HP Omen 17
i Zdroj: Hrej.cz
Článek HP Omen 17

HP Omen 17

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

15. 3. 2019 10:30 8
Reklama

„Cože?“ říkáte si právě. Tadeáš, jeden z nejkovanějších konzolistů v redakci, vjel do protisměru (ani nově nainstalované značky mu v tom nezabránily) a na pár dní se mu v rukou ohřálo výkonné herní PC? Ano, skutečně. Na nějakou dobu jsem ovladač a pohodlí gauče s televizí vyměnil za mobilní kousek nabušeného hardwaru z dílen HP. Konkrétně se jednalo o nejnovější kousky z řady Omen, a aby toho nebylo málo, z krabice na mě kromě vrcholného modelu řady notebooků vykoukl i trojlístek periferií téže značky. Kompletní Omen nadílka tak prošla pořádně žhavým testem a i přes své přiznané mezery ve znalosti PC poměrů se vám pokusím zážitky s tímto, ne úplně lidově oceněným, herním zařízením přiblížit. Vezměme to pěkně popořadě.

NOTEBOOK

Začněme rovnou od tepajícího srdce celé sestavy, notebooku HP Omen 17. Řada Omen označuje herní větev laptopů HP a skoro by se zdálo, že se za svůj kancelářský původ stydí. Známé iniciály výrobce Hewlett Packard budete na šasi stroje hledat jen těžko, branding si vystačí čistě s mystickým slovíčkem Omen a agresivní kombinací červené a černé barvy doplněné motivem karbonu. Design už z dálky evokuje herní specializaci stroje a slovo střízlivý byste při jeho popisu použili jen těžko, zároveň ale nejde za hranice nevkusu a v zásadě je i celkem úhledný. Výrazné výřezy víka kryjí osvětlenou klávesnici a členité tělo. Dominantními prvky jsou především výdechy chlazení, vesele topící hardware v rozumných teplotách snaživě udržuje pár rozměrných ventilátorů, které vyfukují vzduch z dravých otvorů připomínajících trysky stíhačky.

HP Omen 17
i Zdroj: Hrej.cz

Design ale nikdy vysoký framerate nezajistil, že? Od toho je v testovaném notebooku natlačen šestijádrový procesor Intel Core i7-8750H, grafická karta GeForce GTX 1070 a 16 GB operační paměti. To vše s grácií živí 17,3" 144Hz Full HD displej. Stroj je tím pádem slušný cvalík, na druhou stranu vám batoh rozhodně neutrhne. Hmotnost zhruba 2 a půl kilogramu znamená, že si jej v zásadě bez problémů vezmete kamkoliv. A kdekoliv si bez problémů zahrajete. Na stroji recenzovaný Crackdown 3 běžel v plné palbě naprosto stabilně při 60 FPS. To samé platí například i pro GTA V, Forzu Horizon 4, Forzu Motorsport 7, Cities: Skylines nebo The Sims 4. Namátkovým výběrem jsem ale i narazil, úplně hladce si moderní stroj za zhruba 40 tisíc neporadil s Ultra nastavením Metro: Last Light.

A to nebyl jediný problém, který se při testování našel. Asi nejpalčivějším nedostatkem počítače je enormní hlasitost chlazení. Pokud notebooku pořádně zatopíte pod kotlem, uslyší to dost možná i vaši sousedi. Větráky umí být při snaze uchladit rozžhavený hardware pořádně hlučné, se sluchátky na uších vám to ale vadit nebude. Při použití přiložených sluchátek HP Omen Mindframe, které nabízí lidem kolem vás zhruba stejně hlasitý zážitek jako vám, však nebudete v lokální knihovně příliš vítanými hosty.

Za svých zhruba 40 tisíc dostanete nekompromisní stroj

Další nedostatky? Matný povrch notebooku se při použití zpocených rukou velmi rychle a velmi viditelně zamastí. Touchpad působí velmi podivně levně, dotyková ploška je sice bezproblémová, přiřazená tlačítka jsou ale na omak plastová, vesele se kvedlají, nemají žádný odpor a při každém dotyku máte strach, že vám zůstanou přilepená na prstech. Testovaný model také od prvního spuštění trpěl nekonečně dlouhým načítáním kontextové nabídky při stisknutí pravého tlačítka na ploše. To jsou ale minoritní problémy, kterými jiné kousky trpět nemusí, případně vás jako uživatele nemusí omezovat. Za svých zhruba 40 tisíc dostanete nekompromisní stroj, na kterém si zahrajete prakticky cokoliv při nejvyšším nastavení.

MYŠ

HP Omen Reactor je asi nejméně nápadným kouskem z celého setu herních periferií. Spíše drobnější kousek není nijak extrémní ani svými barvami, ani tvarem. Na druhou stranu podsvícené logo a výrazně „dutá“ konstrukce dodává Reactoru jistý industriální nádech. Hlavní kouzlo myši se skrývá v použitých technologiích. Výrobce dle svých slov jako první na trhu obalil kabel myši hliníkem, což má za následek jeho vysokou odolnost a nepoddajnost. Na jednu stranu nehrozí, že by vám herního hlodavce vyřadil ze hry živý hlodavec (třeba hladové morče), na tu druhou občas bytelný kabel nepříjemně pracuje proti vám a pokud leží zmuchlaný na stole, při nízké hmotnosti myši samotné vyvolává v celém spojení určitou vůli.

HP Omen 17
i Zdroj: Hrej.cz

Právě nízká hmostnost je velmi příjemnou vlastností. Společně s citlivou ergonomií zajišťuje, že vás i po několika hodinách hraní nezačne bolet ruka. Spínačem na boku uvolníte mechanismus s masivní pružinou, který umožňuje tělo myši zkroutit do různých tvarů dle potřeby. Dalším marketingovým tahákem HP je implementace optických senzorů. Zatímco u klasických myší probíhá záznam jednotlivých kliků mechanicky, Reactor snímá pohyb tlačítka pomocí světla. Díky tomu stlačuje reakční dobu z aktuálního výrobního vrcholu 2,2 milisekund na nepatrné 0,2 milisekundy. Reakční doba zkušeného hráče se ale pohybuje někde nad 200 milisekundami, novinka tím pádem může efektivně setrvat v sféře marketingu a v praxi jí pocítí leda Flash. Citlivost pohybového snímače je i pro nejnáročnější hraní FPS naprosto dostačující.

KLÁVESNICE

Hledáte-li bytelnou a pohodlnou mechanickou klávesnici, HP Omen Sequencer vám nejspíš udělá radost. Opět se jedná o na první pohled designově poměrně zdrženlivý kousek, postupem času ale vaši pozornost upoutá mírně asymetrický „půdorys“ klávesnice. Jednotlivě podsvícené klávesy jsou samozřejmě mechanické, za své (velké) peníze tedy dostanete naprosto perfektní odezvu stisku. Pokud jste příznivci charakteristického hlasitého cvakání, budete jako doma. Ergonomicky i přes atypický tvar klávesnice skvěle sedí (mým rozměrnějším) rukou. Pro nadšence do bindování HP připravilo klasickou pětici funkčních tlačítek po levé straně, na rozdíl od mé erární klávesnice se mi je navíc nedařilo mačkat nevědomky, byť můžu jen odhadovat, čím to je způsobeno.

HP Omen 17
i Zdroj: Hrej.cz

Potěší použité materiály. Tělu klávesnice dominuje velice sexy kombinace plastu a broušeného kovu. Kovové je i zabudované nastavení hlasitosti, k její regulaci slouží vroubkovaný váleček který jsem původně považoval za masážní pomůcku. Na první pohled upoutá také neobvykle masivní mezerník. Podobně jako v případě myši je celkový design velice vzdušný a industriální. Velikou záhadou pro mě bylo rozdvojení připojovacího USB kabelu, později se ukázalo, že v růžku klávesnice schovává ještě jednu nenápadnou USB zdířku. Paradoxně do ní nelze v zájmu kompletního přemostění připojit myš, ale slouží pouze k nabíjení mobilních zařízení. Podivné.

Sequencer stejně jako jeho myší sourozenec sahá po divoké hranici 0,2 milisekundy

Při zběžném pročtení použitých technologií se opakuje situace z předchozí pasáže článku. Ano, HP do svého top modelu natlačilo LK blue spínače s ultrarychlou technologií využívající narušování světelného paprsku, výsledná absurdně rychlá odezva ale nic nemění na tom, že se pohybujeme v hodnotách daleko převyšujících možnosti lidského těla. Sequencer stejně jako jeho myší sourozenec sahá po divoké hranici 0,2 milisekundy, to vám nicméně nijak nepomůže ani při hraní League of Legends, ani při vyplňování daňového přiznání. Výrobce si tím ale podmiňuje cenovku začínající nedaleko od tří tisíc korun, což je na klávesnici přece jen zvážení hodná investice.

SLUCHÁTKA

To nejlepší na konec? Sluchátka HP Omen Mindframe také přicházejí s technologií, kterou v HP velkoryse nazývají „revoluční“. Už jsem měl na hlavě sluchátka, která se pyšnila různými bizarními výstřelky, mimo jiné vibracemi, ale zabudovaná klimatizace? Novinka nazvaná FrostCap má zajistit pohodlí pro hráčova ušiska, při hraní totiž vedle očí, zápěstí a zad pořádně trpí i naše sluchové ústrojí. Několikahodinové pobyty v uzavřených mušlích nesvědčí především teplotě ušních boltců, řešením jsou termoelektrické chladiče odvádějící přebytečné teplo z hliníkové membrány uvnitř mušlí do vnější plastové konstrukce. Zní to sice krkolomně a při otevírání krabice jsem celý nápad považoval za další zbytečnou podivnost, ve skutečnosti je ale efekt více než znatelný. Plný účinek se na nejvyšší výkonnostní nastavení dostaví po zhruba deseti minutách a vnitřní membrána je na dotek skutečně ledově chladná. Ne jen tak pocitově, žádná pokojová teplota, skutečně připomíná školní zábradlí v mrazech. Olizovat jsem ji sice nezkoušel, po nějaké době se na ní ale kvůli vysoké vlhkosti v uzavřeném prostoru vysráží kapalina a přes noc si možná z mušlí vyklepete malého panáka vody (pít nedoporučujeme).

Kompletní set přiřazených periferií zabírá všechny USB zdířky testovaného notebooku

Tím nejdůležitějším je na sluchátkách samozřejmě podání zvuku. Mindframe nijak neskrývá ten fakt, že je především herním headsetem. Svými 7.1 surround hloubkami a basy se hodí na hluk a výbuchy, hrůzy bitevního pole vám ať už virtuálně nebo skrze film zahraje s grácií. Poslech hudby je ale velmi dutý, kovový a obecně je vykreslení citlivějších samplů nedostatečné. Při spuštění (sklopení) mikrofonu reprodukci na chvíli přeruší akustické upozornění. Naprosto výborně funguje izolace zvuku zvenčí, manželka nebo spolubydlící na vás mohou bez odezvy řvát dle libosti, už jsem ale zmínil, že ve směru ven je situace opačná. I při nízkém nastavení hlasitosti je v tišším prostředí unikající zvuk velmi pronikavý. Ano, pravděpodobně jej přeřve ventilátor notebooku, je to však další důvod, proč se celý set pro hraní na veřejnosti spíše nehodí.

HP Omen 17
i Zdroj: Hrej.cz

Technologie FrostCap si pro fungování vyžádala připojení skrze USB kabel, tradiční 3,5mm jack u Mindframu nenajdete. To by ani tak nevadilo, je ale nepříjemné, že kompletní set přiřazených periferií zabírá všechny USB zdířky testovaného notebooku. A pokud vás tato technologie vůbec nezajímá, je cena příslušenství na pováženou. Za necelé čtyři tisícovky seženete při troše snahy mnohem líbeznější zvuk.

SOFTWARE A SHRNUTÍ

Celou rodinku herního hardwaru koriguje přibalený software Omen Command Center. Poměrně minimalistické rozhraní umožňuje v jednom okně měnit základní nastavení jednotlivých periferií. Tanečníci disko jistě ocení bohaté možnosti podsvícení, všechny kusy hardwaru nabízejí plné spektrum RGB a celý set umí rozpoutat v pokoji slušnou světelnou show. Ti pragmatičtější si zase nastaví citlivost snímače myši, funkce makrotlačítek klávesnice nebo intenzitu chlazení sluchátek. Obecně toho software příliš neumí, průměrnému hráči ale jistě postačí.

Za cenu měsíční výplaty v dobře vynášejícím pražském zaměstnání tedy dostanete plně dostačující set mobilního hráče, který je ale svou hlasitostí a hmotností na hraní ve veřejných prostorách krajně nevhodný. Na druhou stranu, pokud hledáte řešení na několik let dopředu, jistou přenosnost z osobních důvodů vyžadujete a nebojíte se větší investice, aktuální set Omen je výborným řešením. Slabší specifikace notebooku s menším displejem navíc cenově začínají na o něco přijatelnějších 30 tisících korun.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama