Článek OMEN Blast

OMEN Blast

Radek Raudenský

Radek Raudenský

23. 12. 2020 15:10
Reklama

Společnost HP si svou herní divizi Omen drží už 5 let a v minulosti se, na rozdíl od svých konkurentů, výrobce příslušenství rozhodl experimentovat. Díky tomu jsme se dočkali například sluchátek OMEN Mindframe Prime, která nabídla aktivní chlazení uši. Sluchátek HP přineslo na trh už několik, tentokrát ale tvorba zamířila do střední cenové třídy, díky čemuž si dnes zrecenzujeme sluchátka Omen Blast, která chtějí nabídnout lepší poměr cena-výkon. Povedlo se to?

VZHLED

Sluchátka OMEN Blast přichází s jednodušším moderním designem, díky čemuž se zde nedočkáte žádného osvětlení ani dodatečných extravagantních prvků. Model Blast přichází pouze v černé barvě a díky 53mm měničům jsou náušníky poměrně velké a široké. Hned v první chvíli mě tak napadla inspirace u tradičních Razer Kraken. Celé tělo sluchátek doplňuje kovový most, který ale není celistvý, nýbrž složený ze dvou částí. Pod touto konstrukcí se nachází další, tentokrát vycpaný most udržující sluchátka na vaší hlavě. I když se na první pohled může zdát, že jsou sluchátka těžká, opak je pravdou. I přes svůj kovový vršek a poměrně robustní konstrukci váží sluchátka pouze 390 gramů. Oproti HyperX Cloud II jsou tak sluchátka jen o 70 gramů těžší a u několikahodinového vysedávání u PC se nejedná o velký problém.

OMEN Blast
i Zdroj: Hrej.cz

Vycpávky u náušníků jsou široké a velmi příjemné. Jediný problém u konstrukce vidím v tom, že most je k náušníkům připojen napevno. Nelze tak s ním otáčet a osobně mi konstrukce, respektive natočení náušníků moc nesedělo. Trvalo tak pár dní, než jsem si na usazení sluchátek zvykl. Jinak ale hodnotím vzhled sluchátek velmi kladně, jelikož jsem příznivcem jednoduššího a serióznějšího vzhledu, který je kromě plastových dílů doplněn o minimalistické logo OMEN a opletený drát s malou krabičkou na ovládání hlasitosti sluchátek (nikoliv hlasitosti Windows, velké plus) a vypínání/zapínání mikrofonu.

ZVUK

Nejzásadnější pro hodnocení sluchátek je samozřejmě zvuk. OMEN Blast nepřináší v tomto ohledu žádné zklamání. Zvuk je spíše hlubší, ale naštěstí nepřichází žádné přeboostování basů nebo zanedbání výšek. Je nutné si uvědomit, že sluchátka míří na hraní her, kde excelují. Když jsem zapnul League of Legends, Playerunknown's Battlegrounds nebo CS:GO, myslel jsem si, že sluchátka automaticky zapnula virtuální prostorový zvuk, který podporují (nebylo to tak). Zvuk totiž zněl jako by vycházel z více stran a při hraní multiplayerových stříleček mám zkrátka pocitově lepší přehled o pohybu nepřátel. Navíc zmíněné hloubky akcentují dunivé výbuchy nebo střelbu zbraní. Pro hraní podobných her se tak sluchátka naprosto skvěle hodí. U poslouchání hudby je to o něco složitější. Osobně jsem fanouškem elektronické hudby či Brass Trapu, tudíž mi již zmíněná hloubka vůbec nevadila. Zkoušel jsem i hudbu jiných žánrů, i zde mi ale zvuk přišel dostatečný, ale milovníci pronikavých výšek musí určitě hledat úplně jinde. Vše lze přizpůsobit skrze aplikaci OMEN Gaming Hub. Velkým plusem je i to, že v tichu nevydávají sluchátka žádný šum, narozdíl od hned několika sluchátek podobné cenové kategorie.

OMEN Blast
i Zdroj: Hrej.cz

MIKROFON

I když jsem při prvním testování mikrofonu  měl velmi pozitivní dojmy, při natáčení hPodu či povídání s kamarády přes Discord nastal problém. Mikrofon má sice slušnou kvalitu, jelikož podává čistý zvuk a dokáže tlumit okolní hluk. Při povídání na Discordu či natáčení hPodu si však mí kolegové stěžovali na nízkou hlasitost. Ta údajně nebyla "tak hrozná, takže se na to teď vykašli ať to dotočíme", nevýhodou ale bylo to, že jsem mikrofon v ten moment cepoval na maximální nastavení hlasitosti.

OMEN Blast
i Zdroj: Hrej.cz

SOFTWARE

Stejně jako u notebooku OMEN 15 či v budoucí recenzi myši OMEN Vector se i zde pro nastavení různých vlastností využívá aplikace OMEN Gaming Hub. Ta nabídne již zmíněný ekvalizér nebo možnost zapnout 7.1 virtuální prostorový zvuk. V sekci zvuku jsem sice psal, že jsem měl při hraní pocit jakoby zvuk vycházel z více stran, zapnutou funkcí to ale nebylo. Zvuk je zkrátka dobrý už v základu a virtuální prostor ve výsledku žádný efekt nepřináší. Osobně ale nemám s touto funkcí problém jenom u sluchátek OMEN Blast, nýbrž u všech sluchátek, které jsem dosud zkoušel. Ani zde vám totiž simulace 7.1 nedodá pocit prostorového zvuku, naopak velmi často mate. Velmi rychle jsem jí vypnul a dále nezkoušel. Moje rada je velmi obecná – žádná sluchátka v podobných cenových kategoriích si nekupujte kvůli slíbenému prostorovému zvuku.

OMEN Blast
i Zdroj: Hrej.cz

HODNOCENÍ

Odpověď na otázku položenou v prvním odstavci je ano. I přes velmi nabitý segment cenově dostupných headsetů se Blast jeví jako konkurenceschopná sluchátka, která nabídnou nadstandardní měniče a velmi slušný zvuk. Škodí jim ale trochu nevyladěná konstrukce, která vám při prvním nasazení nemusí sedět, a tišší mikrofon. Ve výsledku se určitě jedná o sluchátka, mezi kterými byste při nákupu mohli uvažovat, opět je však třeba zvážit konkrétní potřeby a možnosti rozpočtu..

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama