invaze-2008-nejlepsi-pc-hry
Command & Conquer: Red Alert 3 Článek Invaze 2008 - nejlepší PC hry

Invaze 2008 - nejlepší PC hry

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

15. 2. 2009 23:00 109
Reklama

Nelze říci, že bychom mezi konečnými výsledky objevili nějaké výraznější překvapení – většinu z vašich voleb jsme tak trochu předem očekávali. Nicméně přesto se několik zajímavých umístění našlo, konkrétně například stříbrná příčka v PC kategorii, bronz pro Wii nebo vítěz DS hlasování. Celkově nicméně potěšilo vaše přijetí nových neokoukaných titulů, které sice stále v celkovém pořadí netvoří většinu, ale jejich počet od loňska o poznání stoupl. Takže, děkujeme vám všem za odevzdané hlasy a pojďme na to.

1. místo - PC HRA ROKU 2008

Fallout 3
Vývojář: Bethesda Softworks | Distributor: Bethesda Softworks | Distributor v ČR: Cenega | Datum vydání: 31. října 2008

Invaze 2008 - nejlepší PC hry
i Zdroj: Hrej.cz
Nebudeme si nic nalhávat – čekali jsme to. Přestože třetí díl Falloutu vzbuzoval v mnohých nedůvěru a na internetu se najde řada zapálených fandů původních dvou dílů, kteří nenechávají na trojce nit suchou, většina hráčů byla s dílem Bethesdy navýsost spokojena. „Válka je pořád stejná. A stejně tak se nezměnil ani Fallout. Možná je jeho slupka na první pohled odlišná od předchozích dvou dílů, ale v jádru je to pořád vypilované postapokalyptické RPG s neomezenými možnostmi,“ shrnul své dojmy Radek Friedrich ve své recenzi v Levelu a je zřejmé, že se svým názorem nezůstal osamocen. Překvapila nás snad jen suverenita, s jakou Fallout 3 porazil své konkurenty – odstup mezi prvním a druhým místem naznačuje jeho naprostou dominanci, což se v letošní konkurenci obzvláště počítá.

"Způsob, jakým Fallout 3 zpracovává postupnou změnu hráče z pouhého objevitele až k pozici hybné síly události, je zřejmě tím nejpádnějším důvodem, který by měl každého v hospodě nad půllitrem piva donutit nahlas do ksichtů přítomných existencí zařvat, že Fallout 3 je pecka jak sviňa." - Petr Poláček, Hrej.cz

2. místo

Mass Effect
Vývojář: Bioware | Distributor: Electronic Arts | Distributor v ČR: CD Projekt | Datum vydání: 6. června 2008

Invaze 2008 - nejlepší PC hry
i Zdroj: Hrej.cz
Na konzoli Xbox 360 kraloval Mass Effect předloni a již tehdy většina PC hráčů doufala v PC konverzi. Ta nakonec vyšla v červnu a její precizní technické provedení bylo doprovázeno i vylepšením několika herních prvků. Mass Effect tak nedokázaly z vašich myslí vystrnadit ani velké hity z konce roku a všeobecná obliba RPG žánru v našich končinách byla opět potvrzena. Dvě velká loňská RPG = první dvě místa v naší anketě.
 

„Na Mass Effect budeme vzpomínat i za několik let jako na benchmark příběhových RPG.“ - Pavel Dobrovský, LEVEL

3. místo

Dead Space
Vývojář: EA Redwood Shores | Distributor: Electronic Arts | Distributor v ČR: Electronic Arts | Datum vydání: 24. října 2008

Invaze 2008 - nejlepší PC hry
i Zdroj: Hrej.cz
„Už se nedá ani mluvit o soubojích, ale o operacích pohyblivých terčů zaživa.“ Tak se snažil popsat brutalitu nové hry od Electronic Arts Pavel Dobrovský ve své recenzi na Hrej. A podle vašich ohlasů je jasné, že se vám tento nekompromisní přístup k hororovému žánru zamlouval. Atmosféra, zajímavý hlavní hrdina a poctivá porce hratelnosti, to jsou hlavní pozitivní stránky Dead Space, tedy hry, kterou jste svými hlasy pasovali na třetí místo.

„Atmosféra Dead Space je hustá jako mlha nad Rákosníkovým rybníčkem Brčálníkem.“ - Petr Bulíř, LEVEL

Za stupni vítězů

4. Grand Theft Auto IV (Hrej! recenze)
Rockstar | Cenega | prosinec

Pravděpodobně jedno z největších překvapení vašeho hlasování. V prvních týdnech po zveřejnění ankety se GTA IV pro PC pohybovalo na prvních příčkách, avšak s odstupem času začala opožděná a technicky nepříliš povedená konverze padat po žebříčku dolů. Jde mimochodem o nejhorší umístění hry z této série v historii naší ankety.

5. Assassin's Creed (Hrej! recenze)
Ubisoft Montreal | Cenega | duben

Příběhy vrahouna Altaira jsou „nejstarší“ hrou, která se objevuje v první desítce vašeho hlasování. Když k tomu připočteme fakt, že jde o zpožděný port konzolových verzí, je třeba páté místo považovat za solidní úspěch. Ubisoftu se sázka na originalitu v tomto případě určitě vyplatila, a protože i technologicky se PC konverze povedla, doufáme, že jsme Altaira neviděli na počítačích naposledy.

6. Far Cry 2(Hrej! recenze)
Ubisoft Montreal | Playman | listopad

A opět montrealské studio Ubisoftu, tentokrát ne z Blízkého východu, ale z daleké Afriky. Far Cry 2 se sice od některých skupin hráčů dočkala poměrně přísné kritiky, příznivci mezi vámi ji ale dokázali umlčet a svými hlasy vynesli tuto netradičně pojatou 3D akci až na šesté místo.

Invaze 2008 - nejlepší PC hry
i Zdroj: Hrej.cz
Invaze 2008 - nejlepší PC hry
i Zdroj: Hrej.cz
Invaze 2008 - nejlepší PC hry
i Zdroj: Hrej.cz

7. Call of Duty: World at War(Hrej! recenze)
Treyarch | Cenega | listopad

Pátý díl série Call of Duty přišel s návratem na bojiště druhé světové války a zdá se, že tento krok popularitě série spíše uškodil. Po předešlém prvním místě pro přelomový čtvrtý díl se nyní volání do výkonu služby ozývá až ze sedmého schodu. Propad je to tedy poměrně značný a je zřejmé, že druhá světová už vás nezajímá ani zdaleka tolik jako dříve.

8. Left 4 Dead(Hrej! recenze)
Turtle Rock | Electronic Arts | listopad

Ale zombíci, to je něco jiného! Originální, zábavná a do nejmenších detailů propracovaná multiplayerová střílečka Left 4 Dead si vás evidentně získala. Vzhledem k tomu, že nejde o pokračování, ale o zbrusu nový titul od neznámého debutujícího studia (sice pod patronací Valve, to však na věci nic nemění), jde o úspěch vskutku úctyhodný.

9. Command & Conquer: Red Alert 3(Hrej! recenze)
EA Westwood | Electronic Arts | říjen

Na jedné straně je patrné, že máte rádi originální a neotřelé hry. Na straně druhé ovšem nepohrdnete ani osvědčenou kvalitou. Třetí díl strategické série Red Alert ze světa Command & Conquer vás potěšil svou spolehlivostí a zachováním starých principů na úkor originality za každou cenu. V době plynové krize šlo navíc o titul nanejvýše aktuální. ;-)

10. Prince of Persia(Hrej! recenze)
Ubisoft Montreal | Playman | prosinec

Perský princ se mezi hráči v našich končinách vždy těšil zasloužené oblibě, a umístění jeho poslední inkarnace v první desítce nejlepších her tak není velkým překvapením. Ubisoft radikálně změnil grafické ladění hry a je vidět, že PC hráči dovedou podobné riskantní kroky ocenit, přestože jiné aspekty hry nedosáhly podle mnohých úrovně předcházejících dílů.

Invaze 2008 - nejlepší PC hry
i Zdroj: Hrej.cz
Invaze 2008 - nejlepší PC hry
i Zdroj: Hrej.cz
Invaze 2008 - nejlepší PC hry
i Zdroj: Hrej.cz
Invaze 2008 - nejlepší PC hry
i Zdroj: Hrej.cz

Druhá desítka

11. Race Driver: GRID
12. Spore
13. S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky
14. Tomb Raider Underworld
15. Brothers in Arms: Hell's Highway
16. Need for Speed: Undercover
17. World of Goo
18. King's Bounty: The Legend
19. Pro Evolution Soccer 2008
20. Football Manager 2009

Pro dnešek je to vše, zítra bude vyhlášení Invaze 2008 na Hrej! pokračovat přehledem těch nejlepších konzolových her podle hlasování čtenářů, ve středu vyhlašování uzavřou výsledky redakčního hlasování.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama