Článek "StarCraft mi změnil život"

"StarCraft mi změnil život"

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

28. 3. 2013 23:43 3
Reklama

Vydělával miliony korun ročně, má obrovský fanklub po celém světě, byl hvězdou televize, kolekce jeho nejlepších zápasů se prodávají na DVD... ne, řeč není o Jaromíru Jágrovi nebo Petru Čechovi, veleúspěšných sportovcích. Dnes se ještě jednou vrátíme ke StarCraftu 2 rozhovorem s Korejcem Lim Yo-Hwanem. Jeho jméno vám pravděpodobně nic neřekne, pro značku StarCraft však znamenal mnoho. Stal se jedním z nejúspěšnějších hráčů StarCraftu v historii. Dvakrát vyhrál "herní olympiádu" World Cyber Games. V roce 2004 ho progamingový web ESReality vyhlásil nejlepším hráčem všech dob. O dva roky později ho MTV zařadila mezi 10 nejvlivnějších hráčů historie. Dnes už jsou jeho nejslavnější roky minulostí, i kvůli zranění postupně přešel z role hráče do pozice trenéra týmu SK Telecom T1.

Jeho životní příběh je přesto fascinující, a to nejenom z českého pohledu, z nějž se korejské šílenství kolem StarCraftu zdá až neuvěřitelné. Sportovní kariéra mu byla asi předurčena - dlouho se však zdálo, že úplně jiná než hráčská. Jako mladík nejradši pobíhal za fotbalovým míčem, přičemž školu a další povinnosti zanedbával. Zašlo to až tak daleko, že Limovi začalo hrozit, že se nedostane na vysokou. Přestože k studiu nijak vřelý vztah neměl, neúspěchu se bál. Stejně tak se bál rodičů, a tak se rozhodl svůj prospěch vylepšit a poprosil přítele o doučování. Jenže školní látka nebylo to jediné, na co při doučování došlo. Přítel totiž představil Limovi i něco jiného, co obrátilo jeho život naruby. Strategii, která se stala legendou svého žánru. StarCraft.

Lim, který si zvolil přezdívku BoxeR, se zhlédnul v lidské rase Terranů a začal pozvolna pronikat do tajů multiplayeru. Jeho chuť po úspěchu ho nutila vynalézat stále nové a nové strategie, kterými drtil svou konkurenci. "Nechtěl jsem jen vyhrát, ale chtěl jsem vyhrát ukázkově," říkal. Čtyři televizní StarCraft kanály, které v době největšího boomu v Koreji běžely, přitahovaly diváky i díky zábavným manévrům, kterými BoxeR nad nepřáteli vítězil. V roce 2006 však jeho kariéru přeťala povinná služba v korejské armádě. Ani tam ale s propagací hry nelenil. Vedle armádní fotbalové či baseballové ligy vznikla po BoxeRově naléhání i liga ve StarCraftu, čímž výrazně stoupl kredit e-sportů v očích korejské vlády. Po ukončení vojenské služby v roce 2008 se BoxeR, známý také jako "Terranský císař", ke hraní vrátil. Spíše než vlastní úspěchy se teď však pokouší své znalosti předat dále. Jak život 32leté progamingové legendy vypadá? Ptali jsme se v našem rozhovoru.

Začněme rovnou trochu osobní otázkou. Jste zasnouben s korejskou herečkou Kim Ka Yeon. Pomohla vám právě sláva ze StarCraftu k tomu, abyste se s ní seznámil?
Byla to spíš náhoda. Moje sle
čna znala StarCraft a měla ráda on-line hry, ale o mě toho moc nevěděla. Pravdou ale je, že jsme se potkali na progamingové akci - a od té doby se nám pořád daří dobře :)

Vraťme se tedy k vašim začátkům. Kdy jste se poprvé dostal ke StarCraftu?
Když jsem končil střední školu, navštívil jsem kamaráda, chtěli jsme se společně učit. Ale zrovna jsem ho spatřil, jak hraje StarCraft, tak jsem ho chvíli pozoroval a učil se od něj. Doma jsem ani neměl počítač, takže to byla fakt shoda náhod. To jen ukazuje, že StarCraft byl můj nevyhnutelný osud.

Plánoval jste rovnou, že byste se mohl stát progamerem?
Nemám rád prohry. Neměl jsem žádné konkrétní plány, ale rychle jsem si vytvořil rivality s pár kamarády. A tak jsem musel pořád trénovat, abych je porazil.

Jak probíhala vaše cesta od počátků k titulu "Terranského císaře"?
Tu přezdívku vytvořila hlavně média. Vyhrál jsem pár turnajů, ale pořád jsem neměl žádný titul nebo přezdívku. Až když jsem triumfoval na "Coca Cola
's On-Game-Network StarCraft Championship”, stal jsem se známý jako "Terranský císař".

Jak vypadá život hvězdy StarCraftu v Koreji? Zastavují vás cizí lidé na ulici?
Ano, znají mě i lidé, kteří se o StarCraft nezajímají. Když mě o něco poprosí, většinou je neodmítnu. Dělám to i proto, abych co nejvíce vylepšil obrázek e-sportů v očích veřejnosti. Kvůli StarCraftu byl můj život od 20 let dost výjimečný. Zvali mě do televize, účinkoval jsem v pár snímcích, měl jsem přednášky, dělal rozhovory i různé dokumenty, abych propagoval e-sporty. Ale to všechno jen kvůli silné podpoře fanoušků, která ze mě udělala hvězdu.

A co lidé, kteří hry nehrají? Dívají se na vás jako na nerda, nebo na hvězdu?
Kdybyste se mě zeptal před deseti lety, řeknu jednoznačně, že jako na nerda. Ale za posledních deset let se toho dost změnilo, mínění veřejnosti o hráčích je jiné. Teď už mě považují spíš asi za hvězdu.

"StarCraft mi změnil život"
i Zdroj: Hrej.cz

Vaše příjmy činily v dobách největší slávy třeba 400 tisíc dolarů ročně, plus bonusy od sponzorů. To je skoro srovnatelné se sportovci, ne?
Jo, příjmy progamerů jsou ve srovnání s ostatními sporty slušné, a to i přesto, že e-sporty nemají tak dlouhou historii. Ale jsou to profesionální sporty jako každé jiné, ne? Jistě, můj plat byl asi tak dobrý, jak si lidé představují, ale vzhledem k tomu, že jsem profesionálně hrál poměrně krátkou dobu, jsem si zas tak moc nevydělal.

Kolik času jste věnoval hraní jako progamer a kolik nyní, jako kouč?
Když jsem byl hráč, hrál jsem zhruba 25 až 30 her StarCraftu od rána až do večera. Teď dám sotva deset.

Jaká je role trenéra u progamerů? U klasických sportů se koučové zaměřují hodně na fyzičku i mentální stránku... Trénujete tyto věci i vy?
Ano, hlavně psychiku, ta je pro nás samozřejmě důležitější než fyzická stránka. Když hráči myslí negativně, musím to obrátit. Musím je naučit přemýšlet pozitivně a soustředit se na sebe. Důležité je samozřejmě ale rozvíjet i herní schopnosti a myšlení.

Loni jste si musel dát pauzu kvůli zranění ramene, které vám neumožňovalo více než pět her denně. Je opravdu progaming nebezpečný jako jiné sporty? Jsou v něm zranění bežná?
Progameři trénují většinu dne a pořád u toho sedí. Špatné držení těla při tréninku může způsobit různá zranění. Hráči, kteří si na to nedávají pozor, se nemohou ve špičce udržet. Já jsem si na to začal dávat pozor až potom, co jsem přestal hrát profesionálně, což je trochu škoda. I proto nové hráče varuju, aby si na to dali pozor a měli delší kariéru.

Máte ještě jiné koníčky kromě StarCraftu?
Rád hraju fotbal, i když tak dobře jako StarCraft mi nejde. Ale bohužel na něj nemám moc času, tak se aspoň občas dívám na bundesligu nebo anglickou ligu.

Plánujete u StarCraftu zůstat po zbytek života?
Ano, jsem celkem hrdý na to, co se mi s e-sporty povedlo. Když to bude možné, rád bych se okolo StarCraftu motal i dál. Myslím si, že to mi jde ze všeho nejlépe.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama