Článek HP OMEN 15

HP OMEN 15

Radek Raudenský

Radek Raudenský

20. 12. 2020 15:15 1
Reklama

Společnost HP už několik let provozuje vlastní herní divizi OMEN. Ta na trh s vybavením pro hráče už poslala několik desítek svých produktů a naší redakci dala možnost jich hned několik otestovat. V této recenzi se tak podíváme na zoubek hernímu notebooku HP Omen 15, přesněji modelu ek0000nc. Ten se v partnerském obchodě CZC prodává za necelých 43 tisíc korun, což už je investice, nad kterou je třeba důkladně přemýšlet. My jsme se rozhodli jej pořádně otestovat a přinést vám naše dojmy.

DESIGN A ZEVNĚJŠEK

Ještě než se vrhneme na vnitřnosti a výkon ve hrách, zhodnotíme si to, jak se podařilo HP zpracovat notebook po stránce designu. Musím naprosto upřímně říct, že mě tento model svým návrhem nadchnul. I když se uvnitř netají svým herním zaměřením, zevnějšek je velmi střídmý a jednoduchý. Matnou černou barvu doplňuje logo divize OMEN a všude najdete ostré hrany. Průduchy jsou minimalistické a rozhodně nejsou tak monstrózní, jako u herních notebooků často bývají.

HP OMEN 15
i Zdroj: Hrej.cz

Samozřejmě, nic z toho by na vás asi neudělalo dojem, pokud by dílenské zpracování bylo odfláknuté. To se ale v této cenové kategorii často nestává a výjimku nedělá ani OMEN 15. Nic nevrže a spojení 2,5 kilogramů s kovovou plochou u klávesnice vám při držení notebooku v ruce vyvolává dojem pořádného kusu vybavení. Bohužel ale právě hmotnost zapříčiní to, že si notebook nejspíše nebudete pravidelně brát do školy nebo na cesty – i když, kdo by si nechtěl zahrát Cyberpunk na přednášce?

Co jsem také ocenil byly mřížky na spodní straně notebooku. Pokud nedisponujete chladící podložkou a budete používat notebook na stole, zajistí mřížky alespoň minimální mezeru mezi výkonnými větráky a nepropustnou deskou stolu. O chlazení si ještě popovídáme. Celkový design pak doplňuje podsvícená klávesnice (která bohužel nedisponuje numerickou klávesnicí) a reproduktory, které HP vyvíjí ve spojení se společností Bang & Olufsen. Ty nehrají vůbec špatně, osobně jsem ale typ člověka, který nosí sluchátka na hlavě celý den a stejně jsem vždy přešel právě na ně.

HP OMEN 15
i Zdroj: Hrej.cz

DISPLEJ

Jasně, pro mnohé z vás nebude displej u OMEN 15 žádným překvapením. Ale i já jsem býval člověkem, který si říkal, že je obnovovací frekvence 144 Hz zbytečná. Stejně většinu her na tolik FPS nerozjedu a ten pocit nebude tak znatelný. Mýlil jsem se, a proto se zde pozastavím. OMEN 15 přichází s 15,6‘‘ 1920x1080 IPS 144 Hz displejem, který je zkrátka skvělý. Barvy podává věrně, ale mě zkrátka ohromila ona obnovovací frekvence.

Totiž, i když některé hry nerozjedete na plných 144 FPS, rozdíl je viditelný všude. Ať se bavíme o prostém projíždění webových stránek nebo i o hrách, kde dosáhnete třeba na 100 FPS, všechno je zkrátka plynulejší a vůbec se nedivím tomu, že nová generace konzolí přichází kromě SSD disků také se zvýšením snímkové frekvence. Jen těžko se mi přechází ke hraní Valorantu nebo League of Legends na mých monitorech, které podporují maximálně 100 Hz. Ale tenhle fenomén se opravdu špatně popisuje, dokud jej sami neuvidíte.

VÝKON

Hlavní hvězdou večera a konec konců všech počítačových sestav je výkon. Ať může být zevnějšek, jakkoliv krásný, matný černý lak vám Cyberpunk nerozběhne. Strach o výkon zde ale nehrozí. Srdcem notebooku je procesor i7-10750H se základním taktem 2,6 GHz a Turbo módem až 5 GHz. Sekunduje mu mobilní grafická karta RTX 2060 6GB a 16 GB RAM. Jako velký mínus vnímám titěrný SSD NVMe disk s kapacitou 512 GB, jelikož konkurence ve stejné cenové kategorii v mnoha případech nabízí rovnou 1 TB.

HP OMEN 15
i Zdroj: Hrej.cz

HP OMEN 15
i Zdroj: Hrej.cz

HP OMEN 15
i Zdroj: Hrej.cz

Základní výčet tedy máme a abychom viděli, jak počítač obstojí v akci, museli jsme si na něj pořádně posvítit s naším výběrem her. Nejdříve jsme ale počítač nechali zatížit testem UserBenchmark, kde získal 68 %. Následně prošla sestava benchmarkem 3DMark se skóre 5880 či Octane Bench se skóre 160,63, což se rovná 2060 s Max-Q designem.

HP OMEN 15
i Zdroj: Hrej.cz

Teď tedy na samotné hraní. Hry jsme nechávaly na nastavení, které si samy zvolily, v naprosté většině se jednalo o High až Very High nastavení. Prvotinou byla má oblíbená a zároveň nenáviděná střílečka Escape From Tarkov. Ta je známá tím, že trpí na optimalizaci a zároveň na načítací časy. S obojím si ale počítač hravě zvládl a na High nastavení činil průměr zhruba 70 FPS.

HP OMEN 15
i Zdroj: Hrej.cz

Následovala kompetitivní střílečka Valorant od studia Riot Games. Zde jsou vysoká FPS ve spojení s obnovovací frekvencí monitoru extrémně důležitá a počítač nezklamal. Průměr sice hovoří o 130 FPS, ve hře se ale reálně hodnota konstantě udržovala na 144 FPS, kde byl nastaven VSync limit. Grafické nastavení bylo nastavené na to nejlepší.

HP OMEN 15
i Zdroj: Hrej.cz

Když už jsme u těch kompetitivních her, zamířil jsem i do oblasti automobilů. Nejsem ale žádný rychlostní milovník, raději se odreaguji u Rocket League. Zde bylo nastavení opět to nejlepší, i tak se FPS nedostala pod hranici 100 snímků za sekundu.

HP OMEN 15
i Zdroj: Hrej.cz

Občas je ale potřeba si jen tak zablbnout. Kde jde volná zábava provozovat lépe než v Grand Theft Auto V, respektive v Online režimu. I sem jsme zamířili, a to na Very High/High nastavení. Obnovovací frekvence se pohybovala mezi 70-100 FPS. Bohužel zde jsem zapomněl pořídit graf.

Hru na konec jsem mohl zvolit jen jednu. Recenzování notebooku totiž probíhalo přesně v době, kdy se na naše obrazovky dostal polský Cyberpunk 2077. První ohlasy mluvily o bídném technickém stavu na konzolích a řadě bugů či glitchů. Na PC ale výkon nebyl zas až tak špatný, což OMEN 15 nakonec potvrdil. Hraní probíhalo na verzi 1.03 s grafickým nastavením Medium až High.

HP OMEN 15
i Zdroj: Hrej.cz

BATERIE A CHLAZENÍ

Samozřejmě, takový výkon si bere velkou daň. Tou je pochopitelně baterie a zahřívání, popřípadě hluk. Předem vám řeknu jedno, a to že bez nabíječky si sice zahrajete, ale ne moc dlouho. Výdrž baterie sice nijak veřejně prezentovaná není, osobně bych ale hraní takového Cyberpunku viděl maximálně na hodinku až dvě. Notebook vám úplně vyždímání dovolovat nechce, ručně si tak musíte zvolit režim výkonu v programu OMEN Gaming Hub, který si ještě představíme. Pokud ale naopak hrát neplánujete a notebook vytáhnete bez nabíječky pro běžnou práci s vyváženým výkonem, vydrží několik hodin.

Chlazení je při hraní her pořádně slyšet. Jakmile se dostaneme k hranici 80 stupňů, duní z notebooku pořádný fičák – nejvíce se zapotil u GTA nebo Cyberpunk 2077, kde se teploty zastavovaly na 90 stupních. I přes to ale větráky nejely na plný výkon, ten jde manuálně nastavit v již zmíněném programu a v ten moment jde o opravdu enormní rachot. Rozhodně bych při dlouhodobějším hraní doporučoval chladící podložku, která dovolí větrákům nadýchat větší objem vzduchu.

OMEN GAMING HUB

OMEN svou dedikovanou aplikaci oznámil na The Game Awards, přístupná je však už delší dobu. HP se tím snaží spojit všechny užitečné aplikace a informace dohromady a zároveň slouží jako knihovna her. Gaming Hub nabízí celkem zajímavou nabídku funkcí. Od standardního nastavení sítě, kde můžete sledovat a limitovat rychlost stahování, po sledování teploty nebo možnosti podvoltovat procesor. Samozřejmostí je pak nastavení osvětlení nejen klávesnice, ale i dalších produktů OMEN. Rozhodně jde o jeden z těch povedenějších programů nabízející podobné funkcionality.

HP OMEN 15
i Zdroj: Hrej.cz

OMEN 15 je rozhodně krásným notebookem, který v sobě skrývá pořádný výkon. Kvůli vysoké hmotnosti si sice nejsem úplně jistý pravidelným nošením do školy nebo do práce, na občasné přenášení ale nejde o nic hrozného. Mínusem je rozhodně nízká kapacita SSD, jinak ale notebook hodnotím velmi kladně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama