Článek Earth Reborn

Earth Reborn

Martin Kaller

Martin Kaller

27. 12. 2011 23:00 1
Reklama

Jedním z nejzajímavějších přírůstků na poli deskových her poslední doby je Earth Reborn. Jde o velice sofistikovanou tahovou akci od Christophea Boelingera, mj. autora výtečného Dungeon Twistera. Earth Reborn navíc nabízí skutečně propracované příběhové pozadí, které dění ve hře zasazuje do vzdálené, postapokalyptické budoucnosti.

Svět po jaderné válce

Zdejší vize průběhu 21. století je přitom jakousi předmluvou k událostem ve hře. Vše začíná neradostným pohledem na postupně eskalující napětí ve světě, vrcholící jaderným válečným konfliktem. Ten vyhladí téměř veškerý život na zemi. Pro potřeby hry se následně soustředíme na osudy dvou přeživších táborů, které se několik trudných staletí po zmíněném konfliktu snaží přežít v podzemních městech. V obou případech se však dočkáme trochu odlišného vývoje událostí. Na jedné straně totiž vykrystalizuje vojenská síla, nazývající se Norad, která se snaží nastolit starý řád věcí. Na druhé pak máme podivné Salemity, zvrácenou sortu lidí, oživující své mrtvé, ze kterých by měli povstat otroci a bojovníci, pomocí nichž by si Salemité podrobili nový svět!

Nový konflikt

Karty jsou tedy do začátku rozdány. Na výběr jsou dvě znepřátelené strany, které pak pro potřeby hry reprezentuje několik nenabarvených plastových miniatur. Síly Noradu tu zastupují např. agilní Vasquezová, coby průzkumník a sniper, či obrovitý robotický mech, schopný bez problému rozebrat betonové stěny bunkru. Salemitské složky se zase, skrze své zombie vojáky, specializují na boj na blízko, potažmo oživování padlých, co jim tak zaručují neustálý přísun nových sil. Charakteristickým zástupcem téhle strany je Jack Saw, který by mohl posloužit jako reklama pro film Texaský masakr motorovou pilou.

Earth Reborn nabízí v základu devět velmi různorodých scénářů pro hru dvou hráčů, resp. sedm scénářů pro hru tří nebo čtyř hráčů. Každý s vlastním příběhem a každý s předem určenými parametry pro hraní. Jsou tedy předpřipravené všechny herní aspekty, počínaje mapou, přes zúčastněné figury a jejich základní vybavení a konče úkoly ke splnění. Úkoly jsou přitom velice variabilní a bývá jich hned několik, s různým bodovým zhodnocením. Od čehož se v závěru, po odehrání posledního kola, odvíjí resumé, kdo že se vlastně stal vítězem hry. Pro ilustraci. V jedné misi musí útočící Salemité postupně zamořit interiér bunkru smrtícím virem, potažmo zlikvidovat obranné síly. V jiné zase uhlídat zajatce, resp. z něj formou mučení vyzískat žádané informace, atp.

Velké herní možnosti na malé mapě

Earth Reborn nabízí pro potřeby konfliktu nevelkou, na čtverečky rozdělenou mapu především interiérových lokací, kde oceníte nevídaně vysokou míru interakce. Tato samozřejmě probíhá jak mezi jednotlivými účastníky konfliktu, tak v rámci herního prostředí. V něm je přitom pamatováno na takové detaily, jako odpojení elektřiny, či eventualitu narušení radiové komunikace. Prvně uvedené usnadňuje prostup jinak uzavřenými místnostmi (jakkoliv každé dveře tu lze samozřejmě rozbítJ. Ve druhém případě zase můžete citelně snížit akceschopnost nepřítele.

Abychom si zcela rozuměli. Navzdory epickému příběhovému záběru je dění na herní mapě nezřídka dosti komorní, dočkáte se střetu vždy jen několika málo vybraných jedinců. Pro příklad, v jedné misi máte k dispozici tříčlenné Noradské komando infiltrující malou základnu Salemitů o počtu pěti lidí. Zřejmý konfrontační rámec je příhodně umocněn řadou nápadů. Řeč je o alternativě pokládání nášlapných bomb a časovaných výbušnin. O možnosti omráčení a následného zajetí protivníka. Či o velice efektivní provázanosti aktivit více postav v rámci celého týmu – a nemusí nutně jít jenom o společný, patřičně zdrcující útok na vybraný cíl!

Každá postava má celou řadu klíčových schopností a atributů, jako je odolnost či nosnost. Přičemž zrovna nosnost hraje významnou roli v momentě, kdy se vám v některé z místností podaří nalézt něco skutečně zajímavého. Takových věcí je tu přitom celá řada. Vyjma standardních zbraní - střelných, jakož i pro střet nablízko, se na každé mapě porůznu nacházejí různé nástroje pomáhající vám snáze se vypořádat s úskalími mise. Kupř. takový jet pack pro téměř neomezený pohyb. Kevlarová zbroj, znatelně vylepšující šance na přežití. Munice. Lékárnička. Anebo detektor pohybu, díky němuž dokážete lépe reagovat na aktivity nepřítele.

Od jednoduchých začátků k obtížným koncům

Bylo by na tomto místě dobré předznamenat, že všechny scénáře jsou vlastně výukové. S každým dalším se tohle hraní lehce komplikuje. S každým dalším se totiž seznamujete s novými a pokročilejšími pravidly a herními nuancemi, které ve výsledku znamenají více herních možností a celkově zajímavější průbě akce. Ve výsledku tak Earth Reborn představuje nebývale komplexní počin, u kterého vskutku vydatně potrápíte šedou kůru mozkovou. Nicméně své si k vaší taktice a umně vymyšlenému plánu nakonec řeknou i kostky, vyhodnocující výsledky všech akcí.

Po odehrání všech scénářů, či pochopení celých pravidel, se již nemusíte nikterak omezovat. Pak lze začít stavět vlastní mapy s náhodně generovanými úkoly ke splnění, čímž hra samozřejmě dostane úplně nový náboj a rozměr. Za sebe musím říci jen tolik, že se mi více zamlouvaly partie pro dva hráče, ale sehrát se to tady kvalitně dá i ve čtyřech lidech!

Resumé

Earth Reborn je opravdu skvělá deskovka. Sice se najdou i některé mouchy, jako je zprvu lehce nepřehledná herní mapa. Nicméně nevídaná variabilita v hraní musí být výzvou pro každého trochu hardcore hráče. S tímhle samozřejmě souvisí skutečnost, že pro to, abyste si Earth Reborn plnohodnotně užili, musíte věnovat hodně času „tréninku“. Pokud tomu tak ale učiníte, bude vám odměnou velice inteligentní hra, která snese nejpřísnější kvalitativní měřítka.

Oficiální stránka

Za zapůjčení děkujeme obchodu Planeta Her

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama