Článek FIFA 17 versus Pro Evolution Soccer 2017

FIFA 17 versus Pro Evolution Soccer 2017

Jan Bors

Jan Bors

14. 10. 2016 08:17 17
Reklama

Přinášíme vám velký srovnávací článek dvou konkurenčních fotbalových her, které se letos rozhodly být ještě lepší než kdy dříve. Obě série jednoduše nespí na vavřínech a nekompromisně zlepšují jak svou hratelnost, tak i prvky, které je čím dál tím víc posouvají k realitě. Obě jsou dost osobité a předesíláme, že jsou také obě kvalitní. Přesto si podrobně rozebereme klady a zápory ve vzájemném souboji. Která hra je lepší a v čem, jsou to vyrovnaní soupeři, nebo má jeden fotbal navrch nad druhým?

LICENCE

Zřejmě nejvíce kontroverzní téma otevře naše okénko, a to z toho důvodu, že nechceme na tento fakt neustále upozorňovat. Jednoduše PES má nesmírně málo licencovaných týmů a lig, respektive oficiálních dresů a názvů týmů, protože v hlavních ligách alespoň hrají reální fotbalisté. Nicméně například licencovaná Liga Mistrů, Evropská liga a Asijský pohár nejsou k zahození. Každopádně pro lepší pocit ze hry je výhodnější na PC a PS4 stáhnout updaty od fanoušků, které tyto nedostatky napraví.

Licence jsou pro fotbalovou hru zkrátka důležité a PES jich má oproti velmi nabité konkurenci málo.

Jenže co na to majitelé Xboxu One? Snadná odpověď zkrátka je, že licence jsou pro fotbalovou hru důležité. A PES jich má málo oproti velmi nabité konkurenci, která vyjma zmíněných speciálních turnajů oplývá několikanásobně větší zásobárnou plně licencovaných týmů a lig. Pro hru samotnou to samozřejmě až tak tragické být nemusí, koneckonců rozhoduje se na hřišti, ale vítěz této kategorie je jasný, a tím je FIFA.

ROZEHRÁVKA

Každý správný zápas začíná rozehrávkou, tedy v našem případě v menu a jeho nabídkou. Už tady zjišťujeme, kdo bude mít letos navrch. PES nabízí samé tradiční herní módy, tedy MyClub, sezónu, exhibiční zápas, on-line střetnutí nebo samostatné licencované turnaje. FIFA sice licencované turnaje nenabízí, ale zase má navíc ženský turnaj a především mód Journey, čímž jednoznačně nabízí něco navíc. Nutno podotknout, že to něco navíc je pravděpodobně první vlaštovka, a relativně povedená. Rozhodně jde však o důvod, proč zrovna v nabídce jako takové nová FIFA pokládá Pro Evo na lopatky. Jednoduše anabízí více možností, jak se vyřádit sám, ve více hráčích pěkně na gauči, ale i v on-line hře.

Pokud se vrhneme na hru jednoho hráče, je jasné, že novinku v podobě Journey, které je samo o sobě zajímavým bonusem pro nerozhodnuté hráče, nemáme s čím srovnávat. Ovšem co stěžejní mód sezony? PES má Ligu mistrů, Evropskou ligu, ale oproti letošnímu ročníku FIFA nemají hrátky na manažera takovou hloubku. Zbytečně odbyté přestupy a neosobní management týmů už v EA dávno překonali. Je to podmíněno větším důrazem na realitu (ačkoliv nečekejte ani v nejmenším Footbal Manager), zajímavá přestupová okna, hledání talentů a zlepšování hráčů. V PES se jako manažer necítíte, ačkoliv při tvorbě podobizny máte mnohem větší svobodu. Jednoduše chybí to pojítko mezi přepínáním dalších zápasů a vámi. Je to až moc okleštěné a je to škoda. Kdybych si měl vybrat, který kariérní mód je lepší, opět po krabici s titulkem FIFA.

Zjednodušeně řečeno toho fotbal od EA prostě nabízí více, a pokud už to nabízí, je to buď originální jako příběhový mód nebo dámský fotbal, případně to má větší hloubku. Jako by v Konami trochu podcenili oblast módů a řekli si, že to, co mají, stačí. Což by tak jistě bylo, kdyby letos konkurence nedokázala, že toho jde více, a jde to víc komplexně.

MYCLUB VS. ULTIMATE TEAM

Dva stěžejní a podobné módy proti sobě jsme přímo ještě nesrovnávali. Přitom je to vcelku škoda, oba mají svoje klady a zápory, jsou si podobné a přitom hodně rozdílné. V každém z nich si stavíte svůj tým, kdy začínáte povětšinou s horšími hráči a za výdělky ze zápasů si kupujete lepší a lepší fotbalisty. V PES řešíte nákupy přes agenty, tedy postavy, které mají přístup k určité skupině hráčů, například defenzivních záložníků nějaké ligy. A pokud takových agentů zkombinujete více, může i váš výběr obsahovat lepší hráče v užší skupině. Rozhoduje přitom losování. S agenty můžete dále obchodovat, a to bohužel v hodně nepohodlném rozhraní. FIFA nabízí obchodování přímo s konkrétními hráči, losovací systém souvisí se sbíráním kartiček. Rozdíl je v tom, že u EA se k těmto balíčkům můžete dostat vcelku velkým množstvím způsobů. Buď je kupujete, vyhrajete v turnajích nebo v novince FUT, ve které vyměňujete stávající hráče za jiné.

Na druhou stranu PES umožňuje složit funkční tým ze všech možných hráčů. Ti se spolu sehrávají a čím déle spolu hrají, tím více a lépe na sebe slyší.

Celkově je FUT letos hodně nabitý novinkami, které nejen hru zpestřují, ale dodávají jí o řád více soutěživosti, nežli tomu bylo v minulosti. Zároveň má však své limity. Neustálé propojování hráčů, jakousi nevůli k tomu, abyste si opravdu složili tým dle svého gusta z hráčů, které máte rádi. To znamená, že tlak na různé kombinace svým způsobem odpadá, protože je hráč nenásilně nucen k tomu, aby měl v týmu co největší shodu. Na druhou stranu PES umožňuje složit funkční tým ze všech možných hráčů. Ti se spolu sehrávají a čím déle spolu hrají, tím více a lépe na sebe slyší. Navíc se ještě zlepšují, a vy tak srostete se svým týmem mnohem více. Bohužel ale i to je ohromná nevýhoda nejen samotného MyClub, ale Pro Eva jako takového – on-line je v podstatě nefunkční. Extrémně dlouhé čekání na protivníky multiplayer téhle hry dokonale zabíjí. Samozřejmě lze hrát oba módy i proti počítači, ale to rozhodně není zajímavá varianta vzhledem k ostatním možnostem, které obě hry v tomto ohledu nabízí.

FIFA naštěstí takové problémy jako PES nemá, on-line multiplayer funguje na jedničku a prodleva hledání soupeřů se vejde pod 10 sekund. Zásadní ovšem je, že stejně bezproblémové to je ve všech on-line režimech hry, a pokud tedy toužíte hrát převážně proti lidem z celého světa, vyhněte se fotbalu od Konami obloukem. Bohužel, i v roce 2016 dokáže někdo takhle pokazit veledůležitou složku dnešních fotbalových her.

NOVÁČKOVSKÝ RÁJ

Trochu jinak je tomu u hry ve dvou a více hráčích doma. Tam si obě hry nemají vzájemně co vyčítat a fungují bezproblémově. Tady bude mnohem víc záležet, jak vám která hra na začátku sedne. Každopádně pro nováčky můžeme v klidu doporučit obě. V základu se ovládají velmi podobně, tudíž pokud se naučíte s jednou, můžete plynule přejít ke druhé. Ovšem platí, že FIFA nabízí komplexnější hru samotnou, tudíž se v ní musí hráč naučit více bránit, hrát tělem, což znamená větší výzvu celkově, a to i ve hře jednoho hráče. Zatímco PES je mnohem přímočařejší a pro nováčky možná i komfortnější, je v něm zase mnohem těžší trefit branku. Obě hry také nabízí velkou škálu tutoriálů, které jsou navíc pojaté zábavnou formou.

Pravda je však taková, že ve hře doma s kamarády se budete bavit u obou, a tady klidně můžeme hlásit remízu. Obě hry jsou dostatečně zábavné a dostatečně fotbalové na to, aby se u nich nemusel nikdo moc zbytečně rozčilovat. Nabízí spoustu vtipných momentů při různých chybách enginů a v obou padají moc pěkné góly. Tím pádem by u vás při rozmýšlení nad koupí měly vyhrát jiné faktory.

TAKTICKÁ BITVA

Jedním z nich může být taktika. Jestli má v něčem PES navrch, tak je to v této kategorii. Můžete být totiž hračička a zkoušet si různá atypická rozestavení, posouvat si hráče podle toho, kde se mají na hřišti pohybovat a ovlivňovat herní styl. To sice můžete i v případě letošního ročníku série FIFA, a to pomocí různých posuvníků, kdy můžete udělovat jednotlivým hráčům, co mají na hřišti dělat. Ovšem funkčnost tohoto řešení rozhodně není zdaleka tak detailní a hlavně pochopitelná. Mnohem více se nám v tomto ohledu líbí PES, který na to jde logičtěji a hlavně efektivně, kdy hráči zvolenou taktiku reálně dodržují i na hřišti.

FIFA 17 versus Pro Evolution Soccer 2017
i Zdroj: Hrej.cz

Tohle je takový táhlý problém série FIFA, ačkoliv už nikoliv tak bolestný nebo otravný. Taktické pokyny hráči dříve moc nedodržovali. Nyní více záleží i na jejich statistikách, a tudíž i ochotě či kvalitě v jednotlivých herních činnostech. Pořád to však má daleko k až pedantskému dodržování základního rozestavení a taktiky u PES. Zajímavé je i experimentování, a to napříč všemi režimy. Pokud tedy rádi blbnete s těmito nastaveními a je to pro vás to nejdůležitější, co může fotbalová hra přinést, budou z vás mít v Konami radost. PES je volba právě pro vás.

CHYTÁŠ, NECHYTÁŠ

Zajímavou kapitolou obou her jsou brankáři. Jak jste si mohli všimnout, tak v recenzi na Pro Evolution Soccer 2017 jsem zrovna chválou neplýtval, ba naopak. Nebojte se nic, kritiku by si zasloužili i gólmani z dílny EA, ale u každé hry kárám za něco jiného. Pokud si to detailně rozebereme a podíváme se na práci brankářů pěkně zblízka, zjistíme, že v PES jsou mnohem lépe rozpohybovaní. Jejich pohyby jsou ladné a navazující, zatímco FIFA je má škubavé, jakoby nedokonalé, čehož si všimnete při jakémkoliv zpomaleném záznamu. Dokonce si troufnu tvrdit, že mají mnohem méně animací zákroků oproti svým kolegům z japonské série.

Spolehlivost brankářů od EA je na mnohem vyšší úrovni i přes zjevné nedostatky v animaci.

Naneštěstí v PES jsou zase brankáři děsné díry, které se sice vrhají do střel a dohrávají každou situaci, jenže moc míčů vyráží, a to přímo na kopačky útočníků. Špatně vybíhají a svému týmu pomohou jen v případě, že to napálíte zblízka přímo do nich. To je v kostce doslova opak EA, jejichž brankáři sice sem tam nějaký kiks udělají, ale rozhodně to není pravidlem. Spolehlivost brankářů je na mnohem vyšší úrovni i přes zjevné nedostatky v animaci. Rozhodně není tak snadné je překonat a hlavně nedělají tolik chyb.

PÍSKEJ NĚCO, SAKRA

Dalším důležitým, ne-li klíčovým prvkem hry jsou rozhodčí. Je to také jedna z asi nejsložitějších a zároveň nejklíčovějších složek celé hry. Přeci jen, když rozhodčí píská zle, tak je zážitek ze hry také dost tristní. FIFA přichází s malým zázrakem a i přes komplikovanost všech možných kolizí je rozhodčí nesmírně citlivý. Nepíská „nefauly“, což si můžete krásně ověřit na opakovaných záznamech. Zároveň umně dává výhodu tak, aby si ten, kdo ji dostal, neťukal na čelo, a dokonce i hru tělem dokáže posoudit tak, že ten z loňského ročníku se může jít zahrabat do virtuální země.

Bohužel v PES je situace úplně jiná a v Konami by se měli od své konkurence začít velmi rychle učit, protože rozhodčí je v této hře totální parodií. Výhody dává naprosto nesmyslně (a ve hře více hráčů je to další hřebíček do rakve) a zákroky ohodnocuje často velmi neadekvátně. Přitom faulování v Pro Evu je mnohem složitější vzhledem k tomu, že hra tělem je zde odsunutá na druhou kolej a různé podrážení mimo skluzy se vidí málokdy. Tak tedy opět vítězí FIFA.

NA HŘIŠTI PLICHTA?

Nejklasičtější debata se na konto těchto dvou značek vede ohledně realističnosti. Přeci je ve výsledku celkem jedno, zdali má jedna z her propracovanější módy, když na hřišti je to pak nuda nebo šílenost. To se naštěstí neděje ani u jednoho z konkurentů a zcela vážně mohu konstatovat, že obě hry jsou po stránce fotbalové velmi dobré. I přesto nad svým rivalem FIFA velmi mocně vyčnívá.

Propracovaná hra tělem, skluzy odvislé podle rychlosti a váhy hráčů, realistický odskok balonu, ale co je mnohem podstatnější - samotná plynulost hry. Hráči si při autu doběhnou pro míč. Zakopávají ho, když se na hřišti objeví dva. Rozehrávají standardky okamžitě po odpískání, pokud to situace vyžaduje. Jednoduše ta hra běží přirozeným tempem. Není to rušivé, prostě se hraje fotbal. FIFA má tu obrovskou výhodu, že se drží jednoho směru. Nemusí nutně být správný, ale nejsou v ní situace z PES, kdy na jeden realistický prvek (kolize po skluzech), jsou dva nerealistické. Dobře je to vidět na pohybu hráčů, kteří mají při normálním běhu velmi věrné pohyby, ovšem jakmile zasprintují, je realističnost ta tam, je to najednou děsně strojové. Nemluvě o nákopech do balonů, který jako by nic nevážil a nabírá neuvěřitelnou rychlost, aby se posléze nesmyslně zastavil.

U hry od EA má člověk naopak sem tam pocit, že tenhle gól už přece dal.

Přitom pokud se bavíme o gólech, tam si troufnu říct, že je Pro Evo mistrné. Padají opravdu krásné góly po všemožných situacích, závarech, střelách z dálky, dorážkách - a působí to neskutečně dobře. U hry od EA má člověk naopak sem tam pocit, že tenhle gól už přece dal. Sice je to zase posun oproti loňsku, a to značný, přesto ve výsledku padají hezčí góly ve fotbalu od Konami. Nevím, čím to je, ale člověk z toho stejně nemá takovou radost. Jako kdyby snad hráče nevtáhl japonský fotbal tolik do hry. Může to být i chyba ozvučení, kdy FIFA atmosférou svého konkurenta dost válcuje, i když za tu cenu, že je pro někoho možná až moc rozjuchaná.

SEŠ CELEJ OD BLÁTA

Dostáváme se ke grafice. Oba ročníky vypadají krásně a mají svá specifika při nasvícení scény. FIFA je taková víc „hutná“, až filmově nasvícená. PES je zase takový zvláštně mdlý, ale nijak rušivě, spíše tak japonsky, prostě je syrovější. Má nádherné detaily hráčů, třeba zablácené kopačky. A oproti hře od EA také uvěřitelnější obličeje a celkově reakce hráčů. To samozřejmě oceníte hlavně v opakovačkách - máte pocit, že opravdu sledují hru, radují se, nadávají tak nějak lépe. FIFA je v tomhle víc gumová, počítačová a umělá.

FIFA 17 versus Pro Evolution Soccer 2017
i Zdroj: Hrej.cz

Jestliže Pro Evo nevládne v detailech ve hře, tak prostě vládne v detailech grafických. Pohyby hráčů mají mnohem lepší a plynulejší animaci, míč i hráči se skutečně boří do trávy, tohle vypadá jednoduše nádherně. Jenže toho si všimnete skutečně jen z opakovaných záběrů, v nichž PES také jednoznačně dominuje. Přinejmenším v těch automatických vykouzlí skutečně užitečné záběry, na rozdíl od konkurence ze stáje EA. Při pohledu shora, tedy v nejklasičtějším podání, je přesto subjektivně hezčí FIFA. PES vládne až v záběrech zblízka.

VÍTĚZ JE JEN JEDEN

Ačkoli se to může zdát kruté, FIFA je letos o několik mil dál. A to jak co se hry i jejich možností týče, tak i bezproblémovou funkčností všech herních prvků. Každý nováček i zkušený harcovník si ji brzo osedlá, v ničem se neztratí. Všechno, co titul umožňuje, funguje s lehkostí. Výsledná hra na hřišti je mistrně propracovaná. A hlavně - je specificky konzistentní, nic vás nepřekvapí a nastolený trend jednoduše drží. Pro Evolution Soccer na druhou stranu jakoby nevěděl, co vlastně chce dělat, kam směřovat. Je to takové celé napůl. Rozhodně to není špatná hra, nicméně v tuto chvíli stojí v opravdu velkém stínu. Doporučil bych ji tak spíše hráčům, kterým FIFA z nějakého důvodu nesedí. Všem ostatním ale radím sáhnout po titulu od EA, protože je jednoznačně lepší. A pokud v Konami nezažehnou opravdovou revoluci a EA Sports udrží nastolený trend, bude tomu tak ještě dlouho.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama