invaze-2010-redakcni-kategorie
All Points Bulletin Článek Invaze 2010: redakční kategorie

Invaze 2010: redakční kategorie

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

9. 2. 2011 23:55 7
Reklama

Anketa INVAZE se už tradičně neobejde bez vyhlášení redakční kategorie. Věřte ale, že je to rok od roku náročnější a letos jsme se o vítězích dohadovali dlouho. Každý si chtěl prosadit svého oblíbence, ale nebojte, k újmě na zdraví nikdo nepřišel. Nakonec jsme se DOHODLI a podle nejlepšího svědomí a vědomí vybrali hry, které jsou v daných kategoriích na té nejvyšší úrovni.

Nejlepší hra bez rozdílu platforem

Minulý rok na tomto místě roztahoval ruce Ezio ze hry Assassin’s Creed II, a ačkoliv jste zde letos mohli objevit artwork z multiplayerové odbočky Brotherhood, tiché zabijáky jsme nevolili. Po dlouhém uvažování jsme prvenství připnuli na hruď kapitánu Shepardovi ze sci-fi ságy Mass Effect 2.

Nejsilnější moment ve hře

Příběhové zvraty jsou tím, co na hrách jednoznačně milujeme. Ať už šlo o odhalení vraha z Heavy Rain, anebo lekací momenty z Amnesie, užili jsme si je dosyta a budeme na ně vzpomínat. I tak ale podle nás vyhrává Red Dead Redemption se scénou, na kterou si musíte počkat až do samého konce.

Nejlepší design

Herní design je složitá záležitost, o jejíchž kvalitách víme po pěti minutách všechno a přesto nic. Na hromádce jsme měli spoustu her, jako je nedoceněný Alpha Protocol nebo handheldový Metal Gear Solid: Peace Walker, jenže co všechny tyhle klenoty zmohou proti Super Mario Galaxy 2, ve kterém chyby snad vůbec nejsou?!

Nejlepší příběh

Příběh dostává nejvíce prostoru v adventurách, je proto logické, že jsme ten nejlepší hledali právě v tomto žánru. Uvažovali jsme nad skvělým Heavy Rain, chtěli jsme protlačit pokračování českého Posla Smrti, ale nakonec všem vypálila rybník Jane Jensen se svým Gray Matter.

Nejlepší původní hudba a zvuky

Intenzivní souboj o nejlepší hudební doprovod a ozvučení se odehrál mezi funkem, jazzem a harmonikou. Abyste rozuměli, do toho nejužšího výběru se nám dostal DeathSpank, Fallout: New Vegas a pak ta-westernová-hra. Hádáte správně, Red Dead Redemption boduje i zde a nechá nás vzpomínat především na filmové klasiky.

Nejlepší multiplayer

Ještě loni stála na vrcholu sil série Call of Duty a skrze Modern Warfare 2 nabídla hráčům skvělou multiplayerovou zábavu. Aktuálnímu dílu Black Ops se ale tolik nedařilo, Halo: Reach také nenadchnul jako třetí díl Halo, a tak jsme nakonec zvolili navrátivší se legendu, StarCraft II.

Nejlepší grafika

Další z kontroverzních kategorií, v rámci které jsme se jednoznačně rozhodně neshodli. Po férovém hlasování ale nakonec skvosty jako Limbo, Sprinter Cell: Conviction anebo NFS: Hot Pursuit odpadávaly a zbyl jeden. Bůh války Kratos z God of War III.

Zklamání roku

Ačkoliv se za loňský rok objevilo spoustu her, které, slušně řečeno, nenaplnily naše očekávání, opět jsme rychle celý výběr zúžili na několik „favoritů“. Padaly názvy jako Medal of Honor, Bioshock 2, ale vypnuté servery spolu s bankrotem vývojářů zatlačily na dno MMO hru All Points Bulletin.

Nejlepší freeware hra

Slevy jsou fajn, ale hry zdarma potěší nejvíc. O to spíš, jedná-li se o plnohodnotné a perfektně hratelné kousky. Jasně, mohl to být One Chance, ve kterém zachraňujete svět před nákazou. Kvůli nedotažené prezentaci tohohle kousku jsme ale nakonec volili hříčku Shoot First s procedurálním generováním úrovní.

Nejlepší nové IP

Protlačit na trh pokračování už zaběhnuté série je hračka. Mnohem složitější to mají zcela nové značky, a proto jsme si dali s touto kategorií obzvlášť záležet. Již zmíněný DeathSpank, nebo akční záležitost Vanquish bychom nejspíš zvolili, nebýt perfektního adventurního hororu Amnesia: The Dark Descent.

Nejinovativnější hra

Další důležitá kategorie, u které by měli zpozornět všichni, kdo si cení nápadu a inovace. Je libo koukat zrcátkem pod dveře, jako to dělá Sam Fischer v novém Splinter Cell? Anebo naroubování mechanismů GTA na Red Dead Redemption? Je to paráda, ale oblafněte někoho ve strategii R.U.S.E. a už nebudete chtít jinak.

Nejpodivnější hra (v dobrém i zlém)

Podivné hry nemusí nutně znamenat špatné, o což se postaral například druhý Kane & Lynch. V případě takového Kung Fu Rider nebo Michael Jackson: The Experience si už tak jistí nebudeme. A Minecraft? Kdo nezkusí, nepochopí. Podivnost, která vás chytne a už jen velmi těžko pustí.

Nejvtipnější hra

Vtip je stejně důležitý jako design úrovní, nebo celková hratelnost, protože hry by měly být především o té zábavě. Hledáte-li tipy právě na vtipné hry, sáhněte po Samovi & Maxovi, zaskákejte si s Monkeym v Enslaved, anebo roztočte kola DeathSpanku. Právě s ním si totiž podle nás té legrace užijete nejvíc.

Nejlepší stahovatelná hra PC / XBLA / PSN

Hry, které si můžete za malý peníz stáhnout z distribučních kanálů, se staly v roce 2010 velmi důležitou součástí světa videoher. Už totiž nejde jen o pitomoučké pokusy, co vás za chvíli přestanou bavit. Jde o komplexní tituly a bavit se u nich budete hodiny. Ať už je to několikrát zmiňovaný DeathSpank, krvavý Super Meat Boy, anebo skvost jménem Limbo, zaručujeme vám kvalitu nejvyšší úrovně.

Překvapení roku

I nás, staré harcovníky, dovedou některé hry pořádně překvapit. Zapomeneme-li teď na to špatné, najde se spousta titulů, které třeba nemusí dostát nejvyššího hodnocení, ale i tak bychom je rádi měli v poličce. Pátou Civilizaci pro hexová pole, Epic Mickey pro nápaditý design a Need for Speed: Hot Pursuit za ten nejpovedenější restart pozvolna skomírající závodní série. Bravo!

Přečtěte si také výsledky čtenářského hlasování: jaké byly nejlepší PC hry roku 2010 a jaké hry jste zvolili jako nejlepší na konzolích a handheldech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama