Článek Indie Koktejl – prosluněná Tequila Sunrise

Indie Koktejl – prosluněná Tequila Sunrise

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

20. 2. 2010 23:26
Reklama

Brány našeho nezávislého baru se opět otevírají, tentokrát si pro vás barman nachystal speciální drink. V jeho nitru se skrývá trojice ingrediencí, velmi zábavný simulátor tenisu New Star Tennis, logickou hříčku Crayon Ball a v neposlední řadě také ODD Society, zajímavý mix adventury a budovatelské strategie. Neváhejte, ochutnejte!

New Star Tennis

Co si budeme nalhávat, kvalitní a především zábavný simulátor tenisu jsme na PC už pěknou řadu let neměli. Pravda, vloni v létě tu byl graficky úchvatný Virtua Tennis 2009, který sliboval geniální hratelnost v luxusním grafickém kabátku. Bohužel se ale jednalo o plané sliby, neboť VT09 srážel krom špatné optimalizace také nudný kariérní systém. O to líp, že se tvůrci série New Star rozhodli své nové dílo zaměřit také na bílý sport, vždyť například poslední New Star Soccer 4 přinesl hodně kvalitní zábavu. New Star Tennis jde přímo v duchu svých předchůdců, hráč se tak krom pilování sportovních vlastností svého odchovance stará také o jeho soukromý život. Tedy ne, že by mu domlouval schůzky se slečnami, tak daleko jsme se ještě nedostali, nicméně vedle tréninku jsou v nabídce i jiné, mimosportovní aktivity jako sázení na dostihy, návštěva kasina či nakupování.

Kvality správného tenisty jsou v NST rozděleny do několika základních kategorií, forehand, backhand, servis, voleje a spiny, dále pak si musí udržovat fyzickou kondici a výbušnost, což vcelku solidně odpovídá realitě. A když už se dostanete na kurt, nejprve na ty nejméně dotované turnaje ATP túry, zjistíte, že zápasová praxe je opravdu nutná pro postoupení alespoň do druhého kola těchto nejnižších turnajů. Ano, obtížnost NST byla stanovena opravdu velmi vysoko, přiznám se bez mučení, že jsem v první sezoně na svém kontě neměl jediné vítězství. Pravda, už od konce druhé sezony se mi podařilo vládnout světovým žebříčkům, cesta na vrchol ale byla více než spletitá. Základem úspěchu je kvalitní servis, z nějž se dá bez problémů nasázet několik desítek es za zápas. Stejně tak lze protivníka zahnat do úzkých a, pokud se mu nedaří, dočkáme se i řady nevynucených chyb, konečně! A to pak člověku ani nevadí, že NST nenabízí nikterak oslnivou grafiku, ani fakt, že na protější straně se nachází Fiderer, Nedal či Štipánek, když porazit je představujetakřka stejnou výzvu jako v reálném tenise. Za symbolickou cenu 15USD jasná volba, sportu zdar a tenisu zvlášť!

Autor: New Star Games
Hratelná demoverze
Hodnocení redakce: 9/10

Crayon Ball

O nezávislé scéně se říká, že jde o místo, v němž se tvůrci mohou vyjádřit nejen po konceptuální, ale také po vizuální stránce. Vzniká tak řada netradičně krásných titulů, u nichž hráčům okamžitě naskočí do hlavy myšlenka: „Toto musí být počin z nezávislé scény!“ Stejný případ je i logický rychlík Crayon Ball, jenž by na první pohled mohl vzdáleně připomínat Crayon Physics Deluxe. Jednak díky názvu, jednak díky vizuálnímu zpracování, v němž se v prvních fázích hry objevují kuličky kreslené voskovými pastelkami. Kdo by ale čekal nějaké fyzikální orgie, pravděpodobně brzy spláče, neboť i když se fyzika v Crayon Ball objevuje, jedná se pouze o logickou hříčku typu spoj čtyři a více stejné balonky. K tomu lze využívat jednak odstraňování míčků prostým kliknutím na ně, jednak také náhodu, neboť neustálé doplňování zásobníku míčků mnohdy vyústí v nechtěný zisk bodíků. Zamrzí také algoritmus vypočítávající dotyky balonků, ty se totiž musí opravdu dotýkat a když je od ostatních dělí téměř neviditelná mezera, program úspěšný pokus zkrátka neuzná.

Další zklamání přichází okamžitě pro bližším prozkoumáním titulu – chybí zde totiž jakákoliv kampaň, k dispozici je pouhá trojice módů, přičemž jediným cílem je dosažení co nejvyššího highscore. V klasickém módu se hráč musí snažit, aby se na obrazovce v jednu chvíli neobjevilo více než 120 míčků, režim overflow nutí řádně promýšlet každé kliknutí, jelikož jejich počet je limitován. Poslední mód, Injection, pro změnu obrací celý herní systém, takže místo odstraňování balonků hráč při kliknutí míček přidá, což vyžaduje zcela jiný přístup i taktiku. Největší devisou Crayon Ball se zcela nepochybně stala audiovizuální stránka – casual hříčka uklidňuje jak grafickým pojetím, tak také i hudbou, jejíž smyčka začne lézt na nervy až po poměrně dlouhé době. Případný stereotyp pramenící z absence kampaně a malého počtu herních variací se tvůrci z Howling Software snažili zacelit alespoň přidáním většího počtu grafických schémat, zhruba čtrnáctka prostředí se otevírá postupně za dosažené body a představuje tak prakticky jedinou motivaci, proč se ke Crayon Ball vracet a alespoň na chvíli se u něj odreagovat.

Autor: Howling Software
Hratelná demoverze
Hodnocení redakce: 5/10

ODD Society

Slyšeli jste už o lidech rasy ODD? Ne, nejsem rasista, ale jiné slovo mne při popisování jejich společnosti nenapadá. Tito lidé od pradávna pracovali v jedné tovární věži, což jim, vzhledem k jejich všeobecné pracovitosti a zručnosti, vyhovovalo. Vyhovovalo až do chvíle, kdy se hrstka páprdů v oblecích rozhodla neúměrně zvyšovat produkci, což vústilo v nevůli pracovitých ODD lidí a nakonec v čirou revoluci, nebo spíše exodus. Lidé ODD už nemohli snášet tyranii ze strany vedení, a tak se rozhodli po dlouhých staletích poprvé opustit ochranné stěny továrny, vždyť krom pracování zde i žili. Utíkali tak daleko, než si našli vhodný palouk, kde by si mohli postavit vlastní prosperující vesničku, což je moment, v němž ODD Society začíná svou pouť.

Hráč se ujme role nejmladšího ze všech ODD lidí, malého ODD-Boye, který podle prvních zpráv měl být spolu se svou sestrou hlavním lídrem stavby nové vesnice. Hurá, těšil jsem se, zajímavá budovatelská strategie, to vypadá dobře. Jenže chyba lávky, slovo lídr zde neznamená, že budete rozdávat úkoly ostatním, kdepak, oni budou dávat úkoly vám. Ano, z chudáka malého ODD-Boye se stane takzvaná děvečka pro všechno, tu musí vykutat nugety zlata, tu naštípat dříví, tam zase posbírat plody lesních stromů. Nutno říct, že za každý quest je hráč řádně odměněn dalším předmětem do sbírky, postupně se ale úkoly omezí především na stavění a vylepšování budov. ODD Society je tak zajímavým mixem point’n’click adventury, kdy hráč využívá inventáře, komunikuje s NPC postavami a plní jejich úkoly, a budovatelské strategie, kdy se ve vesničce postupně rozrůstají stavby všeho druhu. Zpestřením všeobecné pohody budiž také souboje zejména se zákeřnými obyvateli lesa, k čemuž se hráč musí vybavit také zbraní. ODD Society nabízí kvalitní soundtrack, jehož smyčka ale časem přepadne do stereotypu, technické zpracování se také drží na solidní indie úrovni. I přes toto všechno jde pouze o solidně zpracovaný, nadprůměrný titul, který ničím nevyniká – neobsahuje žádné zásadní chyby či bugy, ale ani nenabídne nic extra, co by hráče nutilo zůstat u obrazovky o pár desítek minut déle…

Výrobce: ODD1
Hratelná demoverze - není
Hodnocení redakce: 7/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama