Hry pod vánoční stromek
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Hry pod vánoční stromek

Hry pod vánoční stromek

redakce Hrej.cz

redakce Hrej.cz

10. 12. 2018 16:35 2
Reklama

Vánoční svátky jsou už za rohem, ale pokud patříte mezi ty, kteří nákupy dárků řeší na poslední chvíli, případně mezi ty, kteří trpí nerozhodností a nevědí, o co by měli napsat Ježíškovi, máte štěstí. Redakce Hrej totiž dala hlavy dohromady a každý z autorů přišel se svým vlastním tipem na nové i starší hry.

PAVEL MAKAL - LETOS SE ZASE URODILO!

Ať už máte doma libovolnou herní platformu, na nedostatek obsahu si můžete stěžovat jen těžko. Jaké hry jsem si letos na rozličných herních zařízeních užil nejvíce já? Odpovědi jsou poměrně snadné. Na PlayStation 4 to byl zcela nepochybně a jednoznačně God of War, jedna z nejlepších her roku a také jedna z nejlepších exkluzivit pro tuto konzoli od Sony. Na Xboxu One jsem zase nejpříjemnější chvíle strávil s Red Dead Redemption 2, tedy titulem, který je mou osobní hrou letošního roku (a zahrát si jej můžete i na PS4). Na PC si velmi užívám multiplayerová klání v překrásném Battlefieldu V (taktéž multiplatformní), no a Switch? Tam nemohu doporučit nic jiného než Hollow Knighta, hru, do níž jsem se zamiloval na první pohled a od níž jsem se dlouhé desítky hodin vůbec nemohl odtrhnout. 

DAVID PLECHÁČEK – ČAS, KDY BYCHOM MĚLI BÝT SPOLU

Upřímně věřím a přeji každému, kdo tento text bude číst, že Vánoce a celé svátky prožije se svými nejbližšími. Já vím, že spousta lidí má toto období spojené s videohrami, ale opravdu by si člověk měl vyhradit čas i na své okolí. Na druhou stranu, máte-li v něm někoho, o kom víte, že si beztak nedá říct, možná by šlo obojí skloubit. Letos totiž vyšlo hned několik her, které se dají hrát ve více lidech, jen namátkou mě napadá iniciativa PlayLink na PlayStationu. Zatvrzelý hráč by ale jistě namítnul, že to „nejsou tak úplně hry“, jako spíše hříčky pro širší okolí. Tak mu dopřejte něco, co hrou opravdu je, a u čeho nebude trávit hodiny sám. Dopřejte mu A Way Out. Taktéž se nejedná o náročnou hru, kterou nutně nemusí hrát dva „hráči“, ale i lidé, kteří ve hraní nejsou tak zběhlí. Ale jedná se alespoň o hru v pravém slova smyslu. Zajímavý příběh o dvou vězních, kteří se rozhodnout ze žaláře utéct, vás zabaví i díky tomu, že si místy budete připadat jak u celovečerního filmu. V tomto se minulost režiséra Josefa Farese nezapře. Navíc, koupíte-li tento dárek partnerovi a třeba s ním nebudete moci být, můžete hrát ve dvou i na dálku a bude vám k tomu stačit jen jedna hra. Ale pozor! A Way Out není možné hrát v jednom! Hrát ve dvou tak není bonus, nýbrž povinnost.

Na delší dobu vás zabaví Detroit: Become Human. Pokud máte pár her za sebou a znáte produkci studia Quantic Dream, Telltale nebo třeba populární slasher Until Dawn, Detroit v tomto ohledu navazuje dobře známým konceptem. Opět dění na obrazovce spíše korigujete, než že byste měli absolutní svobodu, na druhou stranu můžete dělat dílčí rozhodnutí jako jeden muž, a nemusí vás tak limitovat, že je Detroit de facto jen pro jednoho. Zase to má ale háček – novinka je exkluzivní pro PlayStation 4. Na počítačích a Xboxu One příliš alternativ nenajdete, snad jen hry od zmíněného Telltale. Ty ale nejsou zdaleka tak kvalitní, a mnohem více než péče je z nich cítit touha vydávat hry jak na běžícím páse. Také na to studio dojelo. A určitou variantou je série Life is Strange. První (skvělá!) už vyšla před lety, prequel Before the Storm je však čerstvější a třeba vás minul, a z aktuálního plnohodnotného druhého, leč nijak navazujícího dílu jsme zatím viděli jen první epizodu – je to tak trochu sázka do loterie. Zatím to ale vypadá, že neprohloupíte. Riziko je ale na vás.

VOJTA DŘEVÍKOVSKÝ - ZIMA VENKU I NA OBRAZOVCE

Dlouhé noci vánoční (a sezónní slevové akce) jsou na spadnutí a nejlépe se tráví s dobrou hrou, na tom se snad shodneme. Mezi všemi těmi survival, battle royale a rogueliky se dá lehce zapomenout na kdysi všudypřítomný žánr RTS, kterému se v posledních letech věnují jen indie studia. Jestli si chcete připomenout RTS slast, pak vám nesmí uniknout vikinská hra Northgard

Jejím vývojářům se povedlo spojit klasické schéma budování základy a vojska následované rozcupováním nepřátel s méně tradičními prvky, které hře dávají unikátní tvář. V roli vůdce vikinského kmene budete obsazovat území, rozšiřovat svoji osadu, přežívat kruté zimní měsíce, bojovat s nepřáteli, divokými vlky i nemrtvými draugeny a snažit se dosáhnout jednoho z několika možných vítězství. Na Northgardu nejvíce oceňuji příjemně hluboké strategické možnosti, kvůli kterým se ke hře periodicky vracím na zápas, dva... nebo klidně i na celý večer.

KUBA ŠTĚPÁNEK - STRUČNĚ A JASNĚ

Vánoce jsou chvíle, kdy bychom měli trávit čas s těmi nejbližšími. To ale neznamená, že je potřeba zamknout konzole do skříně. Chce to jen chytře zvolit ten správný dárek pod stromeček. Pro přítelkyni/manželku se přímo nabízí Unravel 2. Vzájemné provázání ve hře zaručeně upevní váš vztah v realitě. Pokud aktuálně partnerku nemáte, můžete pro bráchu sehnat A Way Out, pro stoprocentní zážitek ideálně společně dohrát až do konce. A pak že je o Vánocích málo příležitostí k hraní.

MARTIN SYNEK - SÍTĚ A VÝPADKY

Mým vánočním tipem budou dvě hry, které jsem si letos náramně užil, a vlastně ještě užívám. První hrou nebude nic jiného, než váš dobrý soused Spider-Man. Tato exkluzivita pro konzoli od Sony mi udělala náramnou radost svým přístupem k mému nejoblíbenějšímu komiksovému hrdinovi. Ne, rozhodně nejde o nejlepší hru pod Sluncem, ale mně osobně poskytla ten pravý hrdinský feeling s hrdinou, který je prostě super, má perfektní grafické zpracování a fajn příběh. Spidey navíc dostal už dvě povedená DLC a na třetí čekáme. Nevíte, co pořídit pod stromeček? S tímhle určitě nešlápnete vedle.

Druhou hrou, která mi letos udělala moc velkou radost, byla multiplayerová řežba Call of Duty: Black Ops 4. Totální přechod na multiplayerovou zábavu, která rezignovala na příběhovou kampaň se jednoduše povedla. Battle Royale režim Blackout je výborně funkční záležitostí. V doprovodu s tradičními multiplayerovými režimy a perfektním zombie modem nejde tuto střílečku nedoporučit. Ve své recenzi jsem hře udělil maximální známku a stojím si za ní stále. Inovátorský přístup studia Treyarch, které se nebálo zariskovat zkrátka vyšel na jedničku a neměl by jej minout žádný multiplayerově založený jedinec. 

ADAM ZÁMEČNÍK - ABYCHOM NEZAPOMNĚLI...

V záplavě doporučení Red Dead Redemption 2 by byla škoda opomenout na některé tituly z letošního roku. Jedním z těchto titulů je i old-schoolové JRPG Dragon Quest XI, pokračování jedné z nejstarších sérii žánru. Přestože se jedná o pokračování tak staré série, Dragon Quest XI navazuje na předchozí díly pouze tématicky. Stejně jako v každé hře této série je i Dragon Quest XI plný roztomilých příšer, pohádkových lokací a naprosto potrhlých postav.

Toto zprvu přístupné JRPG v sobě však skrývá neuvěřitelně komplexní titul, který mne svým rozsahem nepřestává udivovat. Sto hodin herní doby se sice může zdát jako trochu příliš, v každé z nich však vývojáři přijdou s něčím novým. Pokud si tedy chcete zahrát hru, která je částečně o konci světa, ale také o Malé mořské víle, tak je Dragon Quest XI jasnou volbou. 

MAREK SELINGER - CESTA VEN

Čas Vánoc, to je především období, které trávíme s našimi nejbližšími. Lehce se však může stát, že se člověk přejí nejen cukroví, ale i pohádkami či rodinnými návštěvami. V tu chvíli nastane správný čas vzít do ruky gamepad či klávesnici a zahrát si něco. A nejlépe s našimi rodinnými příslušníky. Proto mé vánoční doporučení bude na černého koně letošní jarní sezóny, kooperační akci A Way Out. V ní se my a náš sourozenec/rodič/partner(ka) vžijeme do rolí dvou vězňů, jejichž příběh samotným únikem z vězení pouze začíná. Titul na spolupráci staví snad v každém okamžiku přibližně šesti hodinové kampani a jedná se v dnešní době o unikátní videoherní projekt, který byste určitě neměli minout. Tak šťastné a vězeňské!

ZDENĚK PUDIVÍTR - MIMO STŘEDNÍ PROUD

Vánoce jsou svátky, během kterých mnozí z vás vyrazí za svými rodinami a přáteli a strávíte spolu několik volných dní. Pokud byste měli to štěstí a byl mezi vašimi blízkými někdo, komu není vaše oblíbená zábava úplně cizí, můžete místo koukání na pohádky usednout na gauči ke stále vzácnějšímu kooperativnímu hraní a pobavit se u A Way Out. Hru dokážete překonat za jediné odpoledne a díky nenáročnému ovládání si ji užijou i sváteční hráči.

Jeslti máte ve svém okolí hráče přejedeného mainstreamovou produkcí, kterému nevadí u her přemýšlet a hledáte pro něj něco originálního, můžete ho obdarovat hrou The Witness. Tahle pecka z roku 2016 nezestárne a její hádanky vás při studených zimních večerech dokážou jak příjemně zahřát, tak i dokonale rozohnit. Hru kromě PC a konzolí nově pořídíte i na iOS, takže se může stát i přijemným společníkem na cesty. Jedinou nevýhodou může být absence fyzické verze, ale i s tím si určitě poradíte. Buďte kreativní!

MARTIN NAHODIL - DOMA I NA CESTÁCH

Jelikož jsem si letos pořídil Nintendo Switch, tak moje doporučení budou směřovat na tuhle platformu. Nový pokémoni byly důvodem mého nákupu, a i když jsem měl trochu obavy z odlišného přístupu GameFreaku, tak to nakonec dopadlo velmi dobře. Pokémon Let’s Go je dobrý volba jak pro veterány série, tak pro úplné nováčky. Navíc je to uspokojivá výplň do příštího roku, kdy má konečně vyjít plnohodnotné pokračování série. 

V průběhu roku jsem toho na Switchi odehrál dost, mimo jiné i Zeldu a Maria, ale mým druhým doporučením bude Dead Cells. Není to poprvé, co jsem se s rogue-like žánrem setkal, ale tady je to provedené takovým stylem, že je po hraní opravdu těžké dát konzoli z ruky. Větu “ještě jeden run a končím” jsem si snad u žádné hry z poslední doby neříkal tak často, jako právě u Dead Cells.  

DAVID ROZSÍVAL - PÁCHEJTE DOBRO

Když už máme ty svátky klidu a míru, kdy jsou na sebe lidé hodní a páchají, v míře větší než malé, nezištné dobré skutky, chtěl bych Vás, milí čtenáři, o něco požádat. Pořiďte si Vampyra a Darksiders III. Proč? Přece kvůli mně. Já bych si totiž přál spatřit pokračování zmíněných her. Vždycky jsem měl slabost pro podceňované tituly, které nejsou sázkou na jistotu, a obě tyto hry to splňují, a pokračování by si zasloužily. Vampyr proto, že Dontnod jsou podle mého skromného názoru jedněmi z nejlepších vypravěčů videoherního průmyslu a jejich vize upírského Londýna rozhodně měla něco do sebe a zasloužila by si možnost naplno rozkvést. 

Třetí Darksiders by se pak měli dočkat pokračování už z toho důvodu, že si svůj prostor zaslouží každý ze čtyř jezdců apokalypsy (a taky, abychom se dozvěděli, jak to tedy celé dopadne). Nemluvě o tom, že Gunfire Games dokázali udržet naživu ducha série a zároveň předvedli, že mají vývoj akčních rubaček v paži. Doufám tak, že se hráči nenechají odradit drobnými zaškobrtnutími a dají téhle apokalyptické sáze ještě další šanci. A jeden bonusový tip – pokud si někdo zaslouží, aby letos lidé hráli jeho hru, je to Lucas Pope. Tak vyzkoušejte Return of the Obra Dinn. Litovat nebudete.

KATKA STUCHLÍKOVÁ - TROCHU NEZÁVISLOSTI

Pohybuju se povětšinou na té nezávislejší straně herní herní scény, takže tipy na tituly méně exponované, a přitom skvělé, mám napěchované rukávy. Ten, který se mi do srdíčka během loňského roku zavrtal nejhlouběji, se ale jmenuje Unavowed. Ryzí klenot mezi klasickými klikacími adventurami, doporučeníhodný jak žánrovým harcovníkům (díky přiměřené dávce inovace), tak nováčkům (díky čistotě herních mechanismů a přístupnosti). Unavowed se nespokojilo s kvalitním ozvučením, šmrncovním nelineárním démonickým příběhem a parádně napsanými postavami, on to vše navíc ozvláštňuje lehounkými RPG prvky. Třeba příběh ovlivňující možností si vybrat pohlaví i povolání hlavní postavy nebo řešit detektivní minipříběhy rozdílně v závislosti na tom, zda jste si na výpravu k ruce povolali ohnivého mága, džinku nebo promlouvače s duchy.

Je fakt veliká škoda, že se nedá pořídit krabicová verze. I tak ale nad darovaným klíčem k téhle parádě nepochybně zaplesá srdce každého pravověrného adventuristy.

JAROSLAV BURDA - CYBERPUNK IS NOT DEAD!

Jako člověk, který se komerční AAA produkci spíše vyhýbá, bych o to srdečněji doporučil malý kyberpunkový klenot, který bez většího zájmu herních médií, prolétl velice úspěšnou kampaní na Kickstarteru. Netradiční 2.5D kyberpunková adventura Sense: A Cyberpunk Ghost Story, je sice teprve ve fázi vývoje, ale demo můžete vyzkoušet zdarma již dnes. Pokud usínáte s Neuromancerem pod polštářem, sličná Mei Lin, neóny dystopického Neo Hong Kongu, prvky hororu a tradičního čínského folkloru vás nadchnou. Sběratelskou či digitální edici si můžete předobjednat třeba hned

Mým druhým (nejen) vánočním tipem je Dead Cells. Akční plošinovka, překypující variabilními nepřáteli, zbraněmi, skvěle navrženými úrovněmi a to vše v překrásné stylizaci. Však si od nás vysloužila absolutní hodnocení a Vojta Dřevíkovský se ze své závislosti vyléčil až rozehráním Hollow Knight. Byla by věčná škoda jednu z nejlepších her letošního roku nechat zapadnout. A pokud stojíte o přidanou hodnotu, v únoru 2019 se dočkáme 200stránkové lore knihy/art booku The Heart of Dead Cells: A Visual Making-Of! 

ALEŠ TIHLAŘÍK - VÝLET DO MINULOSTI

Vánoční svátky by neměly být jen o lásce, svobodě, rovnosti, bratrství a obžerství – své hřejivé místo pod pokud možno neopadavým jehličnanem si dle mého skromného soudu zaslouží i originální skvadra od Randyho Vidličky. Jistě mi dáte zapravdu, že každý, kdo rozbaluje dárky ručně, vlastně extrémně plýtvá časem. Avšak použít při rozbalování brokovnici, která střílí meče? Jó, to je jiná! Ačkoliv Borderlands 2 oslavilo již šesté narozeniny, vypadá stále skvostně, a neméně dobře se také hraje. Pokud sháníte ne desítky, ale stovky hodin zábavy, a zároveň jste ještě nikdy nepřišli do styku s Drobnou Týnou, neváhejte. I s kupou povedených DLC hra v zimních slevách vyjde na pár šušňů, a šílený svět Pandory vás pravděpodobně dostane více než babiččin proslulý bramborový salát. I’m the conductor of the poo…ehm, Christmas train!

Můj druhý tip pochází z roku minulého, a jmenuje se Emily Is Away Too. Jedná se o pokračování prvního, zdarma šířeného dílu, zaobírajícího se neopětovanou láskou, smutným přátelstvím, a hlavně depresivní krásou komunikace přes instant messengery. Dílo z pera Kyla Seeleyho ve mně zanechalo hluboké pocity, které nedovedu vyjádřit jinak, než touto tklivou básní:

„Ach Emily, proč košem jsi mi dala?

Lásky jsi se po mém marném boji vzdala!

Ačkoliv vkus tvé sokyně,

Byl mi zprvu bližší,

Já věrným zůstal ti.

A nechť to klidně každý slyší,

Že já, srdcem emo puberťák,

Ponechán byl slzám, dojatý.

Nechť tyto řádky důkazem jsou

Nehynoucí lásky mé.

Nezbyla mi jiná možnost,

Než si žíly podřezat

Za zvuku noty .“

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama