Blood Knights Článek Mix Xbox Live Arcade her

Mix Xbox Live Arcade her

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

8. 2. 2014 23:43
Reklama

Kdysi dávno považovali mnozí hry distribuované skrze síť Xbox Live Arcade za nezajímavé a nadbytečné, nyní by bylo toto tvrzení zcestné. Především poslední roky nás utvrzují v tom, že na této úrodné půdě může vyrůst mnoho výživných i experimentálních titulů. Tentokrát jsme se blíže seznámili s beat’em up arkádou Final Exam, krví nasáklou top-down akcí Blood Knights a neotřelou puzzle hrou The Bridge.

FINAL EXAM

Čtyři kamarádi vyráží na párty, to zní jako slibný začátek večera, že? Ovšem ne v případě, kdy se jim po pár ujetých kilometrech postaví do cesty monstra. Žádné bližší nastínění příběhu se nekoná. Final Exam nemíní hráče oslovit propracovanou dějovou linií, nýbrž vás co možná nejrychleji vhází do víru akce, která vás zaměstná natolik, že na pokládání otázek nemáte čas. V 2.5D perspektivě ale funguje tento pragmatický způsob na výbornou, a to především díky uživatelsky přívětivému bojovému systému, který si rychle osvojíte. Kromě přímého pěstního kontaktu máte k dispozici i zbraně, avšak častým problémem je pak nedostatek nábojů. Není proto od věci si čas od času vypomoci vybuchujícím barely okolo a sledovat nepřátele v plamenech. Ačkoliv se autoři snaží dění zpestřit různorodými úkoly či střídáním prostředí, počet variant nepřátel a způsobů jejich likvidace není takový, aby vás hra dokázala po celou dobu něčím překvapovat. Na první pohled zaujme technickým zpracováním a svěžím podáním, ale rychle ztrácí dech a s rutinní neměnnou akcí vydechuje stále pomaleji. Dokáže se však opřít o kooperativní multiplayer, který lze lokálně pojmout dva hráče a v online režimu dokonce až čtyři. Pokud tedy hledáte s přáteli líbivý nenáročný beat’em up pro jedno odpoledne, s Final Exam nešlápnete vedle.

Hodnocení: 3/5 | Cena: 10 EUR

BLOOD KNIGHTS

Být celý život lovcem upírů a pak se v jednoho z nich změnit, tomu se říká paradox. Přesně taková nepříjemnost potkala Jeremyho, hlavního hrdinu hry Blood Knights, jehož cíl zůstává i přesto neměnný – získat zpět artefakt, který bude držet temnou sílu stranou. Po boku mu bude navíc stát další „hodná“ upírka Alysa. Příběhové klišé nevytrhne ani způsob vyprávění, ba naopak, viditelná snaha vkládání dialogů a cutscén do všech přechodů spíše otravuje, protože vpravdě není o co stát. Samotná hratelnost je na tom lépe, ale překáží jí občasné neduhy technického rázu, především kamera se chová dost neposedně. Akce se snaží využívat obou postav, mezi nimiž můžete přepínat dle libosti. Zatímco Alysa využívá svých šípů a obecně útoků na dlouhou vzdálenost, Jeremy se rád dívá do tváře svým protivníkům pěkně zblízka a mečem rozpoutává krvavé orgie. Provedením se Blood Knights rozhodně nemůže řadit mezi výrazné tituly, ale koncept jako takový může na řadu hráčů zafungovat. Troufám si však říci, že praktický smysl hra nalézá až v kooperaci, v níž se o postavy podělíte a přijdou na řadu taktické prvky a vzájemná výpomoc. Do té doby ale Blood Knights spadá do šedého průměru, přičemž nepotěší ani cenou.

Hodnocení: 2/5 | Cena: 15 EUR

THE BRIDGE

Prostor poslední hře věnujeme symbolicky té nejzdařilejší, jíž je sympatická puzzle záležitost jménem The Bridge. Ta je skládankou sama o sobě, protože pobírá inspiraci z myšlenek Isaaca Newtona, malířské tvorby M. C. Eschera a oblíbené hříčky And Yet It Moves. Cílem hráče je přemístit se z bodu A do bodu B, přičemž překážkou mu bude gravitace, s níž se může vypořádat otáčením celé úrovně. Zatímco v And Yet i Moves se mluvilo o otáčení po 90-ti stupních, zde je pohyb prakticky neomezený, čímž vznikají velmi atraktivní úrovně, které vyžadují pečlivé rozmýšlení a následně přesné provedení. Po úvodních rozehřívacích úrovních obtížnost rychle naroste a mozkové závity pracují na plné obrátky. Připravených 24 úrovní vás občasně může vyvést trochu z míry, nicméně projev emocí bude jen odrazem vaší trpělivosti. The Bridge však nepřitahuje pozornost pouze nápaditým konceptem, nýbrž uměleckým černobílým ztvárněním, které se snoubí s čistou elegancí a vyvolává pocit harmonie. Tato hra skvěle demonstruje hlavní přednost nezávislé scény – v jednoduchosti je krása. Jestliže patříte mezi fanoušky logických hádanek, tak tuto rozhodně nesmíte minout.

Hodnocení: 4/5 | Cena: 10 EUR

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama