INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz
Článek INVAZE 2013 - Redakční kategorie

INVAZE 2013 - Redakční kategorie

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

13. 1. 2014 23:40 4
Reklama

Součástí ankety INVAZE je už tradiční vyhlášení redakčních kategorií, které doplňují váš pečlivý výběr vítězů v jednotlivých žánrech. Ani letos to nebylo snadné a v některých případech to bylo o jediný hlas. Nakonec jsme ale vítěze našli a přinášíme vám jejich seznam i s krátkým komentářem, proč jsme hlasovali zrovna pro danou hru. Náš výběr rovněž otevírá prostor k diskuzi, nezapomeňte ale, že se vám nesnažíme níže uvedenými hrami cokoliv vsugerovat - ankety zejména tohoto typu jsou o subjektivních dojmech a pocitech :)

NEJLEPŠÍ HRA

Pokud čtete naše články, posloucháte podcasty a sledujete videa, určitě víte, jak neradi vybíráme jednu jedinou nejlepší hru. Někdy je ale nutné zatnout zuby a zkusit se shodnout nejen vnitřně, ale také s ostatními. Věřte, není to snadné a letos to bylo o prsa malé Ellie, nakonec jsme to však dokázali. Nejlepší hrou se tedy v našich očích stalo The Last of Us, zejména za to, že nehledělo na platformu a představilo zážitek nové generace, ve kterém se snoubí vynikající grafika, skvělý příběh, originální prvky a hlavně hutná atmosféra. Takový zážitek na vás čeká jednou za několik let...

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

NEJSILNĚJŠÍ MOMENT

Jsou chvíle, kdy musíte hru na chvíli vypnout, rozdýchat, co jste právě viděli, anebo se naopak nepřestávat smát. Emoce jsou tím, co od her chceme, a proto jsme na tomto místě lehce upravili pravidla a nevybrali jediný okamžik, který v nás v uplynulém roce zanechal nejhlubší otisk. Vybrali jsme rovnou tři, protože jde o chvíle, které byste rozhodně neměli minout. Jedná se o úvody her Last of Us a BioShock Infinite - nechají vás s otevřenou pusou zírat a doslova vtáhnou do dění, které se před vámi bude následujících pár hodin odehrávat. Vývojářům z Naughty Dog i Irrational Games patří hluboká poklona, zapomenout však nesmíme ani na studio Crystal Dynamics, které s mučením mladé Lary Croft vyrazilo dech i ostříleným mazákům!

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

NEJLEPŠÍ DESIGN

Ty nelepší hry si zaslouží i nejlepší a nejoriginálnější design, proto není divu, že na tomto místě oceňujeme hravý titul od Nintenda - Super Mario 3D World. Už mnohokrát nás japonští šikulové přesvědčili o tom, že myslí tak trochu jinak a v kombinaci s (častokrát rozdvojeným, roztrojeným...) ikonickým hlavním hrdinou (v kočičím kožichu) a nejen tím jsme jednoduše nemohli vybrat nic lepšího. Ano, je tu zástup vážně pojatých her, které rovněž nezklamaly, ale Mario je jenom jeden!

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

NEJLEPŠÍ PŘÍBĚH

Ani tato kategorie nepatřila k jednoznačným a rozmýšleli jsme hned nad několika tituly, které se blýsknuly svým příběhem. Co třeba Beyond: Two Souls, nebo již několikrát zmiňované The Last of Us? Skvělé hry, ale u nás vítězí BioShock: Infinite, kterému se sice vytýkala přílišna akčnost, ale příběh Ken Levine jednoduše umí. Několik zvratů a závěr patří k tomu nejlepšímu, co hry v minulém roce předvedly.

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

NEJLEPŠÍ HUDBA A ZVUKY

Pokud jste hráli The Last of Us, jakékoliv kliknutí ve vás musí vyvolávat děs. I to je ostatně důvod, proč jsme cenu za nejlepší hudbu a zvuky udělili survival hororu od Naughty Dog. Vedle běs rozpoutávajících zvuků ale samozřejmě oceňujeme i doprovodné skladby, které pomáhaly budovat tolik potřebnou atmosféru. Schválně, poslechněte si soundtrack a řekněte, není to nádhera?

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

NEJLEPŠÍ MULTIPLAYER

Je mnoho možností jak hrát s kamarády, Grand Theft Auto V ale dokázalo celý zážitek posunout na zcela novou úroveň. Neuvěříte nám, pokud jste GTA V hráli v multiplayeru s cizími lidmi, ale sežeňte bandu kamarádů, vezměte si headsety a neutrhnete se od konzole pěkných pár hodin. Ano, tvrdá klání se svádí v DotA 2, na své si přijdou klauni z PAYDAY 2 a zapomenout nesmíme ani na Call of Duty nebo Battlefield, jenže zábava a možnosti GTA V Online u nás v redakci všechno přebily.

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

NEJLEPŠÍ GRAFIKA

A když už jsme naťuknuli dvě z nejočekávanějších stříleček loňského roku, musíme opět pogratulovat vývojářům z EA DICE za to, co dokázali s třetí generací Frostbite Enginu. Grafika Battlefield 4 je tak trochu z jiného světa a z našeho pohledu na ni neměl ani skvělý výkon Crysis 3. Je trochu nefér do toho všeho míchat next-genové tituly, tady by do hodnocení asi zasáhly i hry jako Killzone 4, Ryse: Son of Rome nebo nová Forza, ale pokud máme hodnotit to, co jsme mohli na vlastní oči sledovat po dostatečně dlouhou dobu, máme jasno.

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

PŘEKVAPENÍ ROKU

Tohle překvapení snad není ani tolik naše jako jejich... O čem že je řeč? To se vám takhle jednou urodí v hlavě nápad vytvořit survival hru se zombíky. Nic originálního, řeknete si, ale když tomu přidáte potřebnou kapku realismu, vznikne DayZ. To, co se začalo dít kolem Early Access verze umístěné na Steam, si designér Dean Hall nepředstavoval ani v tom nejlepším snu, a zatímco počítal s tím, že by se hry mohlo prodat alespoň 250 000 kusů, aby bylo na další vývoj, v těchto dnech se číslo přehouplo přes jeden milion. Oslavy Nového roku byly v Bohemia Interactive jistě velmi výživné.

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

ZKLAMÁNÍ ROKU

Výroční anketa bohužel není jen o uznávaní kvalit, ohlédnout se musíme i za zklamáním, které v nás hry vyvolaly a zdá se, že synonymem neúspěchu se v loňském roce stala hra Aliens: Colonial Marines. Ačkoliv to ve výsledku není možná až takový propadák, na hru se všichni těšili díky vynikajícím prezentacím. Srážka s realitou však byla natolik drtivá, že nemůžeme volit jinak. Netvrdíme tím ale, že bychom neměli další adepty, dvě zamrzlé hry s číslovkou 3 si o to říkaly poměrně hlasitě, následované takovým tím stvěním...

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

NEJLEPŠÍ FREEWARE/F2P HRA

Věřte nebo ne, u vyhlašování nejlepší freeware hry jsme se nejdřív stihli tak trochu pohádat, zda přimotat i Free to play tituly a dopadlo to přesně podle očekávání. Zasáhnout jsem tedy musel já a ubít všechny svými argumenty, proti kterým nikdo nemohl nic namítnout (!). Ano, nejlepší hrou v této kategorii se po spravedlivém hlasování (!) stává War Thunder. Anebo DotA 2? ...lol

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

NEJLEPŠÍ NOVÉ IP

Dobře, dost humoru, teď zase seriózně, protože se téměř dotáváme do finiše. Na tomto místě už nebudeme příliš originální, ale The Last of Us bylo takovým zjevením, že pro nás vyhrává i tuto kategorii. Jde zkrátka o nejlepší novou značku, která se na herním nebi v loňském roce urodila a bude zajímavé sledovat její vývoj.

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

NEJINOVATIVNĚJŠÍ HRA

Své místo v redakčních kategoriích si nakonec o jediný hlas uhájily i handheldy, konkrétně PS VITA, která s koncem loňského roku nechala hráče trhat papír ve hře Tearaway. Jde také v podstatě o první titul, který doopravdy využívá zadní dotykovou plochu konzole, což je rozhodně plus, a pokud bude úspěch Tearaway sloužit jako ponouknutí ostatním vývojářům, jsme jedině rádi!

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

NEJPODIVNĚJŠÍ HRA V DOBRÉM I ZLÉM

Toto je příběh o muži jménem Stanley. Stanley pracuje pro velkou firmu ve velké budově a je zaměstnancem 427. Stanley dnes ráno vstal od svého počítače a vyjel výtahem do pátého patra. Čekala tam na něj cena za nejpodivnější hru, takže ji sebral, vyleštil rukávem bílého pláště a sjel zpátky do dvojky. Ve své kanceláři ji postavil na stůl vedle monitoru a dál nerušeně mačkal tlačítko...

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

NEJVTIPNĚJŠÍ HRA

Je zvláštní, jak hra téměř totožného jména nemá vůbec nic společného se svým předobrazem. V tomto směru nás Far Cry 3: Blood Dragon doslova šokoval a následně uzemnil kanonádou satiry, ironie, vtipu a parodie, kterou si zamilují všichni hráči her. Už jen začátek s komickou demonstrací, jak zbytečné jsou tutoriály ve střílečkách, patří do zlatého fondu, tuhle hru nelze ignorovat!

INVAZE 2013 - Redakční kategorie
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama