Crysis 2 Článek Crysis 2: Retaliation Map Pack

Crysis 2: Retaliation Map Pack

Dalibor Franta

Dalibor Franta

25. 5. 2011 22:00
Reklama

Pravidelná rubrika sledující dění na DLC scéně je po měsíční přestávce zpět a s ní i přehled toho nejlepšího, co se v květnu na poli stahovatelných obsahů urodilo. Od největších pecek, až po nejmenší šušně. Máme všechno.

Fallout: New Vegas – Honest Hearts

Cena: 800 MS bodů, 9, 99 EUR (cca 250 Kč)

Po delší odmlce se Obsidian Entertainment přihlásil s novým, v pořadí už druhým DLC pro RPG Fallout: New Vegas. Honest Hearts otevírá hráčům novou herní mapu v utažském národním parku Zion. Vydat se sem můžete na rádiovou výzvu, jež všechny dobrodruhy v dosahu žádá o prošetření záhadných okolností, za kterých se odmlčela jedna ze zionských osad. Před výpravou však musíte podstatně odlehčit svému batohu a rozloučit se všemi stávajícími kolegy (o náhradní společnost naštěstí není v Utahu nouze).

Na rozdíl od posledního DLC, v Zionu je alespoň na co koukat. Těžko přístupná horská oblast je jeden z posledních radiací nezasažených ostrůvků v Americe, proto tady narazíte na některé nezvyklé jevy. Například na cestování pod krystalicky čistou hvězdnou oblohou, které v hojné míře zpříjemňuje utažská flóra nebo radiací netknuté bystřiny. Civilizace je tady pomálu, a tak se celé DLC podobá spíš příjemnému oblivionskému výšlapu do přírody než falloutovské post-apo realitě. Škoda jen, že výčet kladů se tím víceméně vyčerpal.

Příběh o boji za záchranu (nebo likvidaci) Zionu totiž nezdobí žádné speciální momenty a hráč se brzy ocitne ve víru nezajímavých donáškových questů. S výjimkou závěrečné morální volby tady není nic, co by vám utkvělo v paměti (okej, možná hořící Yao Guai) a po čtyřech hodinách otravného pobíhání tam a zpátky rozhodně převládá pocit, že se s tímhle malebným kouskem země dalo udělat mnohem víc.

Pokud je pro vás Nas Vegas uzavřená kapitola, nemá cenu za toto DLC body či peníze utrácet – o nic zásadního nepřijdete. Jako cannon fodder pro New Vegas závisláky ale fungovat může.

Hodnocení: 6/10

Crysis 2: Retaliation Map Pack

Cena: 800 MS bodů, 9, 99 EUR (cca 250 Kč)

S prvním map packem pro úspěšnou FPS akci Crysis 2 se EA vydalo v zásadě na stejnou cestu, jakou už mnohem dříve nakročil Activision a série Call of Duty. Několik drobných rozdílů by se ale přeci jenom našlo.

V první řadě je to o třetinu nižší cena, v té druhé pak mapy propracované do detailu, z jakých by se vývojářům COD srolovaly ponožky až do krku. Po technické stránce je samozřejmě Crysis 2 na úplně jiné úrovni a tuto svoji přednost velmi umně rozvíjí prakticky na všech mapách obsažených v DLC (konkrétně jsou čtyři: Park Avenue, Transit, Shipyard a Compound). Úchvatná je především míra detailů, která byla věnována různým akcím na pozadí bojů. Ve vzduchu probíhají letecké souboje, bombardování a výsadky, městská panoramata na pozadí hoří, explodují, rozpadají se a nejednou se stane, že je člověk tak stržen pohledem na doplňkové efekty, že se přestává věnovat hraní.

Neznamená to ale, že by si Crytek vystřílel všechen prach na vizuálu. Všechny čtyři mapy jsou herně zajímavé, každá je určena pro trochu jiný styl boje a hlavně - jsou neuvěřitelně variabilní. V tomto směru se vyjímá zejména Transit, což je doslova sniperský ráj plný temných koutků, ukrytých zašíváren a vyvýšených plošin. Orientovat se v podmínkách, kde prakticky nic není pouhá textura, ale plnohodnotná součást designu prostředí, si vyžádá pěkných pár hodin základního seznamování a i dlouho potom budete v Retaliation nacházet místa, o kterých jste neměli ani tušení. Hráči odkojeni koridorovým pojetím map v COD (které se naplno projevilo třeba v aktuálním Escalation packu) mohou ztratit jednu dvě iluze o své oblíbené FPS. Bravo! A jen tak dál.

Hodnocení: 9/10

Magicka: Marshland

Cena: 1, 99 EUR (cca 50 Kč)

Tam kde ostatní volí malá DLC za velkou cenu, kráčí Arrowhead a Paradox cestou… titěrných DLC za cenu doslova mikroskopickou. Po kraťoučkém Vietnamu přicházejí s ještě kratším Marshlandem, což je prakticky jen duo nových map do challenge módu. Konkrétně se jedná o obří jeskyni Caverns a podmáčené hřbitovní Marshlands. Co do stylu hratelnosti tentokrát nedochází – na rozdíl od zmíněného Vietnamu – k žádným změnám a hra se pohybuje pouze v rámci magických mantinelů vytyčených originálem (tedy žádné kulomety). Kromě několika miniaturních (a vtipných) novinek , jako je těžební výtah přivážející nové hordy nepřátel, prakticky není o čem mluvit, proto můžeme naše hodnocení uzavřít velmi jednoduše; pokud se s kamarády nad Magickou scházíte pravidelně, dva nové challenge za cenu dvou piv určitě oceníte. Pokud ne… dvě studené dvanáctky v tohle vedru dělají divy.

Hodnocení: 5/10

Amnesia: Justine

Cena: Zdarma

Příjemné překvapení čekalo v půlce května na všechny majitele výborné hororové adventury Amnesia: The Dark Descent. Na Steamu se totiž bez varování objevilo zcela zdarma stažitelné DLC s kódovým označením Justine. Výlet do brutálního světa stejnojmenné (a notně šáhlé) dívky je vpravdě nezvyklá a velmi zajímavá zkušenost – v průběhu hraní totiž nelze ukládat a každá smrt vyústí automatickým vykázáním hráče zpět na plochu počítače. Ke klasickým (a stále dokonale funkčním) hororovým prvkům si tak přidejte i kapku toho osobního hororu v obavách z dalšího opakování. Hra obsahuje tři komplexní hádanky vystavěné kolem života a smrti tří zmučených vězňů a v závislosti na tom, jak rychle vám to pod tlakem hrůzy myslí, můžete toto DLC dokončit v rozmezí jedné až dvou hodin. Jakmile ale znáte všechna řešení, je to otázka sotva dvaceti minut. Přesto je Justine nesmírně mnohovrstevný zážitek, který ve vás po dohrání zanechá hlubší dojmy, než leckterý plnohodnotný horor. Frictional Games zkrátka vědí, jak šáhnout lidem do svědomí… a jak se starat o své věrné fanoušky.

Hodnocení: 8/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama