Článek Dizzy – dobrodružství jednoho vajíčka

Dizzy – dobrodružství jednoho vajíčka

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

12. 7. 2008 22:38 7
Reklama

U zrodu jedné z nejprodávanějších herních sérií pro osmibitové počítače stáli bratři Philip a Andrew Oliverovi. Jako "Oliver Twins" v průběhu roku 1986 naprogramovali roztomilou hříčku Dizzy: The Ultimate Cartoon Adventure. První hra z později veleúspěšné ságy v sobě spojila několik významných kladů. Roztomilý pohádkový příběh v hlavní roli s hrdinou, který připomínal vajíčko, ovšem s očima, rukama, nohama a neustálým úsměvem v elipsovité tváři. Přehledný pohled zboku na rozmanité lokace království Yolkfolk. A originální hratelnost, jež v sobě mísila prvky hopsačky s klasickými adventurami: hráč tak nejen překonával překážky a vyhýbal se nepřátelům, ale také sbíral předměty a na správných místech je používal, aby vyřešil leckdy velmi zapeklité logické hádanky.

Zachráncem Yolkfolku

Značku Dizzy od bratří Oliverů (kteří si ovšem ponechali autorská práva na celou sérii, vlastní je rovným dílem dodnes) převzal nově zformovaný tým Big Red Software, později zakládající člen nepoměrně známější společnosti Eidos Interactive. Následovaly hry Treasure Island Dizzy, Fantasy World Dizzy, Magicland Dizzy, Spellbound Dizzy, Dizzy: Prince of the Yolkfolk, Fantastic Dizzy a závěrečná Crystal Kingdom Dizzy, a k tomu nespočet off-spinů dějových i herních (například závodní hra Dizzy Down The Rapids nebo variace na Pac Mana Fast Food Dizzy). Postupně se objevovaly klíčové postavy a reálie království Yolkfolk, formoval se dizzyovský folklór. Dizzy se stal permanentním zachráncem milované Daisy, obvykle ze spárů zlého čaroděje Zaka, a ochráncem rozsáhlé rodiny, jejíž jména začínala na D – Dozyho, Dylana, Denzila, Dory... a tak dále.

Přechod na šestnáctibity bohužel Dizzy nepřežil. Eidos a Codemasters, kteří měli možnost pokračovat v oblíbené sérii v moderním podání, ji nikdy nevyužili, a nyní bratři Oliverové i další dotázaní spíš jen mluví o tom, že by nová Dizzy hra měla velký potenciál, do reálné tvorby se ale nikdo nepouští. Tedy: ne tak docela. S nastalou situací se nechce smířit celá řada fanoušků, a protože majitelé práv se k jejich tvorbě staví velmi pozitivně (dokud bude šířena zdarma, nehodlají Codemasters podnikat žádné právní kroky), lze na internetu najít celou řadu volně šiřitelných remaků, klonů a zbrusu nových dobrodružství, které si leckdy vůbec nezadají s původními hrami, v mnohém je pak dokonce i překonávají.

Dizzy AGE

V poslední době vzrostl počet předělávek Dizzyho zejména proto, že rumunský programátor Alexandru Simion zveřejnil užitečný nástroj Dizzy AGE. Jde o přístupný engine pro zjednodušenou tvorbu her, které se podobají původnímu Dizzymu, s řadou připravených templatů a možných nastavení. Kdo chce, může stvořit vlastní Dizzy-dobrodružství během několika málo týdnů, v případě rozsáhlejších her měsíců. A i když komunita okolo Dizzy AGE logicky není tak velká jako kolem univerzálnějších enginů AGS, Game Maker nebo Multimedia Fusion, každou chvíli spatří světlo světa zajímavý projekt. Alexandru Simion spolu se svou ženou Cristinou ještě přiživují zájem pořádáním pravidelných velikonočních soutěží, velkou pomocí je pak hosting a prezentační možnosti na fan-stránce Yolkfolk.com, která je centrem aktuálního dění okolo Dizzyho.

Vydařené remaky

Předělávky starších Dizzy her mají obvykle velmi podobnou grafiku a potěší tak zejména tím, že bez nutnosti instalace emulátorů fungují i na moderních PC. Jejich autoři si vybrali leckdy opravdové perličky na dně – například Dizzy 3.5 Remake předělává kratičkou hru, kterou dostali jako vánoční dárek v roce 1990 čtenáři slavného magazínu Crash. Klasickými remaky jsou hry Dizzy: The Ultimate Cartoon Adventure, Treasure Island Dizzy, Fantasy World Dizzy, Magicland Dizzy a chystané Mystic Kingdom Dizzy. Na svědomí je má Peter Teal, webmaster zmíněného webu Yolkfolk.com a jeden z nejaktivnějších členů Dizzy komunity. Jeho dílem je pak i roztomilý "remake remaku" Dizzy Who: Into the Tardis - původní, nepříliš hratelný fanouškovký titul Teal překonvertoval do Dizzy AGE – a výsledkem je zábavná hra, v níž Dizzy cestuje časem.

Zbrusu nová dobrodružství

Původních fanouškovských her je ale samozřejmě mnohem více. V poslední soutěži Dizzy AGE se objevily například vynikající Volcano Island Dizzy, zlatokopská Rail Road Dizzy, či velkoryse pojatá Dizzy and the Magic Wand. Za zmínku pak jistě stojí i další, starší tituly: Dizzy, Dizzy and the Emerald Eye, Dizzy and the Other Side, Hellbound Dizzy, Dizzy in Wonderland a také dvě hry s odlišnými hlavními hrdiny: Three Weeks In Paradise a Spud's Quest.

Ideálním místem pro vstup do Dizzy komunity je logicky Yolkfolk.com a stránky Dizzy AGE, ty nejlepší volně šiřitelné klony Dizzyho dobrodružství samozřejmě najdete i v sekci plných her na Hrej, konkrétně na skupinové stránce Dizzy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama