Star Trek Online Článek Hrajte dlouho a blaze, pane Spocku

Hrajte dlouho a blaze, pane Spocku

Jiří Bigas

Jiří Bigas

28. 2. 2015 10:17 23
Reklama

Smrt Leonarda Nimoye mnou tvrdě otřásla. Vzbudila ve mně tak hluboký zármutek, jak je to asi jen možné v případě člověka (pan Spock by to chápal jako urážku), kterého jste obdivovali a který vám toho tolik dal, aniž byste měli možnost se byť jen jedinkrát na okamžik setkat osobně. Odchod představitele pana Spocka emocionálně zasáhl miliony fanoušků po celém světě, vyvolal citovou reakci, na níž se nelze připravit. Je ironií osudu, že Leonard Nimoy proslavil postavu, která celý život předstírala, že nic necítí a žádné emoce nemá. Záměrně tvrdím, že Leonard Nimoy proslavil Spocka a nikoli naopak, jak se běžně v takových chvílích píše. Mám k tomu dobrý důvod. Jsem hluboce přesvědčen, že bez Nimoye by Spock nebyl tím, čím je. A dost možná ani Star Trek. Leonard Nimoy byl i přes svůj komplikovaný vztah k téměř padesát let starému fenoménu jedním z pilířů a základních stavebních kamenů Star Treku. Ikonou, kterou jsme si s tímto vesmírem neodmyslitelně spojovali. A spojovat budeme nadále.

VIRTUÁLNÍ SPOCK

Tyto řádky ale nemají být životopisem ani nekrologem Leonarda Nimoye. Nejsem tak docela přesvědčený, že by pro něco takového bylo na Hrej.cz místo a především si nejsem jistý, odkud bych začal a kde bych skončil. Zachytit 83 let života v jediném textu nemůže být snadná věc a já se nepokusím prověřit vlastní síly, zda bych něčeho podobného byl schopen. Ve snaze vyjádřit přínos Leonarda Nimoye bychom mohli popsat stohy papírů a přesto neuspět. Byl totiž nejen herec, ale také režisér, fotograf, básník a dokonce zpěvák. Nehledě na to, že byl - a to je ještě důležitější - manžel, otec a dědeček. Kromě toho všeho ale navzdory názvu své první autobiografie z roku 1975 byl také Spockem. Byl jím už od roku 1964, kdy se poprvé v odmítnuté pilotní epizodě zhostil své nejslavnější role, ačkoli skutečné narozeniny Star Treku datujeme až o dva roky později, kdy se začal v roce 1966 původní seriál vysílat. Postava pana Spocka Leonarda Nimoye přivedla nakonec až k dabingu videoher. I na tomto poli zanechal, podobně jako mnoho jiných slavných herců ze Star Treku, nesmazatelnou stopu. A právě přínos hernímu průmyslu bych chtěl na tomto místě připomenout a vyzdvihnout. Památku Nimoye člověka, herce či režiséra mnohem lépe než já uctí v těchto hodinách a dnech jeho rodina, přátelé nebo kolegové. Na herním webu chceme panu Nimoyovi vyseknout poklonu za jeho příspěvek virtualitě.

Hrajte dlouho a blaze, pane Spocku
i Zdroj: Hrej.cz

K dabingu videoher, jak už bylo řečeno, přivedl Leonarda Nimoye Star Trek. V letech 1992 a 1993 propůjčil svůj hlas (a vlastně mlhavě i podobu) poprvé digitálnímu panu Spockovi v klasických adventurách Star Trek: 25th Anniversary a Star Trek: Judgment Rites od firmy Interplay. Tehdy na nás vůbec poprvé postavy ve hře inspirované Star Trekem díky zázraku CD-ROM promluvily. A dokonce rovnou hlasy svých původních představitelů. Roli počítačového pana Spocka si pak naneštěstí Leonard Nimoy zopakoval až o mnoho let později v roce 2010, kdy se ujal dabingu MMO Star Trek Online. Nový Spock Zachary Quinto nadaboval tutoriál, Majel Barrett propůjčila tradičně hlas počítači a Nimoy se postaral o samotný úvod hry a komentář coby vypravěč. Spolu s vývojáři z týmu Cryptic Studios byl koneckonců i na Star Trek Convention 2008 v Las Vegas, kde došlo k slavnostnímu znovuodhalení hry spolu s prezentací prvního gameplay traileru.

ZTRACENÝ SPOCK

Jen s velkou nelibostí se fanoušci smiřovali se zrušením adventury Star Trek: Secret of Vulcan Fury z roku 1997, která měla ambice učinit definitivní tečku za původním seriálem a stát se tím nejlepším, co si kdy měli možnost fanoušci zahrát. Kromě řady jiných osobností, které se pohybovali kolem Star Treku a se hrou pomáhali, se vůbec naposledy sešla ve studiu celá původní posádka, aby propůjčila podobu a hlas svým nejslavnějším hrdinům. Jejich pečlivě nasnímané a digitalizované obličeje ožily do té doby nevídanými detaily a mimikou. Herci odehráli své party před mikrofony, ale hráči neměli možnost se výsledky jejich práce nikdy pokochat. V případě Leonarda Nimoye jsme přišli o jeden z jeho dost možná potenciálně nejzajímavějších výkonů. DeForest Kelley, který hrál doktora Leonard McCoy, krátce nato zemřel a bylo to dokonce vůbec naposledy, kdy se zhostil své slavné úlohy. Dnes se odhaduje, že tato fata morgána byla předem odsouzená k neúspěchu, protože mimo jiné svými ambicemi výrazně převyšovala tehdejší možnosti, a když si finančními problémy zmítaný Interplay konečně uvědomil, že něco podobného nikdy nedokáže dotlačit do zdárného konce, ze hry bylo hotovo méně než 5 procent.

Leonard Nimoy ale nedaboval jen Star Trek. V roce 1999 propůjčil hlas vypravěči v experimentální hře Seaman pro konzoli Sega Dreamcast. O dva roky později daboval postavu krále jménem Kashekim Nedakh ve hře Atlantis: The Lost Empire podle stejnojmenného animovaného filmu. V roce 2005 si pak zopakoval roli vypravěče, tentokrát v tahové strategii Civilization IV. Jak někdo mnohem bystřejší už dříve poznamenal, pokud někdo může hrát, nebo mluvit hlasem boha, pak je to Morgan Freeman a Leonard Nimoy. Jen se přesvědčte sami a podívejte se na video ze hry. A nakonec v letech 2010 a 2012 se Leonard Nimoy zhostil úlohy padoucha Xehanorta v titulech Kingdom Hearts Birth by Sleep a Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance. Šéf vývojářského týmu Tetsuja Nomura výslovně zmínil, že Nimoye pro tuto roli vybral na základě jeho výkonu coby Spocka. Navíc si měl tuto roli zopakovat i v připravovaném Kingdom Hearts III. Pokud už třeba nestačil své repliky nějakou šťastnou náhodou nahrát, bude jej teď muset Square Enix bohužel přeobsadit. Zatímco někteří se s Nimoyem, kterého si spojujeme s bezvýhradně kladnou postavou, coby padouchem nemohli smířit, jiní tvrdí, že jde paradoxně o jeho nejlepší výkon ve hrách. On sám byl prý dokonce rád, když mohl alespoň na chvíli opustit svou zažitou škatulku.

MRTVÝ SPOCK

Leonard Nimoy zemřel ve Star Treku coby pan Spock a vznikla z toho jedna z nejemotivnějších scén v hollywoodské historii. Leonard Nimoy v pátek 27. února 2015 zemřel doopravdy. Jen krátce před 50. narozeninami Star Treku, které budeme slavit příští rok. Ve skutečnosti ale nezemře nikdy. Bude žít dál, jeho odkaz bude navždy živý v postavách, které ztělesňoval i ve videohrách, které nadaboval. Hrajte dlouho a blaze, pane Spocku.

Památku Leonarda Nimoye uctíme nejen tímto článkem, ale rovněž mimořádným videem, které zařadíme do vysílání v rámci Retro Hrajte s námi někdy příští týden.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama