kviz-znate-herni-historii
Článek Kvíz: Znáte herní historii?

Kvíz: Znáte herní historii?

Ondřej Švára

Ondřej Švára

25. 5. 2012 22:00 3
Reklama

Ne nadarmo se říká, že bez znalosti dějin nemůžete chápat přítomnost a odhadnout léta budoucí. Abyste se dobře orientovali alespoň ve světě počítačových her, každý týden pro vás připravujeme retro rubriku na témata, která by vás mohla zajímat a bavit. Nyní nadešlo zkouškové období. Troufnete si zodpovědět otázky z našeho vědomostního testu? Pokud se vám budou líbit, přidáme příští týden další. Za jejich splnění nemůžete nic vyhrát, věcné ceny ani věčnou slávu si od tohoto kvízu neslibujte. Odměnou snad pro vás bude samotné čtení, odpovídání a třeba i následná diskuze pod článkem. Doufám, že vás bude kviz bavit stejně dobře jako mě, když jsem ho tvořil.

1. Pohledná revoluce

Kvíz: Znáte herní historii?
i Zdroj: Hrej.cz

Obrázek pro tuto grafickou kartu jsem vybíral záměrně tak, aby ventilátor kryl nápis na jejím čipu. Jméno akcelerátoru se chci dozvědět od vás. Napovím, že po svém uvedení na trh v srpnu 1999 definitivně změnil historii počítačových her. 3D akcelerace již sice byla tou dobou zavedeným fenoménem, ovšem až po integraci transformace a nasvětlování T&L převzaly grafické karty konečně kompletní výpočty od procesorů. Proto se pro akcelerátory jako je tento od roku 1999 vžila zkratka GPU, tedy grafický procesor – symbol osamostatnění. V Quake 2 demo podávala ďábel na obrázku téměř trojnásobný výkon v rozlišení 1024x768 oproti Nividia Riva TNT.

2. Hrátky s tyranem

Strategické hry od Sida Meiera na sebe vždy upozorňovaly drobnými kontroverzemi. Byť nechtěně. Například na Colonization z roku 1994 se některým kritikům nelíbilo, že ačkoliv věrně zobrazilo konflikt mezi starým a Novým světem, úplně prý zapomnělo na problém otrokářství. V Civilization IV se zase do hledáčku stěžovatelů dostalo náboženství, které ve hře podle nich vůbec nemělo být, neboť budilo zbytečné vášně věřících. Jako by snad Sid Meier někdy prohlásil, že se pokouší vytvořit naprosto věrný simulátor lidského života. Nicméně (a bylo to asi vlivem jeho dřívější nezkušenosti) v roce 1991 zařadil mezi národní vůdce v originální Civilizaci největšího masového vraha všech dob, což si tedy odpustit mohl. Pamatujete, za jakého totalitního tyrana jste mohli v první Civilization hrát?

3. Bůh je. A jsem to já!

Kvíz: Znáte herní historii?
i Zdroj: Hrej.cz

Poznáte ho? Tohle je nekorunovaný král osmibitového věku. Kdybych prozradil jméno dodnes známe společnosti, kterou začátkem sedmdesátých let založil, už by to bylo příliš jednoduché. Jen podotknu, že byla snad jednou z dvaceti, kterou tento počítačový inženýr, vynálezce boháč a občas i kontroverzní řečník přivedl na svět a pak je nechal živořit. Neprozradím ani název hry, se kterou tento člověk zahájil revoluci v arkádovém hraní a kterou pak mnoho firem licenčně i nelegálně kopírovalo. Tento muž vyrostl ve čtyřicátých letech v Utahu, nyní žije v Kalifornii a těší se z osmi dětí. Na motivy jeho života má vzniknout hollywoodský film, hlavní roli dostal Leonadro di Caprio.

4. Neprodejný unikát

Kvíz: Znáte herní historii?
i Zdroj: Hrej.cz

Zatímco drtivá většina osobních počítačů ševelila v osmdesátých letech pod příkazy z programových systémů BASIC nebo CP/M, počítač na obrázku používal asi jako jediný na světě jazyk Forth. Dobová reklama hlásala toto: "Některé počítačové jazyky jsou  jednoduché pro lidi, jiné zase pro počítače. Forth spojuje obojí. I naprostý začátečník se na něm rychle naučí zadávat výpočty a tvořit svá vlastní programová rozšíření. Vyberte si z mnoha specializovaných aplikací a her ..".

Počítač z obrázku, jehož jméno je i jménem jedné planety sluneční soustavy, navrhli v roce 1983 Steven Vickers a Richard Altwasser - dva bývalí zaměstnanci Cliva Sinclaira. Bohužel, jejich revoluční stroj s příjemným uživatelským prostředím a skutečně snadnou obsluhou se vůbec neujal. Za devadesát liber se prodalo jen pár tisíc exemplářů a firma do půl roku zbankrotovala.

5. Ach tak, haha

Kvíz: Znáte herní historii?
i Zdroj: Hrej.cz

Asi nemusím vysvětlovat, co znamenají Easter eggy. Znáte je všichni, stačí si vzpomenout na souboj s hordou ozbrojených dojnic v Diablu II. Víte ale, že historie herních vtípků už vstoupila do Kristových let? Autorský humor spojený s hráčovým překvapením se objevil poprvé již v roce 1979 ve hře, na jejíž jméno si jaksi nemohu vzpomenout. Vytvořil ji designér Warren Robinett jako rozzlobený smluvní autor softwaru pro Atari. "Skoro každá hra pro konzoli A2600 byla tvořena jedním jediným člověkem, ale na krabičce bylo vždycky napsáno „by Atari“. To člověka mrz elo," vysvětloval Robinett, proč první easter eggv dějinách není džouk, ale jen autorův autogram. Tak co je to na obrázku za hru?  Už jsme to brali...

6. Listy lidu

Co napsal Bill Gates v otevřeném dopise z ledna 1976 pro domácí počítačové kutily?

a) 640 kilobajtů bude stačit všem

b) Steve Ballmer bude stačit všem

c) Za software se platí, nekopírujte ho

d) Sejdeme se u holiče

7. Adieu! Časopisů bude víc

Kvíz: Znáte herní historii?
i Zdroj: Hrej.cz

Dvacáté třetí číslo Excaliburu z února 1994 se výrazně zapsalo do českých dějin herní žurnalistiky. Tématicky ani obsahově sice nešlo o nijak převratné vydání. z redakční soupisky však natrvalo a také dost nečekaně zmizeli dva oblíbení autoři, kteří se rozhodli založit svůj vlastní časopis. Kdo byli oba herní žurnalisté a jak se jmenoval vydavatel Excaliburu, který se s jejich úprkem musel vyrovnat? Mimochodem on sám se na svém postu držel v době divoké herní novinařiny neobyčejně stabilně. Narozdíl od samotné redakce Excaliburu, která se měnila de facto s každým vydáním, se udržel na svém postu léta. I proto Excalibur vycházel po oné blamáži dal, byť každé jeho nové číslo působilo dojmem, že je poslední.

8. Poškozená reputace

Totálním kolapsem skončilo jedno nechvalně proslulé období videhoreního byznysu, kterému dominovala nadprodukce nekvalitního softwaru za nepřiměřené ceny. Dnes tento milník historikové označují jako Velký videoherní krach. Na jeho vrcholu muselo Atari nechat zakopat několik milionů neprodaných kartridží hry E.T. Mimozemšťan The Extra-Terrestrial pro konzoli A2600. Ve kterém roce se herní trh poprvé a zatím naposledy zhroutil?

9. Malý žlutý žrout

Kolik levelů má legendární Pac-Man, než musí kvůli grafickému bugu skončit? Snad by vám mohlo pomoci jméno Billyho Mitchella z Floridy. Právě tento chlapík v roce 1999 všechny úrovně odehrál a vytvořil tím světový rekord. Pac-Man předloni oslavil třicáté výročí vzniku a Namco má být na co hrdé. Svořilo popkulturní ikonu a videohry přestaly být považovány za underground. U nás, pravda, až o nějaký čas později.

10. Šachovnicový praporek

Kvíz: Znáte herní historii?
i Zdroj: Hrej.cz

Před patnácti či dvaceti lety bylo velkou vzácností, když si nějaké studio, tvořící rallyovou hru, vzpomnělo, že existují také nižší výkonnostní kategorie, v nichžsi solidně vede mladoboleslavská Škoda. Jednu z prvních her, kde se česká automobilka v soutěžních barvách objevila, vidíte na obrázku. Uhodnete její jméno a rok vydání? Autoři jsou britští Magnetic Fields.

11. Kdo chce být milionářem?

Adventura Myst v dechberoucí SVGA grafice se v devadesátých letech stala nadlouho nejprodávanější hrou světa. Vlastně až do nebývalého úspěchu The Sims. Kolik kopií prvního Mystu se celosvětově a historicky prodalo? Zaokrouhlujeme na celé miliony.

12. Procházej zdí

Nakonec něco z nedávné historie. Tahle znělka loni doprovázela marketingovou kampaň pro jednu velmi očekávanou hru, kde se sice nestřílí, ale i tak dokáže prodat prodat miliony kopií. Konkrétně čtyři. Jak se jmenuje? V mnoha redakcích byla loni zvolena hrou roku.

----------

Tak jste se dočetli až na konec. Jsou vaše odpovědi správné? Řešení o dvanácti odpovědích najdete v příštím retru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama