Článek LEGO Super Mario

LEGO Super Mario

Martin Synek

Martin Synek

28. 8. 2020 10:55
Reklama

Zřejmě neexistuje mnoho lidí, kteří by hráli počítačové hry a neznali kníratého instalatéra Maria. Maskot společnosti Nintendo a zřejmě nejznámější herní postavička pod sluncem spojila své síly s neméně rozšířenou stavebnicí Lego. Z minulosti ovšem dobře víme, že zdaleka nejde o první prolnutí světa stavebnic a videoher. V portfoliu dánské Lego nabízí mimo jiné Minecraft nebo Overwatch. Čím má být aktuální stavebnice na motivy těch nejklasičtějších Mariových dobrodružství jiná?

RETRO V KRABICI

Osobně jsem si zakoupil Mariovo startovací dobrodružství (71360) a k tomu rozšiřující set, který zahrnuje houpačku s piraňami (71365). Už v této kombinaci je možné si složit několikero úrovní, které lze probíhat s interaktivní postavičkou Maria. Ta je přítomna, pouze a právě, v již zmiňovaném startovacím dobrodružství a je stěžejním prvkem všech Lego Super Mario produktů. Kostičkový Mario je vybaven displejem, který zobrazuje aktuální instalatérovu náladu a emoce, a měří čas potřebný ke zdolání úrovní či počet sesbíraných mincí při jejich průchodu. V neposlední řadě také umí mluvit.

Při sestavování nových úrovní či komplexních bludišť, které pro vás tvůrci připravili, budete potřebovat chytrý mobilní telefon

Postavička dokáže rozeznávat základní barvy kostiček či vyvolat adekvátní odezvu, když dojde ke styku s jinými interaktivními kostkami umístěnými na většině Mariových protivníků nebo na zákeřných pastech, které si z jednotlivých setů sestavíte. Při sestavování nových úrovní či komplexních bludišť, které pro vás tvůrci připravili, budete potřebovat chytrý mobilní telefon, na který je nutné stáhnout dedikovanou aplikaci. Jakmile tak učiníte, můžete si i postavičku Maria spárovat pomocí rozhraní bluetooth s vaším zařízením. Nicméně to není podmínkou.

HRANICE NEEXISTUJÍ, MEZE SE NEKLADOU!

První otázka, která vám stejně jako mně, možná proletěla hlavou, byla nejspíše spojena s tím, pro koho je vlastně tato stavebnice určena. Měli by si ji koupit jen příznivci videoher a Maria obecně, nebo snad milovníci stavebnic a retra? Na krabici je sice napsáno obvyklé věkové doporučení 6+, ale z vlastní zkušenosti vím, že Mario udělal velkou radost i mé téměř čtyřleté dceři a například pro mě, coby čtyřicetiletého pamětníka Mariových začátků, šlo zase o srdcovou záležitost. Pravděpodobně na tom budete obdobně i vy.

Na druhou stranu jde o Lego, u kterého se meze nekladou a každý si může Mariovu úroveň sestavit přesně tak, jak chce. Doprovodná aplikace pro chytrá zařízení vás provede prvními kroky se stavebnicí a ukáže vám formou krátkých videí, jak lze jednotlivé prvky kombinovat a jaký výsledek může při daných kombinacích očekávat. Osobně doporučuji dokoupit navrch ještě alespoň jeden rozšiřující set (stejně, jako jsem to udělal já), čímž získáte opět více interaktivních prvků, na které Mario bude reagovat. Základní set je totiž značně omezený.

NENÍ TO LEVNÉ!

Jednou z podstatných informací je také cena jednotlivých setů. Ten startovací se prodává za zhruba patnáct stovek. Obsahuje kromě již zmíněného Maria také interaktivního Bowsera Juniora či klasického protivníka Goombu. Najdete zde i legendární vlajku, kterou končí každá z Mariových úrovní či kostičku s otazníkem, která rozdává vyšší počet mincí. Pak už záleží jen na vašem zájmu, zda si připlatíte další tisícovku za některý z menších setů či půjdete zrovna do Bowserovy finálové úrovně za více než dva tisíce korun. Samozřejmostí jsou drobné doplňky ve formě nepřátelských figurek nebo různých Mariových oblečků, které mu propůjčí nové schopnosti a emoce.

Navíc mohu při stavění vyprávět o svých probdělých nocích, kdy jsme bezstarostně pařili Super Mario Bros. či Super Mario 64.

Co se mě samotného týká, rozhodně časem do Mariova světa další části přidám. Nejen kvůli tomu, že baví mou dceru, ale také proto, že se u skládání Mariových úrovní bavíme všichni a můžeme společně vymýšlet nové a nové světy. Navíc mohu při stavění vyprávět o svých probdělých nocích, kdy jsme bezstarostně pařili Super Mario Bros. či Super Mario 64 a královsky se bavili. Přistoupíte-li k pointě Lego setů Maria podobně, máte o kotel zábavy postaráno.

ZÁVĚREM…

Síla Lego Super Mario tkví v tom, že dokáže mladšímu publiku představit principy oldschool zábavy, kterou jsme prožívali u Mariových dobrodružství v době, kdy šlo o velmi aktuální novinku. To vše bez nutnosti zapínat herní zařízení a formou stavebnice z Lega, kterou zná snad úplně každý.

LEGO Super Mario
i Zdroj: Hrej.cz

Pokud jste tedy videoherně založeni, sbíráte předměty a memorabilie s motivy Maria, nebo máte se značkou spojeny nostalgické vzpomínky a chcete je sdílet s potomky, nákup lze rozhodně doporučit. Nicméně to platí i obráceně. Pro (starší) hráče, kteří nemají ke značce žádný hlubší vztah, je nákup nákladných setů spíše nesmyslnou investicí. Stejně tak malí stavitelé, kteří ke hrám nemají žádný vztah, nejspíše ocení jiné, klasičtější balíčky stavebnice. I proto by si měl nákup každý z vás dobře rozmyslet.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama