Článek Průvodce logickými rychlíky

Průvodce logickými rychlíky

Matěj Habarta

Matěj Habarta

27. 4. 2008 22:00 2
Reklama

Určitě se vám výše popsané už někdy stalo. Někteří cítí potřebu odreagovat se pravidelně, klidně i několikrát denně. Někdo jako řešení volí sport, ale co když na sport není čas, nálada nebo prostředky? Potom je ideálním volbou zahrát si nějakou nenáročnou hru. A právě takové – nenáročné jak časově, tak většinou i psychicky, odreagovávající, hlavu čistící – jsou takzvané logické rychlíky. Na poli volně šiřitelných her jich vzniká opravdu veliké množství a je tedy jen na vás a na vaší chuti, kterou z té kopy si ukořistíte. My vám s výběrem malinko pomůžeme a vypíchneme zde ty nejzajímavější kousky. Pojďme se odreagovat zadarmo.

Klasika jménem Tetris

Nejprovařenějším a nejspíš také nejstarším logickým rychlíkem je všem dobře známý Tetris. Na tohoto stařečka vzešlého z nudy matematika Alexeje Pažitnova vznikl nespočet nejrůznějších variací. Začněme třeba poněkud netradičně ještě poměrně čerstvou peckou Tetroid 2012. Název kromě samotného Tetrisu evokuje i dalšího herního klasika, Arkanoida, a není to náhodou. Skutečně, tento důmyslný vtípek vyzdvihuje již tak skvělou hru ještě o jeden stupínek výš. Jde o to, že jakmile dojdete do určité fáze, hrací pole se obrátí a vy sestřelujete postavené kostičky právě ve stylu Arkanoida. Díky podobným nápadům a fascinujícímu audiovizuálnímu (ta hudba!) zpracování je Tetroid 2012 výbornou volbou pro všechny, i když to třeba není zrovna příkladný představitel logických rychlíků.

Další předělávkou tohoto nesmrtelného velikána je kupříkladu Wilma Tetris, která, jak lze i z obrázků odtušit, má zaujmout zejména hráče mužského pohlaví. Vedle samotného hracího pole, kde stejně jako v originále padají kostky, stojí sličná dívka, která si po každé úrovni svlékne jeden kousek svého oděvu. Statistika však ukazuje, že právě kvůli Wilmě většina mužů tuto hru nedohraje. Důvodu se jistě dovtípíte sami. Určitě stojí za zmínku také maličký (nikoliv herními možnostmi) Gravytris 2007. Jedná se o jednu z nejlepších předělávek Tetrisu, jež obsahuje velké množství zábavných herních módů a všelijakých variací. To vše v hezké 3D grafice. Skutečnou lahůdkou pro milovníky Tetrisu je TetriNET. Zkratka NET v názvu již i méně bystrým napovídá, že se bude hrát po síti. Najdeme zde velice zákeřné prvky v podobě útočných bonusů, jimiž můžete protihráči notně znepříjemnit život; pokud ovšem on sám nevlastní nějaký ten bonus obranný. Vzhledem ke kvalitám hry není nijak překvapující, že servery disponují poměrně velkou hráčskou aktivitou.

Libo trochu Arkanoidní zábavy?

Pokud jsem Tetris označil za hru s nespočtem remaků, potom lze Arkanoid opatřit přívlastkem velice podobným a s klidem v duši i totožným. O to těžší je potom vyzobat pro vás ty kvalitní, něčím výjimečné kousky, jež mají právo zaujmout vaši pozornost. Purebreaker – krystalicky čistá hratelnost původního konceptu dovedená k dokonalosti a okořeněná o spousty padajících modifikátorů s kreativními nápady. Prodloužení či zúžení odpalovací rampy je běžná věc, invertování směru pohybu je už tradiční méně, co říkáte? Hra navíc disponuje kvalitním technickým zpracováním. Zato síla dalšího kousku Poing! spočívá ohromné spoustě nápaditých levelů – ve hře jich je neuvěřitelných 80. Autoři do svého dílka zapracovali také fyzikální model, který způsobuje, že kulička bude vůbec poprvé reagovat na gravitaci. Pro staromilce a hráče toužící po skutečné síle, která pramení z jednoduchosti, je tady Nevernoid, jenž sází na čistotu samotného konceptu. Dechberoucí grafické finesy bychom tu hledali těžko, Nevernoid se vrací ke kořenům, ale přitom působí velice přirozeně a příjemně a výborně se hraje.

Utíkáme před balvany

Stejně jako tomu bylo u Tetrisu či Arkanoidu, i teď se vrátíme až do daleké historie videoher, když s nostalgickou slzou v oku zmíníme Boulder Dashe. Tady spíše jen jmenovitě, neboť autoři konverzí většinou oprašují starou, původní stavbu levelů a na nějaké inovace v tak atraktivním konceptu se přichází jen velice těžko. První „jedna ku jedné“ předělávkou je BeeDeeDash, jejíž autoři vzali původní hru, vylepšili grafiku a nalepili jí jiné jméno. Takže pokud si chcete užít původního Boulder Dashe na současném stroji, tohle by mohla být ta pravá volba. Pokud byste ale zatoužili po něčem svěžím, po nových herních prvcích a hezké grafice, s Cave Chaos určitě nešlápnete vedle. Nových prvků přináší rovnou několik – například nepřátele, ze kterých po zabití padají drahokamy, bomby, jež můžete na různá místa pokládat, trubky průchodné pouze jedním směrem a další vychytávky, které poskytují nové možnosti hraní. No a nakonec na nás čeká Rocks’n’Diamonds, který v sobě obsáhl rovnou čtyři veterány. Pod jednou plachtou tady najdeme jak samotného Boulder Dashe s novou grafikou a zvuky, tak i kapku pozměněné variace na Sokobana a Emerald Mine. Čtvrtým bonbónkem je Supaplex, jehož grafiku i zvuky autoři ponechali beze změn. Rocks’n’Diamons tak hrají spíše na nostalgickou notu.

Spoj tři

Jedním z neoblíbenějších konceptů logických rychlíků je takový, v němž je spousta barevných kuliček, čtverečků, hvězdiček, jež máte za úkol třídit právě podle jejich barvy. Reprezentativního zástupce tohoto žánru, hru Zuma, každý jistě dobře zná. I ta se dočkala několika freeware předělávek a my si dvě z nich představíme. První z nich, Azteca, je po technické stránce velice dobře zvládnutá oddychovka, stylizovaná do aztécké mytologie. Spousta úrovní, hromada power-upů a v neposlední řadě výborná hratelnost se starají o dlouhotrvající životnost tohoto rychlíku. Takřka stejná, jen do jiného prostředí zasazená je Aqua Pop. Podmořský svět, v němž se vše odehrává, je vykreslen vskutku nádherně kýčovitě (až to působí příjemně) a hraní je díky tomu vyložená radost.

U čeho se ještě pobavíte

Complements – vynikající, na vzájemně komplementárních barvách založený rychlík
Riddle – hádanková nádhera od tvůrce Knytta, švédského hudebníka Nifflase
Acidbomb 2 – skvělá, do konce dotažená výbušná záležitost
ColumnsX – netradiční zpracování Tetrisu, tentokrát hlavně o barvách
Brixout XP – zajímavé 3D zpracování Arkanoidu
Bob The Blob - kvalitní variace na Lemmings

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama