forza-motorsport-iii-nazivo
Forza Motorsport 3 Článek Forza Motorsport III naživo

Forza Motorsport III naživo

Radek Friedrich

Radek Friedrich

26. 9. 2009 22:44
Reklama

Že je Forza Motorsport výjimečný fenomén mezi závodními hrami není třeba vést dlouhé diskuze. Stačí se podívat na stránku Metacritic, kde žádný z dílů zatím třídílné série neklesl s průměrným hodnocením pod 90%... A právě pro prezentaci zatím posledního dílu tvůrci přichystali velmi neobvyklou prezentaci, které jsme se díky českému zastoupení Microsoftu mohli podívat i my.

 

Barcelona here we come

 

Celá akce se odehrávala v katalánské metropoli Barceloně,  ve městě které disponuje závodním okruhem Formule 1. Právě na něm byla pro zástupce španělského tisku a malou česko-slovenskou výpravu celodenní akce nachystána. V boxech mechaniků byla nainstalována ergonomická řidičská křesla s volanty a televizory vybavenými dostatečnou úhlopříčkou. Titul nejzajímavějšího „exponátu“ si pak vysloužilo monstrum, jež mělo nenápadně potvrdit podporu hraní Forzy na třech monitorech. Mezi testery, kteří si možnost vyzkoušet Forzu na trojici obrazovek nenechali ujít, se objevila i opravdová závodní profesionálka, Natascha Gachnang, pilotka Formule 2, o níž slavný Niki Lauda prohlásil, že se brzy propracuje až na vrchol – do Formule 1.

 

Na prvním místě hra

 

Vlastní prezentace se (naštěstí ne ve španělštině) zhostil šéfdesignér hry Dan Greenwalt, který všechny přítomné přesvědčil, že bez dobrých pneumatik nelze vytvořit dobrou závodní hru. Zobrazená telemetrická data v průběhu závodu jen potvrdila jeho slova, že pneumatikám byla věnována skutečně až maniakální pozornost. Do nejmenších detailů počítané vlivy aktuální rychlosti, zatížení,  profilu a povrchu vozovky – pochopitelně pro každou pneumatiku zvlášť – v každém okamžiku závodu... a to jsou pneumatiky jen jednou z mnoha položek. Další z důležitých bodů prezentace se týkal cílové skupiny, kterou jsou – všichni. Skutečně, Forza III pracuje s tak širokou škálou nastavení, že si v ní s pomocí všech asistentů zajezdí i předškoláci, na druhém konci obtížnostního spektra je pak totálně realistická simulace vyvracející pochybnosti o tom, že konzole se na opravdovou simulaci nehodí.

 

O počtech aut, tratí, dalších možnostech nastavení a vylepšení vozu v boxech si můžete přečíst v recenzi, nás na prezentaci zaujala a potěšila nejvíc ještě jedna vlastnost hry. Vrácení času zpět znáte možná z Perského prince, ve Forze je ale tento model dotažen do maxima, protože tahle možnost je dostupná vždy, všude a bez omezení. Má zabránit frustraci z toho, že například při skvěle zajetém závodě uděláte fatální chybu a čeká vás tedy opakování celého závodu. Ne tak ve Forze, tlačítko rewind je v pohotovosti a dokud nejste spokojeni, můžete vracet čas do nekonečna... někdo možná namítne, že je to srabárna, ale nám to přijde naopak jak velmi dobrý nápad. Obzvlášť po převrácení na střechu v předposlední zatáčce závodu.

 

Za volantem speciálu

Tohle všechno by byla standardní náplň běžné prezentace, ale to nejlepší teprve mělo přijít. Událost se konala na závodním okruhu ne proto, abychom si užili stylového prostředí, ale hlavně kvůli vlastnímu ježdění. Testovací řidiči (lépe řečeno piloti) automobilky Audi přivezli několik našlapaných speciálů včetně úžasného R8, aby nám na okruhu předvedli, co takovéhle vozítko dokáže. Benzín byste do toho asi kupovat nechtěli, ale zážitek ze skutečného driftu na místě spolujezdce a zrychlení, které vás zarazí hluboko do sedačky, i když už je na tachometru dvoustovka, to se nezapomíná. Nakonec jsme se mohli posadit do upravených Audi A5 a vyzkoušet si vlastní schopnosti při slalomu mezi kužely na čas. Na doprovodném obrázku můžete vidět, že zástupce redakce se umístil na úžasném sedmém místě z jednapadesáti závodících. To bylo ovšem před započtením trestných sekund za škrtnutí o kužely...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama