Článek Fantom staré Prahy

Fantom staré Prahy

Martin Kaller

Martin Kaller

17. 3. 2009 23:00 1
Reklama

Další starší česká společenská hra, mající svůj předobraz v zahraniční verzi - známé jako Scotland Yard. Obě edice jsou dnes k mání v moderním hávu, nicméně Fantom je cenově stále výrazně přístupnější. Podobně jako u Stratega v něm uplatníte strategické uvažování, dobrou paměť a jistou anticipaci tahů soupeře, resp. logické vyhodnocení jeho možností. Neboli také při zdejším hraní zcela odpadá prvek náhody, vše je jenom ve vašich vlastních rukou. Potažmo v hlavě.

Fantom je hra pro dva až šest hráčů, kdy jeden zosobňuje tajemného zločince, prchajícího ulicemi staré Prahy před pěticí detektivů. Pro pohyb všech zúčastněných poslouží trio pro svou dobu charakteristických dopravních prostředků, jako je kupř. drožka, kterými se lze přepravit na určitá místa na herním plánu. Každý z detektivů ovšem má - na rozdíl od fantoma, omezené možnosti pro jejich využití. Také z toho důvodu musí s jeho polapením chvátat. Fantom se přitom pro poskytnutí nutného vodítka detektivům pravidelně objevuje na herním plánu. A zase mizí. O jeho dalších pohybech a možném výskytu se pak detektivové více dozvídají právě díky kartičkám, zohledňující jím použité dopravní prostředky.

Pokud bezprostředně po svém odhalení fantom použije např. takové taxi, získáte v roli detektivů celkem jasné povědomí, na kterých místech se posléze může nalézat. A tak se pomalu, ale jistě stahuje smyčka vedoucí k jeho definitivnímu dopadení. Fantom sice má několik nouzových únikových cest, jako je alternativa dvojtahu. Ale přesto platí, že ve většině her je nakonec tím, kdo prohrává. Ve výše naznačené verzi Scotland Yard je přitom situace vyrovnanější. A to především díky speciálním tahům, kdy fantom (pro zdejší potřeby ovšem Mistr X) využívá jízdy načerno, při které nelze zjistit, jaký dopravní prostředek vlastně použil. A tudíž ani nelze odhadnout, kterým směrem se mohl vydat.

On je vůbec Scotland Yard celkově vydařenějším dílem, kupř. i díky šikovně designovaným, průhledným herním kamenům symbolizujícím figury všech hráčů na plánu. Nebo nejrůznějším neoficiálním modifikacím, mezi kterými najdete např. mód, v němž je to naopak neviditelný Mistr X, který tu nemilosrdně nahání detektivy. Nebo je z něj surový bombový atentátník, jenž může na detektivy nachystat prudce výbušnou past. Tito zase v jedné takové modifikaci mohou mít k ruce "práskače", umístěné na herním plánu pro odhalení Mistra X, který skrze danou lokaci prochází.

Nicméně vraťme se na závěr zase "domů", pro zhodnocení českého produktu. Výše uvedené věty nic nemění na skutečnosti, že okopírovaný Fantom je skutečně pozoruhodná hra s maximálně jednoduchými pravidly a přitom je dostatečně sofistikovaná a zábavná. A nezabere ani mnoho času, jedna partie trvá pár desítek minut. Pravdou sice je, že hráč v kůži Fantoma musí udržet hodně pokerovou tvář. Jistě by mu to šlo lépe, kdyby měl mapu a prostor takříkajíc separé, jenom pro sebe. A hráči se z jeho pohledů a počítání nesnažili dovtípit, kde se právě skrývá. Sluší se zmínit, že Fantom může v některých kritických situacích i podvádět a ani zpětná kontrola, po skončení hry, neboť si své tahy zapisuje, na to vůbec nemusí přijít. Ale nerad bych, aby tahle závěrečná kritika nějak příliš devalvovala výsledné, navýsost pozitivní resumé.

Resumé: Přes některé negativní aspekty a jistou herní nevyváženost jde o titul, který si zcela jistě zaslouží vaši zvýšenou pozornost. Příznivá cena, vcelku kvalitní provedení (hlavně mapa je jako živá) a hlavně brilantní nápad předurčují Fantoma staré Prahy k úspěchu! Na druhou stranu, pokud vám nevadí vyšší investice, Scotland Yard je nakonec lepší alternativou.

Hru k testování zapůjčila Planeta her.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama