Článek Free Lunch Design

Free Lunch Design

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

24. 1. 2009 23:00
Reklama

Deset let uplynulo od chvíle, kdy byl založen Free Lunch Design, jedno z nejznámějších a nejúspěšnějších nezávislých vývojářských uskupení vůbec. Johan Peitz, zakladatel studia a hlavní designér většiny titulů, snad ani nesnil o celosvětové popularitě, kterou si FLD vydobyl díky svým volně šiřitelným hrám. Deset let je ale velmi dlouhá doba, a tak se není čemu divit, že lze na výtvorech švédského studia pozorovat určitou evoluci. Nejaktivnější bylo na počátku nového milénia, z této doby pochází většina skvělých klasických her, poté se ale jakoby slehla zem a až na několik menších projektů jsme se dočkali pouze slibů a dohadů o nově vytvářených projektech. Zlom nastal na začátku loňského roku, kdy byl Free Lunch Design odkoupen společností Muskedunder Interactive, tvůrcem zejména reklamních flashových her. Od té doby se na webu FLD objevil rovný půltucet nových flashových dílek, všech do jednoho poskytovaných zcela zdarma…

Portfolio stažitelných her

Už v roce 2001 vznikla neskutečně zábavná, originální a návyková hříčka Icy Tower. Základní kameny jejího úspěchu byly nejen skvěle vybalancovaná hratelnost, ale také do detailu promyšlený systém bodového oceňování. Položka highscore, jež ve většině her obsahuje pouze počet získaných bodů, dovedla rozlišit maximální zisk, nejdelší komba, nejvyšší vyskákaná patra atd., což umožňovalo hráčům se specializovat právě na disciplínu, která jim šla nejlépe. Toto jsou všeobecně známá fakta, málokdo ale ví, že bylo staženo přes 20 milionů kopií a že se Icy Tower držel přes 100 týdnů v top ten nejstahovanějších položek serveru download.com. O všeobecné mánii, jež Icy Tower způsobil, si můžete přečíst více v tomto tématu Tomáše Krajči.

Ještě o rok dříve než Icy Tower spatřil světlo světa Happyland Adventures, dílko, které jakoby předurčovalo zářný osud celého studia Free Lunch Design. Na první pohled obyčejná zboku viděná plošinovka v sobě skrývá jakési kouzlo, jež dokáže upoutat i po devíti letech od vydání. Hlavním úkolem je záchrana všech ztracených obyvatel země Happyland, styl a kvalita podání ale posouvají výsledný dojem daleko před valnou většinu obdobně laděných her. A koho by snad omrzela původní hra, může si spravit náladu s vánočním přídavkem misí, který je v současné době součástí základní instalace.

Z dalších stažitelných děl studia Free Lunch Design stojí za zmínku Hellcarrier, remake klasické vrtulníkové střílečky. Největšími klady jsou již tradičně skvělá hratelnost a tentokráte také stylové audiovizuální zpracování, které z něj dělá jednu z nejhezčích her od FLD vůbec. Další stylový titul, jenž spadá do zlatého fondu FLD, je Operation Spacehog. Tato absolutní prvotina studia paroduje příběhy o útocích mimozemšťanů a chrabrých vojácích, kteří se staví na obranu ohrožené Země, aby zachránili lidstvo. Akce střídá akci a vtipně laděné briefingy, připočtěte si k tomu vysoké tempo a máte jasný tip na některý ze zimních večerů.

Neměla by se opomíjet ani dvojice krokodýloidních her, Alex the Allegator 2 a Alex the Allegator 4. Zatímco první představuje nápaditou logickou deskovou hru, v pokračování se skrývá nápaditý retro klon Super Mario Bros. Zajímavé gamedesignové prvky byly zapracovány také do Super Monster Painter, jednoduché rychlé akci, ve které hrají hlavní roli barvy. Hráč musí odolávat náporům barevných vetřelců tak, že na ně pošle paprsek stejné barvy. Ty je ale mnohdy potřeba míchat pro dosažení správného odstínu, což přidává do klasického námětu punc originality. Skvělý cit pro hratelnost si FLD zachovali i v Zombiepox, lehce morbidní hříčce z prostředí hřbitova, a také v nedávno vydaném vánočním titulu Harold’s Hills, kde musí hráč na zasněženém svahu sbírat dárky, jež Santa cestou vytrousil…

Asi největší úlet v dějinách studia představuje Frog Hunt, o němž sami tvůrci na webu prohlašují, že jde pravděpodobně o jejich nejhorší hru vůbec. Jde spíše o experiment než o počítačovou hru, což zmenšuje naději na pochopení, oč vlastně jde. Hlavním úkolem je totiž sice lov žab, jenže žádnou prostě ulovit nelze a bonusové body se připočítávají pouze za čas strávený na hrací ploše… ehm… pakliže se mezi vámi najde jeden z mála šťastlivců, kdo prokoukli podstatu lovu žab a utíkání před slony, budeme rádi za objasnění v komentářích.

Aktuální kurz: internetové flashovky

Minimálně zajímavé alternativy ke klasickým hrám od FLD představuje jeho portfolio flashovek, v současné době čítající rovný půltucet her. Na strastiplné lety z Icy Towera můžete zavzpomínat v Harold's Tower Blast, jednoduché hříčce, v níž musíte v každé úrovni posbírat všechny hvězdičky tak, že hlavní postavu vymrštíte do vzduchu a ona se odráží a odráží a odráží… Hratelnost kvalit Icy Tower zdaleka nedosahuje, i tak se ale jedná o zajímavý počin. Obdobného ladění je i Rigby, kde hráč musí odstranit daný počet čtverců z hrací plochy, aniž by se dotkl země. Prvních pár úrovní může vypadat snadně, až triviálně, nicméně pak se obtížnost zvýší třetí kosmickou rychlostí a začne to správné peklo…

Hrátky s fyzikou si můžete vyzkoušet v přinejmenším zajímavém počinu Tumble Waiter. Zde je hlavním cílem v roli číšníka dopravit co nejvíce pokrmů k zákazníkovi, což by nebylo nikterak obtížné nebýt hromady čtverců a obdélníků naskládaných pod číšníkem. Ty se sice dají jednoduchým kliknutím myší odstranit, jenže zbytek, včetně pokrmů na talíři, se začne hýbat podle fyzikálních zákonů… A asi nejlepší flashovku z dílem FLD jsem si nechal na samotný závěr článku. Jde o arkádu Crappy New Year, ve které si můžete vyzkoušet, jaké to je slavit příchod nového roku v roli sněhové vločky. Ta se musí vyhýbat všem rachejtlím a ohňostrojům, aby neroztekla, takže hráč kličkuje po noční obloze, oblétává dělbuchy, sbírá bonusy a vše do sebe krásně zapadá. Pakliže jste ještě nezkoušeli, neváhejte a připomeňte si silvestrovské oslavy alespoň ve virtuální podobě.

Tolik souhrn práce a díla studia Free Lunch Design, přejeme jim do dalších deseti let spoustu úspěchů a skvělých, zdarma stažitelných her, případně vytvoření nového fenoménu, jakým ve své době byl Icy Tower.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama