Call of Duty Článek Diagnóza : progamer

Diagnóza : progamer

Filip Sladký

Filip Sladký

13. 11. 2008 23:53 6
Reklama

V minulých dílech našeho seriálu Diagnóza jste se detailně seznámili s několika specifickými herními odvětvími. Posledně si přišli na své virtuální piloti, dnes však máme za úkol něco zcela odlišného. Nakoukneme mezi hráče, kteří se netají tím, že tráví u počítačových her desítky hodin týdně a náramně je to baví. Oni se hraním totiž živí. Progaming se spolu s nezadržitelným rozvojem technických možností vyvíjí už spousty let a nejen díky proniknutí Championship Gaming Series do Evropy se přímo dotýká i nás. V následujícím povídání se společně zaměříme na ty herní tituly, které jsou na soudobé herní scéně progamingově nejhranější a zaměstnávají tisíce herních nadšenců z celého světa.

Teroristé, třeste se!

Counter-Strike. Název, který si s progamingem v dnešní době spojuje asi nejvíce lidí. Multiplayerový mód pro hru Half-Life od společnosti Valve získal nespočet příznivců již během závěrečných let minulého tisíciletí. Páteř herního systému tvoří souboje mezi policejními jednotkami a teroristy na spoustě vybalancovaných map z různých prostředí, což chrání samotnou hru od přílišné linearity. Nejpotřebnějšími dovednostmi pro kvalitní hraní jsou v tomto případě bleskurychlé reflexy a taktické myšlení.

LAN akce a turnaje probíhají v několika herních módech. Od hry jednoho proti jednomu na malých mapách s ostřelovačkami v ruce až po nejhranější variantu, tedy hru pěti proti pěti. Povětšinou tedy budete pro účast na takovém turnaji potřebovat další čtyři šikovné kamarády. Za tímto účelem vznikají herní týmy, takzvané klany, které jsou jedním z nejdůležitejších aspektů progamingu. Každý z nich se orientuje na určité spektrum herních titulů, přičemž svým vyvoleným hráčům nabízí určitou formu podpory výměnou za věrnost a propagaci na zmiňovaných LAN akcích a turnajích. Mezi nejsvýznamnější české týmy, které se nějakým způsobem zapsaly do dějin Counter-Striku, patří dnes již neexistující AMD Cyber Team, dále nEophyte a v poslední době vystrkuje růžky i celkově nejúspěšnější český klan, eSuba. Na Slovensku pak hrají prim powerhousy fu.sk a Defeaters. Z těchto dvou jmen bych vyzdvihl hlavně tým fu.sk, který se v minulém roce zdárně přiblížil úrovni progamingových velmocí, když díky sponzorům získal možnost pronájmu moderně vybavené vily s vysokorychlostním internetovým připojením, čímž zajistil úžasné tréninkové podmínky pro svou mezinárodně úspěšnou Counter-Strike sekci. Ze světových týmu je pak nutno zmínit patrně nejslavnější progamingovou organizaci vůbec, SK-Gaming.

Užitečné odkazy:www.counter-strike.net; www.united-games.cz

Během posledních let se však stále více prosazuje nástupce, tedy Counter-Strike : Source (dále již jen CSS). Ze začátku byla jeho cesta za úspěchem velice složitá. Nejlepší hráči světa si horlivě stěžovali na mnoho vlastností nového enginu a nedokázali se smířit s tím, že by měla jejich nejoblíbenější hra, tedy původní Counter-Strike, upadnout v zapomnění, což byl také hlavní důvod nedostatečné progamingové podpory v prvních letech. Když však minulý rok odstartovala v Evropě Championship Gaming Series, začalo svítat na lepší časy. Podobně jako v kanadsko-americké NHL proběhly první drafty hráčů a rozběhl se kolotoč obrovitánských mezistátních turnajů, které jsou dotovány neuvěřitelnými finančními částkami. Nejhranějším módem je opět hra pěti proti pěti, avšak s mírně pozměněnými pravidly. Já osobně se přikláním právě k CSS, jelikož jsem právě u této hry strávil stovky hodin a měl jsem možnost zúčastnit se mnoha turnajů po celé České republice, včetně každoročně pořádaného Mistrovství republiky v počítačových hrách v rámci brněnského veletrhu Invex. Přímo povinností je pak zmínit nejúspěšnější českou pětici "sourcařů", která po přestupu z českého e-sports týmu eSuba hájí barvy britského powerhousu Reason Gaming. V žebříčku nejlepších evropských CSS týmů, který pravidelně prezentuje portál Cadred, okupují druhou příčku.

Užitečné odkazy: www.counter-strike.net; www.cadred.org; www.united-games.cz; www.thecgs.com

Válka pro profesionály

Série Call of Duty (dále již jen CoD) očekává v blízké budoucnosti již pátý přírůstek a rozhodně má na progamingové scéně svoje místo. Velice početná hráčská základna se utkává v bitvách na bojištích nejen druhé světové války, ale i v oblastech moderních válečných konfliktů. Na hráče jsou kladeny vysoké nároky na všímavost, taktiku a v neposlední řadě také reflexy. Zajímavým prvkem pro multiplayer je široká škála modifikovatelných zbraní a speciálních schopností, tzv. perků, které hráči volí podle svého herního stylu a taktiky. Nejhranější multiplayerovým módem je v případě CoD opět hra pěti proti pěti, přičemž systém úkolů je velice podobný tomu z Counter-Striku. Nevýhoda série CoD tkví dle mého názoru v tom, že vývojáři vydávají nové díly tak rychle, že se hráčská základna nestačí ideálně aklimatizovat a už se pomalinku chystá přesun na nový díl. Tím pádem musí člověk vyloženě držet krok s dobou, protože pořadatelé větších akcí se zpravidla věnují v té době aktuálnímu dílu.

Co se týče úspěšných českých týmů, zmínil bych opět e-sports tým eSuba, dále pak nEophyte či inteRaction. Ze zahraničních klanů bych zmínil britský Team Dignitas či švédský tým fnatic.

Užitečné odkazy:www.cod4.cz; www.callofduty.com; www.united-games.cz

Vláda chaosu

V dobách minulých byl králem mezi real-time strategiemi na poli progamingu titul Age of Empires II, avšak s příchodem nebesky hratelného Warcraftu III se musel svého žezla urychleně vzdát. Tento graficky příjemný kousek vládne ve svém oboru dodnes a řekl bych, že minimálně do vydání StarCraftu II se nemusí ničeho obávat. Hráčská základna je totiž nebývale početná, k čemuž velkou měrou přispívá i povedená modifikace Defense of the Ancients (zkráceně DotA).

Warcraft III je v zásadě záležitostí pro jednoho hráče, což ale rozhodně neubírá hře na svižnosti a poutavosti. České barvy úspěšně hájí dvojice ostřílených strategů z klanu nEophyte, Giacomo a Bonecracker. Ve světovém měřítku pak stojí za zmínku například zkušená sekce týmu SK-Gaming.

Užitečné odkazy: www.dota-allstars.com; www.blizzard.com/us/war3/

Sportem ku zdraví

Rozhodně bychom neměli opomenout simulátory týmových her od EA Sports, které jsou logicky oblíbeny hlavně mezi sportovními nadšenci. Fanoušci kulatého nesmyslu každoročně očekávají zbrusu nové a vylepšené pokračování herní série FIFA, zatímco hokejisté upínají svou pozornost k virtuální adaptaci kanadsko-americké hokejové soutěže, zkráceně NHL. Hráči tu soupeří sami za sebe a vývojáři se každoročně snaží své tituly více a více přiblížit reálným sportovním kláním.

Užitečné odkazy: www.cznhl.com; www.fifacz.com; www.easports.com

Další významné progamingové tituly

World of Warcraft – PvP turnaje (převážně 3vs3); www.mmo-champion.com

Trackmania Nations – závodní hra; www.trackmania.com

StarCraft : Broodwar – letitá, ale stále svěží real-time strategie; www.blizzard.com/us/broodwar

Quake 3 : Arena – first-person střílečka; www.idsoftware.com/games/quake/quake3-arena

Na závěr mi nezbývá nic než jen popřát vám všem hodně štěstí a úspěchů na poli progamingu. Trénujte, zdokonalujte se a hlavně se královsky bavte!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama