Dragon Age: Prameny Článek Letní parno s DLC

Letní parno s DLC

Dalibor Franta

Dalibor Franta

12. 7. 2010 22:00 4
Reklama

Pravidelná rubrika mapující pohyb a kvalitu stahovatelných obsahů se vrací, tentokrát ve svém letním vydání. A že se toho – pekelným teplotám navzdory – urodila v posledních dnech a týdnech pěkná spousta, přikročme rovnou bez delšího otálení k věci.

SKATE 3: Danny Way’s Hawaiian Dream

Danny Way má havajský sen… a v tomhle počasí asi nebude jediný. Na rozdíl od běžných smrtelníků je to však americká skateboardová legenda; a že mu pomalu táhne na sportovní důchod, dostal šanci podílet se na tvorbě nového DLC pro druhé pokračování úspěšného simulátoru firmy EA. Rozšíření za obligátních 560 MS bodů (7 dolarů, cca 140 korun) vyšlo v prvním červencovém týdnu a nabízí jednu adrenalinovou megarampu, dva nové street style skateparky, několik nových interaktivních objektů, čerstvé prkno a samozřejmě i postavu Dannyho Waye včetně kompletní kolekce značkového oblečení. Porce je to skutečně solidní a troufáme si tvrdit, že za investované peníze získáte adekvátní protihodnotu – a to je něco, co lze ve světě DLC stále považovat spíše za vzácnost. Oba dva nové parky jsou nesmírně rozsáhlé a členité, nové trikové objekty a exotické prostředí příjemně kontrastují s obvykle šedivou urban atmosférou a megarampa přiměřeně pošimrá nervová zakončení adrenalinovými skoky. Své si najdou jak vyznavači free stylu, tak i klasičtí u-rampeři, a proto nemůžeme jinak, než ocenit toto výborné DLC devíti bludišťáky.

Hodnocení: 9/10

Mass Effect 2: Overlord

Zatím poslední „velké“ DLC pro Mass Effect 2 vyšlo už v první polovině června, a to v klasické ceně 560 MS bodů (7 dolarů, cca 140 korun). Možná si vzpomenete, že z předposledního rozšíření (Kasumi’s Stolen Memory) jsme v dubnu úplně nadšení nebyli, o to víc nás proto těší, že můžeme Overlordu vystřihnout zaslouženou poklonu. Mise spojená s obnovením pořádku na odlehlé výzkumné stanici, kde si zařádila vyšinutá AI, nabízí nepoměrně větší příběhovou hloubku vyšperkovanou velmi povedenou pointou a několika důležitými volbami. Obecně je DLC Overlord méně akční a přímočaré a svým způsobem se vrací k prvnímu dílu, kde nad akcí převládala explorace a promyšlené budování atmosféry. Dojde i na projížďku ve vznášedle Hammerhead, menší plošinovou vsuvku a dokonce i na nefalšovaný puzzlík (že to ale trvalo!) – celá tahle legrace je rozdělena do pěti menších kapitol a zabere bratru hodinu a půl herního času, což je přece jen o něco větší porce, než posledně. Za větší inspiraci prvním dílem Bioware chválíme a přejeme si jediné: víc takových!

Hodnocení: 9/10

Dragon Age Origins: Leliana’s Song

Na začátku července se dočkalo po delší odmlce většího DLC také Dragon Age. Pakliže máte chuť se k tomuto výbornému RPG vracet, za 560 MS bodů (7 dolarů, cca 140 korun) pro vás soudruzi z Bioware přichystali vzpomínkový návrat do minulosti, a to k událostem, jež formovaly charakter sličné rusovlasé bardky Leliany. Pokud jste se v hlavní hře jejímu charakteru blíže věnovali, jistě si vzpomenete, že před tím, než vstoupila do služeb církve, živila se coby potulný bard a dobrodružný život opustila teprve až po závažných neshodách se svou mentorkou Marjolaine. Leliana’s Song se věnuje právě této bouřlivé etapě jejího života a během bratru tří herních hodin vás provede od neškodných krádeží a výtržností v ulicích Denerimu až k dramatickým událostem zrady, pomsty a finálního pokání. Pochvalu zaslouží především tradičně vysoké produkční hodnoty; celým DLC provází profesionální dabing a řada kvalitních dialogů. Pozitivně musíme hodnotit i snahu poskytnou hráči jistou volnost a výběr v levelování postav (Lelianu v průběhu hry doprovází mág a bojovník), a to i přesto, že jsou tyto charaktery jinak zcela odtrženy od hlavní dějové – a tedy i levelovací – linie. Zbytek představuje klasická DAO hratelnost vyšperkovaná solidně náročným finálním soubojem – mix městských lokací, dungeonů a venkovních prostor, bohužel s jen velmi malým přídavkem zbrusu nových lokací. Právě tady by jistě neškodilo přitlačit na pilu. Bioware zkrátka recykluje již hotové lokace až příliš často, a to že občas změní denní dobu (jako v případě denerimské tržnice v tomto DLC), smyje pachuť zrady jen částečně. Přesto – tři hodiny hraní jsou na DLC pro Dragon Age slušný nadprůměr, i proto říkáme sedm.

Hodnocení: 7/10

Red Dead Redemption: Outlaws to the End

Pozdně červnové DLC pro výbornou westernovou akci Red Dead Redemption bylo toužebně očekáváno hned ze dvou důvodů. Tak předně mělo být zdarma, jako forma omluvy za nepříjemné bugy, které znepříjemňovaly hraní v prvních dnech a týdnech po vydání. A mělo se jednat o speciální co-op mód, který už tak široké multiplayerové možnosti rozšíří o speciální mise až pro čtyři hráče. A taky že jo. Vzhledem k tomu, že je celá tahle ustřílená švanda zdarma, nemá příliš cenu polemizovat nad tím, jestli se její stažení vyplatí – bezplatně by si tohle DLC nestáhnul jen blázen. O kvalitě už se ale pobavit můžeme, a to hlavně proto, že zůstala tak trochu za očekáváním (která jsme si ovšem trochu příliš vysoko nasadili my hráči). Háček je v tom, že každá z šesti misí – ať už se jedná o soukromou válku s mexickou armádou nebo krádež ostře střeženého zlata z hlubokého dolu – je nesmírně přímočará a jen málokdy vám dovolí pustit prst ze spouště. Střílí se bez ustání a střílí se moc a zábava je to věru jen zřídka, zvlášť v kombinaci se zcela blbuvzdorným automatickým zaměřováním, které veškerou snahu degraduje v mechanické mačkání dvou tlačítek. A co s tím, když extréme obtížnost je na gamepadech nehratelná? No… nic. Po prvním dohrání se k této co-op vsuvce nejspíš vracet nebudete, a tak jediná příjemná vzpomínka zůstane na štědrou porci achievementů, kterých se vám za vaše „úsilí“ dostane. Doufejme že další plánované bezplatné DLC, které v Rockstaru kutí na další průběh léta, na tom bude co do herní rozmanitosti o něco lépe.

Hodnocení: 5/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama