Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Hry s vánoční tématikou

Hry s vánoční tématikou

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

16. 12. 2020 13:00 2
Reklama

Prožít šťastné a veselé Vánoce je v letošním roce poměrně náročné. Dárky řešíme pro jistotu především skrze e-shopy s dopravou až domů, bujaré oslavy s kolegy v práci se patrně smrsknou na setkání před webkamerou, no a kdo ví, jestli při procházce městem narazíme na stánek se svařákem. Budeme asi rádi, když proběhnou hlavně návštěvy s těmi nejbližšími.

Naštěstí tu máme celou řadu tematicky laděných videoher, s nimiž můžeme navodit tu správnou vánoční atmosféru. Je již pravidlem, že se v ulicích Los Santos objeví sněhová peřina, takže hráči GTA Online alespoň přes svátky klidu a míru mohou odložit životu nebezpečné zbraně, sněhové koule bohatě postačí. Vzpomenout můžeme také na vtipný přídavek pro Hitmana, holohlavého zabijáka se snažili přechytračit známí kriminálníci Marv a Harry, čímž autoři pomrkli na již kultovní snímek Sám doma.

Her s vánoční tematikou je ale daleko více. Pojďme se tedy podívat na několik tipů, díky nimž by letošní Vánoce mohly být o něco veselejší.

ŠÍLENÝ SNĚHULÁK – BORDERLANDS 2

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

Začneme návštěvou sněhuláka z Borderlands 2. Akční střílečka je tu s námi poměrně dlouho, vyšla ostatně už v roce 2012. A přestože je zde možnost sáhnout po trojce, která se objevila teprve loni, i tak je druhý díl pro mnohé hráče oblíbenou stálicí, k níž se pravidelně vrací.

Borderlands 2 se pyšní obdivuhodným množstvím přídavků. Těch je asi tolik, jako vánočních dárků pod stromkem toho nejhodnějšího prcka na světě. Za zmínku stojí Mercenary Day s návštěvou města Gingerton. Veřejný pořádek narušuje po krvi lačnící sněhulák z nedalekého golfového klubu. Až ho rozpustíte rozžhaveným olovem, můžete si za odměnu otevřít pár dárečků. Ideální volba přímo na Štědrý den.

VYHOŘELÝ SANTA – SAINTS ROW 4

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

Sněhulák z Gingertonu je slabým odvarem proti šílenci z přídavku pro Saints Row 4. Santu na Severním pólu vystřídal warlord Clawz. Tenhle vztekloun posílá všem zlobivcům místo hraček zbraně a výbušniny. Je potřeba rychle něco udělat, nebo se město bude brzy hemžit mladými delikventy. Krom samotného Clawze dělá ve městě bordel také zlý perníček. Jediné štěstí, že je hlavní hrdina takový tvrďák, perníčky si totiž běžně přikusuje k odpolední kávě.

DLC nesoucí název How the Saints Saved Christmas taktéž patří mezi letité přídavky, základní hra vyšla v roce 2013. Oproti Borderlands 2 však zestárla daleko výrazněji, takže je lepší investovat do remasterované verze Saints Row IV: Re-Elected, která obsahuje i všechna rozšíření. Santa na vás spoléhá.

PRÁZDNÝ OBCHOĎÁK – THE DIVISION

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

Po dvou malých jednohubkách je čas také na něco většího. Prázdná obchodní centra se zrcadlí v akci podle námětu Toma Clancyho. Agenti speciální divize mají za úkol nastolit rovnováhu poté, co se v New Yorku rozšířil zákeřný virus. Liduprázdné ulice napovídají, že nešlo o běžnou sezónní chřipku, tady antibiotika asi nezaberou. Virus se rozšířil prostřednictvím bankovek během Černého pátku, Black Friday slevy už tedy rezidenti slavné metropole využít nestihli. Pouze agenti mají odvahu kochat se vánoční výzdobu prázdných nákupních center. Tedy téměř prázdných...

První Division také nepatří mezi horké novinky, to ale vůbec nevadí. Jde vlastně spíše o malou výhodu, jelikož se hra se dá pořídit za cenu oběda (možná i levněji). Autorům se skvěle podařilo zachytit zvláštní atmosféru nazdobeného New Yorku, kde každou vteřinou jde někomu o život. Prolézání narychlo opuštěných bytů a dalších budov je to nejlepší, co ve hře zažijete.

NARVANÝ OBCHOĎÁK – DEAD RISING 4

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

V nákupáku ještě chvíli zůstaneme. Dead Rising 4 naopak připomíná staré dobré časy, kdy se lidé ještě nemuseli bát fyzického kontaktu, takže si naplno mohli vychutnat vánoční nákupy. Vše se ale velmi rychle proměnilo v noční můru, v boj o přežití. Davová psychóza probudila ty nejnižší pudy, ze zákazníků se vmžiku staly superagresivní potvory, které pro ránu nejdou daleko. Hlavní hrdina má naštěstí k dispozici celou řadu možností, jak se s nimi efektivně vypořádat. Klid a mír holt musí jít na chvíli stranou.

Reportér Frank West je velmi vynalézavý a s přesilou nemrtvých rezidentů městečka Willamette si dokáže hravě poradit. Na jeho čistku ale musíte mít žaludek. Čtvrtý díl pokračuje v letité sérii, zároveň ale zřejmě bude na dlouho posledním přírůstkem. Na pětce se začalo pracovat v roce 2018, vývoj ale narážel na jeden problém za druhým, takže byla po několika měsících zrušena.

VÝLET NA CHATU – UNTIL DAWN

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

Jedinečné kouzlo má i survival horor od Supermassive Games. Until Dawn se totiž odehrává na vysokohorské chatě, kolem níž se válí tuny sněhu, což samo o sobě zaručeně zabrnká na tu správnou strunu. Obzvlášť pokud vám při pohledu z okna sníh chybí.

Partička teenagerů se sice na přespávandu velmi těší, jak už ale asi sami tušíte, veselá nálada je velmi rychle přejde. Kdo se v pořádku vrátí domů? To záleží pouze na vás. Ať to bude kdokoliv, na výlet rozhodně nebude vzpomínat v dobrém.

Interaktivní drama není jen tak pro někoho, slabé nátury by mohly mít s hraním problém. V takovém případě můžete zkusit naší sérii Dohrajte s námi, v níž David statečně převezme otěže a partičku kamarádů zachrání za vás.

POŘÁDNÁ LYŽOVAČKA – STEEP

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

Jak to letos bude vypadat na českých horách, to zatím nikdo neví. Pokud se lanovky nakonec nerozjedou, pořád tu máme alternativu v podobě Steep. Ubisoft si připravil nabitý sportovní balíček, jenž potěší ortodoxní lyžaře, vášnivé snowboardisty ale i závisláky na adrenalinu, kteří jsou ochotni navléknout se do wingsuitu.

Alpy můžete obdivovat i ze vzduchu, autoři totiž zakomponovali i paragliding. Steep se v podstatě dá označit za klasický sandbox, kde si můžete dělat, co se vám zlíbí. Výhody oproti ježdění na reálné sjezdovce jsou jasné – krkolomné pády ani maličko nebolí.

VÁNOCE V GOTHAMU – BATMAN: ARKHAM ORIGINS

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

Batman si vánoční pohody příliš neužije, sám se totiž musí postarat, aby obyvatele Gothamu neotravovali zdejší lotrové. Většina kriminálních živlů však půjde netopýřímu muži naproti, protože padouch Black Mask na jeho hlavu vypsal tučnou odměnu.

Zatímco tituly Arkham Asylum a Arkham City se dočkaly dodatečné péče a portu na konzole PS4 a Xbox One, na bratříčka Arkham Origins se trochu zapomnělo, takže je v dnešní době poměrně obtížné najít si do zasněženého Gothamu cestu.

MRAZIVÉ EMPIRE BAY – MAFIA II

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

Druhý díl oblíbené mafiánské akce se odehrává ve fiktivním městečku Empire Bay, v němž v úvodní části hry mrzne natolik, že by si Vito ani náhodou nedovolil olíznout zábradlí. Čtyřicátá léta minulého století jsou sama o sobě kouzelná, v této době ale získávají ještě větší šmrnc.

Ve městě bohužel není moc příležitostí, jak zabít volný čas. S Vitem se můžete vydat alespoň na celodenní projížďku, dát si sendvič v oblíbeném bistru a následně pár piv na kuráž, než se pokusí šlohnout vyhlídnutou káru, aby měl na nějaké ty dárky.

Dvojka se nedávno dočkala remasteru, který sice za moc nestojí, jde ale pořád o tu nejlepší možnost, jak si hru užít.

DÁREK Z CELY – THE ESCAPISTS DLC

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

Roztomilá retro estetika hry The Escapists trochu klame. Útěk z vězení totiž není žádná sranda, tady už jde o život. Ale že jsou ty Vánoce, připravili si autoři také bezplatné DLC Santa's Sweatshop, kde se stanete zeleným elfem. Stále jste vězněm, který touží po svobodě. Santa evidentně není takový dobrák, jak se mezi lidmi povídá, ve skutečnosti je zkušeným otrokářem.

V podobném duchu se nese také přídavek pro The Escapists 2 z roku 2017. Santa's Shakedown je taktéž bezplatným DLC.

ZIMNÍ ODYSEA – SUPER MARIO ODYSSEY

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

Majitelé konzole Nintendo Switch mohou sáhnout po oceňovaném Super Mario Odyssey. Mario totiž nepobíhá pouze po rozpáleném písku na prosluněných plážích. Úroveň The Snow Kingdom přináší zasněženou lokaci prodchnutou vánoční atmosférou.

S hbitým instalatérem můžete narazit na lumpy, kteří s hrdostí nosí santovskou čapku, k tomu na pozadí občas zazvoní rolničky. A to k té správné náladě bohatě stačí.

VÁNOČNÍ NEW YORK – SPIDER-MAN: MILES MORALES

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

Pokud jde o novější tituly, zde s velkým náskokem vede Miles Morales. Zmrzlému New Yorku nyní vládne mladý pavouk, který se přes den věnuje potírání zločinu, aby si večer mohl v klidu ozdobit stromeček a užít si ničím nerušené chvíle ve společnosti těch nejbližších.

Miles je ale ve skutečnosti pod velkým tlakem. Dosud se mohl spolehnout, že na něj dohlédne Peter Parker. Ten si ale přes svátky vzal volno, takže je boj s padouchy pouze na něm. Jestli to sám zvládne, to už je na vás.

ZASNĚŽENÉ LIBERTY CITY – MODIFIKOVANÉ GTA IV

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

Závěrem si dáme jeden speciální tip. Sychravý podzim v GTA IV lze díky skvělé práci moderů jednoduše proměnit v zimu. Během projížďky v Liberty City je potřeba dávat pozor, protože auto na zledovatělé vozovce výrazně klouže, občas se objeví také poctivá chumelenice, kdy se sněhové vločky pomalu rozpíjí na obrazovce.

Poměrně komplexní modifikace zásadně změní náladu ve hře, jde tedy o skvělou možnost, jak si připomenout čtvrtý díl. Pravda, taky už má to nejlepší za sebou, na zastaralý vizuál se ale dá zvyknout. Pro hráče se slabším počítačem jde o parádní volbu, pro fanoušky série je Snow Mod povinností.

Hry s vánoční tématikou
i Zdroj: Hrej.cz

Snad jste si z nabídky něco vybrali. Vánočních eventů a dalších přídavků bude samozřejmě daleko víc. Svátky vývojáři vnímají jako příležitost znovu zabojovat o pozornost hráčů, což se děje právě skrze tematický obsah, a třeba v  live service titulech se objeví téměř s jistotou. Snad tedy i do vaší oblíbené hry dorazí novinky, které vám udělají radost. A pokud máte další tipy na podobně laděné zážitky, neváhejte se s nimi pochlubit v diskuzi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama