DotA 2 Článek DotA 2 - dojmy z hraní

DotA 2 - dojmy z hraní

Maggot

Maggot

28. 11. 2012 23:37 43
Reklama

Jak těžké je nastoupit do rozjetého vlaku? Nesmírně těžké, o čemž ostatně mluví i oblíbené české rčení. Defense of the Ancients 2, neboli Dota 2, jak ji všichni znají, je ten typ MOBA hry, která se o něco podobného snaží, ačkoliv by ji zdárně mohla nahrávat bohatá historie, stojící za vznikem žánru. Arénové soutěže si v akčních real-time strategiích žijí vlastním životem, a tak se nám Valve pokouší prodat hned několik důvodů, proč bychom vlastně měli považovat Dota 2 za nejlepší MOBA hru obecně. Jak se vlastně opravdová hra na hrdiny hraje v aktuální verzi?

"I dont need u!"

„Go mid U noob!“ jest hláška, kterou vás uvítají spoluhráči v primárně multiplayerové záležitosti očividně určené jen pro ty nejodolnější povahy. MOBA, neboli multiplayer online battle arena, jako žánr vznikla s modifikací Dota pro WarCraft III. Základem je symetrická mapa, po níž se prohání dva týmy hráčů ovládajících unikátní hrdiny v doprovodu umělé inteligence v podobě nezávislé proudících armád vojáků. Zvítězí ten, komu se dříve podaří zničit hlavní budovu opozice. Týmová, strategická… to jsou přídomky komunikující jen s opravdu sofistikovanými herními mechanismy, no ne? To není případ druhé Doty, popravdě, její skelet patří k těm nejjednodušším vůbec. Onen důraz na taktiku je ale kritický.

A pokud tedy ke hraní nepřistoupíte zodpovědně, počítejte s tím, že vám to živí hráči dají sežrat i s vašimi vnitřnostmi. Je známo, že kolem MOBA her se utvořila jedna z nejhorších komunit, co se obecné morálky týká, tudíž se připravte na krušné začátky. Dota 2 je ovšem z věcného hlediska a bez ohledu na základnu hráčů opravdu zábavná a jak vidno, je dohled Valve coby zkušeného herního studia a distributora zcela patrný a to zejména z technického hlediska.

Po stránce grafické se Dota 2 nijak nevymyká konkurenci v podobě momentálně vedoucí League of Legends. Barevná stylizace příjemným způsobem zosobňuje souboj dobra a zla, samotné modely prostředí a běžných jednotek pak nepřináší žádnou velkou revoluci. Hrdinské postavy jsou naopak bohaté jednak svým nápaditým dizajnem, ale také rozličným způsobem použití. A taktika je ve spojení s tím „pravým“ hrdinou základem úspěchu.

Hraje se ve dvou týmech po pěti hráčích s cílem zdecimovat soupeře hrubou silou. Mapa je pak bludištěm kombinovaným s jednoproudovými dálnicemi. Můžete zvolit postranní cestičky, díky nimž se vyhnete například obranným věžím, jež jsou pro hrdiny na nízkém levelu fatální. Zároveň má ale nepřítel velkou výhodu v tom, že může zkrátka mnohem jednodušeji bez vaší asistence pobít neustále se objevující a na nepřátelskou základnu směřující jednotky vaší armády. Hra v podstatě běží nezávisle na vás, působení vás coby hrdinů ovšem rozhoduje o převažující straně vah.

"Go right or ill report you"

A fakt, že je Dota 2 momentálně v Early Access stavu, kdy si můžete zakoupit předčasnou vstupenku do rozpracované verze hry, jen nahrává faktu, že s vámi nebude zacházeno v rukavičkách. Vzhledem k absenci jakýchkoliv výukových režimů, které Valve teprve připravuje, se budete učit stylem pokus-omyl-desítky urážek-deprese. Pro nováčka budou počátky extrémně nepříjemné, popravdě, neurvalost netolerantních hráčů je může dovést až k tomu, že na hru zkrátka zanevřou, což by byla škoda, jelikož relativně jednoduchá a rychlá hratelnost ve spojení s RPG prvky působí více než pozitivně na hráčskou psychiku, která je neustále motivována sebezlepšováním.

Ve veřejných místnostech se totiž najdou tací, kteří jen těžko tolerují fakt, že hrajete s určitým hrdinou, využíváte jeho schopnosti jiným způsobem nebo se upínáte k jinému hernímu stylu. Doražte hrdinu nepřátelského týmu dříve, než váš kolega a dočkáte se rady, abyste se zabili a šli se zahrabat. Pokud chcete podobným situacím předejít, jelikož se jim v ostré praxi v přítomnosti ostřílených matadorů nevyhnete, dejte dohromady vlastní partu a experimentujte.

Největším lákadlem Doty je opravdu magický počet rozličných hrdinských charakterů, které takřka kompletně odkazují na kořeny bájného Warcraftu. V aktuální verzi je k dispozici přes 90 unikátních postav s originálním vzezřením i schopnostmi. Právě od výběru postavy, s níž budete hrát a kterou budete v průběhu zápasu vylepšovat, se dále kriticky odvíjí týmová taktika. Tankující postavy by neměly chybět v centru konfliktu, bez doprovodu léčitelů a podpůrných postav jsou ovšem v jeden moment stejně důležité jako bezradné. Obecně totiž platí, že i sebesilnější hrdina na maximální úrovni toho sám příliš nevydrží, a tak vás zkušenosti s odehraným časem doženou až k tomu, že se zkrátka začnete družit.

"You play like your fucking dog"

A pokud je družení doprovázeno chytrou týmovou koordinací, jste na dobré cestě za vítězstvím. Využívání a vylepšování vašich speciálních schopností posléze opět koresponduje s typickým využitím postavy. Dálkový charakter s puškou, Sniper, se například pyšní útokem Assassinate, kterým zraní hned několik postav najednou v okolí vystřeleného projektilu. Mrazivý Ancient Apparition disponuje otravnými zpomalovacími kouzly, zatímco Axe slouží jako ideální jednotka pro souboje tělo na tělo. Podobně lze rozebrat jakoukoliv postavu, jak již bylo řečeno, všechny jsou originální v každém slova smyslu a tvoří tak největší údernou jednotku v takřka celém žánru. Pro začátečníky jsou posléze nejvýhodnější právě postavičky s útoky na dálku.

Vyváženost a využitelnost některých hrdinů je v tuto chvíli samozřejmě dosti diskutabilní. Zatímco na některé postavy nenarazíte celou věčnost, určité tváře se opakují se smrtelnou pravidelností. Stejně jako v případě jakýchkoliv jiných multiplayerových her byste se tedy měli snažit upnout k jedné věci a té se držet, dokud v ní nebudete opravdu dobří. Pravdou zůstává, že devastující účinky mnohých tankujících jednotek jdou často ruku v ruce s frustrací. Levelováním postavy, sbíráním zlaťáků přirozeným procesem či dorážením nepřátel a následným nakupováním vylepšení a nového vybavení lze vytvořit ideálního hrdinu, který bude užitečnou posilou týmu. Stejně jako celá Dota 2, i tento proces je během na dlouhou trať, s níž bude potřeba dlouho a intenzivně experimentovat.

Problém je ten, že nejenom komunita, ale i hra samotná od vás v této fázi tak nějak podvědomě čeká, že od začátku dokonale víte, co děláte. A zatímco v jiných hrách může hráč tutoriál rovnou přeskočit, jelikož má dostatek času se postupně učit, v případě MOBA her je společnost jej obklopující až příliš striktní. Proto může být absence výukových módů nebo alespoň encyklopedického slovníčku pojmů pro začátečníky velice frustrující. Jakmile se vám ovšem herní principy dostanou do ruky a začnete se v týmových taktikách trošku více orientovat, i hra se vám začne otevírat navzdory jinak jednoduchým až banálním herním principům, které stojí a padají na několika pojmech aplikovaných na fluidní dobývání nepřátelské základny.

"U should destroy your pc"

Free-2-play strategie je na Dota 2 aplikována vcelku nenásilně. V přítomném Dota Store obchodě si můžete nakupovat kosmetické i užitné předměty vytvořené nejenom vývojářským týmem, k dispozici jsou totiž i produkty vytvořené hráči skrze nástroje Steam Workshop. Výhodou je, že k úspěchu na bojišti si skutečně nemusíte nic kupovat za tvrdou měnu, jelikož jste konkurenceschopní i bez parádních i užitečných předmětů. Občas ze zabitého ovšem vypadne například unikátní truhla, k níž potřebujete klíč, jenž si ovšem musíte koupit. Její obsah se vám bohatě odmění. Jasně, pokud do hry někdo vrazí opravdové peníze, vždy bude o krok napřed, nikoliv ale neporazitelný. Dobrou zprávou je, že i přes tento fakt si na sebe Dota 2 zatím obstojně vydělává a je zřejmé, že i po ostrém startu kompletní verze budou příjmy jen stoupat.

Ačkoliv Dota 2 následuje legendu a zakladatele MOBA her, Valve bude mít opravdu co dělat, aby se dostalo do pozice, v níž byla komunita před lety. Jasně, hra funguje skvěle, krásně se na ni dívá a ještě lépe se hraje. Možnosti sledování zápasů a propojení komunity je na dobré cestě, hra si ovšem žádá ještě trošku poladit v rámci uživatelského rozhraní a efektivity jednotlivých hrdinů. Nejde ani tak o to, jaká Dota 2 ve skutečnosti je, nepsaným lídrem jsou momentálně League of Legends, na které nedá hráčská obec dopustit. Na které straně barikády stojíte vy?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama