INVAZE 2015 - zvolte nejlepší hry
i Zdroj: Hrej.cz
Článek INVAZE 2015 - zvolte nejlepší hry

INVAZE 2015 - zvolte nejlepší hry

Jiří Bigas

Jiří Bigas

5. 1. 2016 11:00 75
Reklama

Rok se sešel s rokem a jako obvykle v tuto dobu nadešel čas bilancovat a zvolit ty nejlepší hry za uplynulých 12 měsíců. Na Hrej.cz už tradičně budeme vyhlašovat tyto ceny formou tradiční ankety INVAZE. Jako každý rok se hlasování skládá ze dvou rovnocenných částí, a sice redakční a čtenářské. Obě považujeme za stejně důležité, stejně zajímavé a stejně reprezentativní. Jak už ostatně jejich všeříkající názvy prozrazují, zatímco prvně jmenovaná polovička se zrodí u nás v redakci za přispění autorského týmu, o její druhé části rozhodnete vy, naši čtenáři, prostřednictvím ankety, kterou naleznete v tomto textu.

UDĚLÁME TO SPOLEČNĚ

I tentokrát jsme dlouho v redakci debatovali, diskutovali, dohadovali se a přeli o to, jak učinit čtenářskou anketu co možná nejzajímavější a jak ji pojmout tak, aby bylo s její formou i podobou spokojeno pokud možno co nejvíce lidí. Vědomi si toho, že se nikdy nedokážeme zavděčit všem, jsme přistoupili k několika kompromisům, pevně ale věříme, že stávající formát by měl vyhovovat nejširší skupině hráčů z řad naší komunity.

INVAZE 2015 - zvolte nejlepší hry
i Zdroj: Hrej.cz

Rozhodli jsme se, že nechceme, aby redakční a čtenářská část ocenění stála proti sobě, ale naopak jsme chtěli, aby byly neoddělitelné. Bylo naším cílem ujistit se, že je všichni budou vnímat jako dvě spojité nádoby. Z toho důvodu se o jednotlivé kategorie podělíme. Čtenáři i redakce bude udílet ceny za odlišné disciplíny, aby výsledkem byla jedna vítězná listina. Nechceme, aby si jednotlivé kategorie konkurovaly, a tak o vítězích rozhodneme v různých oblastech společně. INVAZE 2015 spojí vaše i naše hlasy a učiní je stejně důležitými. S jedinou výjimkou. Ale o té až později.

UŽ ŽÁDNÉ NOMINACE

Jak to bude vypadat v praxi? V tuto chvíli startuje anketa, která je určena vám, čtenářům. Máte přesně týden na to vybrat a zvolit vaše favority. Velmi nám přitom záleželo na tom, abychom se pokusili reflektovat vaše připomínky z předchozích ročníků, a tak jsme učinili v hlasování drobné změny. Museli jsme využít technické řešení třetí strany a i když s tím ne každý byl loni spokojený, hlasování postavené na technologii od Googlu nám přijde jako nejlepší dostupná varianta s ohledem na rozšíření jeho účtů a potřebu co možná nejlépe filtrovat pokusy manipulovat s anketou. Aby se vám tedy anketa správně zobrazila, musíte být v prohlížeči přihlášení ke Google účtu.

Věřím, že naše důvody pochopíte. V dalších ohledech jsme vám ale chtěli co nejvíce vyhovět. A tak jsme zcela upustili od předběžné nominace, na kterou si loni někteří z vás stěžovali. Tentokrát jsme jednotlivé kategorie nijak neomezili, ani se nesnažili uměle vyrovnat co do počtu kandidátů, a tak si můžete vybírat z velkého množství potenciálních kandidátů. Pokusili jsme se jich nashromáždit maximum, abychom vám hlasování co nejvíc usnadnili a postihli drtivou většinu žhavých kandidátů na některou z cen.

DOPLŇTE CHYBĚJÍCÍ HRU

Ale nejsme neomylní, dobře to víme, a tak máte možnost nás na rozdíl od předchozích let opravit, respektive doplnit. Pokud v kterékoli kategorii nenajdete hru, která je podle vás nejlepší, není nic snazšího, než ji dopsat do příslušného pole. Budeme moc rádi, pokud této možnosti využijete a současně doufám, že se nám tím podaří předejít dřívějším sporům o seznam nominovaných. Musíme váš však současně upozornit, abyste před výběrem vlastní hry dobře uvážili, zda skutečně vyšla v daném roce, případně pro kterou platformu a jestli do dané kategorie patří a náležel by jí titul právem.

INVAZE 2015 - zvolte nejlepší hry
i Zdroj: Hrej.cz

Titul pro absolutně nejlepší hru za uplynulý rok pak jako jediný, jak jsme naznačili výše, udělí redakce i čtenáři. To je ta zmíněná výjimka. Jelikož by seznam nominovaných byl nekonečný, toto pole jsme nechali úplně prázdné a vy do něj můžete napsat jakoukoli hru, která si podle vás toto ocenění zaslouží. Mějte přitom prosím stále na paměti rok vydání a rovněž nám velmi pomůže při vyhodnocení, pokud se budete držet oficiálních názvů (tedy i lokalizovaných, pokud hra vyšla u nás s místním titulem jako třeba Zaklínač 3: Divoký hon) a zavedené terminologie, abychom se v maximální možné míře vyhnuli nutnosti složitě korigovat různé zkomoleniny.

NAŠE A VAŠE KATEGORIE

Kvůli co možná největší přehlednosti jsme se rozhodli, že se o kategorie redakce a čtenáři podělí tak, aby se maximálně zpřehlednil mechanismus volby a hlasování. Vy tedy budete vybírat především nejlepší hry jednotlivých žánrů, ale rozhodnete třeba i o nejlepším multiplayeru, rozšíření a nově také remasteru, remaku a portu. Plně souhlasíme s tím, že je mnohdy ošidné tyto hry míchat mezi novinky. A tak necháme na vás, jak se s tímto úkolem vypořádáte. Je Grand Theft Auto V stále kandidátem na jednu z nejlepších her, když vyšlo poprvé už v září 2013, ale až loni v dubnu se dostalo na PC? Anebo si zaslouží “jen” cenu v této nové disciplíně? Je to na vás. V každém případě už samotný seznam her, který jsme sestavili my (a jistě není zcela kompletní), je svou délkou sám o sobě důvodem hlasovat o těchto hrách, ale také zvlášť a neopomíjet je, protože jejich množství prostě nelze přehlédnout, byť se kvalitativně velmi různí. Do ideálu to má daleko, ovšem pokusili jsme se přijít s nejlepším možným řešení.

A nakonec máte možnost obodovat i samotnou čtenářskou anketu, jako my hodnotíme hry u nás na Hrej.cz. Pak teprve přijde ke slovu redakce. My budeme vybírat hry s nejlepším příběhem, designem, ozvučením, grafikou, nejlepší inovaci, nejlepší nové IP, překvapení i zklamání roku a nově také zvolíme rovněž osobnost roku. A každý z nás vysloví také jméno svého favorita na titul pro absolutně nejlepší hru roku 2015 a obhájí svou volbu před ostatními. Ale to by nebylo ono, pokud byste z toho nic neměli. Proto jsme se rozhodli přikročit k poslední novince.

BUDETE U TOHO

Loni jsme vás nechali krátce nahlédnout do procesu volby jedné z redakčních kategorií prostřednictvím audio záznamu. Letos půjde o standardní řešení. Jako novinku jsme se rozhodli natočit speciální podcasty, které doprovodí vyhlášení našich redakčních cen. O tom, kolik jich bude, nakonec rozhodne až to, jak rychle se budeme schopní dohodnout na vítězích. Předpokládáme ale, že to zvládneme na dvě etapy. Dva speciální podcasty by tak v takovém případě vyšly tento a příští pátek namísto klasického hPodu, celé by se věnovaly nejlepším hrám za loňský rok a společně s nimi pochopitelně vyjdou i výsledky naší volby a souhrn hlasování formou klasického článku a grafiky.

INVAZE 2015 - zvolte nejlepší hry
i Zdroj: Hrej.cz

Tento pátek se tak můžete těšit na předpokládanou první část redakční INVAZE v audio i textovém provedení, v polovině příštího týdne vyhlásíme ve zvláštním článku výsledky vašeho hlasování a pokud tento pátek nestihneme probrat v redakci všechny kategorie, jak předpokládáme, celou INVAZI uzavře přesně za týden další speciální podcast, v němž si probereme zbytek. Do 15. ledna tak budou známí všichni vítězové. Držte nám palce, pusťte se do hlasování a vyberte vítěze INVAZE 2015! Spoléháme na vás.

Aby se vám anketa níže správně zobrazila, musíte být v prohlížeči přihlášení ke svému Google účtu. Jinak namísto ní uvidítíte pod tímto textem jen prázdný prostor.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama