Článek Jak se hraje na Google Stadia

Jak se hraje na Google Stadia

Tomáš Rosa

Tomáš Rosa

13. 1. 2021 21:30 5
Reklama

Google Stadia se v západních zemích objevila před více než rokem. Oproti očekáváním sklidila po prvním spuštění především výsměch, protože se na tom prostě nedalo hrát. Od té doby jsem se moc Stadii nevěnoval, jelikož bylo ještě příliš brzy na to, aby tenhle „herní Netflix“ mohl konkurovat konzolím a počítačům. 

Až do listopadu minulého roku, kdy jsem dostal nabídku si Stadii vyzkoušet, protože se společnost Google chystala službu spustit taky v naší malebné zemičce. Řekl jsem si proč ne, a do testování Stadie šel s tím, že asi nebudu skákat radostí ke stropu. Ale že spíš dopadne jako „přišel jsem, vyzkoušel jsem, zkritizoval jsem“ a na další zkoušku se vrátím až za pět let (nebo později). Přátelé, v životě jsem ještě nic tak nepodcenil… a to jsem si vsadil proti New England Patriots při Super Bowl XI.

STADIA? CO JE TO ZA CIZÁCKÝ VÝMYSL?!

Pokud o Stadii slyšíte prvně, tak ji jednoduše a znovu popíšu jako „herní Netflix“. Prostě nepotřebujete žádný hardware, kromě jakéhokoliv gamepadu, smartphonu nebo myši s klávesnicí. Službu si spustíte v prohlížeči Google Chrome, v mobilní aplikaci nebo na vaší chytré televizi. Všechno je dostupné zdarma, a vy si jen kupujete hry, které chcete zrovna hrát. Popřípadě si zaplatíte měsíční předplatné Stadia Pro, ke kterému se ještě vrátím. Nestaráte se pak o žádné instalace nebo updaty. Všechno je přenášeno po síti na váš monitor, a naopak příkazy z vaší klávesnice někam do éteru. Snadné jak facka.

Google tvrdí, že vám pro pohodlné hraní ve 4K stačí minimálně 35 Mb/s.

No jo, ale co ten český internet? Tohle je první kámen úrazu, na který můžete narazit. Google tvrdí, že vám pro pohodlné hraní ve 4K stačí minimálně 35 Mb/s. Upřímně, jsem k tomu skeptický, ale nemůžu říct ani půl slova, protože jsem službu testoval na připojeních o rychlostech 120 a 300 Mb/s. Jenže i při těchto rychlostech mi třeba Assassin’s Creed: Valhalla nebo Cyberpunk 2077 běžely pouze na 30 FPS ve 4K při zapnutém HDR. Cítil jsem tedy takové to marketingové opíjení sladkým vínem. 

Takže internet jsme u nás na dědině vyřešili, zrovna včera mi od otravného emzáka přišla nová 70palcová 4K TV s podporou HDR, tak si pěkně Stadii užiju s ovladačem libovolné značky v klídku na gauči. Jenže se nic neděje. Proč? Protože si musím přikoupit Google Chromecast. Pomocí téhle malé věcičky za cca 1300 korun si z tradiční domácnosti uděláte chytrou domácnost, a navíc si zahrajete skrz Stadii na TV. Tak koupím Chromecast. Pomocí mobilní aplikace znovu spouštím Stadii na TV a co to?! Nefunguje žádný ze zmíněných ovladačů! Chyba rešerše, bohužel ke hraní na televizi potřebujete Stadia Controller. Ale kde ho koupím? V Česku se oficiálně neprodává a zatím ani nebude. Co teď? Řešení najdeme u našich západních sousedů v Německu a Rakousku– tak jako tomu v historii mnohokrát bylo, když přišlo na nové technologie (soudruhy z NDR prosím vynechme). Jelikož se tam nachází Google Store, oficiální ovladač pořídíte za asi 67 eur + poštovné. Takže sečteno podtrženo, hraní na televizoru se trošičku komplikuje. Na druhou stranu, pořád můžete natáhnout HDMI kabel z počítače či laptopu do TV a nemusíte žádný z výše zmíněných problému řešit.

Zmiňuji tady hraní ve 4K, ale zapomněl jsem dodat, že vlastně není zadarmo. Samotná Stadia vám povolí hraní maximálně ve FullHD při 60 FPS. Abyste si zahráli ve 4K při 60 FPS s podporou HDR a prostorového 5.1 zvuku, musíte mít aktivní předplatné Stadia Pro. To vás vyjde na 259 Kč měsíčně, a kromě tohohle benefitu získáte 30 her zdarma (mezi nimi je Hitman, Hitman 2, PUBG a F1 2020) a nějaké větší slevy do Obchodu Stadia. Neříkám, že je to vyděračství, ale platit ročně necelé tři tisíce za to, abych si zahrál ve 4K… v dnešní době? Chápu, že na něčem platforma vydělávat musí, ale takhle? Tak alespoň přidejte víc velkých titulů do předplatného, ať je nabídka férovější. Každopádně pokud nemáte 4K nebo QHD monitor ani TV, může vám to být srdečně jedno, a zaplatíte jen za hry, které si chcete zahrát.

Poslední varianta – Stadia na mobilu. Tu jsem ani nevyzkoušel. Důvod je pragmatický. Mám iPhone a jablíčkářům bohužel zatím aplikace poslouží jako správce pro nastavení, připojení Stadia ovladače a tak podobně. Pokud ale vlastníte Android, můžete hrát i na vašem chytrém telefonu. Postačí jakýkoliv gamepad, v nouzi lze dokonce využít rozhraní na displeji. Dejte mi pak vědět, jaké takové hraní je, díky.

Bohužel ale nelze konzumovat najednou stejný obsah – pokud si chtějí Cyberpunk zahrát dva lidé ve stejný čas, musí rozhodnout kámen, nůžky, papír.

Na Stadii si nezahrajete žádnou z již koupených her, například nze Steamu nebo Epicu, jako je tomu třeba u služby GeForce Now. Musíte si je prostě zakoupit přímo od Google. Na druhou stranu je příjemné, že se k vašemu účtu Stadia mohou připojit další čtyři lidé v rámci domácnosti. Bohužel ale nelze konzumovat najednou stejný obsah – pokud si chtějí Cyberpunk zahrát dva lidé ve stejný čas, musí rozhodnout kámen, nůžky, papír, protože hru spustí jen jeden z nich.

TAKŽE TO ASI STOJÍ ZA STAROU BELU, CO?

Právě že ne. Jasně, z posledních řádků to vypadá, že jsem Stadii jen kritizoval a hanil, ale když pomineme všechny zmíněné neduhy s televizí a mobilem, jde vlastně o docela povedenou a nadějnou platformu. A upřímně, do teď skrz ni hraji. Takže jak to vlastně funguje?

Google vsadil na jednoduchost uživatelského rozhraní. Záložky Knihovny zakoupených her a Obchodu doplňuje jen ikonka avataru, kde si lze nastavit detaily profilu, kvalitu přenosu obrazu anebo aktivovat klíč se hrou. To je ale celkem nešikovně schované, a chvilku jsem po vkládání klíčů pátral. Původní design je nicméně tak jednoduchý, až mě tím trochu štval. Náhodou jsem na internetech natrefil na doplněk, který doporučuji všemi deseti. Jmenuje se Stadia Enhanced a seženete ho přímo v prohlížeči. S jeho pomocí si například můžete zapnout streamovací režim, rychleji vytvořit skupinu pro hraní s přáteli či lépe brouzdat v přehlednější knihovně her nebo pořízených snímcích. Navíc přidá záložku Pro, kterou ocení předplatitelé Stadia Pro.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ NABÍZENÉ HRY

Cyberpunk 2077

Assassin’s Creed Valhalla, Odyssey, Origins, Syndicate, Unity

Immortals Fenyx Rising

Watch Dogs: Legion

F1 2020

Far Cry 5, New Dawn

Metro: Exodus

Doom Eternal

PUBG

Hitman, HItman 2, Hitman 3

Red Dead Redemption 2

Sekiro: Shadows Die Twice

Star Wars Jedi: Fallen Order

Borderlands 3

NBA 2K21

Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpoint

Sniper Elite 4

Naštěstí jsem nakonec dostal možnost osahat Stadia Controller. Ten designem připomíná starší xboxový ovladač s výjimkou usazení joysticků „po playstationovsku“ vedle sebe a D-Padem vlevo nahoře. Drží se dobře a ani po několika hodinách hraní v kuse se mi nestává, že bych začal pociťovat křeče v dlaních nebo zápěstích. Překvapila mě i odezva ovladače v podobě vibrací. Ty jsou poměrně pokročilé, nejde o žádné primitivní chvění, na druhou stranu ale ani zdaleka nejde o odezvu která by měla konkurovat DualSense. Tak daleko Googlenení.

A jak je to s hraním? Překvapivě Google vyšperkoval službu, jak to jen šlo, a vše funguje jak po másle. Za předpokladu, že máte stabilní internet. Vyzkoušel jsem hodně her, jak na počítači, tak na televizi. Výhodou Stadia je, že nemusíte řešit grafické nastavení. Automaticky rozpozná vaše zařízení, a podle toho nastaví maximální kvalitu přenosu. Takže na FullHD monitoru hraji maximálně v rozlišení 1920×1080 při 60 FPS. U televizoru zase využívám 4K rozlišení při 60 FPS a zapnutém HDR. Jenže otázkou je, zda skutečně dokáže každá hra vymáčknout ze Stadie maximum. Odpověď nemůžu s naprostou určitostí říct. Zásadní roli při streamování hraje rychlost připojení k internetu.  A jak jsem psal výše, Cyberpunk 2077 nebo Valhalla dosahovaly jen 30 FPS. Zda je tedy nutné ještě rychlejší připojení, nebo stále nestíhá infrastruktura Stadia upřímně netuším.

Jak se hraje na Google Stadia
i Zdroj: Hrej.cz

Přesuňme se ke hrám a začněme klidně Cyberpunkem 2077. Na Stadii nejspíš běží konzolová verze, graficky mi prostě nesedí k tomu, co vídám na PC. Ale když píšu „konzolová verze“, nemyslím tím ten paskvil, který koluje po sociálních sítích a vzbuzuje vášnivé debaty. Pořád vypadá výborně a ve FullHD se držela na 60 snímcích za sekundu.  Bohužel jsem se občas setkal s dost citelným input lagem. Sice je teoreticky nepatrný, ale zpožděnou střelbu prostě poznáte. S podobnými bolístkami jsem se setkával i u Assassin’s Creed Valhalla, takže to vypadá, že novější hry vyžadují buď rychlejší internet, nebo lepší optimalizaci. Osobně to tipuji na připojení. Bohužel jsem dost času trávil u načítacích obrazovek, což dnes, kdy se konkurence implementací SSD disků snaží tenhle nešvar úspěšně vymýtit, hraje v silný neprospěch Stadie.

Jinak jsem ale bez problémů dosahoval nejplynulejších možných výsledků přenosu, které si zároveň zachovaly stabilitu. Red Dead Redemption 2 při 60 FPS v obou variantách rozlišení, stejně jako Sekiro: Shadows Die Twice, Star Wars Jedi: Fallen Order, MotoGP 20, Hitman 2, PUBG nebo Metro: Exodus. Pokud vás zajímá především grafika, pocitově bych to přirovnal ke hraní na PlayStation 4 nebo Xbox One. V zásadě se na to dívá krásně, ale můžete si všímat nevyhlazených hran nebo neostrých stínů. V nabídce je taky spousta nezávislých her. Zde samozřejmě nebyl jediný problém dosahovat nejlepších přenosových výsledků.

Možnost si zahrát kdekoliv, neřešit drahý hardware, instalace, updaty, prostě zapnu a hraju. To je paráda.

Jediný vážnější problém jsem zaznamenal u The Elder Scrolls Online, když jsem si chtěl zahrát ve 4K. Vyšší prodleva, graficky nepůvabné zpracování a dropy FPS z TESO udělaly naprosto nehratelný zážitek. Ve FullHD jsem ale všechny problémy zmizely. No, zase můžu jen hádat, kde byl zakopaný pes.

ALESPOŇ TO ZKUSTE

Celkově je hraní na Stadii velmi příjemnou zkušeností. Možnost si zahrát kdekoliv, neřešit drahý hardware, instalace, updaty, prostě zapnu a hraju. To je paráda. Jedinou velkou komplikací může být internet. Hodina Cyberpunku sežere 20 gigabytů dat, pokud tedy uvažujete o hraní přes mobilní data, nevyhnete se pořádně nabušenému neomezenému tarifu. No a pak ty pomalé vesnické internety (které se netýkají jen vesnic, víme? Pozn. redakce). Vím, o čem píšu, pocity beznaděje ze špatného připojení zrovna, když padal loot z bosse v The Black Temple, jsem si prožil několikrát. Ale věřím, že se s příchodem 5G sítí situace v Česku výrazně vylepší.

Každopádně Stadii minimálně vyzkoušejte, služba je zdarma a první registrací získáte předplatné Stadia Pro na 30 dní, takže ji máte na čem prověřit. Mně Stadia příjemně překvapila a do teď ji úspěšně využívám doma i na cestách.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama