Článek Jak se hraje na Nvidia Shield TV

Jak se hraje na Nvidia Shield TV

Pavel Makal

Pavel Makal

15. 9. 2018 16:01 6
Reklama

Streamování multimediálního obsahu již dlouho není jen sci-fi záležitostí pro pár technologických nadšenců. S největší pravděpodobností máte doma chytrou televizi, do které si můžete s větším či menším úspěchem z počítače streamovat video nebo fotky, případně v ní rovnou máte zabudovaný Steam Link a můžete si do TV skrz domácí síť posílat i hry. Různých dedikovaných multimediálních center, které lze k televizi připojit, existuje celá řada. Společnost Nvidia už přes tři roky nabízí své zařízení Shield, které ve svém útlém tělíčku kombinuje celou řadu zajímavých vlastností. Po několikatýdenním testování nad ním nyní mohu vyřknout svůj ortel.

CO JE NOVÉHO?

Shield je v zásadě Android TV zařízení, v současné době běžící na Androidu 8.0 – Oreo. Minulý týden se zařízení dočkalo jubilejního 20. updatu od svého uvedení na trh v roce 2015. Minulý rok došlo k vydání nové revize, která je o něco menší, nenabízí slot na SD karty, ale na druhou stranu v balení naleznete i dálkové ovládání. Jinak však verze z roku 2017 běží na stejném Tegra X-1 čipu jako její předchůdce a rovněž se prodává v 16 GB verzi. K dispozici byl i takzvaný Pro model s 500 GB diskem, ten už ale v současné době není oficiálně dostupný. Zároveň byla celá řada novinek, s níž přišla nová verze, následně updaty zpřístupněna i na starším modelu (řeč je například o podpoře 4K a HDR). Aktuální update zařízení obohatil o podporu 120Hz televizorů a monitorů, navrátil také funkci Nvidia Share, díky níž můžete přímo ze Shieldu nahrávat na Twitch, típat screenshoty nebo natáčet videa. Update také přinesl podporu hlasové komunikace připojením headsetu do Shield Controlleru a vylepšení podpory klávesnic a myší. Posledním přídavkem je nová aplikace pro mobilní telefony, jež vám usnadní zadávání hesel a vyhledávání přes textové pokyny. Tolik k novinkám, jaké jsou ale uživatelské pocity?

Gamepad je poměrně robustní, svou velikostí nejvíce připomíná ovladač pro Xbox One, má ale subjektivně pohodlnější triggery.

Když si Shield přinesete domů a rozbalíte, naleznete v krabici kromě samotného zařízení a potřebné kabeláže také dálkové ovládání a gamepad Shield Controller. Ten vás asi na první pohled překvapí svým designem, namísto oblých kontur jsou totiž jeho madla poskládána z trojúhelníkových vektorů. Měl jsem zprvu trochu obavu, zda nebude toto rozhodnutí mít negativní vliv na ergonomii, naštěstí tomu tak není. Gamepad je poměrně robustní, svou velikostí nejvíce připomíná ovladač pro Xbox One, má ale subjektivně pohodlnější triggery. Na druhou stranu je poněkud nešťastné, že trojice systémových tlačítek je umístěna v jedné linii přímo vedle sebe bez hmatatelnějšího odlišení, zpočátku jsem si tedy musel docela dost zvykat a i po delším užívání se mi bohužel opakovaně stávalo, že jsem stiskl jiné, než jsem měl původně v plánu. Rozložení tlačítek XYAB je stejné jako na Xboxu One, v tomto ohledu by vás tedy pokyny na obrazovce mást neměly. Obecně jsem byl s ovladačem během testování spokojen, pochválit lze i velmi slušnou výdrž baterie. Dálkové ovládání obsahuje kruhový d-pad s prostředním tlačítkem pro potvrzování, tlačítka Menu a Zpět a také tlačítko pro zadávání hlasových pokynů, bez něhož bych se osobně obešel.

HRY PŘEDEVŠÍM

Celkový design zařízení i jeho periferií poměrně ostře kontrastuje například s Apple TV (vedle níž jsem Shield v domácích podmínkách umístil) a Nvidia dává jasně najevo, že cílí primárně na hráče. Ani uživatelské rozhraní bohužel nemůže ve své eleganci a uhlazenosti Apple konkurovat, na druhou stranu v menu poměrně rychle naleznete vše potřebné a k dispozici je slušná zásoba aplikací, které mohou ze Shieldu udělat vaše domácí zábavní centrum. Samozřejmostí je tedy podpora YouTube, Netflix, Amazon Prime, Google Music a Movies, Spotify, Plex, Chromecast 4K, ovládání nejrůznějších prvků chytré domácnosti a tak dále. Nyní ale hurá na hry.

To je totiž to, o co na Shieldu dle mého názoru běží nejvíce. K dispozici máte hned trojici variant, jak se herně vyžít. Tou nejzákladnější je poměrně slušná, přes sto titulů čítající zásoba androidových her, mezi které patří třeba Doom III: BFG Edition, Half-Life 2, Portal, The Witness, MGS 2: Sons of Liberty HD, Kona nebo třeba nedávný tuzemský úspěch od Madfingerů s názvem Shadowgun Legends. Většinu z těchto her si přirozeně musíte koupit, naleznou se zle ale i free-to-play kousky (jako třeba ten zmíněný Shadowgun).

PC KVALITA S KONZOLOVÝM POHODLÍM

Pro majitele PC s grafickou kartou z řady Geforce GTX je zde ale o poznání lákavější možnost streamovat si hru ze svého počítače přes domácí síť do televize a spojit tak vizuální kvalitu PC s pohodlím gaučového hraní. Stačí si jen v nastavení Geforce Experience odškrtnout povolení funkce Gamestream a následně přímo v Shieldu v aplikaci Nvidia Games vybrat titul, který chcete do televize streamovat. I v tomto případě je už nyní k dispozici slušná várka her, které navíc neustále přibývají. Zkusmo jsem zapnul i Wolfensteina II, který se mezi podporovanými hrami nenachází, a přestože jsem se dostal do menu, ze samotné hry jsem viděl jen nahrávací obrazovku. Na druhou stranu u her, jako je třeba Vampyr, Zaklínač 3, Doom nebo The Surge fungoval Shield zcela bez problémů a naprosto plynule, prakticky nerozeznatelně od toho, co se v ten samý moment dělo na monitoru počítače.

Byl jsem velmi překvapen a potěšen tím, jak svižné a bezproblémové je využívání Geforce Now

Samozřejmě můžete namítnout, že podobného výsledku se dá docílit i prostým zapojením HDMI kabelu do televize a nemusíte si kvůli tomu pořizovat další krabičku pod televizi. To je samozřejmě pravda, ale nad rámec všech dalších funkcí boduje Shield ještě s jedním prvkem, a tím je služba Geforce Now. Ta se sice momentálně nachází teprve ve fázi beta testu, ale už teď funguje více než uspokojivě. Tedy za předpokladu, že máte dostatečně silné a stabilní internetové připojení. Geforce Now je totiž systém, přes který Nvidia zpřístupňuje cloudové hraní a vy si tak můžete užít hry i bez toho, abyste měli počítač, jenž je dokáže rozběhnout. Díky beta testu je v Geforce Now bezplatně dostupná poměrně slušná řádka titulů (byť staršího data vydání), na nichž tuto funkci můžete otestovat, případně lze využít některý z vámi již zakoupených a podporovaných her. Byl jsem velmi překvapen a potěšen tím, jak svižné a bezproblémové je využívání této služby. Zkoušel jsem ji na hrách, jako je první rebootovaný Tomb Raider z roku 2013 nebo Just Cause 2, ale také rychlou akci Quake Champions, a to s velmi pozitivními výsledky. Při streamování v 1080p jsem nenarazil na jediný problém, a když jsem se osmělil a přepnul nastavení na 4K, došlo sice chvílemi k mírnému bufferingu, ale je zjevné, že jsme na velmi dobré cestě k tomu, aby se cloudové hraní etablovalo jako smysluplná varianta. Samozřejmě to ale bude především záviset na vývoji internetových sítí a dostupnosti rychlého připojení.

Jak se hraje na Nvidia Shield TV
i Zdroj: Hrej.cz

Nvidia Shield je velmi zajímavým řešením pro uživatele hledající multimediální zábavní centrum, které v sobě zároveň skrývá slušný potenciál pro příležitostné i hardcore hráče. Cena se pohybuje kolem 6000 korun, je tedy srovnatelná s 64 GB verzí Apple TV. Volné místo si ale v případě Shieldu můžete navýšit přes externí disk či USB flashdisk a v balení navíc naleznete velmi slušný ovladač, o herním využití nemluvě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama