Resident Evil 5 Článek Do nového roku se staženými… obsahy

Do nového roku se staženými… obsahy

Dalibor Franta

Dalibor Franta

5. 3. 2010 23:15 3
Reklama

Březen nám pomalu ale jistě ohlašuje konec prvního čtvrtletí roku 2010 - a že to byl úvod herního roku jak se patří jistě není třeba dodávat. Množství si podávalo dveře s kvalitou a čas na všechny nové hry aby snad člověk přímo kradl. Ovšem nejenom her velikých se nám v lednu, únoru a březnu narodilo. Rodili se i bonusoví pohrobci. Stahovatelní obsahové a jiní živlové. Dé El Céčkové. A že jich bylo moc, toš si snad raději honem řekneme, jestli za to stažení stáli. Protože by taky stát nemuseli.

Assassin’s Creed 2

Battle of Forli

První stahovatelný přídavek pro vítěze ankety Invaze 2009 je tak trochu z nouze ctnost. Původně se mělo jednat o součást plné hry, nakonec však byla – údajně z časových důvodů – z finální verze vyškrtnuta a v paměti masového asasína Ezia zůstalo po ní jen prázdné místo. Za sympatickou cenu 320 MS bodů (cca 90 korun) máte od ledna možnost tuto mezeru vyplnit, a to událostmi, jež se odehrály v řadě prázdných let mezi Eziovým odchodem z Benátek a jeho závěrečnou „návštěvou“ Vatikánu. Jak název napovídá, ocitnete se znovu v ponurém městečku Forli, kde si po boku vnadné šlechtičny Catariny Sforzy zabojujete o město se záplavou templáři placených žoldáků. Ezio se zde ujímá nevděčné a tak trochu nezáživné role bodyguarda, který v řadě potyček chrání zdraví Catariny jež věrná své pověsti železné dámy, lítá vprostřed prudké bitvy městem jako hadr na holi. Háček je v tom, že souboje jsou zkrátka příliš jednoduché a za chvilku se dokonale zají – zvlášť když se, tak trochu nepochopitelně, rozhodli vývojáři zařadit do hry speciální body, kde si Ezio automaticky doplní munici do všech svých zbraní. I díky této berličce sfouknete celý přídavek za slabou hodinku a na památku vám nezůstane ani jeden achievement nebo trofej (!). Nebýt příznivé ceny, říkáme jednoznačně ne.

The Bonfire of the Vanities

Do druhého lednového přídavku už v Montrealu vtiskli trochu více péče – bohužel úměrně k tomu si také připlatíte; za zhruba dvojnásobnou herní délku zaplatíte 560 MS bodů (cca 160 korun). Akce se tu více podobá klasické Assassinovské hratelnosti, za úkol totiž dostanete sprovodit ze světa 9 velitelů ve službách zákeřného mnicha Savonaroliho, který v prvním DLC z Forli ukradl významný artefakt. Vězte, že DLC na sebe přímo navazují, takže pokud se jako první dostanete k The Bonfire, budete možná trochu zmatení. Akce se tentokrát odehrává ve Florencii a jedná se o příjemný a otevřený (pořadí cílů si volíte sami) koncept, který na rozdíl od prvního přídavku zbytečně nenudí. Mapa města a okolí se rozrostla o pár nových míst a na střechách se objeví pružící vlajkové stožárky, takže i stará známá místa působí rázem novým dojmem. Škoda jen výpadků zvuku v cut-scénách a opět trestuhodně chybějících achievementů a trofejí. Výsledný dojem přesto veskrze pozitivní – třebaže cena 160 korun se může leckomu zdát za dvě hodiny hraní krapet přepálená.

Borderlands

The Secret Armory of General Knoxx

Koncem února vyšlo poslední, nejrozsáhlejší a bez debat nejlepší DLC pro Borderlands, jaké si můžete za peníze koupit. Za klasickou cenu 800 MS bodů (cca 230 korun) dostanete ohromnou novou mapu T-Bone Junction, level cap navýšený na 61, dvě nová vozidla, rozsáhlý hlavní quest, řadu vedlejších misí a lootu víc, než dokážete pobrat. K přestřelkám se hotoví armáda nových nepřátel včetně osedlaných skagů, banditů s jet-packy, gigantických pavouků a robotických mechů – vrcholem všeho je ovšem 61kový superboss, se kterým si bez party přátel na maximální úrovni neporadí snad ani Chuck Norris. Výborné, výborné, výborné. Vytknout lze jedině chybějící stanice pro rychlocestování. Na tak rozsáhlé mapě se časté ježdění za rozházenými úkoly brzy zají a zbytečně člověka zdržuje od akce. Na každý pád – takhle nějak si představujeme opravdu kvalitní DLC za rozumnou cenu. Pokud se budete poctivě věnovat všem vedlejším úkolů, zábavu na několik večerů máte zaručenu. Bravo!

Dante’s Inferno

Dark Forest Pack

První DLC pro výbornou akční adventuru Dante’s Inferno vyšlo jen před několika málo dny a za poměrně příznivých 400 MS bodů (cca 115 korun) přináší něco kolem jedné hodiny namáhání akčních palců i mozkových závitů. Dark Forest je prolog před událostmi plné hry a sleduje osudy Danteho, kterak se při návratu z křížové výpravy ztratí v hlubokém lese, kde postupně bojuje s novými nepřáteli (lesní sirény, nemrtví rytíři a další), řeší hádanky a složitým systémem bran nahání budoucího vraha své milované Beatrice. Nejedná se o nic světoborného a třebaže logické puzzly dokážou slušně potrápit, projedete tímhle DLC jako horký nůž máslem. Doporučit můžeme jedině pokud vás Danteho peklo opravdu bavilo a toužíte si pobyt v na pomezí bran pekelných o pár desítek minut prodloužit. Zvlášť když návdavkem dostanete nový slušivý obleček.

Resident Evil 5

Lost in Nightmares a Desperate Escape

Pořádně na čas dal si Capcom s dvojicí plnohodnotných stahovatelných přídavků pro svůj skoro jeden rok starý Resident Evil 5. Čekání se ovšem vyplatilo – přinejmenším v případě výborného Lost in Nightmares, které za pěknou cenu 400 MS bodů (cca 115 korun) nabízí návrat ke kořenům série a nemastný killfest nahrazuje řešením hádanek a pomalou explorací s atmosférou tak hustou, že by se dala krájet. Ve flashbacku do minulosti navštívíte útroby hrozivého vězení, kde hordy nepřátel ustoupily strachu z neznámého, klasickým lekačkám, akutnímu nedostatku munice a vůbec všemu tomu, co tak žalostně chybělo plné hře. U kvalitního DLC jako je tohle si člověk uvědomí, proč jsme kdysi milovali staré Residenty a proč se pátý díl tak moc nepovedl. Snad jen ta herní doba kolem jedné až dvou hodin je docela málo. Bohužel, druhý přídavek Desperate Escape už se opět vrací do kolejí akční střílečky a pozitivní dojem z první DLC pohřbívá pod hromadnou vystřílených patron. Přesto ho nelze zcela zatracovat jen proto, že hratelnost pojímá z jiného konce. Jedná se o – na poměry RE5 – velmi kvalitní a řemeslně odvedenou práci a pokud s kamarády holdujete kooperaci a plná hra vás bavila, nemůžete ani s tímto akčnějším DLC udělat krok vedle. Za 400 MS bodů (115 korun) se jedná o kvalitní kousek.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama