Gangy Night City
i Zdroj: Hrej.cz
Cyberpunk 2077 Článek Gangy Night City

Gangy Night City

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

9. 12. 2020 15:00 2
Reklama

V Night City každý den zemře několik desítek lidí. Ať už jde o sebevraždy, feťáky, kteří našli zlatou ránu nebo oběti ozbrojených střetů mezi policisty a příslušníky gangů. Policejní oddělení každý měsíc eviduje zhruba 200 vyhaslých životů, každý desátý patří ochráncům zákona.

Krom běžných členů policejního sboru bojují na straně zákona také soukromé organizace, které si najímají velké společnosti za účelem ochrany pozemků, budov nebo důležitých lidí. Na ně částečně přechází jurisdikce na daném území, policisty ale v podstatě vnímají jako kolegy se stejným zájmem, takže by na ně nezaútočili. Ostatně, policejní jednotky se také mnohdy zpovídají velkým firmám, jejichž členové mají početné zastoupení v městské radě.

Gangy Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Neméně důležitá je NetWatch, organizace zodpovědná za bezpečnost na síti. Její agenti dávají pozor, zda se nějaký proradný netrunner nesnaží nabourat do sítě a zneužít ji ke kriminální aktivitě. Organizace je financována vládou a částečně také korporacemi, jelikož stabilní síť je velmi důležitá pro blaho všech. Agenti si tedy mohou užívat toho nejlepšího vybavení.

No a pak tu máme gangy operující v různých čtvrtích Night City. V nich se potkávají lidé, kteří nebyli schopni najít si slušnou práci. Gangy se živí nelegální činností, ať už jde o přepadávání konvojů, obchod s drogami nebo nájemné vraždy. Pro jejich členy šlo často o poslední možnost, jak si vydělat na chleba. Pojďme si je tedy gangy představit, ať máte během návštěvy města jasno, s kým máte tu čest.

MAELSTROM

Gangy Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Jde o gang operující v industriální zóně ve čtvrti Watson. Typickým rysem je fascinace modifikováním vlastního těla (a deathmetalem). U mnohých koníček časem přerostl v závislost, něco jako u lidí s láskou k tetování, kteří po první kérce už prostě nemohou přestat. Často je těžké říct, zda vlastně ještě jde o člověka, nebo se již lidská duše vytratila, takže se z bytosti skutečně stal kyborg. Kyborgové si také s oblibou nechávají do těla namontovat těžkotonážní zbraně.

Příslušníci gangu běžnými lidmi opovrhují, lidské tělo je podle nich slabé, podřadné. Za pokročilou augmentaci platí vysokou daň, často se u nich projevuje psychóza, jež souvisí s nadužíváním implantátů. S tím jsou ale agresivní šílenci smířeni.

ČAS NA UPGRADE

Fascinaci vylepšováním vlastního těla předcházelo čistě praktické využívání protéz u lidí, kteří následkem vážného úrazu přišli o vlastní končetinu. Typicky šlo o válečné veterány, kteří se díky pokrokům v biomechatronice dočkali téměř dokonalé náhrady. Pokrok se ale nezastavil, písty a hydraulické systémy byly velmi brzy nahrazeny kybersvaly a dalšími pokročilými technologiemi. Krom válečných veteránů začali být systémy implementovány také těžce pracujícím dělníkům. A pak už chybělo jen málo, aby se masivně rozšířily mezi běžnými lidmi.

Gangy Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Cyberware je v roce 2077 způsob vyjádření sebe sama, ukazatel sociálního statusu. Základní operace jsou cenově dostupné, kliniky je provádí na počkání. Náročnější výměny už ale něco stojí. Firmy se snaží neustále přicházet s dalšími modely, za něž jsou někteří zákazníci ochotni prodat ledvinu, mnohdy to ale nestačí, takže si musí vystačit třeba s umělou rukou z druhé ruky.

Gang si vydělává přepadáváním konvojů s drahým nákladem, jeho příslušníci ale také neodmítnou prácičku pro nájemného zabijáka. Oběti jsou často nalezeny ve zuboženém stavu. Banda je zároveň zapojená v produkci nelegálních Braindance nahrávek, často těch obzvlášť bizarních a znepokojivých.

ANIMALS

Gangy Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Opačnou filozofii oproti Maelstrom gangu vyznávají Animals. Pouliční rváči bez vlastního území se pohybují hlavně v posilovnách, často pracují na dveřích barů a klubů jako vyhazovači. Jsou známi tím, že zcela odmítají elektronické vychytávky, k modifikaci těla raději využívají syntetické látky. Jde v podstatě o silné steroidy, díky nimž si velmi účinně pěstují muskulaturu.

Cílem je překonat možnosti běžného smrtelníka a probudit v sobě zvířecí sílu. Sami sebe považují za nový živočišný druh, další stupeň v evoluci člověka. Sdružují se v malých „smečkách“, jimž vládne ten nejsilnější kulturista.

Animals se s oblibou věnují bojovým sportům, rádi se zapojují do pouličních rvaček nebo zápasů v kleci, kde náležitě demonstrují brutální sílu. Vydělávají si organizování ilegálních zápasů, experimentují i s přípravou a prodejem anabolik. S tím souvisí přepadávání lékáren, kde jsou léky nezbytné pro výrobu tělo posilujících koktejlů.

VOODOO BOYS

Gangy Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Chlapci a dívky patřící k Voodoo Boys mají společný původ. Jde totiž o Haiťany, kteří byli nuceni opustit svou zemi, jelikož byla kvůli klimatickým změnám zcela zpustošena. V Night City se utábořili v jižní části města, kam nikoho jen tak nepustí. Ani policejní patroly nemají odvahu Pacificu zkontrolovat, gang by na ně totiž okamžitě zaútočil.

Voodoo Boys patří mezi zkušené netrunnery. Živí se hackováním datových center, kde kradou citlivé informace. Sami ale doufají, že na síti objeví daleko více. Snaží se totiž spojit s autonomním inteligentním systémem, jenž z části převzal kontrolu nad sítí. Mnozí tvrdí, že už se jim dávno podařilo překonat Blackwall, že už pronikli do zatím neprobádané sféry.

6TH STREET

Gangy Night City
i Zdroj: Hrej.cz

V Night City se samozřejmě pohybuje nespočet klasických patriotů, v jejichž hlavách stále tancují vzpomínky na starou dobrou Ameriku. Gang vládnoucí v ulicích Santa Dominga chtěl původně sloužit veřejnému pořádku, ideály ale velmi brzy vyšuměly, takže nyní pořádek spíše narušuje. Agresivní vlastence člověk pozná na první pohled. Vojenské boty a kalhoty, kšiltovky a hlavně nášivky/potisky s americkou vlajkou.

V řadách gangu se často pohybují váleční veteráni, i oni už ale dávno rezignovali na udržování slušný sousedských vztahů. Vydělávají si nejčastěji pašováním zbraní a jejich prodejem, na svědomí ale mají také vloupačky. Provozují dokonce jakousi obrněnou taxislužbu, nezřídka se na ně tedy obrací další neřádi.

THE MOX

Gangy Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Další gang bez konkrétního území. Sdružuje nejčastěji sexuální pracovnice se sklony k anarchii a slabostí k (cyber)punku. Účel skupiny je ryze praktický, společně se snaží bránit potenciálním agresorům. Zákazníci by si zkrátka měli dvakrát rozmyslet, jak se budou chovat k dámě s kérkou The Mox. Styl oblékání je samozřejmě velmi vyzývavý, holky se neštítí ani pokročilých augmentací. Často působí trochu plastovým dojmem, což způsobuje umělá kůže RealSkinn.

Gang je v otevřené válce s uskupením Tiger Claws, které v minulosti zavraždilo bojovnici za práva prostitutek, čímž se v podstatě zasloužilo o vznik The Mox.

Gang se soustředí především na byznys, provozuje několik nočních klubů, v nichž dámy zajišťují nabízené služby i ochranu majetku. Jejich nejznámějším podnikem a nepřiznaným sídlem je Lizzie’s Bar, který je v Night City otevřen pro všechny zájemce o kvalitní zábavu.

TYGER CLAWS

Gangy Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Jedna z největších kriminálních skupin ve městě. Nemilosrdní Tyger Claws kontrolují Japantown, kde se jim každý rozumný turista obloukem vyhne. Organizace se uchyluje ke stejným praktikám, jaké jsou typické pro japonské triády a yakuzu. Mezi příslušníky dominují asiati, poznávacím znamením jsou typická tetování a slabost pro katany.

Gang se ale řídí poměrně přísným kodexem, čest a byznys mají přednost před bezúčelným násilím. Gang vlastní nejvíce podniků ve městě, zčásti jde o legální byznys. I tak ale neodolají černotě, specializují se například na praní špinavých peněz a obchod s bílým masem, neštítí se ani výroby a distribuce drog. Gang také těží z nadstandardních vztahů s Arasakou, od níž má k dispozici ty nejlepší zbraně.

VALENTINOS

Gangy Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Také Valentinos stojí na základech etnické skupiny, v tomto případě jde o Mexičany. Početný gang působí v chudých oblastech čtvrti Heywood, kde je silně napojen na místní komunitu. Mexičané ujíždí na výstředních kvádrech, zlatých řetězech a upravených lowriderech.

Členové gangu vnímají, že jsou v podstatě součástí velké rodiny. I proto je zrada vnímána jako ten nejhorší prohřešek, takže většinou trestána smrtí.

Valentinos se snaží rozvíjet vlastní byznys, provozují restaurace, noční kluby, nezřídka se věnují i tvorbě braindance nahrávek. Je u nich patrná také slabost pro sporty, na které s oblibou sází. Co se ilegální činnosti týče, s oblibou kradou špatně zajištěné automobily, s nimiž následně kšeftují, neodmítnou ale ani další pracovní nabídky za hranou zákona.

SCAVENGERS

Gangy Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Poslední skupina se těm předchozím vymyká. Není totiž nijak zvlášť organizovaná, jde však možná o jednu z nejobávanějších. Scavengers se specializují na útoky, jejichž cílem se stávají modifikovaní lidé. Cílem je samozřejmě okrást oběť o cenné implantáty. Brutální přepadení většinou končí smrtí, o nepohodlné svědky totiž gang nestojí.

Gang operuje v malých skupinách po celém městě. S naprostým despektem k lidskému životu jsou pro peníze ochotni udělat naprosto cokoliv. I proto si Scavengers vydobyli monopol na černém trhu s implantáty a umělými orgány.

Peníze skupina získává obchodem s dalšími gangy, které jsou jejich nejčastějšími zákazníky. A jak brutální gaunery poznat? Často podle specifického tetování. Svou příslušností ke Scavengers se totiž nijak netají.

Gangy Night City
i Zdroj: Hrej.cz

Trochu to vypadá, že snad ani není možné, aby v jednom městě fungovalo tolik gangů. Teritoria jsou ostatně často velmi blízko sebe, hranice mnohdy nejasné, bitvy o území tedy patří k dennímu koloritu. A to jsme neprobrali přilehlé okolí Night City, i nomádi se totiž sdružují do klanů. Za hranicemi města jsou například The Aldecaldos, migranti z Los Angeles, kteří se živí manuální prací na farmě a volnočasově si přivydělávají pašováním kradeného zboží. Skupina Wraith už na právo a pořádek z vysoka kašle, nájezdníci přepadávají transporty v nejbližší okolí Night City.

Závěrem se sluší zmínit také jedna velmi podstatná subkultura. Cyberpunk, termín, který polské RPG definuje víc, než cokoliv jiného. Označení, jež se poprvé objevilo někdy v roce 2020, tedy v dobách, kdy technologie ještě nehrály tak podstatnou roli a třeba augmentace byly vskutku okrajovou záležitostí. O padesát let později se termín vrací jako označení pro pouličního rebela žijícího na hraně, nespokojeného milovníka technologií, který nesouhlasí s chováním velkých korporací, a je ochotný s tím něco udělat. Cyberpunkem se stanete i vy, až poprvé spustíte hru. Snad na vás bude Johny Silverhand pyšný. Hodně štěstí!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama