hadi-a-temnota-testujeme-hd-remastery
Článek Hadi a temnota: Testujeme HD remastery

Hadi a temnota: Testujeme HD remastery

Maggot

Maggot

26. 4. 2012 22:21
Reklama

Počasí nás k tomu nutí. Vývojáři nás k tomu nutí. Doba nás k tomu nutí! Ale přesto to máme všichni rádi, no ne? V poslední době se urodila celá řada zajímavých herních kolekcí, které jsou momentálně jedním z několika největších trendů v segmentu herních konzolích. Kasovní trhák. To je ten výraz! Za málo muziky, půl rok na Kanárech. Druhý výraz! Pravdou je, že vývojáři suplují učebnici historii těm z nás, kterým v minulosti utekl nějaký z klíčových titulů. A suplují dokonale.

Metal Gear Solid HD Collection

Platformy: PS3 | X360

Volání fanoušků je u konce, Hideo Kojima to dokázal a Konami vše uzavřelo vydáním HD kolekce tří legendárních Metal Gear Solid her, které se krom domovského PlayStationu nově objevují i na Xbox 360. Jak jste mohli předem tušit, právě tento remaster se řadí k jedněm z těch prémiových, který v novém technickém zpracování exceluje jako po stránce estetiky, tak funkčnosti. Pravdou zůstává, že i přes krásný a jednoduchý dizajn je po delší době vidět stáří některých textur, zejména pak v druhém díle, který ještě navíc pracuje s fixní kamerou. Největší potenciál HD grafiky aplikované na starý materiál se projevuje v Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Malebná příroda v kombinace s možností vlastního rozhlížení funguje i na nové generaci železa.

Součástí balení je pak i PSP exkluzivní Metal Gear Solid: Peace Walker, na kterém jsou SD přežitky vidět nejvíce právě při pohledu na ukazatele a textury. Kostičkované tabulky nevypadají nijak vábně, ale je potřeba chápat, že ačkoliv jde o titul převzatý z PSP, hraje se výtečně a lze jej považovat za plnohodnotný díl. Potíž pak můžete mít jen s kalibrací obrazovky, jelikož je potřeba manuálně vycentrovat obraz tak, aby byla hra dokonale rozlezlá, což je onen největší problém. Některé okraje budou čouhat, jinak naopak přesahovat a než se dostanete ke kýženému efektu, raději hru zapnete a hrajete. Metal Gear Solid HD kolekce je vynikající jak po stránce obsahu, tak zpracování, pokud si ovšem vybíráte platformu, rozhodně sáhněte po Xbox 360 verzi, která v krizových situacích běží plynuleji.

Hodnocení: 9 / 10

Silent Hill HD Collection

Platformy: PS3 | X360

A zase Konami! Vydavatel se vás tentokrát snaží postrašit hned několika způsoby, a zatímco některé novinky v oblasti technické stránky nahání hrůzu více, jak hra samotná, stále jde o podařený HD remaster, díky němuž si začnete konečně všímat detailů, kterých jste si ve druhém a třetím díle této slavné hororovky nevšimnuli. Bavíme se tu zejména o prostředí, které je mnohem detailnější, a ačkoliv byla hustota mlhy značně zredukována, stále jde o velice děsivý zážitek. Silent Hill 2 pak nabízí možnost volby mezi novým a starým dabingem. Ačkoliv se už jen z nostalgických důvodů nabízí volba první možnosti, pravdou je, že nový dabing skvěle sedí i nové modernější image hry. Je sytější, jasnější a perfektně doplňuje o něco hlasitější profil hlasitosti.

Obě hry mají ovšem společný problém s extrémním trháním a zpomalováním obrazu, což se nejvíce projevuje v otevřených oblastech. Nejvíce zarmucující je fakt, že Silent Hill 3 obsahuje opravdu mnoho otevřených kulis, s čímž se pojí i větší počet nepřátel. Za zmínku pak stojí i občasné nedočítání textur, které mají tendenci zůstávat rozmazané i po dobu několika vteřin. Se smutným konstatováním je potřeba dodat, že se na disku neobjevil čtvrtý díl, který, dle vysvětlení vydavatele, nemá s předešlými hrami příliš společného. Obě hry ovšem přináší opravdu solidní porci bizarního strachu a šíleného příběhu, který ovšem stojí na technické podložce s tendencí často ujíždět do stran.

Hodnocení: 6 / 10

Jak & Daxter Collection

Platformy: PS3

Svěží, nepříliš inovativní, přesto stále decentní. Taková jest trilogie vtipného dua Jaka a Daxtera, převedená do vysokého rozlišení a znovu vydaná jako kolekce titulů, které byste neměli minout. A skutečně neměli. Pokud ovšem jiné HD remastery charakterizují jisté technické klady a zápory, Jak & Daxter je čistým a ničím nerušeným portem do vysokého rozlišení. Nic víc, nic míň. Věhlasně hladké a plynulé animace zůstávají a hra běží neustále bez téměř jakéhokoliv škobrtnutí. I přes skvělou hratelnost, která skvěle demonstruje postupnou evoluci, jejíž působení sérii napříč lety tolik změnilo, si ovšem připadáte prázdní, jako byste mohli dostat něco více.

Největší problém překvapivě tkví v sympatiích k hrdinům. Zatímco si konkurenčního Ratcheta s Clankem zamilujete prakticky už během úvodní scény, dospělá a možná až arogantní povaha Jaka je v tomto ohledu více striktní. Což si překvapivě uvědomíte až léta poté, co jste hráli originál. Dále se sluší dodat, že druhý a třetí díl přináší mnohem temnější zápletku a atmosféru, která, ačkoliv hře nijak neubírá na fantastické hratelnosti, postrádá v ohledu imprese jistou špetku různorodosti. Pokud ovšem přehlédnete neustálé naříkání, za praktickou cenu získáte několik velice praktických hodin zábavné a odměňující hratelnosti.

Hodnocení: 8 / 10

Devil May Cry HD Collection

Platformy: PS3 | X360

Je to k nevíře, ale když vám vývojáři neumožní mezi tituly na jednom disku přeskakovat beztoho, aniž byste museli hru vypnout a zapnout, automaticky čekáte to nejhorší. Nemusíte zoufat, remasterovaná trilogie slavné japonské hack’n’slash v praxi funguje obstojně, jen prvotní nelogika je extrémně děsivá. Spíše než kvalita nové technologie kolekci sráží právě staří jednotlivých her. Ačkoliv se má za to, že právě tento žánr her nikdy nestárne, opak je pravdou. Práce s kamerou, jednoduchý bojový systém a chudé návrhy úrovní prvních dvou her dnes bohužel jen sotva obstojí, ačkoliv se sluší přiznat, že hratelnost samotná je stále šťavnatá, možná až ohnivá.

Druhá věc je příjemná obtížnost původních her. Občasné checkpointy a nekompromisní nepřátelé vám zatopí takovým způsobem, že se raději dáte na křesťanství. Obtížnost je ovšem zároveň dostatečně motivující na to, abyste si vybavili, jak jste se před jedenácti lety perfektně bavili. Třetí díl je navíc ve speciální edici, tím pádem si můžete zahrát i za ďábelské dvojče hlavního hrdina Danta, Vergila. K balíčku tří her tak musíte přistupovat s perfektní obezřetností, jelikož staré principy na vás už zkrátka nemusí působit, o to více v době drsných a věčně nasraných Kratů. Dante má meč, pistole a rozhodně se je nebojí použít. Tentokrát i ve vysokém rozlišení.

Hodnocení: 7 / 10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama