Elasto Mania Článek Fyzika je zábava

Fyzika je zábava

Matěj Habarta

Matěj Habarta

8. 4. 2008 22:00 9
Reklama

Fyzika ve hrách – móda poslední doby. Dnes už se bez věrohodného fyzikálního enginu, fungujícího v reálném čase neobejde téměř zádná komerční, „velká“ hra. Podobně jako to bylo před časem s umělou inteligencí, která se rychle začala šířit a usazovat do většiny nově vznikajících her, se před několika lety začal rozmáhat fenomén nejrůznějších fyzikálních modelů. Mění se také politika některých autorů, kteří už nevidí budoucnost pouze v grafickém ztvárnění, ale především v realistickém chování předmětů ve virtuálním prostředí. Některé hry jsou dokonce na zábavném fungování fyzikálního enginu založené. Takovéto hry vznikají i ve světě freeware.

Ragdoll

Jako název jednoho z druhů enginů se ujal pojem „ragdoll“, což v překladu znamená „hadrová panenka“. Samotný název hovoří za vše – ve hře je hlavní hrdina, kterým nějakým způsobem cloumáte a jeho nebohé, bezvládné tělo se pohybuje, deformuje a naráží podle fyzikálních zákonů.

Dobrým zástupcem této skupiny je Trampoline mistra Walabera (tvůrce Stunt Playground, JelloCar a dalších lahůdek), v níž budete s gymnastou skákat na trampolíně a provádět všemožné triky. Ve hře najdete spoustu soutěžních módů plus kariéru, která v podobné hře pochopitelně také nesmí chybět. Trampoline disponuje velice kvalitní grafikou i hudbou – o tu se postaralo několik nezávislých kapel.

Tentýž autor má na svědomí také podivnou hříčku Ragdoll Monkey Bowling, v níž budete mít za úkol shodit co největší počet kuželek. Ovšem nikoliv tradiční bowlingovou koulí, ale opičkou zavěšenou na jakési tyči vedoucí od stropu. Nejprve si zvolíte, jakými končetinami se opička tyče chytí, následně uvolníte rampu a nakonec trefíte ten správný okamžik, kdy se má zvíře pustit. Lákavá představa, není-liž pravda? Ragdoll Monkey Bowling je tak trochu hračičkovská záležitost.

Ovšem pro opravdové hračičky je teprve dvojice her se stejným cílem – ublížit co nejvíce hlavnímu hrdinovi. První z her se jmenuje Truck Dismount (neboli Rekkaturvat), v níž dostanete pod ruku náklaďák, stěnu naproti němu a již zmiňovaného panáka. Lze kombinovat opravdu spoustu aspektů (poloha nešťastníka, rychlost vozidla, pozice přídavných skokánků atd.), což má za následek obrovskou variabilitu a nespočet kombinací, jak lze panákovi ublížit. Body se pak přičítají v závislosti na zasažené části těla – nejvíce bodů je pak pochopitelně za zranění hlavy. Bonusem pro fajnšmekry je potom možnost volby z několika úhlů pohledu kamery a opakované záběry, které se dají uložit. Druhou hrou ze stejné stáje a se stejným poselstvím je Stair Dismount (Porrasturvat). Figurína tentokrát stojí na prvním, nejsvrchnějším schodu dlouhého schodiště. Již teď je jasné, co bude náplní. Zezadu jej budete muset kopnout ze schodů. Do jaké části těla, pod jakým úhlem a jakou silou ho kopnete, to už je čistě na vás. Stejně jako u Truck Dismount je i zde výsostně zábavné toho chudáka sledovat. To vše je doprovázeno skvělými lámavými, skřípavými a především bolestivými zvuky. Jen ty hry, probůh, neberte vážně!

Další specialitou na seznamu je miniaturní bojovka Sumotori Dreams, která je podle slov autorů „jediná hra, ve které začátečník může porazit hardcore hráče“. A mají pravdu. Absolutně totiž nezáleží na vašich hráčských schopnostech, nýbrž na schopnostech samotné fyziky. Tenhle boj je totiž netradiční tím, že proti sobě nastupují dva přiopilí (no dobře, dva totálně namol) krabicoidní paňácové. Máte k dispozici dva typy úderů, kterými však můžete dostat na zem především sami sebe. Boj se odehrává v ringu, a jakmile se do sebe soupeři pustí, ihned se vzájemným zápasením končí, neboť musí zápasit s opilostí a snaží se udržet na nohou, co jen to jde. Je neskonalým potěšením sledovat oba zúčastněné. Sumotori Dreams navzdory svým maličkým rozměrům disponují velmi pěknou grafikou. (Pozn.: Autor tohoto článku dostával u této hry pravidelné, neovladatelné záchvaty smíchu.)

Elasto Mania

Elasto Manii každý jistě moc dobře zná. Znají ji i vývojáři a taky dobře vědí, že jde o skvělý koncept, který lidi baví. Toho si je vědom i již zmíněný Walaber, který to s fyzikou jednoduše umí a na toto téma vytvořil vizuálně unikátní arkádu JelloCar. Budete v ní ovládat želatinové autíčko a jezdit s ním po želatinových úrovních s želatinovými překážkami. Tato nápaditá hra s nápaditou grafikou má ještě jeden nápad, který spočívá v „inflaci“ vašeho vozítka pomocí speciální klávesy. S nafouknutým autíčkem se potom dostanete přes původně nepřekonatelné překážky.

Další z řady her inspirovaných Elasto Manií je Extreme Wheelie Biker, jež se vzorové hře podobá nejen svou hratelností, ale také jednoduchým, pestrobarevným grafickým ztvárněním. A tím výčet styčných ploch nekončí. Máme zde také motorkáře jako hlavní postavu. V Extreme Wheelie Biker jím však nebude člověk, ale jakýsi zelený mravenec. Hratelností, fyzikou ani rozsahem sice Elasto Manii nepředčí, ale určitou míru zábavy rozhodně nepostrádá.

A další

A protože rozsah článku zdaleka nedovoluje popsat všechny kvalitní „fyzikální“ tituly, uvádíme zde ještě několik dalších velmi zajímavých titulů, které bez debat stojí za to vyzkoušet:


Crayon Physics – vynikající stylová logická hra, ke které se v současné době chystá komerční pokračování Crayon Physics Deluxe.
Stunt Playground – Hra podobná Stunts, za níž taktéž stojí Walaber.
Tower of Goo – Pomocí všemožných příček a úhlopříček postavte co nejvyšší gumovou věž.
Zen Bondage – Netradiční logická hra – obarvování předmětu namotáváním namočeného lana
Bridging the Gap – Kvalitní remake klasického Bridge Buildera
Flyhard – Logická hra s přemisťováním předmětů pomocí magnetické létající kabiny
Goo! - Slévačské a rozlévačské kapalinové zápolení

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama