Článek HP Omen X 17

HP Omen X 17

David Plecháček

David Plecháček

29. 8. 2018 12:00 2
Reklama

Jak jenom popsat produkt, který je snad ve všech ohledech precizní, ale má jednu jedinou chybu? Kdykoliv, když jej budete někomu popisovat nebo přibližovat, sklouznete chtě nechtě k vyprávění toho, jak je super a boží a všechno, ale tohle a támhleto nelze přehlédnout. Lamborghini je excelentní značka, ALE není to Ferrari. Nejhorší na tom všem je, že ta jedna jediná věc notebooku HP Omen X 17 je mnohem větší banalita, ale i tak mi vadí jako kdejakému volovi rudý praporek před očima. Jedna jediná věc... a byl by tu produkt par excellence.

A CO JE TO?

Test jakéhokoliv notebooku je potřeba rozdělit do dvou částí. Jednou věcí je, co v sobě Omen X má, co nabízí, co vše dokáže, ale druhá věc je jak vypadá, jaký je celkový design a jak prémiově – když už si chcete nějaký podobný stroj pořídit – celkově působí. Za cenu vysoce převyšující padesát tisíc dostanete v modelu 17-ap006nc všechno, co potřebujete ke hraní prakticky jakékoliv hry. Výkonný procesor, výkonnou grafickou kartu, dostatečnou velikost pamětí RAM, velký harddisk i SSD disk pro operační systém, a v neposlední řadě také 17palcový display, abyste si všechny ty nádhery užili dosyta. Když už je člověk ochotný zaplatit takovou raketu za nadupaný počítač, musí čekat to nejlepší.

Vtěsnat veškeré komponenty do stísněného prostoru a dostatečně to celé uchladit je větší problém, než by se mohlo zdát. A žádá si určité kompromisy.

Podle HP je v současné době to nejlepší procesor Intel i7-7820HK, 8GB NVIDIA GeForce GTX 1080, 32 GB RAM DDR4, a tak dál, a tak dál. Asi mi dáte za pravdu, že podobná sestava není jedna z nejlepších jen podle HP, ale shodneme se na tom všichni. Obecně vzato jsou problémem takové sestavy vlastně jen peníze, odprostíme-li se ale od toho, u notebooků je ten největší problém chlazení. Kdejaký střelec se může rozhodnout, že si tu samou nebo obdobnou sestavu dá do počítačové skříně, zacinká penězi a zapojí pár drátků a konektorů, ale vtěsnat veškeré komponenty do stísněného prostoru a dostatečně to celé uchladit je větší problém, než by se mohlo zdát. A žádá si určité kompromisy.

A CO JE TO?

Jako všechny herní notebooky, i u HP Omen X je to velikost a váha. Podíváte-li se na novinku pohledem shora, je jasné, že je velikost co do délky a šířky ovlivněná velkým FullHD displayem. Ale jde o samotnou výšku. Kromě samotných velkých komponentů velikost bobtná i díky všudypřítomným ventilátorům, které odvádí teplo pryč ze všech čipů, aby nedošlo k jejich přehřátí. Máte-li doma, řekněme zjednodušeně, obyčejný notebook, překvapí vás, jak je Omen X (ale i všechny podobné stroje) masivní a těžký. Ani to ale nemusí být zárukou dostatečné tepelné vodivosti a toho, že se nebude celé to soukolí přehřívat, když nic, tak na vyšší než zdravou teplotu. Omen to sice zvládá, ale jak asi tušíte, z průduchů se poté ozývá zvuk ne nepodobný startu menšího letadla.

Omen X svůj koncert spustí teprve ve chvíli, kdy se začne trošičku potit. Hrajete-li čas od času starší hry, nemusí se zapotit vůbec, zabrousíte-li ale k něčemu modernějšímu, rozeřvou se všechny turbíny nebo-co-to-tam-vlastně-je naplno. Sympatické je, že ustanou prakticky okamžitě, když svého nového miláčka přestanete trápit. Opět je to něco, s čím se musí počítat, a pokud nemáte, bylo by fajn automaticky k nákupu přibalit i sluchátka. Paradoxní je, že HP nevybavilo svůj klenot nějak výrazně hlasitými reproduktory, takže nemůžete všechen ten kravál ani na hulváta přeřvat. Leda byste měli notebook shodou okolností blízko nějaké soustavě, která by se o to postarala za vás (a především za Omen).

To ale není výtka, na kterou jsem narážel v úvodu. Je to spíš jen povzdechnutí si nad tím, jaké ústupky vznikají, když do omezeného prostoru vkládáte kus železa, které se dokáže rozpálit až ke stům stupňů. To prostě nijak jinak vyřešit nejde, a i když to bude znít namyšleně a trochu škarohlídsky, buďte možná rádi, že se to celé prostě neuvaří. Ale je pravda, že hlasitost reproduktorů není nízka jen kvůli okolnímu ruchu – i když jsou větráky prakticky nečinné, často si chcete něco zesílit, ale ono už není kam. Škoda. Když nad tím teď takto přemýšlím, vlastně se v tomto drobném nedostatku odráží něco, co bude patrné i později: Jde o drobnost, které by si člověk měl všimnout, pokud se strojem stráví déle než pět minut. Kdejaký člověk, který jej testoval, vymýšlel a zkoušel by si toto měl zaregistrovat, a kdyby se tak stalo, vůbec bychom se o tom teď nemuseli bavit. Jak už jsem ale řekl, naneštěstí tu je něco, co vaši pozornost bude přitahovat mnohem víc.

A CO JE TO?

Na první pohled člověka zaujme design. Ten je po všech stránkách precizní. Na zadní stěně monitoru se nachází svítící logo modelové řady Omen a další čtyři tenké LED proužky sbíhající se ve samotném středu těsně pod logem. Standardně jsou nastavené na červenou barvu, stejně jako podsvícení klávesnice, ale HP ji skrze vlastní program umožňuje prakticky libovolně změnit. Chcete-li, můžete si na zádech notebooku vytvořit duhu a každý proužek nabarvit jinak. Kreativitě se meze nekladou. Když ale svůj stroj zapnete, celé to vypadá velice efektně a pokud si na podobné věcičky potrpíte, u Omenu X 17 budete ve svém živlu. Když jsme u toho, přizpůsobit se dá samozřejmě i mechanická klávesnice. Na jedné straně jde o samotnou barvu podsvícení, na straně druhé jde ale o to, co vlastně všechno bude svítit a co v jakém režimu ne. HP si předpřipravilo profily pro střílečky, závodní hry,... podle kterých se rozsvítí klávesy, které budete nejvíce využívat.

HP OMEN X 17-AP006NC

Display: 17,3 '', FullHD
Procesor: Intel Core i7 7820HK Kaby Lake
Grafická karta: NVIDIA GeForce GTX 1080, 8 GB
RAM: 32 GB DDR4
HDD: 1 TB, 7200 ot./min
SSD: 256 GB
Výstupy: USB-C, USB 3.1, LAN, HDMI, mini DisplayPort, čtečka SD karet, jack
Materiál: kov, plast
Váha: 4 850 g

Sedmnáct palců je sedmnáct palců. Na to, že by se mělo jednat o kompaktní stroj, působí Omen X robustně. Důvody kromě úhlopříčky tu už padly. Velký display ale vytvořil prostor i pro numerickou klávesnici a přizpůsobitelné klávesy po okrajích. Je jich dost, a přestože sám mapování klávesových zkratek nijak neholduji, jedná se o praktickou věc, kterou někteří rozhodně ocení. To už se ale výbava nafukuje tak, že se designéři raději rozhodli vytvořit o něco širší rámeček displaye, aby nemuseli klávesy nepříjemně smršťovat. Zhruba spodní třetina otevřeného notebooku potom patří touchpadu. Aby na celé ploše, která přesevšechno nabízí poměrně dost prázdných míst, nevznikaly hluché a nevzhledné prostory, popustila společnost uzdu designérům, kteří do designu implementovaly ostře řezané rysy, jež působí dynamicky, ale nikoliv nevzhledně. Ostré přechody a hrany jsou patrné jak na těle notebooku, tak na jeho vrchu po zaklapnutí, kde vytváří spolu s jinou strukturou a LED pásky asi nejpovedenější část celého výrobku.

NO A DOZVÍME SE, CO TO TEDA JE?

Problém tkví v tom, že forma nikdy nemůže předčít svůj obsah. Je jasné, že má notebook zaujmout i po vizuální stránce, a to se mu setsakramentsky daří, ale pořád to je platforma na hraní, a právě tak by měla být tvořena primárně. Ostré hrany jsou bohužel i po obvodu. Výška způsobená použitými komponenty způsobuje, že máte svá zápěstí (popřípadě předloktí) položená primárně na notebooku, nikoliv na stole, a ta se do ostré hrany neustále zařezávají směrem dolů. To asi není ten nejlepší popis, který kdy z mé hlavy vyšel, ale laicky řečeno vás od hraní nebo třeba psaní textů bolí ruce. Hrát nonstop, člověk by se skoro až bál, že si takhle podřeže časem žíly. Pokud to s hraním myslíte vážně, pravděpodobně máte připojenou myš a tato ruka, zpravidla pravá, je utrpení ušetřená, na levou si ale dejte třeba... potítko, co já vím. A až budete nervózní, alespoň se máte čím utřít.

Je škoda, že jedna věc dokáže otrávit člověka, který by jinak neměl co vytknout. 

Ačkoliv to zní jako banalita, jakože to asi banalita je, časem vás to dokáže otrávit. A když říkám časem, myslím tím třeba to, že s rozbolavělým zápěstím budete druhý den zase přicházet k notebooku a v duchu si říkat, co byste dali za externí klávesnici. Přitom to je opět něco, na co musel přijít kdokoliv, kdo si k notebooku někdy sedl a zkusil si zahrát nějakou hru, ergo byl ještě určitě čas to jakkoliv změnit. Ale protože si designéři libovali v co nejostřejších hranách, musíte trpět. Ne nadarmo se říká, že pro krásu se prostě trpět musí. Hele, ale jako i pro krásu za sedmdesát tisíc?

Je škoda, že jedna věc dokáže otrávit člověka, který by jinak neměl co vytknout. Který mohl bezpečně taktovat už tak výkonný stroj, protože na to je Omen X vůbec poprvé v základu připravený. Který si tak mohl hrát, jako kdyby šlo vážně o nějakou hru. Který potom mohl hrát prakticky cokoliv. Který si mohl připadat jako se stolním PC. Ne, takový notebook asi nebudete převážet (a zřejmě pro svou váhu ani přenášet po místnosti) příliš často, takže si člověk skoro až klade otázku, jak moc tedy potřebuje notebook, ale když už své důvody najdete (opravdu, existují!), tak chcete něco absolutně bez jakékoliv pihy. A ona tu je a pomalu roste jak nějaká bradavice, kterou nejde nijak vypálit a vy víte, že tam bude, až zase příště přijdete.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama