Článek E3 blog: O Sony a její havěti

E3 blog: O Sony a její havěti

pavel.dobrovsky

pavel.dobrovsky

6. 6. 2011 22:23 1
Reklama

Jedna z věcí, které jsou na Americe špatné jsou drobné. Je jich hrozně moc a nafukují peněženku jako nádor. Kdo se v nich má vyznat? Počítejte se mnou: cent, dime, čtvrťák, půl dolar a možná ještě nějaké mezistupně, které jsem zatím neobjevil.

Jedna z věcí, které jsou na Americe dobré, jsou prodavači. Vysypu před nimi na stůl kopec mincí, který už vypadá skoro jako malý alpský masiv a řeknu: „Je mi líto, ale já se v tom nevyznám. Můžete si vzít, co potřebujete a zbytek mi vrátit v papírových penězích?“ Obvykle pak přijde řeč na to, odkud jsem.

„Z České republiky?,“ podivil se jeden. „A to je v....,“ zatápal. „V Evropě,“ pomohl jsem. A protože bylo vidět, že se stále nechytá, tak jsem dodal, že je to vlastně Československo. A už bylo jasno. A co tu dělám? Reportuji o videohrách. A pak nastane ta příjemná chvíle porozumění, kdy si povídáme o Call of Duty nebo Gears of War či Uncharted.

Takže ty drobné nakonec přece jen nebudou tak špatné.

Herní identita je v těch Američanech, se kterými jsem se bavil na ulici, silně zakořeněná. Hrají hry, znají je, baví se jimi. „Dneska večer jdu na herní party u výstaviště,“ oznámil mi třeba postarší muž v bistru u Sultána (jejich felafel doporučuji!). Proto by nemělo překvapovat, že na tiskovce Sony se po každém herním oznámení zvedla vlna nadšeného hýkání a tleskání. Resistance 3? Velká bouřka. Uncharted 3? Hromobití.

Těžko říci, kolik bylo mezi uváděnými šesti tisíci návštěvníky sportovního stadiónu novinářů, a kolik tvořili právě fanoušci a – citlivky prominou – nerdi. Jejich promíchání do jednoho chumlu je od Sony dobrým taktickým krokem. Novináři uslyší nadšené reakce davu a to se promítne do jejich reportování o události. Pokusíme se být co nejobjektivnější, takže hned první poznámka v notýsku zní: „Nefunguje klimatizace.“ Což v zadních řadách po strop naplněného stadiónu dobře poznáte a s nelibostí nesete.

Životabudič

Nutno přiznat, že letos se Sony skutečně nemá za co stydět. První housle bude v debatách po celém světě hrát handheld PS Vita, který se snaží tvářit, že NGP nikdy neexistoval a on je tím pravým plnokrevníkem do stáje výkonných kapesních mašinek. Zatím to není jisté, ale určité sympatické náznaky říkají, že Sony bude kolíkovat svůj prostor na trhu zdůrazňováním kreativního přístupu. Však bylo slovo handmade v jednom videu změněno na handheld a editaci tratí v ModNation Racers bylo na konferenci věnováno podezřele hodně času.

S vytvářením a udržováním fanouškovské a stavitelské komunity má Sony ostatně své zkušenosti již od LittleBigPlanet (též na Vita) a jestli se jí podaří nastartovat u PS Vita podobně početnou a plodnou základnu, tak se handheld jasně vydělí od konkurence. Samozřejmě nebudou chybět audiovizuální modelky jako Uncharted: Golden Abyss anebo Street Fighter vs. Tekken, které ukážou, že nový hardware je prostě světový.

Rychlému šíření pomůže i přijatelná cena. Ptali jsme se po ukončení konference návštěvníků na dojmy a řada z nich uváděla cenu jako rozhodující faktor. Jen by bylo zajímavé zjistit, kdo přesně je zodpovědný za cenovou politiku 1 dolar = 1 euro. PS Vita (s wifi, bez 3G) totiž bude stát buď 249 dolarů nebo totéž v eurech. Zapomínat by se nemělo ani na 3G verzi, kterou v USA bude podporovat firma AT&T, což vzbudilo na konferenci výraznou vlnu vzdychání, bučení a dalších citoslovcí vyjadřujících znechucení.

Pohyb ve třetí dimenzi

Vedle nového handheldu Sony hodlá výrazněji tlačit Move pro hry na PlayStation 3. Srdce mě zabolelo, když jsem si vzpomněl na Kena Levina, jak před lety v New Yorku vysvětloval, že ovládání myší a klávesnicí musí být vytvořeno s citem pro přirozenost a plynulost hraní. A teď stojí na pódiu s jakousi podivnou historkou o tom, proč Bioshock: Infinite bude podporovat Move. Nevypadal moc přesvědčeně a poměrně rychle zmizel. Povytažené obočí je na místě.

Zato Medieval Moves – to je panečku jiná. Triviální pochod hradem, ve kterém panáček zabíjí jiné panáčky šípy, mečem anebo hvězdicemi padne Move na tělo jako dobře ušitý oblek a i přes odlehčenou prezentaci vyžaduje pořádnou dávku soustředění a přesnosti. Když nepočítáme Star Trek (který z Mass Effect vybral akční pasáže a z Dead Space skriptované dramatické chvilky) a nové NBA, tak to budou právě Středověké pohyby, které mohou u Move pohnout ledy.

Technologie se ubírá směry, které jsou někdy obyčejnému smrtelníkovi naprosto nepochopitelné. Jak si vysvětlit čtyřiadvaceti palcovou televizi, která podporuje nejen 3D obraz, ale navíc hraní ve dvou tak, aby každý hráč viděl obraz na plné ploše?! Stačí k tomu 3D brýle a každý hráč bude dostávat jiné obrazové informace – zní to trochu fantasticky, zvlášť, když se přidá cena 499 dolarů. To už je panečku dost zásadní argument, proč si pořídit novou televizi – zvlášť, jestli ještě nemáte fullHD. Jenže zabrzděte své koně - otazník, na kolik bude takový obraz ostrý a kontrastní, samozřejmě stále čpí ve vzduchu a dokud se na vlastní oči nepřesvědčíme, tak do obchodů nebudeme utíkat.

Hvězdný prach

Kromě jasných komerčních trháků Uncharted 3 a Resistance 3 v nás nejvíc zájmu vzbudil odvážný krok islandského studia CCP („My jsme z té země, jejíž sopky vám kazí transatlantické lety,“ zavtipkoval šéf studia) propojit hru Dust 514 s vesmírem EVE Online, který je výhradně PCčkový. Z takového projektu ambicioznost přímo cáká na všechny strany, jenže v Americe je situace CCP nejistá. Firmu a její hru nikdo moc nezná (jak svědčil i skoro neslyšitelný potlesk v sále) a aby přitáhla dostatečnou pozornost, bude muset používat ostré lokty a obstát v konkurenci zavedených titulů. Určitě jim budeme držet palce, aby se jejich Dust nezměnil v prach. Co vy? A na závěr: víte, co bylo opravdu dobré? Že Sony hned z kraje konference nasadila pokorný výraz a omluvila se za problémy PSN spojené s nahackovanou databází. Bod navíc za to, že celou věc arogantně nepřešli, ale přiznali chybu a ujistili všechny, že se už nebude opakovat.

Přesto celé show zůstávají i dlouholeté bolístky – například úmorně dlouhá doba konference a Jack Tretton, který by si měl namontovat nějaký hlasový modulátor, aby nepůsobil jako tatík uspávající své děti pohádkami.

Mimochodem , ta klimatizace pak přeci jen spustila.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama