FIFA 21 Článek Jaká je FIFA 21 na next-genu?

Jaká je FIFA 21 na next-genu?

Miroslav Václavík

Miroslav Václavík

7. 1. 2021 14:15 6
Reklama

FIFA 21 měla od začátku v plánu dvojité vydání – jedno pro starou generaci konzolí a PC, druhou pak pro nově příchozí PS5 a Xbox Series X. Verze pro novou generaci je pro všechny majitele bezplatná, podívali jsme se tedy na to, jak moc se od původní hry liší. Vývojáři lákali na propracovanější grafiku, nový systém pohybů, a ještě věrnější pocit skutečného fotbalu. Která předsevzetí se podařilo naplnit a kde nextgen FIFA 21 skýtá úskalí? A má smysl koupit hru, pokud se vám původní verze nezdála dostatečně osvěžující?

KRÁSNÁ GRAFIKA SE ŠETŘILA SEM

Největší posun se odehrál po grafické stránce. Když jsem při vydání původní verze FIFA 21 kritizoval fakt, že tady stojí EA už pár let na místě, vkládal jsem naděje právě do verze pro novou generaci konzolí. To se také opravdu stalo a my si můžeme užívat každého pečlivě vymodelovaného vlasu nebo stébla trávy. Nejlépe skok kupředu oceníme při opakovačkách, nástupech hráčů nebo při oslavách – prostě kdykoliv, kde se nám do záběru dostane detail fotbalistů. Vyjmenované situace se navíc dočkaly dalšího doplnění, prostřihů a předzápasových animací je o dost více a člověk má zase o něco větší pocit, že sleduje skutečný fotbalový přenos. Úplně nová je například oslava gólu, který vstřelíte těsně před koncem utkání – stadion se začne třást v základech, kamera prolétává kolem radujících se hráčů, brankář oslavně mává rukama. Když se vám to stane poprvé v nějakém napínavém utkání, zahřeje vás takový moment ještě více.

Pro občasného hráče nejde o nic zásadního a změny ani nepozná, pro věrné fanoušky série bude prvních několik utkání v nové verzi příjemným osvěžením.

I když je hratelnost v základu dost podobná, i při samotných utkáních poznáte posun kupředu. Dal by se připodobnit takovému menšímu mezigeneračnímu posunu hratelnosti, který každoročně zažíváme s příchodem nového dílu. Základní pilíře jsou stejné, tu a tam se ale vylepšila animace, posunula reakce hráčů nebo fyzika míče. Pro občasného hráče nejde o nic zásadního a změny ani nepozná, pro věrné fanoušky série bude prvních několik utkání v nové verzi příjemným osvěžením. Zásadní změnu však nečekejte – pokud se vám původní FIFA 21 nehrála dobře, dost pravděpodobně se na tom teď nic nezmění. Stejně to platí i obráceně. Pokud od této hry čekáte simulaci fotbalu, jste na špatné adrese. Jde o arkádu, jež netěží z úpěnlivého napodobování skutečné kopané, ale z vytvoření vlastního kompetitivního sportu s využitím fotbalových pravidel a reálií.

POSTUP PŘENESETE, PLNOHODNOTNĚ SI NEZAHRAJETE

Co se nabídky herních režimů týká, tady podle očekávání žádná změna nenastala a FIFA 21 pro staré a nové konzole je zcela totožná. Radost hráčům jistě udělá fakt, že si na novou generaci konzolí můžete přenést svůj postup jak z režimu VOLTA, tak z FUT. Nepřijdete tak o svůj pracně vybojovaný tým a pokračujete přesně tam, kde jste skončili – stejné množství mincí, stejná divize, stejná sbírka hráčů. Nebojte se ani toho, že pokud jednou přenesete svůj klub z FUT na novou generaci, že by šlo o nevratný krok. Není problém mezi verzemi skákat tam a zpět, trh hráčů je společný a nic vás neomezuje hrát tam, či tam.

Problém se ale objevuje někde jinde, a to v matchmakingu. Jelikož je stará a nová verze postavená na jiném základu, není možnost hrát samotná utkání napříč generacemi. Jestliže  tedy budete hrát třeba FUT na nové verzi, jako soupeře potkáte také pouze hráče z nové verze. A tady tkví poměrně zásadní problém, protože nabídka hráčů není zdaleka tak široká. Nestalo se mi sice, že bych nenašel zápas, ale na druhou stranu mnohdy nedostanu soupeře na podobné úrovni, jako jsem já. Ve více než polovině utkání jsem buď poslán pod kudlu o třídu lepšímu protivníkovi, případně je podobně poslán pod kudlu někdo mně. Po pár pokusech jsem se tak rozhodl u kompetitivních režimů vrátit ke staré verzi. Každý týden doufám, že se situace zlepší, ale je tu jednoduše problém s nedostatkem konzolí na trhu. Dokud nebudou ty, základna hráčů na verzi pro novou generaci bude stále omezená. Návrat přitom není jednoduchý, člověk si na vyladěnou grafiku a hratelnost rád rychle zvykne.

FIFA 21 se svou verzí pro nové konzole přinesla dostatečný posun, jenž v podstatě řeší všechny mé výtky, které jsem měl v recenzi k původní verzi. Největší s z nich byla stagnace grafického provedení, což je aktuálně největší skok kupředu. Pokud jsem v recenzi řekl, že pro občasné hráče nemá smysl na další ročník elektronického fotbalu přecházet, tak u verze pro novou generaci už to neplatí. Naopak myslím, že právě teď každý z méně zapálených hráčů pozná největší rozdíl. Máte doma novou generaci konzolí a nákup FIFY jste už pár let odkládali? Tak neváhejte a hurá do toho, bude se vám líbit.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama