekává nebo se divně točí, ale při váze 63 gramů už poznáte i to, jestli onen kabel za myší taháte. Rozhodnutí Logitechu dát do myši bezdrátový modul tak rozhodně dává smysl a při používání rozdíl nepoznáte. Reakce jsou okamžité a i při přechodu z nečinnosti do pohybu nejde zaznamenat žádná prodleva mezi navázáním signálu.

 

 

Obrovskou pochvalu si Logitech kromě konstrukce zaslouží i za neskutečnou výdrž baterie. Při každodenním používání jak na práci, tak na hraní jsem se dostal na dva týdny bez nabíjení. Když už na nabíjení náhodou dojde, jste na
100 %, i při používání, za 2 hodiny.

Závěr

Z celé recenze vychází jedno jasné stanovisko. S myší jsem za celou dobu používání neměl jediný problém a Logitech ukázal, že jejich myši jsou zkrátka skvělé. G Pro X Superlight ale míří na jednu specifickou skupinu, a to jsou hráči kompetitivních stříleček. Její cenovka je v základu stanovena na 4 tisíce korun, což je za myš už opravdu tučná částka. Casual hráči nejspíše nebude vadit, že mu občas myš trhne, mimo střílečky zase můžou citelně chybět další programovatelná tlačítka. Pokud to ale myslíte s CS:GO, Valorantem či jinou kompetitivní střílečkou vážně, nebo zkrátka chcete to nejlepší, co v současnosti existuje, je cena za výzkum Logitechu, jehož výsledkem je opravdu ultra lehká myš, adekvátní. Za to nejlepší se holt musí platit. Logitech G Pro X Superlight můžete zakoupit na czc.cz i s malou slevou.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama