google-se-chysta-zamest-s-microsoftem
Článek Google se chystá zamést s Microsoftem!

Google se chystá zamést s Microsoftem!

Ondřej Grym

Ondřej Grym

3. 1. 2006 23:55 5
Reklama

Podle nových informací ze serveru Silicon.com je celá článek LA Times smyšlený a Google se k výrobě vlastních PC nebo operačního systému zatím rozhodně nechystá, což potvrdil také mluvčí Googlu.

Googlovo PC bude pravděpodobně pracovat podobně jako současná Media Center mašina, se kterou slaví Microsoft úspěchy v Americe. Systém z Redmondu totiž plně nahrazuje funkce počítače, televizního tuneru nebo audio/video přehrávače. Stroj se dodává s bezdrátovou klávesnicí a dálkovým ovladačem, takže není problém si pěkně z křesla navolit přes zjednodušené rozhraní, na co máte právě chuť od přehrávání videa, obrázků a fotek, televize, hudby po on-line zpravodajství. Pro lenivé Američany a ještě lenivější Čechy prostě ideální výrobek, nebýt jeho ceny, která mnohdy šplhá nad 40 000 korun.

Googlův počítač, jehož parametry nebyly dosud ani náznakem zveřejněny, se však za 40 000 Kč a výše prodávat nebude - jeho cena je nastavena naprosto opačně. Údajně bude dostupný za pár stovek dolarů. Na jeho pevném disku se totiž nebude prohánět Windows, ale systém vytvořený Googlem. A právě to je jeden z důvodů, proč má být Googlovo PC tak levné, protože jeho OS bude stát maximálně desetinu toho, co požaduje Microsoft za svá Windows.

A to je jen začátek

Ovšem uvedením stroje s vlastním systémem Google ani zdaleka nekončí. V říjnu minulého roku totiž firma provedla geniální manévr - navázala úzkou spolupráci s firmou Sun Microsystem, tedy společností, která tahá za vývojové špagátky, na nichž je pevně přichycen kancelářský balík OpenOffice.org. Dlužno podotknout, že OpenOffice ve své poslední, tj. druhé verzi, sice trpí mnoha chybami, základní funkce však bohatě splňuje a navíc je zcela zdarma. Google navíc přislíbil, že ostří OpenOffice pomůže dokonaleji vybrousit. Na jejich pilování má firma dostatek času - minimálně do léta 2006, kdy se svým novým kancelářským dítkem přijde Microsoft. To však bude samozřejmě krvavě drahé. Navíc ani není jisté, zda se s ním firma prosadí, protože velká část uživatelů Microsoftu dosud používá starší verze Office a firma své zákazníky není schopna k nákupu nového balíku přesvědčit.

O prodeji "Google Cube" spolu jednali zástupci Googlu a obchodního gigantu Wal-Mart, tvrdí deník Los Angeles Times. Googlova krabička by měla být zpočátku minimálně schopna přenášet zvukové stopy, videa a další digitální data mezi počítačem a televizí. Předpokládá se, že se s detaily ohledně této novinky vytasí jeden ze zakladatelů Googlu, dnes už miliardář, Larry Page v pátek na tiskové konferenci v Los Angeles.

A co bude dál? Jak skončí Google a jeho neustále rostoucí zdarma přístupná Wi-Fi síť, která již rozprostřela křídla na San Franciskem a podle všeho se rozvine i nad dalšími americkými a snad i evropskými městy? A co jiné snahy Googlu, týkající se úsilí firmy nabídnout svůj kancelářský software zdarma přes internet, po čemž ihned skočil Microsoft, který se chystá v blízké budoucnosti poskytnout něco podobného? (Zkuste zapátrat po službách Windows Live a Office Live ... )

Google je vysoce ziskový

Zisky Googlu strmě stoupají, čistý výdělek Googlu činil jen ve třetím čtvrtletí minulého roku neuvěřitelných 381,2 miliónu dolarů (asi 9,5 miliardy korun). Pro srovnání: v roce 2004 ve stejném období si firma přišla "jen" na 52 miliónů dolarů. Podle průzkumů navíc roste využívání vyhledávače Google, dokonce daleko rychleji než v případě jeho konkurence v podobě Yahoo. Například loni v září si Google připsal na svůj vrub přes 45 procent veškerého internetového hledání, 23 procent připadlo na Yahoo a 11 procent portálu MSN společnosti Microsoft.

Finanční experti navíc nacházejí pro Google jen superlativy a nešetří slovy chvály a údivu, protože výdělky firmy překračují všechny hranice a stále exponenciálně stoupají. Doslova před očima nám tak roste druhý Microsoft a není síly, která by ho zastavila.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama