Atom Zombie Smasher Článek Zombie útočí: dvojitá porce mozků

Zombie útočí: dvojitá porce mozků

Vladislav Burian

Vladislav Burian

19. 2. 2011 23:20
Reklama

Snad každý z nás na ně tam či onde narazil. Vyškrábali se zpod drnu, jsou vyzáblí a jejich chatrné tělo se pomalu rozpadá vlivem okolního prostředí. Smrad na hony daleko a nepříjemný, zastřený pohled dává jasně najevo, s kým máme tu čest. Mrtví spoluobčané se totiž rozhodli, že si svou chvilku na povrchu země o nějaký ten čas prodlouží, a cestou zabijí několik žijících nešťastníků. My hráči to však můžeme jen a pouze kvitovat. Po velikánech jako třeba Left 4 Dead, Resident Evil, Stubbs the Zombie a v posledních měsících do nebes vynášených Plants vs. Zombies se o své místečko ve dvoraně slávy zombie titulů poperou dvě novinky: Atom Zombie Smasher a Trapped Dead.

Atom Zombie Smasher

Ačkoliv jsme si ve spojení se zombíky zvykli spíše na krvavé akce, kdy jako jediný či jeden z posledních přeživších zachraňujete celičký svět, jistě nepohrdneme ani žánrem strategickým. Vývojáři z Blendo Games (autoři her Flotilla, Gravity Bone a Air Forte aj.) se rozhodli vydat po této o něco méně vyšlapané cestičce se svým nejnovějším dílkem jménem Atom Zombie Smasher - realtime strategií s prvky „Tower Defense“ - kde se za pomoci několika druhů bojových jednotek vydáváte jakožto chrabrý velitel evakuovat své spoluobčany ze spárů polomrtvých emzáků. A co by to bylo za hraní, kdybychom tyto hordy protivníků, snažících se ovládnout celou zemi, neodpravili na onen svět.

V kůži velitele leží celý záchranný moloch pod vaším velením. Pro záchranu fiktivního Neuvos Aires máte k dispozici neustále záchranářský vrtulník a k němu náhodně generované jednotky jako oddíl sniperů, dynamit, jakýsi svolávač nepřátel, miny, barikády, raketomet země-země a mnoho dalšího. Samotná hra se pak skládá ze dvou na sobě závislých fázích. První se nese v duchu taktizování, a sice rozestavování jednotek po mapce, abyste to měli při evakuaci obyvatel co možná nejsnazší. Zombie se totiž do města hrnou ze všech stran, a je proto nutné myslet komplexně a pokud možno nenechat ani jednu vlnu projít bez jediné ztráty. Jakmile je rozestavení dle představ, volba se potvrdí a hurá do boje, druhé fáze hry. Zde si největší pozornost zasluhuje evakuační vrtulník, jenž si to šine na předem definovaný plácek, kam už se sbíhají civilisté (vyobrazení zlatě zbarvenými čtverečky) z celého okolí, mezi nimi vědci (v barvě světélkující modré), přičemž určitý počet vysvobozených vědátorů vám dává možnost vyvinout novou utilitku do boje. Stávajícím aparátům pak můžete vylepšovat bojové atributy dle úspěšnosti při akci.

Jediným východiskem, jak se posunout hrou dále, je zachránit povětšinou minimálně šedesátku obyvatel a pokud možno nepřátelské řady zase co nejvíc oslabit. Když však emzáci zamoří zalidněnou oblast víc jak turecká telenovela podvečerní televizní program, dochází na mise s jediným úkolem – vyčistit region od všech cizáckých jednotek v časovém limitu, označujícím příchod večera. Každá ovládaná báze se totiž stará o přísun bodů do celkového skóre, přičemž dosažení předem stanoveného limitu rozhoduje o úspěchu, respektive neúspěchu v celé kampani.

Herní část nepatří mezi nejdelší, odehrajete ji za pouhých pár hodin. Díky až extrémní znovuhratelnosti se však z Atom Zombie Smasher stává zábavný počin na nejedno odpoledne. Společně s vynikající hratelností a příjemným audiovizuálním zpracováním titul představuje lehce zdůvodnitelný kauf.

Hodnocení hry: 8/10
Výrobce: Blendo Games
Hratelná demoverze: K dispozici zde!

Trapped Dead

Myslíte si, že jsou poslední roky dobou relativního klidu? Ale kdeže! Stačí se při vyjížďce za kempinkem zastavit u benzínové pumpy, kde vás místo sličné dámy přivítá rozpadající se hnusák, zajímající se místo počtu načepovaných litrů spíše o vaše vnitřnosti. A přesně to se stalo klukům jménem Gerald a Mike Reed, dvěma studentům zasazených do role úhlavních hrdinů počinu Trapped Dead. Scénář se odehrává v období počátku osmdesátých let v malebném městečku Hedge Hill při Kansas City v americkém státě Missouri. Do obyvatel se zde pustil kukuřicí rozšiřující se virus, pohrávající si s jejich genetickou informací. O zábavu je tak rázem postaráno. Tedy aspoň, máte-li rádi naklepávání cizáckých zadnic baseballovou pálkou a dalšími hračičkami.

Hra je koncipována jako izometricky viděná akce, kdy ovládáte shora sledovaného jednoho či více hrdinů. Další společné znaky bychom nalezli například u známého Desperados, Commandos a dalších podobných her. Nikoho tak asi nepřekvapí ovládání veskrze pomocí myši, kdy se levým myšítkem řídí pohyb a akce, pravým pak útok. K dispozici je také nevelký inventář (kam lze schovat lékárničku, náboje, zbraně atd.) a možnost volby pohybu rozvážnou chůzí, sprintem nebo v kooperaci s dalšími účastníky mise.

První kroky po boku Trapped Dead zavedou hráče na již zmíněnou benzínku, kde je seznámen s základními instrumenty. Nestačíte se však pořádně ani rozkoukat, když už si to šinete mezi desítkami pochodujících těl. Nikoho nepřekvapí zjištění, že ona slečna na benzínce nebyla vetchá diva, ale problém má mnohem hlubší rozměr. Během cesty narazíte na několik dalších postav (jako šerif John, ostřílený mazák Bo aj.), přičemž některé z nich dostanete také do svých rukou. Bohužel ani tento fakt nekazí dojem z až přílišně laciného námětu, hodícího se v lepším případě pro béčkový film. Pojmete-li ale hru z pohledu co možná nejvíce vystříleného olova a příběh upozadíte, pak jste ideálním konzumentem Trapped Dead.

Tímto však stinné stránky nekončí. Nemile nás totiž překvapilo také neposedné ovládání, kdy je potřeba čas od času přepotvrdit zvolenou akci myší, jelikož tu původní hra nezaznamenala. Většinu lidí (krom hardcore hráčů) také zarazí v některých pasážích až přehnaná obtížnost, což ve spojení s neideálním systémem ukládání jen na předem určených (někdy dost nešikovně) místech, nevěstí nic příjemného. Naše hodnocení tedy odpovídá spíše běžnému hráči, a proto holdujete-li podobným akcím a pokud místo splněných dobrých skutků raději počítáte zmasakrované emzáky, nějaký ten bod si k pětce připočtěte. V opačném případě jde o silně průměrný titul, jenž moc nezklame, ale ani neuchvátí!

Hodnocení hry: 5/10
Výrobce: Headup Games GmbH, Crenetic Studios
Hratelná demoverze: K dispozici zde!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama