Článek Indie koktejl: kometa, kohout a na kameni žába

Indie koktejl: kometa, kohout a na kameni žába

Marek Král

Marek Král

14. 11. 2009 23:17 1
Reklama

Já to říkám pořád. Nezávislé hry mají v současné době zelenou. Zažívají svůj zlatý věk. Tří áčkové bratry dohánějí na grafice, hudebně jim taky kolikrát dýchají na záda a pokud jde o nápady, tak to nemá snad ani cenu rozebírat. A víte vy co? Pořád se najdou lidi, co se nad nimi ofrňují. „Nezávislý hry, jo? A to maji bejt jako další klony Maria nebo Hada?“ Načež se začnou smát, že se s něčím takovým vůbec zahazuju. Já se dám taky do smíchu a v duchu si říkám, ty kámo, kdybys jen věděl, jak jseš vedle. Neztrácím čas a hned jak se zase potkáme, předávám stříbrný kotouč a na něm 3 čerstvé nezávislé hry. A protože nemám ani páru o jeho vkusu, má tam jednu nezávislou strategii, jednu nezávislou akční plošinovku, plus jednu nezávislou casualku. Po víkendu mi řekne, jak to na něj zapůsobilo. Docela se těším.

Eufloria (Alex May & Rudolf Kremers)

Kdo sledoval minulou IGF, už se s Euflorií setkal. Jenom se tehdy jmenovala jinak – Dyson. Dyson se na festivalu nedal přehlédnout, jeho jemná poetika to nedovolila. Sice se nedočkal žádného většího ocenění, ale dvě nominace v kategoriích D2D Vision Award a velké ceny Seumase McNallyho už něco znamenaly. Teď se mělo ukázat, nakolik hra zapadne nebo nakolik páni tvůrci zamakají a začnou pilovat herní mechanismy.

Eufloria je od 21. října na Steamu, nabízená za cenu 14.99 € (382 korun) a lidi si ji chválí. Chlapci z Area5 se jí necelých devět minut věnují ve svém CO-OP. Games Radar dává slovy „chytrá, krásná, podmanivá“ 8/10. I Eurogamer se pustil do hodnocení a Jon Blyth se rozepsal na tři stránky. Eufloria jede, co si budeme povídat.

V čem tkví to kouzlo? Především jde o nápad. Nezávislí vývojáři Alex May a Rudolf Kremers si vypůjčili hypothesu Dysonova stromu, se kterou přišel americký matematik a fyzik-teoretik Freeman Dyson. Ten věří, že geneticky modifikované rostliny, které by nejspíš připomínaly strom, by se mohly dát zasadit na kometách plujících vesmírem. Uvnitř dutých míst v kometě by začaly produkovat dýchatelnou atmosféru a za využití sluneční energie a kometové hmoty by posléze mohly poskytnout soběstačný biotop, ze kterého by mohlo prosperovat lidstvo ve vzdálených koutech solárního systému. Zní to nádherně. A pánové May a Kremers to taky tak pojali. Představte si atypicky barevný vesmír v kontrastu s šedými opuštěnými asteroidy. Coby hráči začínáte s jednou kometou, okolo které krouží několik jednotek „semenáčků“. Dáte příkaz zasadit strom, což si žádá oběť deseti jednotek. Vyroste vám strom. A s ním se začínají rodit nové semenáčkové jednotky – různorodé v závislosti na typu komety, ze které vzešly. Velikost semenáčkového těla zdůrazňuje jeho výdrž a život. Velikost křídel naznačuje rychlost jeho letu a velikost žihadla sílu útoku. Totiž potom, co obydlíte asteroid, určíte semenáčkové letce, aby letěla kolonizovat další komety. Časem se z nenásilného objevování stane drsný boj o přežití, poněvadž ve vesmíru jsou i jiní semenáčkoví osadníci, a ti vás nemají rádi.

Eufloria, to je láska k minimalismu. Od prostého nápadu, přes jednoduchou ale nesmírně půvabnou výtvarnou stylizaci, až k ambientovým smyčkám. Hudba sfér, jak pravil Pythagoras – ve vesmíru není ticho. O tom ví své i Brian „Milieu“ Grainger, který ambienty skládal. Je těžké si z elektronického papíru představit ševely zvuků, kmitání tónů, vibrace a dunění a zvonkové melodie… ale můžete se podívat sem a jednotlivé ukázky ze soundtracku si pustit. Pro ambientofily povinnost.

O hudbě se nedá vyprávět, ta se musí prožít. S Euflorií je to podobné. Není to ani tak čistokrevná hra, jako spíš experience. Hodně jiný. Hodně netradiční. Hodně procedurální. Rozhodně ne pro každého, ale každý by ho měl rozhodně zažít. Důvod? Takováhle hra se dvakrát nevidí, ani na nezávislé scéně.

Hodnocení: 10 semenáčků z 10
Hratelná demoverze
Zakoupit hru

Rocketbirds: Revolution! (Ratloop Asia)

Je nářez. Od prvního momentu. A jak se říká, nedávej na první dojem, tak tady na to doopravdy zapomeňte. První dojem je intro, kde se představí hlavní hrdina (válečný kohout) a hlavní záporák Il Putzki, což je tučňákový diktátor, který se rozhodl se svojí sebrankou okupovat Albatropolis. Na válečném kohoutovi pak bude, aby společně s armádou rebelů vedl agresivní odboj za osvobozením okupovaného města. Ptáci!

První dojem… no ovšem. Hra je dělaná ve Flashi, u kterého jsme standardně nějak navyklí na hezkou grafiku a vymazlenou stylovost. Rocketbirds nicméně překvapili natolik, že mi padla huba do klína. Jednoduchý, ostře řezaný styl, připomínající rozpohybovaný komix – to jsem už dlouho neviděl. Do toho na pozadí do ucha řežou elektrický kytary New World Revolution – nový projekt z Los Angeles pod vedením h3rwiga „Agent H“ Maurera, kde prezentuje svůj vesmírný rock (kombinace kytar, elektroniky, tanečních beatů a do toho ještě vpašovává futuristicky laděné texty). Sedí to tam, jak… však vy víte. Příjemným překvapením je, že i po parádním otvíráku – když už vidím samotnou herní grafiku – se moje huba stále klepe v klíně.

Žánrově akční plošinovka, která si podává ruku s Flashbackem, sérií Oddworld nebo stařičkým BlackThornem (to bylo ještě v dobách, kdy Blizzard nedělal do zblbnutí Warcraft). Náš kohoutí veterán běhá koridory betonových bunkrů, prodírá se zalesněným outdoorem, pobíhá v ulicích města, propouští zajaté rebely, do toho sbírá karty ke dveřím, jezdí výtahem, skáče přes překážky, a takřka konstantně kosí nácky čutňáky. Děraví jim hlavy vším, co je po ruce – pistolí, samopalem, brokovnicí. Kohout rovněž dokáže přepadat ze zálohy, a to když se schová do stínu. Hra na schovávanou je dobrá věc.

Na chlapce z Ratloop Asia jste stejně jako na kluky od Euflorie mohli natrefit na IGF 2009, kde se vytasili s hodně logickou záležitostí Mightier. Ani ta neposbírala žádnou cenu, ale nominaci za Inovaci jí nikdo upřít nemůže. Jestli vás chytla stejně jako našeho redaktora nezávislých her (Tomáš Nadrchal: „titul, jenž nemá daleko k absolutní dokonalosti.“ 9/10) a jestli jste čekali, až se od tohoto studia objeví něco nového, pak neváhejte a rozpoutejte ptačí teror. Ratloop Asia ho na svých stránkách nabízejí za 9.95 $ (169 korun) a stojí fakt za to.

Hodnocení: 9 rozzlobených ptáků z 10
Hratelná demoverze
Zakoupit hru

Zuma’s Revenge! (PopCap Games)

Přesuneme se od ptáků ke koulím a trochu zvolníme (tuto větu brát jen jako oslí můstek; nezaměňovat s vaší domácí příručkou „Jak na sex“). PopCap Games jsou takoví neúnavní maratonci herní casual tvorby. Kolik her typu Bejewelled či dnes a denně omílané Zumy už jim prošlo mezi prsty? No, nebudu konkrétní, ale hádám že jich nebylo málo. Ostatně, co by ne? Casual hraní frčí a dá se na něm slušně vydělávat. Tvůrci z PopCapu mají navíc ten prapodivný dar, že stokrát omleté dokážou i po stoprvé prodat, že vás to k tomu monitoru na tu hoďku – minimálně – přiková. Taková je Zuma’s Revenge! – pomsta Zumy s vykřičníkem.

Jako zajetá tradice, Zuma je barevná co to dá, a kreslená. Kombinace, která mě drží v pozoru. A tak si odklikám klasický úvod, kterak se žába dostane na ostrov s touhou porazit pravěké šamanské síly a získat tak jejich bohatství. Srdce dobrodruha úplně roztaje, ale než si stačí všimnout, že tohle není Indiana, tak už zvesela plive kuličku za kuličkou, barvu za barvou a vymazává tak kuličkového hada v pohybu. To je ostatně podstata Zumy (pro ty z vás, kteří se s touto hrou vidíte prvně). Myší vybíráte směr, kterým budete střílet, občas naberete nějaký ten power-up, který vám střílení usnadní (ať už tím, že zpomalí pohyb rozjetých kuliček, nebo že vám na žábu sešle laser – takže nelze netrefit). Do toho si představte „ostrovní hudbu“ (což je fakt zavádějící název) a chuť to po dvou třech hodinách vypnout, sbalit si kufry a odletět někam do teplých končin.

Revoluce se nekoná, ale pořád je to nesmírně pohodový relax, ke kterému se dá donekonečna vracet. Prokletí nebo pomsta?

Hodnocení: 8 modrých koulí z 10
Hratelná demoverze
Zakoupit hru

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama