Článek Kde by se mohl odehrávat příští Assassin's Creed

Kde by se mohl odehrávat příští Assassin's Creed

Jiří Bigas

Jiří Bigas

4. 11. 2013 23:29 20
Reklama

Díky sérii Assassin's Creed už jsme se vypravili do Svaté země, na Kypr, do Itálie, do Osmanské říše, do Severní Ameriky i do Karibiku. A po vydání každého dílu fanoušci i novináři neúnavně spekulují, kam by nás mohl konflikt mezi assassíny a templáři zavést příště. Nejprve se šuškalo o období druhé světové války, ale toto téma Ubisoftu tak trochu vyfoukl The Saboteur od dnes již neexistujícího studia Pandemic, který byl zasazen do kulis okupované Paříže. Během uplynulých let padaly zmínky o středověké Číně, viktoriánské Anglii, starověkém Egyptu i Římu, revolučním Rusku nebo feudálním Japonsku. Hodně se spekulovalo i na konto bývalých britských kolonií, jako jsou dnešní Indie a Pákistán.

NEVYSLYŠENÁ PŘÁNÍ

Čtěte recenzi Assassin's Creed: Black Flag

Kde by se mohl odehrávat příští Assassin's Creed
i Zdroj: Hrej.cz

A my přitom současně víme, že už v tuto chvíli jsou ve vývoji minimálně dva další plnohodnotné díly. Prozradil to samotný šéf Ubisoftu Yves Guillemot, když mluvil o tom, že chtějí pro každé pokračování zajistit jeho autorům dostatek času, alespoň dva až tři roky, aby měli prostor na to posunout značku zase o kus dál. Je nicméně důležité si uvědomit, že vývojáři se sice zajímají o to, kam by si přáli hráči oblíbenou sérii zasadit, ale na druhou stranu naše přání pro ně nejsou ani zdaleka závazná. Už proto, že, co se nám třeba jeví jako dobrý nápad, se ve výsledku může ukázat jako slepá ulička a koncept, který i přes zdánlivou atraktivitu prostě nefunguje. Samotní vývojáři se opakovaně vyjádřili na konto těchto nejčastěji spekulovaných údobí značně kriticky. Může ovšem jít z jejich strany i o zastírací manévry. Téma druhé světové války tak nejspíš fanouškům z hlavy jen tak něco nevytluče.

Mnohé mohou naznačit zmínky a narážky v samotných hrách. Na další stopu nás pro změnu přivedou komiksové a knižní spin-offy Assassin's Creedu. Jenže tohle všechno mohou být jen falešná znamení a vývojáři si s námi mohou hrát jako kočka s myší. Komiks s podtitulem Brahman kupříkladu čtenáře zavede až do Indie roku 1839. The Fall a The Chain jsou situovány do carského Ruska na přelomu 19. a 20. století. To všechno, podobně jako dobrodružství zasazená do Egypta nebo starověkého Říma, mohou znamenat hrozně moc, ale také třeba vůbec nic. Rozhodli jsme se proto nedbat jen na spekulace, náznaky a souvislosti a představit vám vlastní vizi toho, kde a kdy by se mohl odehrávat příští Assassin's Creed. A nebo ten další. A nebo ten po něm. V našem výběru jsme se přitom snažili zohlednit atraktivitu samotného prostředí a historických událostí, ale i to, jak dobře by konkrétní vize zapadala do světa této série a zdali by měla z herního hlediska smysl.

VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE (1789-1799)

Assassin's Creed zasazený do revoluční Paříže by mohl krásným způsobem navázat na třetí díl. Hráč by však tentokrát stál na straně koruny. Vzhledem k tomu, že do bojů o americkou nezávislost se na straně patriotů zapojila i Francie, s trochou fantazie by vznikl prostor pro nějaké rozvinutí událostí z Connorova příběhu. Změna perspektivy z revolucionáře na loajalistu by ale vnesla do hry nový element. Hráč by se mohl setkat s bezpočtem zajímavých historických figur v čele s Ludvíkem XVI., Marií Antoinetou, Dantonem, Robespierrem nebo markýzem de La Fayette, který se coby dobrý přítel George Washingtona zúčastnil rovněž americké války za nezávislost. Vidíte, jak by to bylo snadné. Nemohli byste chybět u pádu Bastily a prozkoumali byste důkladně i zámek ve Versailles. Z hlediska herní mytologie by se samozřejmě ukázalo, že templáři se rozhodli zabránit další erupci volnomyšlenkářství a demokracie na starém kontinentu, když už se to v koloniích tak zvrtlo.

Kde by se mohl odehrávat příští Assassin's Creed
i Zdroj: Hrej.cz

JAPONSKO V OBDOBÍ MEIDŽI (PŘELOM 19. a 20. STOLETÍ)

Pokud jste viděli film Poslední samuraj, jste doma. Japonsko se po staletích izolace otevřelo západnímu světu, politice a kultuře. Císařství zažívá hlubokou vnitřní krizi a současně nebývalý rozmach. Díky industrializaci a silnému vlivu západních mocností se takřka ze dne na den mění Japonsko k nepoznání. Buduje železnice, formuje moderní armádu a na druhé straně fakticky zaniká třída samurajů, jelikož přichází o své výsady v čele s právem nosit meč na veřejnosti. Výsledkem bylo krvavě potlačené povstání a konec jedné velké romantické éry. Neříkejte, že byste nechtěli do těchto bojů zasáhnout na straně statečných samurajů jejíchž morální kodex bušidó zase nemá tak daleko k disciplíně assassínů. Většina hlavních poznávacích znamení série by šla aplikovat na tyto kulisy naprosto bezbolestně – boj s katanou, vylepšování zbroje, správa vlastní osady.

Kde by se mohl odehrávat příští Assassin's Creed
i Zdroj: Hrej.cz

PERSKÁ ŘÍŠE

Říkejte si, co chcete, ale pro nás Assassin's Creed navždy zůstane duchovním nástupcem Prince z Persie. A než by Ubisoft vymyslel, jak tuto legendu zase elegantně oživit, co využít momentálně populárnější značky a nastartovat novou písečnou trilogii za pomoci assassínů. Na první pohled možná bizarní nápad dává větší smysl, než si třeba myslíte. Zatímco první dva náměty by se měly víceméně věrně držet historie, v tomto konceptu by mohli vývojáři opět po vzoru Black Flag více popustit uzdu fantazii. Vrátili by se tak k mytologii a idealizovanému vypracování původního Prince, který byl inspirován mimo jiné příběhy z pohádkové sbírky Tisíc a jedna noc. S možnostmi nové generace konzolí by navíc byl návrat na Blízký východ skutečnou pastvou pro oči. Assassin's Creed by měl zase jednou důvod více zdůraznit romantickou stránku dobrodružství v honbě za záchranou krásné dívky. O co jiné byste chtěli usilovat v pohádce?

Kde by se mohl odehrávat příští Assassin's Creed
i Zdroj: Hrej.cz

PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA (1914-1918)

Neříkejte, že vás to nenapadlo. Pořád chcete světovou válku a ta první je přitom tak nedoceněná a v hrách neokoukaná. Konflikt mezi mocnostmi Dohody a Ústředními mocnostmi, který zachvátil Evropu, Afriku i Asii, byste ale měli na salámu. Mohlo by se ukázat, že arcivévodu a následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este v Sarajevu tak trochu nepicnul bosenskosrbský politický aktivista Gavrilo Princip, ale vy. Pochopitelně byste přitom sledovali vyšší cíle a celý svět uvrhli do války z pohnutek nám dosud neznámých, ale jistě vznešených. František Josef I., Georges Clemenceau nebo Paul von Hindenburg by ale nebyli reální zadavatelé vaší práce, ačkoli by si to pochopitelně mysleli. Ve skutečnosti by to byli vaše loutky, které by nevědomky pracovali ve službách templářů. Hráč by jimi manipuloval způsobem, vedle nějž by zbledla závistí i legendární nizozemská špionka Mata Hari.

Kde by se mohl odehrávat příští Assassin's Creed
i Zdroj: Hrej.cz

STAROVĚKÝ ŘÍM

Přiznejme si upřímně, že historie římských říší patří bezesporu mezi to nejzajímavější, co se v hodinách dějepisu můžete naučit. Vývojáři naopak tuto epochální epochu trestuhodně ignorují, což je zřejmě důsledkem toho, že samotní Italové nejsou zrovna proslulí coby autoři her a od Američanů nebo Japonců člověk nemůže vetší zápal pro historii starého kontinentu čekat. Zatímco Ryse: Son of Rome si užijí jen šťastní majitelé nové konzole Xboxu One, my bychom starořímské dobrodružství přáli velkoryse všem coby multiplatformní titul. Pokud máte o tomto nápadu pochybnosti, podívejte se na videa ze hry Shadow of Rome a zasněte se, jak skvěle by to mohlo fungovat v assassínské mytologii podpořené next-gen technologií. Větším oříškem by bylo vybrat nejvhodnější letopočet. Nabízí se období prvního nebo druhého triumvirátu, které je notoricky známé všem, kteří alespoň někdy viděli filmy jako Kleopatra nebo seriál Řím. Kdyby se ale příběh odehrával ještě o nějakou tu dekádu později, dejme tomu za císaře Tiberia, mohli byste se ve hře potkat třeba i s Ježíšem. A jestli by si na takový citlivý námět na pomezí kontroverze mohl někdo troufnout, pak právě vývojáři z Ubisoftu, kteří se už od prvního dílu palčivých otázek víry a náboženství nebojí.

Kde by se mohl odehrávat příští Assassin's Creed
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama