do-skoly-s-dlc
Alan Wake Článek Do školy s DLC

Do školy s DLC

Dalibor Franta

Dalibor Franta

30. 8. 2010 22:00 12
Reklama

Srpen to má za sebou, školní zvonky už si brousí hrany a my jsme tady s další dílem nekonečného seriálu ze života stahovatelných obsahů. Množí se a zvětšují, cena klesá a napětí roste a Pedro se v minulém díle svěřil Jimeně, že miluje Marianinu sestru Alejandru. Jak to všechno dopadne?

Dragon Age Origins: The Golems of Amgarrak

Nelhali holenci v BioWare, nelhali. Když s vydáním DAO slibovali pravidelnou dávku DLC emocí a nových questů. The Golems of Amgarrak je, pokud nás neklamou chabé počtářské schopnosti, už sedmým rozšířením pro toto vynikající RPG, a stejně jako v případě červencového Leliana’s Song i tady platí, že s každým dalším kusem se vývojáři zlepšují. Herní doba se drží na velmi příjemných třech hodinách a cena, věčný to nepřítel DLC od BioWare, opět o něco klesla – tentokrát na náramně snesitelných 400 MS/BioWare bodů (cca 100 korun). Poměr herní doba/cena se tak od dob prvních DLC otočil o 180 stupňů a naši nejčastější výtku – tedy že za takové peníze těch pár minut rozhodně nestojí – si tentokrát můžeme s klidným srdcem odpustit. The Golems of Amgarrak vás zavedou zpět do štol a slojí Orzammarských Hlubokých cest, kde si na popud trpaslíka Jerrika zapátráte po ztracené trpasličí expedici. Na rozdíl od minulých DLC nás tentokrát velmi potěšila přítomnost zcela nových lokací na špici s továrnou na golemy. Ta se blýská jak skvělou atmosférou, tak i několika příjemnými puzzlíky a supertěžkým bossem na závěr. Však taky bylo toto DLC od počátku zacíleno na zkušenější hráče a jako takové skutečně nabízí o něco náročnější výzvu, než jsme byli doposud zvyklí. Určitě se proto vyplatí importovat do hry vlastní postavu (ať už z Origins nebo Awakening), zvlášť když, podobně jako v Leliana’s Song, budete odkázáni na výběr ze čtveřice zcela nových, cizích pomocníků. V kombinaci s tradičně skvělými produkčními hodnotami a několika novými prvky (možnost vytvářet si vlastní kouzelné předměty na speciálních kovadlinách) se jedná o dosud nejlepší Dragon Age DLC, nelze proto jinak, než doporučit: stahujte!

Hodnocení: 9/10

Alan Wake: The Signal

Na konci července potěšil nadšence hororů první stahovatelný přídavek pro Alana Wakea. A zatímco kolegové hráči v Xbox Live podporovaných regionech užívali si DLC s podtitulem The Signal zdarma, my nešťastní v ČR a na Slovensku si musíme za čtyři hodiny hraní navíc připlatit – kódy ke stažení se k edicím prodávaným u nás bohužel nedostaly, a tak je nutné sáhnout do kapsy pro 560 MS bodů (cca 140 korun). Nutno ovšem říci, že se tato menší investice vyplatí. The Signal zavádí hráče hlouběji do démony zmítané mysli chorého spisovatele a reálný svět, v němž si Alan všechny své problémy (neuspokojivě) vyřešil v plné hře, nechává tentokrát za sebou. A právě díky tomu nabízí The Signal zážitek, který v surreálnu a temně pokřivené atmosféře došel ještě o krůček dál, než originál. Nic není čím se zdá, nic není jak vypadá – tam, kde si původní hra jen pohrávala s možností ovlivňovat „realitu“ Alanových snů, staví The Signal promyšlené interaktivní prostředí, v němž je možné jediným posvícením baterky vykouzlit vše od mostů až po kriticky nedostatkovou munici. Daří se mu tak udržovat napětí jak v soubojích, tak i v řešení puzzlů – tedy v obou situacích, kde původní Alan rychle ztratil dech. Slabinou je naopak menší ukotvení v ději. Nejen že v DLC nedochází k žádnému uspokojivém upřesnění událostí, jimiž vyvrcholila plná hra, chybí i jasnější vysvětlení motivací, jež Alana provázejí v jeho světě nočních můr. Kdyby DLC lépe (či vůbec nějak) pracovalo s dějem plné hry, mohl být zážitek z hraní ještě o třídu výš.

Hodnocení: 8/10

Bioshock 2: The Protector Trials

Zvláštní, zvláštní, zvláštní je DLC politika 2K, když přijde na Bioshock 2. Hra, která plnou silou hlasivek profesionálního jódlisty volá po nových singleplayerových kapitolách, dostávala doposud jen nové a nové multiplayerové mody a sety a balíčky… a přitom se nenajde snad nikdo, kdo by multiplayeru v této hře věnoval víc než tiché pousmání a minutu ticha. A když už konečně někomu odpovědnému došlo, že to nemá cenu, dočkáme se čeho? Sady nemastných neslaných singleplayerových challengů. The Protector Trials není nic než sestava šesti arén (všechno známé in-game lokace), v nichž si coby Big Daddy procvičíte své schopnosti chránit Little Sister před vlnami nabíhajících nepřátel. Vše probíhá přesně podle klasické šablony těchto v poslední době možná až příliš rozšířených módů – munice je málo, nepřátel moc, ADAM má cenu zlata a s každou vlnou je hůř a víc ouvej, než před chvilkou. Problém je v tom, že Bioshock, a to dokonce ani ten druhý, nikdy nevynikal uspokojivou akční složkou, a proto jakmile z rovnice, na jejímž konci stojí skvělá hra, vyjmete příběh, dostanete neuspokojivou střílečku bez náboje a bez napětí. A přesně takové tohle DLC je. Za 400 MS bodů (cca 100 korun) stahujte jen v nejvyšší nouzi.

Hodnocení: 4/10

Red Dead Redemption: Legends and Killers

První placené DLC pro Red Dead Redemption slibovalo přinést řadu menších vylepšení a přídavků, spíš než opravdové změny a novinky. Přesto nás ale dokázalo jaksepatří zklamat a dopálit. Stažení totiž přijde na nekřesťanských 800 MS bodů (cca 200 korun), a to aniž by DLC nabídlo za investované peníze odpovídající protihodnotu. 8 nových postav pro multiplayer je maličkost, nová zbraň (tomahavk) se vůbec nijak neliší od obyčejných vrhacích nožů a tak jediné, co má skutečný potenciál oživit zážitek ze hry, je sada 9 nových multiplayerových map. Ale ouha nových. Všechno jsou to staré známé lokace ze singleplayerové kampaně. Blackwater, Escalera, Thieves Landing, Fort Mercer či výřez z oblasti Tall Trees, to všechno jsou notoricky známá místa, která jen těžko vnesou do multiplayerové rutiny RDR výraznější změnu. Zvlášť když stále není možné volit si herní mapy manuálně i mimo Free Roam mód. Legend and Killers, mimochodem první ze série čtyř chystaných rozšíření, se rozhodně při současné ceně stahovat nevyplatí. Nezbývá než doufat, že druhé placené DLC Liars and Cheats, jež by mělo přinést mimo jiné i možnost zahrát si online s lidskými protihráči poker či kostky, nabídne za stejnou cenu trochu víc muziky. Jinak to začne zavánět nekřesťanskou cenovou politikou, kterou si pro prodej DLC nastavil Activision.

Hodnocení: 3/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama