domaci-tvorba-na-ds-a-psp
Článek Domácí tvorba na DS a PSP

Domácí tvorba na DS a PSP

Luke

Luke

28. 5. 2008 22:00 14
Reklama

Rozhodnutí, zda zakoupit PSP nebo Nintendo DS, se dá nahlížet z mnoha úhlů. Jezdíte často autobusem? Pak je DS s dotykovým ovládáním nepraktické. Chcete větší výběr her? Pak PSP není to pravé. Chcete širší možnosti připojování externích zařízení? DSko v takovém případě nepotěší. A co takhle baterie? DS vydrží až o čtyři hodiny déle. Když se všechny plusy a mínusy spočítají, je nerozhodný kupec tam, kde byl na začátku: neví. K ještě větší psychické nejistotě mohou přispět následující řádky, ve kterých zjistíte, jak to vypadá s neoficiální vývojářskou scénou na kapesní konzole. Produkty nejsou ani v jednom případě oficiálně podporovány mateřskými firmami, ale dají se mezi nimi najít poklady a možná zvrátí vaše rozhodnutí. Stávající majitelé zde mohou najít odkazy na zajímavé programy, ovšem je možné, že se v nich již dávno umí orientovat.

S Day of the Tentacle na věčné časy

Dobrým začátkem pro testování neoficiálně podporovaných her je operační systém SCUMMVM, fenomenální software, který umožňuje na více jak deseti platformách spouštět klasické point-and-click adventury od LucasArts a Sierra Online (dále od Coktel Vision, Adventuresoft a dalších). Program je nutné spustit na DS a PSP z externích paměťových karet, které se přímo zapojují buď do PSP nebo se s pomocí neoficiální cartridge inicializují při startu Nintenda DS. Opět existuje několik variant, jako je R4 nebo M3DS nebo CycloDS. Samotné hry je nutné vlastnit oficiálně a přehrát na paměťové médium, aby je aplikace našla, ale nezoufejte – řada z nich je ke stažení na internetu v podobě demoverzí. Na DSku je ovládání příjemnější díky rychlému přesunu kurzoru, verze pro PSP pak benefituje z větší obrazovky. Díky podstatě platforem jsou právě staré adventury, které se v mnoha případech obtížně rozeběhnou na Windows XP a Vista, ideálními hrami na dovolenou – a navíc se ponoříte do zlatého věku adventur.

Zorganizujte si život

Game Boy Advance má za sebou dlouhou historii nezávislých her, a tak se mánie rozmohla i na DS, které je primárně určené pro hraní her. To nezabránilo šikovným ručičkám ve vytvoření kancelářských aplikací, jako například perfektní DSOrganize. Nabízí stejné možnosti, jako kalendář a diář v mobilním telefonu, navíc podporuje navigaci skrz adresáře a soubory na kartě, spouštění jednotlivých programů a k dispozici je také editor HTML nebo prohlížeč obrázků, kalkulačka a přehrávač hudebních souborů. DSOrganize je také ideálním krokem k prvním amatérským hrám, protože obsahuje rozsáhlou databázi herních projektů, včetně jejich popisů a možnosti okamžitého stažení přes wi-fi připojení. V rámci balíku naleznete také IRC klienta a internetový prohlížeč.

U neherních aplikací zůstaneme ještě v případě programu Phidias, který je označován za obdobu populárního grafického editoru GIMP. V dotykové části DSka se nachází nástroje pro kreslení a efekty, v horní je pak vidět výsledek. Pakliže jste příznivci pixel-artu nebo jen tak rádi čmáráte a Pictochat vám přijde na nic, je Phidias skvělým společníkem. Nepočítejte s možností editovat třeba zmenšené fotky – na tak detailní práci není program stavěný. Podobný účel splňuje i Photos!, kde se více pracuje s tlakem aplikovaným na dotykovou část pro zvýraznění efektu kreslícího nástroje. Další grafická aplikace, zatím před dokončením, upoutá všechny, kdo se chtějí na DSku dívat na krátké filmy nebo videoklipy. DSVideo umožňuje přehrávat klipy ve formátu 4:3 na horním displeji, zatímco na dotykovém jsou umístěny ovládací prvky. Existují i další přehrávače, například MoonShell a společná jim je nutnost konvertovat klip před přehráváním. Když už je řeč o multimedialitě DSka (která je mimochodem od výrobce zanedbána, na rozdíl od PSP), musíme zmínit DSScratch– jednoduchý prográmek umožňující skrečovat hudební soubory, jako to dělá DJ na gramofonech.

Z amatérských her, které jsou připravené pro DS, by se dala vybrat kvanta remaků (Doom, Starcraft, Descent atd), podívejme se namísto toho na několik originálních projektů, zatímco celé seznamy předělávek naleznete na specializovaných serverech, jako je NDSHB.com, Nintendo-ds.dcemu.co.uknebo fromthegutter.org. Z původních titulů působí výjimečně Glider– simulátor větroně, který se podobá prvním simulátorům Flight. Na spodním displeji ovládáte skrz pohled na kokpit směr větroně, na horním je vidět jeho panoramatický let. Od stejného autora pochází Eurotunnel– ve trojrozměrném prostředí prolétáváte tunelem a sbíráte Eura. Jednoduchá arkáda s pěknou neonovou grafikou umí potěšit. Zpět ke kořenům se vrací MegaETK, která je dostatečně rozsáhlá (a byl uvolněn i zdrojový kód!), aby naplnila sympatie všech fanoušků hry Megaman. Jednoduchá grafika MegaETK může leckoho odradit, na rozdíl od francouzské karetní hry AcroMage, jakýmsi klonem Magic the Gathering. Doporučujeme též topdown RPG Tales of Dagur a graficky jednoduchou strategii A Touch of War a pakliže je vám to málo, podívejte se na pětici zajímavých DS her z loňského roku podle serveru PocketGamer.

A co na to PSP?

Je na čase obrátit zraky k PSP. Multimediálně zdatná platforma láká nezávislé vývojáře již řadu let a i na českém internetu jsou servery, které se detailně věnují jak hrám a aplikacím, tak způsobu, jak je spustit – například PSP.novinky.org. Ze zajímavých programu určitě každého vášnivého jůtubaře zaujme PSPTube – program umožňující přehrávat FLV videa z Youtube.com a obecně jsou aplikace na PSP zaměřené na vylepšené přehrávání videa, hudby a zlepšení práce s uživatelským rozhraním. Ve směru multimediality PSPčko tolik dohánět, jako DSko a úpravy se orientují na systémové záležitosti. Z těch několika, které stojí stranou audiovizuálních zlepšení jmenujme alespoň grafický editor Bermuda CS9a editor rytmu PSPRhytm. Pro ty, co vášnivě sledují pohyb budoucího orbitálního šrotu, je určen Satfinder, který precizně zobrazuje polohu a trajektorii všech družic.

Pamatujete REZ? Kdo by nepamatoval. Resonateje pokusem převést uhrančivou psychedelickou zkušenost i na PSP v jiné grafice a s jinou hudbou. Obsah je také inovovaný: avatar se pohybuje pod hladinou oceánu, požírá živočichy a postupně prochází velmi svéráznou evolucí. Plně trojrozměrná BlowUp! pak zpracovává cestu malého tanku a jeho děla. Přitažlivě vypadá v tomto směru také hra Dungeons: Assault Run. Jde o pěknou 3D vojenskou akci, ale ještě lépe vypadá No Gravity, jejíž demo vyšlo na konci minulého roku a oslovila svojí grafikou i oficiální místa. Vesmírná 3D střílečka vypadá tak profesionálně, že se možná objeví i jako hra posvěcená přímo Sony a to je zřejmě i důvod aktuálního nedostatku informací o vývoji. Při procházení katalogů nezávislé tvorby na PSP je vidět, že většinu tvoří abstraktní barevné střílečky a převedení starých klasik, tedy víceméně to samé, jako u Nintenda DS.

Nezávislá tvorba na kapesních konzolích zapustila kořeny natolik, že i ve chvíli herního sucha nalezneme pro svoje miláčky dostatečnou softwarovou náplň. Nintendo ani Sony přitom nejeví výrazné kroky omezit produkci „neznačkových“ titulů (zatímco s pirátstvím se snaží bojovat), tímpádem i do budoucna je kvantita titulů zaručena. Jedinou překážkou na cestě za novými hrami, navíc zdarma, jsou komplikace s jejich instalací. Jakmile i to vyřešíte, dostanete se do datové džungle, kde je potřeba opatrně vybírat, která hra skutečně stojí za to. V tom si je nezávislá tvorba na jakékoliv platformě rovna. Řešením by bylo vytvořit speciální částečně oficiální kanál, kam by vývojáři své hry nahrávali a hráči by je přímo hodnotili. Zda k takovému kroku jednou dojde není jisté – rozhodně by pak neoficiální předělávky starších her šly do ještě hlubšího undergroundu a k zájemcům by se dostala pouze původní tvorba. A to také není na škodu. Do té doby bude úplně nejlepší, když se vydáte zkoumat stránky odkazované v článku a najdete si svoje favority sami.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama