herni-olympiada-dale-vyse-zabavneji
Článek Herní olympiáda: dále, výše, zábavněji

Herní olympiáda: dále, výše, zábavněji

Lukáš Kunce

Lukáš Kunce

26. 7. 2012 22:36
Reklama

Přípravy na letošní olympijské hry vrcholí, Londýn doslova přetéká dopravními zácpami, naše česká výprava se už nemůže dočkat, až si domů přiveze nějaký ten kousek kovu, a my se přesto nedokážeme odtrhnout od našich počítačů a konzolí. I tak ale můžeme sportovat! Spojení videoher a nejrůznějších sportovních disciplín funguje již mnoho let, avšak trh jednoznačně ovládly pojmy jako FIFA, NHL nebo Tiger Woods. V našem olympijském speciálu sledujeme videoherní provedení ne tak středoproudých sportů.

Badminton

Údajně pátý nejrozšířenější sport světa, při kterém se na malém kurtu prohání až čtyři odhodlaní hráči s raketami v ruce a podivným míčkem ve vzduchu, se může chlubit opravdu smutnou videoherní historií. Už v dobách osmibitových dinosaurů vyšel pochybný Super Dyna'mix Badminton, jenže uplynulo třicet let a pořádná badmintonová hra stále v nedohlednu. Zapálení badmintonisté jistě nemají radost ani z mladých kolekcí Racket Sports Party a Deca Sports pro Nintendo Wii, ani v jednom případě to totiž nedopadlo zrovna dobře. Alespoň několikaminutové potěšení mohou obstarat jednoduché flashovky (Panda Badminton), stratégové se spoustou volného času se zas najdou vBadminton Championship Manager.

Největší kus naděje pak přichází s projektem Badminton Smash Hits, jenž je přístupný již několik měsíců a dnes se protlouká fází betatestu. Jde o jednoduchou arkádu postavenou na flashi, běží v internetovém prohlížeči a navíc v příjemné 3D grafice. Její "betovitost" je znát - prozatím se musíme spokojit s pouhými pěti různě silnými soupeři a kurty, pravidelné aktualizace však slibují postupné rozšíření. Pravda, na ocenění hry roku to fakt není, ale nic lepšího bohužel nemáme. Snad za pár let?

Cyklistika

Fanoušci cyklistiky musejí mít radost, vždyť hned po kontroverzním ročníku Tour de France vypukne velký olympijský závod. K tomu se minulý měsíc objevil další přírůstek do série bezkonkurenčního Pro Cycling Manageru, který si opět vysloužil vesměs pozitivní hodnocení a v herních knihovnách nadšených kolařů si už dávno našel své místo. To je ovšem záležitost, se kterou si rozumí jen a pouze znalci staré disciplíny, a tak se naše olympijská hlídka poohlédla i po poněkud přístupnějších kouscích. Dnes nám jsou cyklistické hry servírovány hlavně coby součást objemných sbírek miniher, nejčastěji opět na Nintendu Wii. Konkrétně se nabízí skvělý Wii Sports Resort s podporou modulu Motion Plus či méně povedené olympijské výlety Maria a Sonica.

Mezi postarší pokusy o převedení jízdy na kole na naše obrazovky řadíme například prastarý Milk Race, extrémně prosťoučkou hru pro ZX Spectrum, kde má ovládaný jezdec sbírat lahve mléka. O něco odvážnější býval BMX Trial populárího Alexe Kidda, jenž se objevil na bájném Master Systemu od japonské Segy. V něm se opičí chlapec na vysoce odolném kole řítil šílenou rychlostí rovnou vpřed a sem tam se mu dokonce povedlo vyhnout některé z překážek, ona zajímavost hry však tkví spíše v jejím ovládání – využívala tzv. Paddle controller, ošklivý ovladač s otočným kolečkem a jediným tlačítkem. Zkratka BMX se objevila i ve hrách Mata Hoffmana a Davea Mirry, kteří na prvních dvou Playstationech docela obstojně zkopírovali úspěšného Tonyho Hawka a posadili ho na kolo. Jeho popularity ale ani zdaleka nedosáhli.

Házená

V našich končinách kolektivní sport nebývale populární, snad i proto, že českoslovenští borci vybojovali před čtyřiceti lety cenné stříbro. Nejhůře na tom nejsou ani házenkáři virtuální, protože zatím poslední díl IHF Handball Challenge nakonec není až tak mizernou hrou, jak na první pohled vypadá. Alespoň na chvíli. Nízký rozpočet se totiž neodráží pouze v zastaralé grafice, ale co je horší, hlavně v těžce stereotypní a kostrbaté hratelnosti, a nic z toho nezachrání ani ona nálepka Mezinárodní házenkářské federace. To si ostatně můžete sami potvrdit vyzkoušením třísetmegabajtové demoverze. Nejvýraznějším pozitivem hry budiž fakt, že hra disponuje nativní podporou pro Xbox 360 ovladače.

Judo

I na olympiádě se rádi pereme! A že se nemusíme rvát jako pouhá zvěř, které jde o jen brutální roztrhání soupeře, dokazuje judistická hra s jménem francouzského mistra Davida Douilleta na krabici. Ta vyšla před šesti lety pro starý Xbox, Playstation 2, GameCube a také osobní počítače, a přestože se s komerčním úspěchem vskutku nepotkala, stále je považována za možná nejpřesvědčivější herní provedení juda. Značně méně seriózně působí šestadvacetileté Brian Jacks Uchi-Mata, dnes už spíše úsměvná hra z éry legendárních Commodore 64 a ZX Spectrum. V ní sebou házela na zem dvojice škaredých (ale hezky ve stylu Prince of Persia animovaných) panáčků, a to hned několika tradičními chvaty. S neidentifikovatelným výrazem v obličeji jsme ochotni uznat, že kdysi mohlo jít o slušnou hru. Dnes jen pro odvážné!

Lukostřelba

Přestože se nám nepodařilo dohledat hru, která by se zabývala čistě olympijskou lukostřelbou, nemohli jsme tuhle skvělou střeleckou disciplínu vynechat. To především díky tomu, že v právě probíhající době pohybových ovladačů se vyskytla hned dvojice kvalitních titulů, obsahujících právě lukostřelbu - Sports Champions pro Playstation 3 s jeho PS Move a znovu Wii Sports Resort. Ačkoliv variantě od Nintenda náleží uznání za originalitu a typickou jednoduchost, Sports Champions osloví skvělou grafikou a pestřejší škálou herních režímů. Kdyby vás náhodou omrzely statické terčíky, můžete si svou zlost vybít i na dynamických pytlích zlata či kusech ovoce, a to už je přeci pořádná výzva!

Tak zase někdy!

A na co se "někdy" můžete těšit? Zaplaveme si s fenomenálním Michaelem Phelpsem, projedeme pár koníčků a zase proženeme nějakou tu pálku či raketu. Možná obě. Již brzy!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama