Fallout 3 Článek Jak přežít jadernou katastrofu

Jak přežít jadernou katastrofu

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 11. 2008 23:00 26
Reklama

Článek původně vyšel v Levelu č. 166.

Podívejte se na nějaký zeleně propagandistický film, jako je německý Mrak. Na jeho základě si pak můžeme ukázat, co NEDĚLAT.

Nepanikařte! V případě jaderné havárie většinu úmrtí způsobí panika, davová hysterie a vaše špatná rozhodnutí. Pokud nemáte přesné informace o kontaminaci, je bezpečnější zalézt domů než se někam pokoušet ujet, neřku-li přímo utéct.

Pokud by nám někdo bratrsky nadělil atomovou pumu, zabíjel by žár, pronikavá radiace a tlaková vlna. V případě jaderné havárie tyto faktory téměř kompletně chybí a zůstává hlavně radioaktivní spad. V takovém případě je nejbezpečnější schovat se ve sklepě, pokud nemáte sklep, pak co nejvíce uvnitř budovy.

Pokud si najdete vhodný úkryt, opusťte ho jenom v případě, že vás ohrožuje požár nebo něco srovnatelně akutního. Pokud se rozhodnete utéct, nikdy neběhejte nebo nejezděte na kole. Zjistěte si směr větru a pokoušejte se ujíždět kolmo, ne ve směru, nebo dokonce proti směru větru. Auto je ve srovnání s domem podstatně horší úkryt, navíc musíte počítat s panikou, která zablokuje silnice. Máte-li čas, je lepší si „zodolnit“ místnost, kde se chcete ukrýt, pytli se zeminou, pískem, podobným materiálem – obložit okna, dveře, vypnout ventilaci, co nejvíce místnost utěsnit atd. Dále si napustit vodu (dokud není kontaminovaná), nanosit si do úkrytu jídlo, abyste ho nemuseli opouštět.

Pro přežití je třeba si uvědomit, že 70 % radionuklidů se rozpadne do dvou dnů a většina do dvou týdnů. I poměrně velký malér lze překonat tak, že alespoň dva dny nebudete vycházet, nebudete větrat atd. Na několik hodin můžete vyjít z úkrytu asi za týden, opravdu bezpečné by to mělo být po dvou týdnech.

Proto je vhodné si doma schovat zásoby na 14 dní. Jezte je podle kazivosti, nezapomeňte ty méně trvanlivé dát do ledničky – i když vypadne proud, udrží ještě nějakou dobu chlad. Svůj úkryt neopouštějte alespoň dva dny. Pokud jste se ukryli v nouzovém úkrytu (ten má smysl JEN v případě jaderného útoku), schovejte se po přechodu tlakové vlny v jakékoliv větší budově, v místnostech blízko středu, kde vás chrání nejvíce hmoty. Ta vás bude chránit před spadem.

Pokud jste se přece jenom vystavili spadu, tak se po přesunu do úkrytu svlékněte, odstraňte šaty a umyjte se vodou. Nemáte-li vodu, použijte písek nebo hlínu. Šaty i použitou hlínu pak odsuňte co nejdál a zasypte hlínou či zakryjte. Svůj úkryt ale první dva dny neopouštějte ani kvůli odstranění odpadků.

Pokud nemáte zásobu nekontaminované vody, zkuste vydržet alespoň první dva dny nepít. Pozor na déšť, který po výbuchu či havárii přijde, je vysoce nebezpečný. Pokud má váš úkryt pevnou střechu, ochrání vás. Nikdy takovou vodu nepijte a nikdy se v ní nechoďte projít (jak učinila hrdinka Mraku, čímž se kvalifikovala na Darwinovu cenu). Pokud potřebujete pít, je nejlepší volbou pramen nebo (zpočátku) vodovodní síť, potom rychle proudící potok. Nejhorší jsou kaluže, bazénky se stojatou vodou.

Čtrnáct dní bez jídla přežijete. Jste-li vypasení, máte větší šanci. :-) Navíc se u vás patrně najdou energeticky hodnotnější potraviny, takže budete ve výhodě. Pokud se musíte zdržet déle a dochází vám jídlo, můžete začít lovit. Nejezte ryby a ptáky. Nejlepší jsou králíci, kočky a psi. Maso a tuk jsou poživatelné, nezpracovávejte ale kosti a nechte na nich asi 3 mm masa, nikdy nejezte vnitřnosti.

Pamatujte! Smyslem všech vašich opatření je vyhnout se ozáření, které bývá nejintenzivnější zpočátku, později rychle slábne. Nikdy na to nezapomeňte! Čím lépe se budete chránit v počátečních fázích, tím méně se poškodíte a následně si pak zjednodušíte případnou léčbu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama