Heavy Rain Článek Jaro v rytmu DLC

Jaro v rytmu DLC

Dalibor Franta

Dalibor Franta

29. 4. 2010 22:24
Reklama

Herní jaro zatím – až na výjimky – zkouší naši trpělivost. V průběhu března a dubna zavládlo relativní herní sucho a nehledě na to, že se jedná spíš o klid před velkolepou květnovou bouří, promítla se dočasná neúroda i do jinak plodného a živého světa stahovatelných obsahů. Největší tahouni minulých měsíců na čele s Borderlands a Assassin’s Creed 2 si dali šlofíka (ačkoliv ředitel Take-Two Ben Feder se nechal slyšet, že pro velký úspěch trojice DLC pro Borderlands bude jeho společnost v tvorbě nového obsahu i nadále pokračovat, i když to původně nebylo v plánu) a noví kadeti s bonusovým obsahem nikterak nespěchají. Přesto se pár odvážlivců našlo a my si jejich úsilí v krátkém přehledu zhodnotíme.

Mass Effect 2: Kasumi’s Stolen Memory

První placený přídavek kosmického opusu Mass Effect 2 je oříšek jaksepatří. Kdybychom se měli rozhodovat čistě podle toho, kolik hodin hraní navíc si za své peníze koupíte, pak by to byl regulérní propadák. Sotva se dostanete do provozní teploty, je nemilosrdně po všem a čas na stopkách se zastaví někde kolem kulaťoučké, ale hrozivě hubené hodiny. A to je – i vzhledem k ceně 560 MS bodů (7 dolarů, tedy cca 135 korun) – prostě málo. Mass Effect 2 tak, chtělo by se říci bohužel, pokračuje v tradici firmy Bioware, která už v případě Dragon Age nemilosrdně tlačila většinu svých placených přídavků do hodinového limitu. A přece… pořád je to Mass Effect 2 a pořád v té nejlepší kvalitě. Stolen Memory přináší novou hratelnou postavu japonské zlodějky Kazumi, která se – v klasickém střihu misí loajality – snaží dostat k obsahu trezoru, jenž náleží jistému panu Donovanu Hockovi. A Shephard jí, jak jinak, v jejím zlodějském snažení zdatně asistuje. Štědrá dávka akce se nese v nejlepší ME2 tradici a je navíc okořeněna zajímavou infiltrační stealth složkou – na plížení však není ME2 dost dobře uzpůsoben, a tak se bude většinu času prostě jenom střílet. Bonusem vám bude nové SMG a společenský oblek pro hlavního hrdinu. Kazumi je řemeslně a profesionálně napsaná postava a na celém rozšíření je znát pečlivost a důraz na detail – něco, od čeho by se mohly mnohé konkurenční DLC „polotovary“ přiučit. Zkrátka, je to Mass Effect 2 v nejlepší formě… jen žalostně krátký. I proto tentokrát trochu přísnější hodnocení.

Hodnocení: 6/10

Heavy Rain: Taxidermist

První rozšíření adventurního thrilleru Heavy Rain se na PSN objevilo oficiálně 1. dubna (majitelé sběratelské edice mohli hrát už dříve a zdarma) a rovnou za lidových 90 korunek. Děj DLC se odehrává před hlavními událostmi hry a zavede vás na strašidelnou obhlídku domu muže podezřelého z origami vražd, zaměstnáním vycpavače zvířat (jakoby vatu do mrtvých zvířat cpali jen psychicky nemocní jedinci… oh wait!). Rutinní shromažďování důkazů se promění v napínavý thriller v super rychlém tempu, a to v okamžiku, kdy se majitel vrátí domů – před hráčem se rázem otevírá řada možností; schová se, uteče, konfrontuje podezřelého přímo? Smrt je stále na dosah a na každém kroku číhají klíčová rozhodnutí, která mohou dramaticky ovlivnit výsledek hraní (DLC má 5 možných zakončení), přičemž na rozhodování máte mnohdy jen zlomky sekund. Atmosféru tvrdí pasáže s rozdělenou obrazovkou, kdy jedna část ukazuje vaši hlavní hrdinku Madison Paige a druhá zabírá dění v jiné části domu, kde se pohybuje majitel. Na nervy byste v takových okamžicích vybrnkali klidně i Let čmeláka. Nebojíme se tvrdit, že stísněnou hororovou atmosférou Taxidermist dokonce převyšuje originál a za příznivou cenu, za jakou je na PSN nabízena, se jedná prakticky o „must have“ záležitost. Herní doba není nijak závratná, ale s jedním, dvěma či dokonce se třemi dohráními se jistě nespokojíte.

Hodnocení: 9/10

Left 4 Dead 2: The Passing

První rozšíření pro druhý díl akční zombie vyvražďovačky Left 4 Dead přináší novou kampaň o třech úrovních v promočeném jižanském městečku Georgia. Děj se odehrává před událostmi z kampaně Dark Carnival a největším tahákem pro fanoušky dvoudílné série bude jistě návrat čtveřice hrdinů prvního dílu – Zoey, Luise, Billa a Francise. Nikoliv však v roli hratelných charakterů. Sama kampaň je dobře odvedené řemeslo – nic víc a nic míň. Chybí zde sice wow momenty a vůbec cokoliv, co byste do druhého dne nezapomněli, na druhou stranu laťka hratelnosti ve srovnání s plnou hrou nijak výrazně nepoklesla a fanoušci originálu budou rádi za tři nové mapy k vyřádění. Výrazně potěší nová zbraň v podobě kulometu M60 pro střelce a golfová hůl pro vyznavače osobnějšího přístupu k likvidaci nemrtvých. Kladně musíme hodnotit i nový přírůstek do řad zombíků – Falling Survivor, který na rozdíl od svých „kolegů“ před hráči prchá. Odměnou za jeho zabití je však loot v podobě nedostatkové munice či lékárniček, proto se i nebezpečná výprava za jeho odpravením mnohonásobně vyplácí. Stále brzy je zatím na hodnocení multiplayerového módu Mutation, jenž v týdenních intervalech střídá až dvacítku různých herních módů – cílem je přilákat touto formou rulety k multiplayeru alespoň jednou za čas i zvědavce a příležitostné hráče. Jestli se to skutečně podaří ukáže až čas. Pro majitele PC verze L4D2 je The Passing zdarma a tudíž vlastně není o čem mluvit – jen blázen by si toto DLC nestáhnul. Xboxáři mezi námi musí šáhnout do virtuální peněženky pro 560 MS bodů (7 dolarů, tedy cca 135 korun), a to už je investice, kterou můžeme doporučit jen pravidelným hráčům multiplayeru.

Hodnocení: 6/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama